Slovenija

Po objavi posnetka novi pozivi na volitve: 'Na potezi je Matej Tonin, da preseka ta gordijski vozel'

Ljubljana, 04. 11. 2021 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, Danijela Levpušček, STA
Komentarji
844

Po objavi novih posnetkov dogovarjanja med Vizjakom in Petanom v LMŠ, SD in Levici pravijo: gremo na predčasne volitve, na potezi sta NSi in Tonin. V drugi največji koalicijski stranki se o podpori Vizjaku še niso odločili, pa čeprav so pred dvema tednoma napovedovali, da bo izgubil njihovo podporo, če se izkaže, da so posnetki pristni. Za zdaj je brez komentarja tudi minister Počivalšek, ki se je leta 2007 znašel na nasprotnem bregu kot Petan in z njim, kot smo razkrili, tudi Vizjak.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vmešavanje politikov v gospodarstvo
    03:04
    Iz 24UR: Vmešavanje politikov v gospodarstvo
  • Iz 24UR: Izsledki strokovne analize posnetkov
    02:17
    Iz 24UR: Izsledki strokovne analize posnetkov
  • Iz 24UR: Vizjak ne namerava odstopiti
    02:23
    Iz 24UR: Vizjak ne namerava odstopiti
  • Iz 24UR ZVEČER: Forenzična preiskava je trajala več kot 14 dni
    05:15
    Iz 24UR ZVEČER: Forenzična preiskava je trajala več kot 14 dni

 

Po tem, ko smo sinoči v oddaji 24UR ZVEČER objavili šestminuten posnetek pogovora ministra Andreja Vizjaka s predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom, pa tudi forenzično preiskavo, ki je ovrgla Vizjakove trditve, da gre za lepljenko, se danes vrstijo odzivi.  

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je zapisal, da bi "stranka, ki spoštuje minimalne politične standarde, ki se zaveda, kaj je prav in kaj ne, ki razume, da mora s svojimi ravnanji in dejanji dajati zgled ljudem, po objavi drugega dela afere Glupi davki zapustila vlado". "To bi bilo normalno, če verjame v demokracijo, in ne v kleptokracijo". Po njegovem mnenju gre za gospodarski kriminal, ki kaže na vzorec delovanja SDS. "Ta vzorec polnjenja vreče se do danes ni spremenil, le bolj dodelan je. NSi in SMC pa držita vrečo, zato sta enako odgovorni kot tisti, ki jo polni."

Pričakujemo, da se bosta po uradni dolžnosti nemudoma odzvala tožilstvo in Policija, so sporočili iz LMŠ. Da bodo organi pregona opravili svoje delo, pričakujejo tudi Socialni demokrati (SD), saj je, kot je poudaril Nemec, iz posnetkov razvidno, "da gre za resne sume storitve kaznivega dejanja in še napeljevanje k le-temu".

Iz LMŠ so naknadno sporočili še, da so dokazi jasni, namigi o neavtentičnosti posnetkov, kar so vladajoči doslej izrabljali kot izgovor, pa pričakovano ovrženi, kar pomeni, da minister ni govoril resnice oziroma je, povedano drugače, lagal. "Gre za gospodarski kriminal in koruptivne povezave Vizjak-Petan iz mandata prve Janševe vlade, ki na škodo vseh nas delujejo tudi v tem mandatu. In ne slepimo se, da tedanji in zdajšnji  predsednik vlade za Vizjakovo početje ni vedel. To je delovanje SDS, ki vsa ta leta ostaja enako – škodljivo in celo nevarno. NSi in SMC pa vse to še naprej nemo spremljata ali iščeta izgovore, neprepričljive razloge, zakaj še naprej ostajata v tej skorumpirani vladi in še naprej držita vrečo. Za vse to sta soodgovorni," so zapisali. Slovenija si zasluži boljše, odhod te vlade in predčasne volitve so edina rešitev. 

