Slovenija

V DeSUS naj bi zgladili nesoglasja, delovali bodo kot stranka sredine

Ljubljana, 12. 04. 2021 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iz DeSUS so po zasedanju izvršnega odbora in sveta stranke sporočili, da so zgladili nesoglasja, ki so v zadnjih dneh odmevala med strankinimi poslanci in začasno vodjo DeSUS Brigito Čokl. Odločili so se, da bodo delovali skupno, da ne bodo dovolili, da jih razdirajo drugi ali da se razdvajajo sami, je dejala Čoklova in napovedala, da bodo stranka sredine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zgladili nesoglasja
    01:59
    Iz 24UR: Zgladili nesoglasja
  • Iz SVETA: Spor v stranki DeSUS
    03:17
    Iz SVETA: Spor v stranki DeSUS

 

Poslanci Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak so namreč konec minulega tedna prek odvetnika od Čoklove zahtevali preklic njenih izjav o njihovem ravnanju, zlasti glede tega, da "bo treba nad poslance s palico, da so korenčki premalo in da so kot pobalini". Čoklova pa je prek svoje odvetnice sporočila, da izjav ne bo preklicala.

V DeSUS so na današnjem zasedanju izvršnega odbora in sveta stranke zgladili nesoglasja.
V DeSUS so na današnjem zasedanju izvršnega odbora in sveta stranke zgladili nesoglasja. FOTO: Bobo

Čoklova: Razčistili smo vse dileme. Delovali bomo kot stranka sredine

"Danes smo dosegli en mejnik v naši zgodovini. Imeli smo zelo konstruktivno razpravo in mislim, da smo se prvič, vsaj v mojem mandatu, pogovarjali tako, kot se pogovarja med razumnimi ljudmi," je v današnji izjavi po zasedanju organov stranke sprva povedala Čoklova. Po njenih besedah so razčistili vse dileme in vprašanja ter ugotovili, da obstajajo minimalne oz. skupne osnove, na katerih bodo delali. Odločili so se, da bodo sodelovali in da gredo s tega sestanka s kombinacijo, s katero so vsi zadovoljni. Torej, da je za stranko in za poslansko skupino dobro le tisto, kar je dobro za njihovo članstvo, podpornike in volivce.

"Zavedamo se, da smo v tem prostoru tarče. Odločili smo se, da bomo delovali skupno, da ne bomo dovolili, da nas drugi razdirajo in ne bomo dovolili, da se razdvajamo sami," je povedala Čoklova.

Napovedala je, da bodo delovali kot stranka sredine ter se v tem kontekstu ne bodo dali zmotiti. "Zdrav razum je tista stvar, na katero sem vedno stavila. Veseli me, da je to danes prevladalo v naših pogovorih," je dodala.

Tako vsi ostajajo na svojih položajih in tudi s pravnimi mnenji, grožnjami ali postopki po zagotovilih Čoklove ne bodo nadaljevali. "Segli smo si v roko in ugotovili, da se te zadeve ne bodo nadaljevale," je dejala in pritrdila, da pravnikov ne potrebujejo več.

Poslanci bodo glasovali tudi na podlagi svoje vesti 

Tudi po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše so danes ugotavljali, kam njihova stranka gravitira in zaključili so, da so sredina. "To pomeni, da imamo članstvo tako z leve kot z desne strani. Temu primerno se moramo odzivati," je povedal. Po njegovih besedah imajo ideologijo na levi in na desni strani, o teh zadevah pa se bodo morali v stranki precej pogovarjati.

Tako so dali tudi pobudo, da čim več predlogov zakonov, ki prihajajo v DZ, obravnavajo tudi strankina delovna telesa ter zavzamejo stališče. "Se bo pa tudi zgodilo, da bodo poslanci v skladu z 82. členom ustave kakšno stvar izglasovali tako, kot oni mislijo, torej na podlagi svoje vesti," je še opozoril Jurša.

Jurša je sicer pred zasedanjem organov stranke za medije dejal, da so odprte vse možnosti, tudi morebitni predlog izključitve poslancev iz DeSUS. 

Pred zasedanjem organov DeSUS odprto tudi vprašanje izključitve poslancev iz stranke.
Pred zasedanjem organov DeSUS odprto tudi vprašanje izključitve poslancev iz stranke. FOTO: Bobo

DeSUS sicer 19. junija čaka volilni kongres, že tretji v letu in pol. Januarja lani je tedanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, a je po nesoglasjih v stranki in očitkih na njen račun glede plačil gostovanj po Sloveniji septembra lani odstopila. DeSUS je na kongresu za predsednika nato ponovno izvolila Erjavca, ki je stranko popeljal iz koalicije Janeza Janše. Po neuspešni konstruktivni nezaupnici z njegovo kandidaturo za predsednika vlade ter po nesoglasjih s strankinimi poslanci je Erjavec marca letos odstopil.

