Slovenija

Po Orbanovih stopinjah: Janša v sporu z evropskimi politiki

Ljubljana/Bruselj, 11. 01. 2021 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
2883

"Če ste mislili, da Orban predstavlja edini glavobol za poslansko skupino EPP, potem si samo poglejte deljene objave slovenskega predsednika vlade, ki se na vse pretege trudi braniti Trumpa," je zapisala nizozemska evroposlanka Sophie in 't Veld in izpostavila premierjevo čestitko Trumpu po ameriških predsedniških volitvah. Na odziv Janeza Janše ni bilo treba dolgo čakati in slovenski predsednik vlade se je – podobno kot madžarski voditelj Viktor Orban – zapletel v spor z vidnejšimi obrazi v Bruslju.

"Ta človek je čestital Trumpu po novembrskih volitvah, še vedno pa ni čestital Bidnu. Opomba: Slovenija bo predsedovala EU v drugi polovici letošnjega leta," je zapisala Sophie in 't Veld, članica poslanske skupine liberalcev v evropskem parlamentu. Na njen zapis se je ostro odzval Janez Janša in od evroposlanke zahteval, naj vendarle pokaže njegovo čestitko Donaldu Trumpu, ki da so si jo je izmislila skupaj z "resnicoljubnimi prijatelji".

Veldova je nato objavila posnetek zaslona Janševe čestitke, v kateri je slovenski premier zapisal, da je "povsem jasno, da je ameriško ljudstvo izvolilo Trumpa in Mikea Pencea za naslednja štiri leta. Več ko bo zamud in zanikanj dejstev s strani množičnih medijev, večja zmaga bo to za predsednika." Janša je takrat še dodal čestitko republikanski stranki za dobre volilne rezultate. Veldova je še zapisala, da torej ne gre za izmišljeno čestitko, pač pa Janševo objavo. 

Janša pa se sklicuje ravno na zadnji stavek svojega zapisa, ko trdi, da ni storil nič nepravilnega. Veldovi in evropski levici je v odgovoru očital nepismenost. "Hvala. Čestitka republikanski stranki je za vas in vam podobne sledilce lažnih novic torej čestitka Trumpu? Doslej sem upal, da so člani evropskega parlamenta na levici vsaj pismeni."

Direktor evropske izpostave Human Rights Watch (HRW) za zaščito človekovih pravic na področju medijev in svobode tiska Andrew Stroehlein je Janševo obrambo čestitke Trumpu pospremil z odgovorov: "Slovenski predsednik vlade je čestital Trumpu za njegovo laž. Potem je slovenski predsednik vlade lagal o svoji laži. Potem pa je slovenski predsednik vlade ponovil svojo laž o svoji laži."

Po Orbanovih stopinjah

Madžarski premier Viktor Orban in Fideszova delegacija v evropskem parlamentu družini Evropske ljudske stranke že dalj časa povzročajo preglavice. Večkrat so se pojavile tudi zahteve za izključitev Fideszovih poslancev iz EPP, nazadnje pa je odmeval škandal, ko je madžarski evroposlanec Tamas Deutsch šefa svoje politične skupine v Evropskem parlamentu primerjal z gestapom. Še pred tem je vrelo zaradi spora glede pogojevanja evropske pomoči državam članicam z vladavino prava. Temu sta se ostro uprli Madžarska in Poljska, svojevrstno pismo pa je v Bruselj poslal tudi Janša in se tako postavil na stran svojih zunanjih političnih zaveznikov. 

Janša pa se je tako tudi tokrat v primeru odkrite obrambe Trumpa in svoje čestitke, znova postavil nasproti stališču Bruslja, ki priznava veljavnost volitev in zmago Joeja Bidna. Politični svetovalec evropskega odbora za zunanje zadeve Alexandre Krauss je ob tem dejal, da so zapisi slovenskega premiera "sramotni" ter da je odgovoren za evropsko in slovensko demokracijo. Skupino EPP je pozval, naj zadevo razreši, "prav tako Orbanovo neliberalno vodstvo".

Medtem so tehnološki giganti Apple, Google in Amazon po vdoru Trumpovih podpornikov v ameriški kongres s svojih platform umaknili družbeno omrežje Parler, ki je sicer zelo priljubljeno med konservativnimi in skrajno desnimi uporabniki. Omrežju očitajo širjenje objav, ki hujskajo k nasilju. Po blokadi Trumpovega računa na Twitterju se je namreč na Parler poskušalo zateči večje število njegovih uporabnikov.

Do sobote zjutraj je bil največkrat naložena brezplačna aplikacija na Applovih iPhonih. Apple je zato Parler umaknil iz svoje trgovine za aplikacije in mu dal na voljo 24 ur, da predloži načrt za bolj zmerne objave. V nedeljo zvečer je sledil še Amazon, kot razlog pa so navedli, da je Parler kršil pogoje uporabe, ko ni učinkovito ukrepal proti naraščanju števila nasilnih vsebin.