To je v današnji izjavi za medije izpostavil tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec. "Vizjak je potrdil, da je posnetek avtentičen, torej so koalicijski partnerji brez zadržka, da zahtevajo njegov odstop, še bolje pa, če odide cela vlada," je dejal. Ob tem je spomnil na izjave NSi, da bodo zahtevali ministrov odstop, če se pokaže, da je posnetek avtentičen. Šarec je ogorčen tudi nad Vizjakovimi izjavami, ki kažejo na ministrov odnos do sodne veje oblasti.

Za čimprejšnje predčasne volitve se zavzemajo tudi Socialni demokrati (SD), ki menijo, da Vizjak ne bi smel ostati minister. "Če ne bo prišlo do odstopa ministra Vizjaka oziroma če ga ne bo odstavil predsednik vlade, lahko rečemo, da Slovenija deluje po mafijskem principu," je dejal eden od podpredsednikov stranke Matjaž Nemec

Kaj bo naredil Tonin?
Kaj bo naredil Tonin? FOTO: Miro Majcen

Podobno kot LMŠ tudi oni pričakujejo reakcijo podpredsednika vlade in ministra za obrambo ter prvaka Nove Slovenije (NSi) Mateja Tonina. NSi po njegovih besedah nima veliko manevrskega prostora – ali zahteva odstop ministra Vizjaka ali podpre interpelacijo proti ministru ali zapusti vladajočo koalicijo. "Takšnemu načinu delovanja se je treba resno zoperstaviti. Tukaj gre za kredibilnost ne samo zdajšnje vlade in Janeza Janše, gre za kredibilnost vseh nas, državljank in državljanov, Slovenk in Slovencev, ter seveda naše države in domovine. Zadeve so resne in zaradi tega je treba storiti pogumne korake. Na potezi je podpredsednik vlade, Matej Tonin, obrambni minister, da dejansko preseka ta gordijski vozel in ustvari pogoje, da se v Sloveniji izpeljejo izredne volitve na najkrajši način, da se to stori nemudoma," je še dejal Nemec. 

V NSi Vizjakove izjave glede pritiskov na sodnike ocenjujejo kot neprimerne in nesprejemljive. "Odločitev o tem, ali minister Vizjak še uživa naše zaupanje, pa bomo sprejeli do obravnave interpelacije o njegovem delu," so pojasnili. Kot so še dodali, se bodo o novih dejstvih in posnetku pogovora med Vizjakom in Petanom pogovorili v prihodnjih dneh, ko se bo predsednik Tonin vrnil iz tujine.

Posnetek je komentirala tudi nekdanja pravosodna ministrica iz vrst SD Andreja Katič. "Ko minister za gospodarstvo izjavi, da bodo sodniku jajca strli … Take situacije si tudi v najhujši nočni mori ne bi zamislila … In še slabše, sedaj je minister za okolje in prostor," je zapisala.

Izjava "bomo že sodniku strli jajca", kaže, kako ta vlada deluje: s silo si podreja sodstvo, Policijo, medije. Zato bi morala odstopiti ta trenutek takoj celotna vlada, ne samo minister Vizjak. Nataša Sukič, Levica

V imenu Levice se je odzvala poslanka Nataša Sukič. "V vsaki normalni državi bi minister že pred 14 dnevi, ob prvi objavi posnetkov, moral nemudoma odstopiti. Ampak očitno ima zelo hudo zaščito. Zakaj? Ker se tej vladi očitno zdi plačevanje davkov glupo. To so dokazali z davčnim odpustkom najbogatejšim, to pomeni 800 milijonov globoko zvrtano luknjo v državni proračun na letni ravni, potem se pa čudimo, da ni denarja za javno šolstvo, javno zdravstvo, za lokalne skupnosti, občine in tako naprej," je dejala. 

Tudi v Levici so, tako kot v LMŠ in SD, prepričani, da je zdaj na potezi Tonin. "Sprenevedanje se očitno bo nadaljevalo, vprašanje je le, ali se mu bo tudi tokrat pridružil minister Tonin in njegova NSi," pravi Sukičeva in dodaja, da je čas, da odstopi celotna vlada, ne samo Vizjak. 

