Slovenija

Po nekaj dneh zgodnjepoletnega vremena znova pritisnil mraz

Ljubljana, 28. 03. 2023 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mirna in jasna noč je prinesla zelo nizke jutranje temperature. Po podatkih Arsa je bilo najhladneje v Babnem Polju, kjer so izmerili –9 stopinj, medtem ko je bila po nižinah vzhodne in osrednje Slovenije najnižja temperatura okoli –3 stopinje Celzija, kar je v prehitro prebujajoči se naravi zelo verjetno pustilo določene posledice. V prihodnjih dneh se bo hladen zrak postopno umaknil iznad naših krajev, a nevarnosti s tem še ni konec, saj se bo, kot vse kaže, že v prihodnjem tednu spet občutno ohladilo.

Spust mrzlega polarnega zraka je poskrbel, da po nekaj dneh zgodnjepoletnega vremena beležimo spet bolj zimske temperature. V Črnomlju, kjer je bilo še v četrtek kar 24 stopinj, so danes zjutraj izmerili –2 stopinji Celzija. Toliko so termometri pokazali tudi v Novem mestu in Mariboru. Še stopinjo manj pa so namerili v Celju, Cerkljah ob Krki, Slovenskih Konjicah in na Brniku. Živo srebro se je malo pod ničlo spustilo tudi v zatišnih legah Primorske, kjer so ob sončnem vzhodu izmerili –1 stopinjo. Podobno hladno je bilo tudi v Ljubljani in Murski Soboti. Na srečo so se temperature za krajši čas pod ničlo spustile le po nižjih delih dolin in kotlin, medtem ko so bile pobočne lege nekoliko toplejše, zato smo se obsežnejši pozebi najverjetneje izognili.

Torkovo jutro je s seboj prineslo slano.
Torkovo jutro je s seboj prineslo slano. FOTO: Adobe Stock

Mraz je po pričakovanjih nekoliko bolj pritisnil na Notranjskem in Kočevskem, še posebej v mraziščih. V Babnem Polju, kjer je po včerajšnjem jutranjem sneženju še vedno nekaj snežnih zaplat, so izmerili kar –9 stopinj, v bližnji Novi vasi na Blokah pa je bilo –7 stopinj Celzija. Le za stopinjo manj mrzlo je bilo v Logatcu in Iskrbi pri Kočevju, medtem ko se je v Kočevju živo srebro ustavilo pri –4 stopinjah Celzija.

Tako nizke temperature ob koncu marca sicer niso nič neobičajnega, saj jih izmerimo skoraj vsako leto. Veliko bolj nenavadno je bilo vreme v zadnjih tednih, ki je povzročilo zgodnje cvetenje. Zaskrbljujoče je predvsem to, da so pri nas zaradi spremenjenih vremenskih vzorcev, ki jih povzročajo podnebne spremembe, vse pogostejša daljša obdobja nadpovprečno toplega vremena, ki jih prekinjajo kratke, a izrazite ohladitve.

Visoke temperature v februarju in marcu pospešijo razvoj vegetacije, bolj razvite rastline pa so nato bolj občutljive na kasnejše prodore mrzlega zraka, ki so spomladi pogosti. V času nabrekanja brstov se kritična temperatura za pozebo pri večini sadnega drevja giblje med –8 in –5 stopinj Celzija. Ko se cvetovi odprejo, pa so lahko kritične temperature že okoli –2 stopinji Celzija.

Zaradi podnebnih sprememb so spomladanske pozebe vse pogostejše.
Zaradi podnebnih sprememb so spomladanske pozebe vse pogostejše. FOTO: Robi Erjavec

Dolgoletne meritve kažejo, da so ravno v spomladanskih mesecih spremembe vremena najizrazitejše. Na severu celine se namreč zrak v tem delu leta ne ogreva tako hitro kot na jugu celine, zato nas spomladi po zelo toplem obdobju pogosto doseže izrazita ohladitev.

Po nekaj toplejših dneh v prihodnjem tednu nova ohladitev

Danes dopoldne bo povsod sončno, popoldne pa bodo predvsem vzhodno in severno Slovenijo prekrili kopasti oblaki. Nastalo bo nekaj ploh, ki bodo lahko kljub razmeroma visokim temperaturam tudi po nižinah snežne. Spet se bo krepil severni veter. Na Goriškem se bo ogrelo do 14 stopinj Celzija, kakšna stopinja manj bo ob morju. V osrednji in jugovzhodni Sloveniji bo okoli 11 stopinj Celzija. Hladneje bo na severu Slovenije, kjer bo od 6 do 9 stopinj Celzija.

