Slovenija

Po peti dobljeni tožbi kazensko ovadili ministra Svetlika

Ljubljana, 15. 04. 2011 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sklad obrtnikov in podjetnikov je zaradi škodnih posledic domnevnega nevestnega ravnanja in ignoriranja odločitev upravnega sodišča vložil kazensko ovadbo zoper Ivana Svetlika in Mateja Grajfonerja.

Predmet kazenske ovadbe, ki jo je Sklad obrtnikov in podjetnikov (v nadaljevanju sklad) vložil na ljubljansko Okrožno državno tožilstvu, so ravnanja odgovornih oseb na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) - konkretno ministra Ivana Svetlika in svetovalca Mateja Grajfonerja, ki sta vodila upravne postopke in odločala o upravnih zadevah v primeru pridobivanja soglasja k pokojninskemu načrtu sklada.

Vzajemni sklad obrtnikov in podjetnikov je s pokojninskim načrtom hotel oblikovati produkt, ki bi ga lahko ponudil na trgu, da bi vanj lahko vlagali tudi vlagatelji, ki niso obrtniki, podjetniki ali njihovi družinski člani.

Sklad je v letih 2007 do 2010 na MDDSZ petkrat vložil vlogo za pridobitev soglasja k pokojninskemu načrtu, ki jo je MDDSZ vsakič zavrnilo, prvič aprila 2008. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je pokojninski začrt zavrnilo zaradi kapitalske neustreznosti sklada. MDDZS pravi, da sklad kot celota nima zadosti sredstev in ne more izvajati novega produkta.

Zaradi zavrnitve soglasja je sklad v zadnjih štirih letih vložil pet tožb proti ministrstvu. Vseh pet tožb je sklad tudi dobil, upravno sodišče je petkrat iz istih razlogov odpravilo odločbo MDDSZ, nazadnje konec marca.

Upravno sodišče je petkrat odločilo, da je ministrstvo pristojno le za presojo pokojninskega načrta, ne pa tudi za presojo kapitalske ustreznosti Sklada obrtnikov in podjetnikov.
Upravno sodišče je petkrat odločilo, da je ministrstvo pristojno le za presojo pokojninskega načrta, ne pa tudi za presojo kapitalske ustreznosti Sklada obrtnikov in podjetnikov. FOTO:

Sodišče je na štirih straneh podalo jasno pravno mnenje, da potrditev pokojninskega načrta, ki je v pristojnosti ministrstva, obsega le preverjanje določb pokojninskega načrta, ne pa kapitalske ustreznosti sklada kot celote. Z neupoštevanjem stališča sodišča sta skladu pri pridobivanju pokojninskega načrta postavila take pogoje, ki jih zakon sicer ne določa. Zaradi tega sta po mnenju sklada izpolnila znake kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

MDDSZ se je v svojih odločbah sklicevalo na mnenje Agencije za zavarovalni nadzor in je kot razlog zavrnitve navedlo zgolj nezadostno kritno premoženje, ki pa se nanaša na vzajemni poklicni pokojninski sklad. Sklad ''zadostnega kritnega premoženja v tem skladu nima in ga tudi ne bo imel, dokler država ne bo izplačala svojih obveznosti do upokojencev, za katere je sklad do leta 2000 namesto nje izplačeval pokojnine,'' pravi predsednik uprave Sklada obrtnikov in upokojencev Bojan Jean.

˝Glede na to, da je v vseh petih primerih sodišče odločalo o popolnima istih zadevah in je dalo vsakič identično sodbo, menimo, da uradni osebi v okviru svoje funkcije na ministrstvu nista imeli namena odločati v skladu z jasnim pravnim mnenjem sodišča in zakonskimi določili,˝ je razloge za vložitev kazenske ovadbe pojasnil Jean.

˝Teoretično lahko ta krog vloga-tožba-sodba-vloga ponavljamo v neskončnost, če se bo MDDSZ tudi v prihodnje vztrajno postavljalo nad sodišče in ignoriralo njegove odločitve. Nam pa nastaja škoda, ki je ne bomo mogli nadoknaditi

V času od prve zavrnitve pokojninskega načrta (aprila 2008) sklada do danes so potencialni vlagatelji šli drugam, to pa je škoda, ki je skladu nastala zaradi ravnanja ministrstva. ''Ker nismo mogli dobiti soglasja, nismo mogli delovati na trgu. Medtem ko imajo druge družbe toliko in toliko zavarovancev v drugem stebru, mi nimamo nobenega.''