Komu na Parlerju sledi Janez Janša?

Profil na omrežju Parler je uporabljal tudi Janez Janša, ki pa tam ni bil precej aktiven, zato Twitter še vedno ostaja njegovo primarno orožje v javnem obračunavanju s političnimi nasprotniki. So pa svoje ideje na omenjenem omrežju delili nekateri člani slovenske desnice. Pogosto je šlo tudi za teorije zarote, ki jih je Twitter označeval kot sporno vsebino.

Spletna stran The L Files je sicer že julija lani razkrila, komu na družbenem omrežju Parler sledi Janša, ki je sicer svoje sledilce že pred časom pozival k temu, naj se mu pridružijo tudi na tej platformi. Med najbolj spornimi profili, ki jih je dne, 19. julija 2020, spremljal slovenski premier so razpečevalci teorij zarot, (delno prikriti) rasisti in simpatizerji neonacističnih skupin. 

Družbeno omrežje Parler
Družbeno omrežje Parler FOTO: Dreamstime

Račun medijskega podjetja Infowars, ki ga vodi znani teoretik zarot Alex Jones, je znan predvsem po širjenju teorij o rojstnem listu Baracka Obame ter zarot glede omrežja 5G, cepiv in chemtrailov. Objave Infowars so prepovedane na drugih spletnih omrežjih, saj jih povezujejo z več nasilnimi incidenti, poroča omenjena spletna stran.