Tudi jutri bodo sončna obdobja pogosto prekinjali oblaki. Zjutraj bo marsikje še zmrzovalo, čez dan pa bo pobudo prevzel toplejši jugozahodni veter. Pod njegovim vplivom bo v četrtek na vzhodu še nekaj sonca. Drugod bo oblačno. V hribih bo popoldne že lahko padlo nekaj kapelj dežja. Podobno vreme bomo imeli tudi v petek, v noči na soboto ali v soboto čez dan pa se bodo padavine okrepile in razširile nad vso državo.

Vremenska napoved za prihajajoče dni
Vremenska napoved za prihajajoče dni FOTO: 24ur.com

Deževno bo tudi v nedeljo, ko se bo čez naše kraje pomaknila hladna fronta. Po njenem prehodu bomo v prihodnjem tednu spet trepetali pred zelo nizkimi jutranjimi temperaturami. Trenutne napovedi kažejo, da bo podobno hladno kot v tem tednu. Ker pa je do takrat še kar nekaj dni, se lahko vremenska napoved še nekoliko spremeni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
28. 03. 2023 11.53
Klavdij Mervič To je dobesedni spopad sonca in njegovih iskrenih prijateljev proti sistemskih kanalizacijskim sistemom in njihovim umetnin padcim tlaka vključno z umetnimi oblaki ter posledično umetnimi otoplitvami in ohladitvami. In temu se naj bi reklo naravno vreme oziroma podnebne spremembe. Vladarjeve razmere pa res, pa še nič sram ga ni ker se norčuje z ljudstva
Mr.Noobbot
28. 03. 2023 10.20
+1
Pritisnil mraz? 10 stopij je zunaj in ne -10.
Vlahek
28. 03. 2023 10.19
-1
Aha cepivo je pa 100% varno ste pisali😂😂
mojcd
28. 03. 2023 10.14
Res mraz pri 15C
M_teoretik
28. 03. 2023 10.11
Pol nisem še nč zamudu k nisem še obrezoval!?
Čombe
28. 03. 2023 10.06
-2.7C = polarni mraz :)
Čriček mali
28. 03. 2023 10.04
+1
Golob prosim odstopi! Ker mi gre na kozlanje ta cela vaša prostaška Leva vlada!!! Dense tud ne prebavlam! Ali sploh rabimo vlado?! Če so pa vsi isti samo hlinijo na denar nas davkoplacevalce lupite! In zastruplate! Pa dajmo že enkrat naredit tak protest kot je v Nemciji in Franciji! Dajmo skupaj stisnit!!! Dovol je laganja in pranja našega denarja dovolj!!! Kopiram zato da se SLOVENCI ZBODIJO!!!
mojcd
28. 03. 2023 10.15
-2
Kar kozlaj, bolje kot anoreksija z janso se vedno
Čriček mali
28. 03. 2023 10.00
+3
Kaj vam se ni jasno da nas politika skos bolj zastrupla!! Skos bol nas giftajo pa tega nepiveste nic novinarji ker nesmejo!nebo več lepega vremena! Žal!!!
PomisliNaSonce
28. 03. 2023 11.56
+0
Zastrupljajo nas z združevanjem kanalizacijskih sistemom, ki so posledično generator oblakov in slabega vremena preko naši toplih domov in ostalih ogrevanih notranjih prostorov ki se jih pospešeno prikljaplja na velkke kanalizacijske sisteme
TLO81
28. 03. 2023 09.59
+1
Zgodnjepoletno vreme?
Ivar The Boneless
28. 03. 2023 09.47
+0
Mora biti, ker skrbimo za zeleni prehod 🤣
PomisliNaSonce
28. 03. 2023 09.42
+0
Kolk časa pa je bil minus...tudi to je pomembno. Ob 6.30 je bilo marsikje -3, potem za kratek čas - 4...zdele je pa že +5.
Artechh
28. 03. 2023 09.03
+0
Vazno, da ko je belec pa je slika