Začasno vodenje stranke je prevzel podpredsednik Anton Balažek, po njegovem odstopu s tega mesta kmalu zatem pa Čoklova. Nesoglasja s poslanci, ki so v DZ zavzeli zmerno opozicijsko držo, so eskalirala.

Rok za vlaganje kandidatur za junijski kongres je 24. april. Za zdaj sta kandidaturo napovedala Ljubo Jasnič in Srečko Felix Krope.

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, ki je bil na to mesto imenovan na predlog DeSUS, pa je ob vprašanju morebitne kandidature za predsednika DeSUS danes spomnil, da je zdaj že bivši član te stranke. Stranka je namreč ugotovila, da mu je zato, ker je ostal na funkciji ministra tudi po odhodu DeSUS iz koalicije, prenehalo članstvo.

"Še vedno verjamem, da stranka lahko naredi korake v konsolidacijo, verjamem v to, da je stranka tega sposobna z močno mrežo in svojo zgodovino," je Podgoršek dejal ob robu današnjega obiska v Trebnjem in dodal, da trenutno nima časa niti razmišljati o morebitni kandidaturi za predsednika DeSUS.

V minulem tednu so se pojavile tudi špekulacije, da naj bi o kandidaturi za vodenje DeSUS razmišljal predsednik DZ Igor Zorčič, ki je nedavno s še dvema poslanskima kolegoma zapustil SMC. Zorčič je pred nekaj dnevi na vprašanje STA, ali drži, da naj bi se z nekaterimi nezadovoljnimi člani SMC pridružili DeSUS, odgovoril, da so to ugibanja in je prezgodaj napovedovati morebitna povezovanja. Na dodatno vprašanje, ali je v igri njegova kandidatura za vodenje DeSUS, pa je odgovoril, da ugibanj ne komentira.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (416)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samotnjak999
13. 04. 2021 09.19
Poltika, ekonomija, družbena paradigma, obrambena varnost države, sodna varnost... ne dopuščajo naturščkov na vodilnih položajih! To je umazan posel za Hardguyse! Politično neuki in duhovno - razvojno pohabljeni slovenski volilci, pa še vedno živijo v romantičnem samozapravljanju, upajoč da se vrnejo komunjare in bo spet tako kot je bilo nekoč... Ponosni nasledniki komunistov pa so to volilsko zahojenost spretno izkoristili in na premeteno-goljufiv način, postali tajkuni, gazde, kapitalist, ki s jim ubogi družbeno-politični nekoristneži udinjajo za drobtinice iz gospodarjeve mize.
preprosto
13. 04. 2021 08.42
+3
Poslancem Desusa se gre samo za mandate, plače, ki jih bodo še cca leto in pol vlekli. Zato tak dogovor ni vreden počenega groša. Sploh tisto na koncu – včasih pa tudi ne, se pravi takrat, ko bo ogrožena vlada firerja Janeza in njegove SS stranke (SDS). Enostavno bi jih moral vreč ven iz stranke, DESUS je samo farsa, ki je po novih volitvah več ne bo, UPAM.
MiskoPol
12. 04. 2021 21.36
+5
A ni lepo gledati, kako so vsi enotni in srečni? Kot SMC en mesec nazaj.
Antoniozmaj
12. 04. 2021 21.41
+2
Potouceni kramoh
12. 04. 2021 21.53
+1
To je kot odnos pijanih Ciganov moža in žene ..najprej se stepeta do krvi ..no pol pa postelja vse pogliha🤣
pepi bolcev
12. 04. 2021 21.32
+4
Ha ha ha ha. Klovno upokojeni. Sedaj pa tudi ze invalidi.
lado-a1
12. 04. 2021 21.25
+4
Desus je bivša stranka že nekaj časa. Pred nekaj minutami sem videl, n TV da so se (ponovno) sprazumeli. bla, bla, bla .... Skratka, ostanki preminule stranke niso bili sposobni prekiniti z esdeesovimi ritolizci in so s tem dali pečat na svoj razpad.
lado-a1
12. 04. 2021 21.25
+5
Blaz Aaron Godec
12. 04. 2021 21.20
+6
