Slovenija

Življenje 'na meji' po vstopu Hrvaške v schengen

Zavrč, 01. 04. 2023 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
9

Državna meja, ki teče po sredini ceste in na pol deli domačije, do soseda pa zgolj in samo s prepustnico. Takšno je bilo še do nedavnega videti življenje ob meji s Hrvaško. Z vstopom naše južne sosede v schengen takšnih težav, na veliko veselje tamkajšnjih prebivalcev, ni več. Tri mesece po pridružitvi Hrvaške 'Evropi brez meja' smo obiskali obmejni občini Zavrč in Razkrižje.

Slikovita obmejna občina Zavrč v srcu Haloz si z južno sosedo deli osem kilometrov meje. Ta teče med polji, po gozdovih, pa tudi po cesti sredi naselja.

Tam se srečamo z domačinom Stanislavom Ivančičem."Glejte, tu smo zdaj v Sloveniji. Ko bomo šli par korakov stran, pet, šest metrov mogoče, bomo že na slovensko-hrvaški meji," pravi in dodaja, da če bi še pred tremi meseci vkorakali v bližnji lokal, bi mejo tudi nelegalno prestopili. "In to smo do zdaj delali vsi na črno, ker ne bi smeli ..."  

Gibanje je dodatno otežila še žičnata ograja. Simbolni padec meje so zato proslavili z veliko zabavo in nočnim pohodom. Zdaj računajo predvsem na ponovno povezovanje s sosedi, tudi na področju šolstva.  

Ukinitev nadzora na meji s Hrvaško
Ukinitev nadzora na meji s Hrvaško FOTO: Bobo

Kot navaja ravnateljica Osnovne šole Cirkulane - Zavrč Suzana Petek, so otroci večkrat povedali, da imajo polovico dnevne sobe na Hrvaškem, drugo polovico pa v Sloveniji. Olajšanje si obetajo tudi v poletnih mesecih, saj bo predvsem manj kolon na mejnem prehodu in s tem manjša prometna obremenitev kraja.

Zapornice so dvignjene, nadzora ni več ne na slovenski ne na Hrvaški strani. Kontrole ni niti na slovenski obmejni občini Razkrižje. Meja je tam na pol prerezala posest družine Kunčič.

Vinogradnik Denis Kunčič, ki se je znašel v nenavadni situaciji, pripoveduje: "Očetova hiša je bila zgrajena na Hrvaškem, nato smo se preselili čez cesto in posledično tudi v drugo državo. Ampak sedaj, ko so uvedli schengen, nam je to prineslo veliko sprememb, vse skupaj je veliko lažje."

Da je uvedba schengena prinesla svobodnejše življenje, se strinja tudi župan Razkrižja Stanko Ivanušič: "Začetki vzpostavitve schengenskega pravnega reda so bili izjemno težavni. To so bile neverjetne situacije in stiske ljudi, kljub temu pa so vztrajali."

V Razkrižju si zdaj obetajo še boljša sodelovanja s hrvaškimi sosedi, kar so nedavno že pokazali s skupnim urejanjem ene od cest, ki teče med obema državama.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
02. 04. 2023 10.46
+1
Prava shengen meja je na avstrijski in kmalu italijanski meji in zopet smo zaradi hrvatov ki ji boli za shengej mejo na balkanu
RecMiG
13. 04. 2023 20.03
Ne vem mene v gornji radgoni kontrolirajo avstrijci pri vstopu v državo zmeri.. nisem videl med nemško in avstrijsko mejo.. oni k nam lahko brez da jih kdo pogleda, medtem moram jaz za vsako ustavljat in kazati dokument.
kranjski janezz
02. 04. 2023 09.17
+2
boljše je kot je bilo..ampak policije je še zmeraj trikrat preveč.pa tečni so kot driska.zgleda da nimajo kam z njimi.najboljše bi bilo,da si jih odpeljejo v ljubljano
BroNo1
01. 04. 2023 21.59
+2
Hrvatje niti slučajno niso zreli, da bi se jim zaupal schengen. To bo še fino s..nje. Kar se dogovoris sigurno ne drži pa je Evropa spet nasedla. Pa dokler ni urejena arbitraža ne bi blo evrope pa smo spet požrli kar smo si zadali?!
Potouceni kramoh
01. 04. 2023 21.18
+1
Nč ne hasne.Omejeni v glavah so tisti, ki bi morali biti najbolj modri in trezni v dejanjih.
Maribor?an 1
01. 04. 2023 21.17
+0
Ena meja je na Slo - At v Šentilju ki je najvišji politiki ne morejo odstranit pa čeprav je znotraj Schengena
Caseino123
01. 04. 2023 21.14
+0
Evropa brez meja 😂ponavljate stavke tam iz 2004..kot da ne bi nikoli bilo migrantske krize, do avstrijske meje je preslaba cesta, da bi se zapeljali in pokazali "Evropo brez meja"? ali Nika Kovačeva jezna ker propagirate zapiranje meja? Po vseh dejanjih je namreč njihov cilj Slovenijo spremeniti v migrantski žep...a tole je napad na gospo Kovač? Da vemo, ker punca dojema vsakega ki na ulici izraža mnenje za napadalca, da ne govorimo o trikotni ruti, ki je noben zdravstveni delavec ne bi zavezal tako, pa še prek plašča, da bolje zgleda 😂 banana republik
zmerni pesimist
01. 04. 2023 20.39
+1
Vsaj nekaj vendar dmo sedaj porinjeni nazaj na balkan
branko-r
01. 04. 2023 20.31
+3
na naši severni šengenski meji pa poleg policije tudi vojska in novinarji nehajte z besedami evropa brez meja razen če smatrate evropo od naše južne meja pa na balkan