"Bomo kakšnemu sodniku strli jajca," pravi minister te in takratne vlade v pogovoru s tajkunom. Komentar verjetno ni potreben," je zapisala vodja poslanske skupine Nepovezanih poslancev Janja Sluga

Odzvala se je tudi Alenka Bratušek (SAB). "Gre za gospodarski kriminal, ki ga je v obdobju od 2004 do 2008 izvajala stranka SDS in v naših bankah skopala milijardno bančno luknjo. Na žalost nihče od njih ni odgovarjal, toda čas je, da tudi v tej stranki začnejo prevzemati politične odgovornosti," je zapisala. Tudi ona je prepričana, da so predčasne volitve edina rešitev. "V normalnih demokratičnih državah, kar bi Slovenija morala biti, tak  posameznik sploh ne bi postal minister, aktualna vlada pa ne bi bila več odgovorna za vodenje države."

V poslanski skupini DeSUS po objavi daljšega posnetka pogovora okoljskega ministra Andreja Vizjaka z gospodarstvenikom Bojanom Petanom glede Term Čatež ocenjujejo, da bo interpelacija zoper Vizjaka "dobra priložnost za razjasnitev vseh okoliščin pogovora". Kot so sporočili, se bodo o objavljenih posnetkih pogovorili tudi na seji poslanske skupine.

Počivalšek, ki je leta 2007 stal na poti Vizjaku in Petanu, zadeve (še) ne komentira

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek FOTO: Bobo

Z zanimanjem smo pričakovali tudi odziv gospodarskega ministra in predsednika koalicijske SMC Zdravka Počivalška, ki je  v času pogovora med Vizjakom in Petanom vodil in tudi prevzemal Terme Olimia. Prav pomoč pri nakupu družbe Terme Olimia pa je Vizjak v pogovoru zagotavljal Petanu. 

Sporočil je, da se bodo najprej pogovorili v stranki in koaliciji. "Do takrat pa zadeve ne komentiram," je zapisal. 

Privatizacija Term Olimia je potekala v zadnjem letu prve vlade Janeza Janše in je bila eden najbolj vročih prodajnih postopkov. Kapitalska družba, Slovenska odškodninska družba in Slovenske železnice, vse v lasti države, so prodajale okoli polovico delnic Term Olimia. Zanimanje je bilo veliko, kot je danes spomnil portal Necenzurirano, v najožjem izboru pa sta bila podjetje Finander, za katerim je stal Petan oz. Terme Čatež, in konzorcij, v katerem so bili združeni management Term Olimia s Počivalškom na čelu, občina Podčetrtek in cerkveni finančni holding Zvon Ena, ki bi financiral nakup.

Predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič pa je dogovarjanje komentiral na kratko: "Forenzični strokovnjaki na eni strani in forenzični strokovnjaki na drugi strani. Nas v SNS se zadeva ne tiče."

Vizjak, ki je po objavi prvih izsekov pogovora trdil, da gre za zlepljenko, in celo napovedal ovadbe proti ovadbe proti snemalcem posnetka in tistim, ki so, kot je dejal, posnetke uporabili za njegovo diskreditacijo, je danes stopil pred medije in priznal: posnetek je avtentičen, a imam čisto vest. 

Forenzična preiskava pogovora

Forenzična preiskava pogovora je zaradi temeljitosti in uporabe najbolj kredibilnih programskih orodij za preverjanje avtentičnosti posnetkov in zvokov trajala več kot 14 dni. Pogovor so obdelali največji forenzični strokovnjaki v državi in po neodvisni preiskavi zapisali, da obstaja zelo velika gotovost, da nobena od obravnavanih zvočnih datotek ni bila vsebinsko spremenjena. 

