Slovenija

Po osmih dneh prvi uparjalnik na cilju

Krško, 06. 09. 1999 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po osmih dneh poti je transportna kompozicija z uparjalnikom za Nuklearno elektrarno Krško (NEK), ki je 30. avgusta odšla iz Luke Koper, v ponedeljek, 6. septembra, nekaj pred 11. uro prispela na cilj, v krško nuklearko. Uparjalnik je trenutno v t.i. carinskem skladišču pred nuklearko, najverjetneje že popoldne pa se bodo začela pripravljalna dela za pretovarjanje.

Kot so povedali v informativni službi NEK, bodo predvidoma jutri ali v sredo prvi uparjalnik prepeljali v območje znotraj ograje nuklearke. ''Prevoz prvega od obeh uparjalnikov je s tehničnega, tehnološkega, organizacijskega in časovnega vidika potekal povsem varno in brez zapletov, tovor pa je na cilj prispel v predvidenem času,'' je povedal vodja projekta posodobitve NEK Martin Novšak. Kot je še pojasnil, so pri prevozu prvega uparjalnika pridobili določene izkušnje, tako da bodo na podlagi podrobnih analiz za prevoz drugega uparjalnika, ki bo na pot odšel 13. septembra, pripravili nekatere manjše izboljšave. Sicer pa je Novšak pohvalil avstrijsko špedicijsko podjetje Felbermayr, ki je prevoz pripravilo ''izredno profesionalno''.

Uparjalnika za nuklearko je v koprsko Luko 28. avgusta pripeljala ladja nemškega ladjarja iz Hamburga, ki je s severa Španije odplula 18. avgusta. Prevoz prvega od obeh uparjalnikov se je začel 30. avgusta in je potekal brez zapletov, saj je transportna kompozicija posamezne etape prevozila celo hitreje, kot so načrtovali organizatorji. Prevoz so nekoliko ''popestrili'' le pripadniki mednarodne okoljevarstvene organizacije Greenpeace, ki so se 1. septembra na Razdrtem priklenili na tovor, kljub pozivom policije in organizatorjev prevoza pa so jih morali nato prisilno odstraniti.

Prazno vozilo se bo v koprsko Luko vračalo po isti poti, vendar ponoči. Kot je znano, je en uparjalnik težak 343 ton in dolg 20 metrov. Transportna kompozicija, ki bo na pot z drugim uparjalnikom odšla 13. septembra, je bila dolga 77 m, široka 5,8 m in visoka 4,6 m. Skupna teža enega uparjalnika s pripadajočo opremo znaša 666 ton.

Izbrano cestno traso od Kopra, mimo Ljubljane do Krškega so najprej analitično preverili in ugotovili, ali objekti na trasi prenesejo takšen transport oz. kakšni posegi so potrebni. Ugotovili so, da je treba izvesti določene posege na 50 objektih trase - gre za spremembe naklona zemljišča, ojačitve mostov in viaduktov, poglobitve cestišča pod nadvozi. 70 odstotkov posegov je trajnih, preostali pa so začasne narave, ki jih bodo po koncu prevoza obeh uparjalnikov odstranili. Investitor vseh del za pripravo trase je NEK, ki je za posege iz lastnih sredstev namenila približno osem milijonov dolarjev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni