Slovenija

Po onesnaženju Žusterne s fekalijami napovedujejo prijave "črnih" priključkov inšpekciji

Koper, 30. 08. 2019 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetje Marjetica Koper je v pregledu sistema meteornih voda v Žusterni odkrila nekaj lokacij, kjer indici kažejo na morebitne črne priključke. "Nekaj objektov ... utemeljeno sumimo črnih izpustov v javni sistem meteornih voda," je povedal direktor podjetja Alfred Draščić. Lokacije bodo sporočili občinski inšpekcijski službi.

Kopališče Žusterna je bilo zaradi fekalnega onesnaženja v celoti zaprto 10 dni, teden dni pa je obratovalo v zmanjšanem obsegu. 
Kopališče Žusterna je bilo zaradi fekalnega onesnaženja v celoti zaprto 10 dni, teden dni pa je obratovalo v zmanjšanem obsegu.  FOTO: Mestna občina Koper

V Marjetici Koper so z današnjim dnem zaključili pregled sistema meteornih voda v Žusterni. "Obsežen sistem, kamor gravitirajo trije hudourniki, smo pregledovali terensko ter s kemičnimi analizami vode v sistemu," so pojasnili v podjetju. Določene odseke so pregledali tudi s pomočjo analiz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Predvsem je bil pregled namenjen odkrivanju morebitnih protizakonitih kanalizacijskih priključkov na obstoječi meteorni sistem, ki se steka v morje, so spomnili. Šlo je za enega od zadnjih korakov akcijskega načrta, ki so ga oblikovali po onesnaženju morja v Žusterni in posledično rdeči zastavi na tamkajšnjem kopališču. V tem okviru so tudi odstranili kontaminirano usedlino - nasip pred hudourniškim izpustom, ki je bil, kot so znova zatrdili, del težave in povišanih vrednosti nezaželenih elementov v kopalnih vodah.

Sedaj so pregledali še meteorni sistem. "S pomočjo strokovnih služb smo uspeli dokaj natančno določiti nekaj lokacij, kjer indici kažejo na morebitne črne priključke. Nekaj objektov ob stičišču ulic Dolga Reber in Krožna cesta utemeljeno sumimo črnih izpustov v javni sistem meteornih voda. Lokacije bomo sporočili inšpekcijski službi Mestne občine Koper, ki je pristojna za nadaljnje reševanje nepravilnosti," je dejal Draščić.

Izreden monitoring kopalnih voda, ki ga izvaja agencija Agencija RS za okolje v sodelovanju z Marjetico in koprsko občino na lokacijah hudourniškega izpusta in otroškega bazena v Žusterni, medtem kaže, da je kakovost kopalne vode dobra, so še dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
16. 06. 2021 21.31
PLAŽA V ŽUSTERNI PRI KOPRU, Ej,ej, če so ČRNI "PRIKLJUČKI" kanalizacije, ki odteka v MORJE, logično, da morska voda NE more biti NEoporečna in takšna kakor bi morala biti, zato komisiji NIJZ je treba verjeti. Zakaj se pa kanalizacija NI akuratno reševala v preteklosti je vprašanje , ki ostaja žal v latencah a problemi so tu in zdaj !
nemo1
30. 08. 2019 16.51
+6
Njih poslat na plaži se kopat, točno na izpust!
BUONcaffee
30. 08. 2019 16.28
+8
Plavalcem kateri so zboleli pripada tudi odškodnina.
CIGU MIGU
30. 08. 2019 16.18
+11
ma kakšne kazni,betonski mešalec in zasuti vse skupaj z črno gradnjo
BUONcaffee
30. 08. 2019 16.15
+5
Sedaj bo nastal velik problem in sicer povezati prekrškarje na kanalizacijo. Glavni problem bo denar (vsak mora plačat sam) in pa sama dela ( pločniki, ceste, tuja zemljišča in hiše, kjer bo kanalizacija šla, .....) Stvar se bo še bolj zakomplicirala kot zgleda na prvi pogled.
zurc
30. 08. 2019 16.49
+2
vsakemu zmotirat čistilno napravo (greznico) in mu jo računat (čeprav obstaja javna kanalizacija) ali pa naj občina hišo proda ,če lastniki nočejo sodelovat.Mislim da je to ceneje in hitreje kot pa spet razbiti pločnike in ceste!Potem pa tudi take greznice mesečno pregledovat na račun lastnika
BUONcaffee
30. 08. 2019 16.11
+4
Verjamem, da politiki in direktorji imajo vse poštimano kot mora bit.
anakondabox
30. 08. 2019 16.06
+13
Graščaki in lastniki vil imajo lahko kodrlajsaste priključke, še pritaknili se jih ne bodo, posvečenih namreč. #deal
BUONcaffee
30. 08. 2019 16.04
+7
No ja, torej dragi kopalci, sedaj boste vedeli v čigavih fekalijah se plavali.
BUONcaffee
30. 08. 2019 16.04
+10
Kake bodo kazni za prekrškarje????