Ugotovitve strokovnjakov Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij
Ugotovitve strokovnjakov Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij FOTO: 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (844)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

P1800
09. 11. 2021 08.25
ANDREJ VIZJAK...1.) Janezov človek. 2.) Malce mi je smešen. 3.) Bogati na račun upokojenk. Položnice drage. Petrol pohlepno draži
P1800
09. 11. 2021 08.21
Ševednonaskradejo
05. 11. 2021 11.37
+1
Ma kaj bo naredil Počivalśek? Nič! Vsi na oblasti in njihovi sateliti delujejo ne za državo, ampak za lastno rt
franjoz
05. 11. 2021 11.13
+1
Toni nček JJ marioneta! Dela se, da ima pokončno držo! Ha ha .Napaka! Hrbtenica ima znake težke bolezni!
minkica91
04. 11. 2021 21.20
-3
ni ta vlada najboljša je pa veliko boljša kot levičarska, to vem iz lastnih izkušenj, stari udbovci pa ves čas strežejo po njej, tudi to vem iz lastnih izušenj.
Blokiran Drugi Človek
05. 11. 2021 10.20
+4
Butalivud
04. 11. 2021 20.43
+2
Volitve. Volitve?!? Da volitve. Ni šmen, da enkrat končno izvolimo nekoga približno normalnega.
minkica91
04. 11. 2021 21.19
-3
mogoče kakega neitelegentnega kot smo jih imeli 30 let na 45 let podlage, zato smo pa tam kjer smo.
Pomnim
04. 11. 2021 20.30
+4
Toninček pelje NSI v franže. Ste res vsi desničarji pokvarjeni?
Da se mene pita..
04. 11. 2021 19.29
+5
Tonin ne upa nič narest.
Ševednonaskradejo
05. 11. 2021 11.41
+1
Počivalšek pa verjetno ni drugačen od Vizjaka..
sinhron
04. 11. 2021 19.00
+3
NSi s Toninom na čelu ne bo sprejel nikakršnega ukrepa zaradi Vizjakovih laži in nagovarjanju Petana k neplačevanju davkov in " strtja jajc sodnikom " , ker se ne želijo zameriti Janši in jim je lepo v tej vladi .
zurc
04. 11. 2021 18.54
-6
bilo je pred leti ,ne v tej vladi ,bil je samo pogovor ,ne dejanje ,vlada je trdna ,naj dela naprej, ker v večini kar prav delajo
Pomnim
04. 11. 2021 20.31
+2
zurc
04. 11. 2021 18.54
-2
bilo je pred leti ,ne v tej vladi ,bil je samo pogovor ,ne dejanje ,vlada je trdna ,naj dela naprej,ker v večini kar prav delajo
Žnabl
04. 11. 2021 18.51
-6
Šaro je rignu-volitve Faflonka je prdnla-volitve Mesec se je z travo zadel-volitve Šivilja je zapravla 5 miljard-volitve He he he tko je pr nas z volitvami ko so levičarji v opoziciji
mali_Möderndorfer
04. 11. 2021 18.41
+1
vsi so za odpad....
dober-man
04. 11. 2021 18.33
+7
vemo kaj bo storil tonin, nič! za presekati gordijski vozelj potrebuješ jajca. a za jajca pa je po lastni izjavi pristojen vinjak.
Korintos11
04. 11. 2021 18.38
+5
Uporabnik1899572
04. 11. 2021 18.32
-3
14 let stari medijski konstrukt. Prenehajte z odvracanjem pozornosti in porocajte realno aktualno problematiko!
Korintos11
04. 11. 2021 18.38
+5
Žnabl
04. 11. 2021 18.16
-2
Levičarske ovce,sendvičarji,opankarji!!! ZAKONODAJA PRED 14 LETI JE BILA DRUGAČNA KOT JE SEDAJ.ČE VAM NI JASNO PREBERITE KAKO KNJIGO O ZAKONIH PRED 14 LETI.JASNO ALI RABITE PISNO????
Nimasmisla
04. 11. 2021 18.09
-1
Ura dela tika taka na koncu po volitvah bo pa zopet janša
Korintos11
04. 11. 2021 18.39
+4
marko1310
06. 11. 2021 08.52
jbtjbt
04. 11. 2021 18.05
+5
In teli lažnjivci bojo jutri spet žrl na brdu za naš denar,na koncu pa sprejeli butast ukrep,druzga itak ne znajo
Moj?ica123
04. 11. 2021 18.03
+6
Ali sedaj vidite, kako prav je imel Tito? Bojte se notranjega sovražnika in tudi zunanjega.Lp
ValterUdovernik
04. 11. 2021 18.00
+5
Za norce nas imajo, kar nas imajo lahko.