Če bi MDDSZ dalo soglasje k pokojninskem načrtu, bi se po besedah Jeana ta izvajal ločeno na posebnem skrbniškem in transakcijskem računu, ločeno od vzajemnega poklicnega pokojninskega sklada.

Ministrstvo odgovarja, da je za potrditev pokojninskega načrta nujna potrditev Agencije za kapitalski nadzor

Določbe novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določajo preoblikovanje Sklada obrtnikov in podjetnikov v vzajemno zavarovalnico, s čimer bo po 10 letih končno jasna tudi statusno-pravna oblika sklada, so pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.
Določbe novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določajo preoblikovanje Sklada obrtnikov in podjetnikov v vzajemno zavarovalnico, s čimer bo po 10 letih končno jasna tudi statusno-pravna oblika sklada, so pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. FOTO: Dare Čekeliš

MDDSZ poudarja, da veljavna zakonodaja jasno določa zahtevo po pridobitvi aktuarske potrditve s strani Agencije za zavarovalni nadzor. Takšne potrditve zaradi kapitalske neustreznosti Sop ni bilo mogoče pridobiti.

Ministrstvo priznava, da je Sop sicer večkrat vložil tožbo zoper odločbe, ki jih je izdal ministrstvo, vendar pa sodišče v zvezi z njimi ni nikoli odločilo vsebinsko, kot to trdi sklad, temveč le postopkovno in ministrstvu vsakič naložilo le ponovno izvedbo postopka. Pri tem pa ministrstvo ni nikoli zavezalo, da mora predlagani pokojninski načrt odobriti.

"S tega vidika tudi ni jasno, katera ravnanja Sop opredeljuje kot kazniva dejanja," še opozarjajo na ministrstvu.

Na ministrstvu pravijo, da je minister pri odobritvi pokojninskega načrta poleg upoštevanja zakonskih določb in zahtev v prvi vrsti zavezan k varovanju pravic zavarovancev in zagotavljanju, da z izvajanjem odobrenega pokojninskega načrta ne bi prišlo do oškodovanja slednjih.

"Dejstvo, da sklad ne izpolnjuje zakonskih zahtev po kapitalski ustreznosti, bi lahko povzročilo nepopravljivo škodo zavarovancem, ki bi sklepali zavarovanja, zaradi česar bi bilo neodgovorno in tudi nezakonito odobriti takšen pokojninski načrt," poudarjajo na ministrstvu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetrolov
15. 04. 2011 22.06
a z brezovarjevim zdravjem je vse v redu, minister ? nas močno, močno skrbi.
Buena Vita
15. 04. 2011 22.05
toliko da je preveč zakaj pa nekoga v sloveniji ni ogoljufal če je dobljenih 5 tožb,potem verjetnio niso zato dobljene ker so obrtniki prijatli sodnikov
M-teorija
15. 04. 2011 21.12
~Vzajemni sklad obrtnikov in podjetnikov je s pokojninskim načrtom hotel oblikovati produkt, ki bi ga lahko ponudil na trgu, da bi vanj lahko vlagali tudi vlagatelji, ki niso obrtniki, podjetniki ali njihovi družinski člani.~ Škoda res, da se toliko kompicira. Po drugi strani, pa če bi zadevi dali zeleno luč, bi se že našla SDS-ova konjenica in megafonsko razlagala, da za vsem skupaj stoji GG-jeva Ultra. Na žalost še tako dobronamernih stvari ne upajo sprejeti, ker mogoče manjka pika nad i.
Josko82
15. 04. 2011 18.13
oppravek: intelektualno neizobraženi.
nikhrast
15. 04. 2011 17.54
Pa kje so številke, za koliko jih je ogoljufal? Kakšno škodo je povzročil, za kiloko milojionov se gre tu?
hinko.murovec@siol.net
15. 04. 2011 17.34
To vedno bolj splošno norišnico , ki ji še vedno pravimo pravna držva je povsem brez veze v čemer koli dojemat povsem resno. Enostavno je jasno, da ima vsak ki se mu zljubi " svoj zakon " ali vsaj " svojo " verzijo tolmačenja.
dule100
15. 04. 2011 16.56
Vodenje te vlade res meji bolj na zločin, kot na kriminal !
MYDAY
15. 04. 2011 16.42
celotno vlado bi morali poslati pred sodišče ampak v HAG
King_of_Gonzo
15. 04. 2011 15.51