Tu je tudi Tommy Robinson (resnično ime: Stephen Christopher Yaxley-Lennon), ki je znan po svojih nestrpnih izjavah o muslimanih ter članstvu v skrajno desnih birtanskih političnih strankah UKIP in BNP. Janša se pojavlja tudi med sledilci Mila Yiannopoulosa, prav tako zagovornika politične desnice, ki je utrpel precejšnjo škodo zaradi komentarja, da spolni odnosi odraslih moških s fanti starimi najmanj 13 let niso sporni. Poleg omenjenih so tu še zagovorniki skrajne desnice in simpatizerji neonacističnih organizacij Paul Gosar, Jack Posobiec in Katie Hopkins.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2883)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dusan21
03. 06. 2021 13.57
+1
Smo država, ali nismo, Janša, samo tako naprej, ne oziraj se na leve klukce, Han je zgodba zase
minnaema@yahoo.com
15. 01. 2021 21.25
+1
DOGOVARJANJA, DOGOVARJANJA PRINAŠAJO REŠITVE, NIKAKOR PA NE UREJATI ZADEVE V SPORIH- K R E G A N J E NE PELJE NIKAMOR-TEMVEČ DOGOVARJANJE IN ISKANJE KOMPROMISOV.
apodgra
13. 01. 2021 16.31
+2
Amerika se bo rešila Trumpa, mi se pa moram rešiti še JJ. Prvi smo po številu žrtev in okuženih na 100.000 prebivalcev na svet in edini , kjer slovenska vlad še ni čestitala BIdnu . Še vedno ni enemu jasno , da je volitve njegov ameriški vzornik izgubil . Razlika med njima je samo ta , da je Trump bogat , naš vsemogočni "Janezek " ,pa naj bi bil reven ,kot cerkvena miš. Če mu ni kaj denarja ostalo še od afere z orožjem .
Dusan21
03. 06. 2021 14.00
+1
Janša je pameten človek, počakajte na redne volitve, da boste končno spoznali, da vam in nam brez Janše živeti ni
franceprešeren8
12. 01. 2021 16.19
-2
edini, ki si še upa...pristop bi pa lahko bil včasih drugačen, se strinjam zelo...ko ga ne bo več, nas gladko povozijo Soroš Fajonove Ljudmile...sanja se nam ne...
Dusan21
03. 06. 2021 14.07
Ime in priimek prosim, levica. Nimate osebe, nimate človeka, ki bi Janši segel do gležnjev. Brgles, pijandura, na njega stavite, HALO, pa kje imate možgane, Trček,bi bil idealen za na trnek s češnjo za ulov krapa na Batajnici
ibro2
14. 09. 2021 18.40
+1
franceprešeren8
12. 01. 2021 16.15
+2
novinar vpraša bivšega veleppslanika, če se bodo odnosi poslabšali med SLO in ZDA...vpršani gladko: nikakor, že.tako smo v preveč tesnih odnosih z ZDA, ne smemo zanemariti Rusije....samo modri razumejo vso globino tega komentarja...
Dusan21
03. 06. 2021 14.12
In ti si modrec, ali modrc od Janje Sluga, odloči se že, če ne, si gotov pod težo Violete, ta ti ga odtrga preden rečeš kex
nestabilen
12. 01. 2021 13.04
+11
JJ ni noben politik ampak navaden sarlatan.
iglaigla
12. 01. 2021 14.17
-6
malaraja
13. 01. 2021 17.46
-1
Dusan21
03. 06. 2021 14.13
+1
Če ne bi imeli šarlatana na oblasti, bi ti sesal Natašino skisano mleko
tiandra4
12. 01. 2021 13.02
+10
Sramota da nas vodi takšen človek, podobnost s Trumpom je zgolj slučajna
Stane Adami?
12. 01. 2021 12.59
-8
Brani svobodo govora, katero nam poskušajo levičarji odvzet, tako kot premoženje.
Doctore111
12. 01. 2021 12.58
-6
Vi komunisti ste bili v super odnosih z EU, hodili ste pa samo v Rusijo in na Kitajsko, ker drugih jezikov ne znate
Ve?ni optimist
12. 01. 2021 12.42
-4
a JJ bi moral biti tiho, ker mu je rekla to neka skrajna levičarka, ... in ali je on zanetil pogovor, ... po vaše se on krega, ....
travc
12. 01. 2021 12.25
-11
Ja itak da komunajzlom ne pase.Prov je da s svojo glavo dela in ne da jim kima.
Luka64
12. 01. 2021 12.03
-7
Za ene je to škodljiva vlada, za druge pa najboljša vlada doslej, pač gledano iz pozicije, kateri opciji kdo pripada. Vendar če pogledamo realno, tisti ki etiketirajo to vlado kot škodljivo, živijo precej boljše, kot ostali povprečni državljani, edina njihova frustracija je, da niso na oblasti in z vsemi sredstvi in načini skušajo omadeževati vlado in koalicijo. A je ta vlada res tako škodljiva, pa si lahko odgovori vsak sam, če pogleda dejstva o svojem življenju sedaj in v času drugih vlad. Seveda tu mnenja večnih skeptikov ne morejo biti upoštevana, kot tudi ne mnenja prišlekov z juga, ker oni so konstantno proti JJ in razmišljajo Jugofilsko.
Bogdan Kranjc
12. 01. 2021 11.44
-8
levim je res hodo teško živeti brez laži.
ihatelj
12. 01. 2021 11.42
+17
Mogoče pa želi J.J. odleteti isto kot Trampl
franceprešeren8
12. 01. 2021 11.39
-2
tole punco je Fajonka lepo nasamarila...ko je ugotovila, da čestitka ni bila za zmago trumpa ampak republikancev, jo je verjetno besno poklicala....tako delujejo Soroševe safražetke....
Hasan
12. 01. 2021 11.38
+17
Prostaški pravnomočno obsojen politik,ki je sramota za državo.
Doctore111
12. 01. 2021 13.00
-8
ha ha pravnomočno obsojen na komunajzarskih sodiščih? Ti imaš samo svojega ljubljenega v Murgljah
Vladimir Kavcic
12. 01. 2021 18.48
+3
tocno,tako in nic drugace.....lepo napisano...kratko on jedrnato !!!
Vladimir Kavcic
12. 01. 2021 18.56
+3
odgovoril sem na HASAN,ki je napisal.:prostaski,pravnomocno obsojen politik,ki je zelo velika sramota za tole ubogo drzavico.In se popolnoma strinjam !!!!
igy02
12. 01. 2021 11.34
-8
Sej, 24 ur se trudi. Ampak s tem KULom ne bo nič. Pol pa kmalu sami pridete na vrsto. Za vsako rit raste palica.
apodgra
13. 01. 2021 16.38
+1
igy02 Tudi če ne uspe KUL-u. Bodo pa naslednje volite zagotovo njega in SDS odnesle iz koalicije in vlade. Naj še poizkuša svoje načrte speljati do konca ,upamo neuspešno Po končanem mandatu , bo zato njegova odgovornost toliko večja in težja.
zelo star kavkaški ov?ar
12. 01. 2021 11.27
+5
Zelo žalostno, da je Tommy Robinson prikazan kot zločinec. On je razkril mrežo muslimanov, ki so ugrabljali in masovno posiljevali "bela dekleta", jih prodajali v suženjstvo itd.. Pred posegom s strani Tommyja, so "azijski posiljevalci" vedno odnesli brez kazni ob stotinah trupel mladih deklet. Če pa je problem, ker se je drznil prekinit prakso muslimanov, potem pa nam res ni več pomoči. Ne vem od kdaj lahko muslimani počno vse nekaznovano, kdor pa opozori na take, najnizkotnejše zločine, pa je označen za kriminalca.
Hetiamenti
12. 01. 2021 11.20
-8
Upam da postanemo Severna Koreja! Dovolj ima poloznic za televizijo, internet in ostalih bedarij! Postanimo SDS - SEVERNA DEMOKRATSKA SLOVENIJA!!!!
Schnitzel
12. 01. 2021 11.16
+24
Konfliktna oseba je tale naš PV. Zgleda, da brez tega ne more. Poleg tega pa rad laže in zavaja. Najbolj nagravžen je bil njegov tvit, ko je objavil fotografijo med 2.sv. vojno pobitih ukrajinskih Judov, za poboj pa obtožil Titove partizane. Za bruhat! Že ves čas se dela norca iz Slovencev, zdaj se je začel pa še iz Američanov in Evropejcev.