Naslednje leto vas ne bo vec!
loso
12. 04. 2021 21.17
+5
,,,tud moja babica že bruha....
Vinkll
12. 04. 2021 21.25
-4
babi, babi .... moli zate vsak večer 🌹🌹🌹
Antoniozmaj
12. 04. 2021 21.42
+2
Salah al-Din
12. 04. 2021 21.15
+7
Po svoji vesti!! Kako vas ni sram? Oblečte si plenice, pa skozi stranski izhod do najbližnega doma ostarelih in da nikoli več ne slišimo za vas.
cool1
12. 04. 2021 21.15
+6
Delovali bodo kot stranka sredine malo jutri. Še mali otroci vidijo, da poslanci Desusa glasujejo in delajo tako kot Janša in vlada reče, ne pa po svoji vesti, kot oni trdijo....Že sedaj so naredili veliko škodo in sramoto svoji stranki, in sebi, njih več nihče ne bo volil. Škoda , da tega ne vidijo člani stranki in da jih niso izključili iz Desusa, to bi bilo najmanj, kar bi lahko naredili, ker pa niso , bodo imeli na volitvah rezultat nula. !
Franček
12. 04. 2021 20.59
+7
Banda izdajalska.
matelek
12. 04. 2021 21.06
+9
Vinkll
12. 04. 2021 21.20
-4
he he ...kako ste nestrpni jugonostalgični neokomunisti .....ja kaj si pa hud
Vinkll
12. 04. 2021 21.25
-2
sej se boš še razpočil ... bolj počasi 🌹🌹🌹🌹🌹🌹
bojer
12. 04. 2021 20.57
+10
"Petljanje" z določenim odvetnikom je precej zgovoren podatek kje je skupna točka poslancev Desus in kam so usmerjeni. Tu res ni kaj posebno veliko za ugibat.
perko36
12. 04. 2021 20.55
+3
Staridida res ti je dal največ sam račun bo pa izstavljen mladim ki bojo te pufe plačali a ne vidite da vas kupuje
MiskoPol
12. 04. 2021 20.53
+12
Jurša pravi, da glasujejo po svoji vesti. Torej jim vest pravi, da je Janša dober predsednik vlade (ki se je skregal s pol Evrope), da je Kustečeva dobra ministrica (škoda besed), da je Simoniti dober minister (tudi škoda besed), da je Zorčič slab predsednik DZ (še kak mesec prej pa je bil dober).
Vinkll
12. 04. 2021 21.21
-2
Jurša je rekel da je JJ zelo prijeten sogovornik ... a si jezen miško 🌹🌹🌹
Dusan21
12. 04. 2021 21.25
-3
Ta prvi, ni cel, vest, policijska, novinarska, vesti iz taborišča, govoriš o kakšni drugi vesti, Miško, si mislil tisto pod tangicami, tisto, ki jo imaš v strganem žepu, potem si tu nekje blizu smradu in vest mi govori, da ima tvoj pimpl več vesti, ga nič ne peče, in prišel bo dan, večer, ko ti VEST ne bo dala spati, vodka v prvem bifeju te že čaka
marveb
12. 04. 2021 20.53
+2
Vsi poslanci desni..kaksen dogovor..
Nimasmisla
12. 04. 2021 20.48
+2
Sredina do bridkega konca lahko vas mogoče reši da ne podpirate te vlade vendar Jurša in on Simonović bosta branila stolčka potem pa penzija
Nidani
12. 04. 2021 20.42
+2
Prepozno! Veliko prepozno!
Antoniozmaj
12. 04. 2021 20.39
+6
kdo bo sploh še volil te izdajalce? Nikoli več ne volim stranke, ki bi sprejela te izdajalce v svoje vrste
Vinkll
12. 04. 2021 21.22
-2
no no no ..... počasi papaj, da se ti ne bo zaletelo 🌹🌹🌹
Tir1
12. 04. 2021 20.38
+8
Ok, saj je vseeno skozi katera vrata gredo ven iz parlamenta. Pa naj bodo srednja, če tako želijo.
staridida
12. 04. 2021 20.37
-11
Jaz kot penzijonist bom na volitvah volil SDS,ker do zdaj mi je Janša še največ dal...
Nidani
12. 04. 2021 20.41
+5
resslovenka
12. 04. 2021 20.56
+8
Janša ti ni nič dal. Zanamci so ti dali. Sam pufe je zrihtal. Vsak puf je treba vrnit. "Silom ili milom!"
Salah al-Din
12. 04. 2021 21.00
+4
Antoniozmaj
12. 04. 2021 20.37
+6
izdajalec je izdajalec
Vinkll
12. 04. 2021 21.23
-2
kupčka podrt 🌹🌹🌹 uf si se napapal