Slovenija

Po poti z Jezusom? 'Sram naj vas bo, da uničujete naravo'

Postojna, 13. 04. 2024 10.35 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
204

Živo rdeče črke, naslikane na zidove, mostove, avtocestne ograje, zdaj pa tudi na skale ob planinskih poteh. Grafit "Jezus" se je pojavil tudi ob poti na Nanos, kar je razjezilo tako izletnike kot tudi lokalno planinsko društvo, ki prostovoljno vzdržuje pohodniške poti. "Takšni neestetski napisi v takšni obliki ne sodijo nikamor, še najmanj v naravo. Kazijo okolico in prijetno izkušnjo pohodnikov," pravijo, vandalizem pa so že prijavili tudi Policiji. S Policijo pa se bodo kmalu sestali tudi predstavniki Darsa, ki se s takšnimi in drugačnimi grafiti neprestano soočajo tudi ob avtocestah in hitrih cestah.

Marsikdo je na svoji poti že opazil rdeči grafit z napisom "Jezus". Ti zapisi se ob ostalih grafitih pojavljajo tako ob avtocestah (na mostovih, zidovih, informacijskih tablah) kot tudi na planinskih poteh. Nedavno je tako več takšnih zapisov zmotilo tudi pohodnike, ki so se po planinski poti odpravili na Nanos. Tam pa jih je pričakalo z rdečimi črkami zapisano sporočilo.

"Z žalostjo in jezo vam sporočamo, da je na naši priljubljeni planinski poti na Nanos prišlo do nezaslišanega dejanja vandalizma. Kamne ob poti so nepridipravi popisali z rdečo barvo z napisom 'Jezus'," je na družbenem omrežju sporočilo Planinsko društvo Postojna, ki je ob tem opozorilo, da tovrstna dejanja ne le skrunijo planinsko pot, temveč da slabo luč mečejo tudi na njihovo planinsko društvo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
"Ne pozabimo – v naravi smo na obisku. Naj za nami ostane takšna, kot je bila pred našim obiskom. Še posebej opozarjamo, da vožnja ne sodi v naravo niti kakršen koli hrup ali prestavljanje česarkoli, kar je sestavni del narave. V naravi vse stremi k ravnovesju in tovrstno poseganje nikakor ne predstavlja nič dobrega za naravo." — Zavod RS za varstvo narave

Predpisi s področja varstva narave, ki veljajo na območju izvedenih grafitov, tega početja sicer izrecno ne prepovedujejo, poudarjajo na Zavodu RS za varstvo narave. Omejitve so namreč vezane zlasti na izvajanje gradbenih posegov, zemeljskih del in rabe prostora.

"Ne glede na to pa menimo, da je grafitiranje v izvedenem obsegu in načinu, zlasti na varovanih območjih narave, kot so na primer zavarovana območja, neprimerno," pravijo. V konkretnem primeru gre za Krajinski park Južni in zahodni obronki Nanosa in Krajinski park Južna in zahodna pobočja z vrhovi Pleše, Grmade in Ture (občina Postojna).

"Grafiti kazijo naravo in naravno stanje, ki je tudi varstveni cilj tega območja. Zato je z vidika varstva narave tako grafitiranje v naravi na splošno nesprejemljivo," dodajajo.

10 napisov 'Jezus' in večje število plastificiranih letakov

V planinskem društvu so za naš portal povedali, da se je na poti na Nanos na skalah pojavilo 10 napisov "Jezus", ob njih pa tudi večje število plastificiranih letakov, ki so jih našli tako na kamnih kot na drevesih. Vse to se je raztezalo na okoli dveh kilometrih planinske poti, so nam povedali. 

Na spletu pa so zapisali, da so vandali popisali tudi kamen, ki že več let obiskovalce opominja, naj smeti odnesejo nazaj v dolino. "Člani društva se trudimo te poti vzdrževati. Delamo brezplačno, vsem ljubiteljem narave si prizadevamo omogočiti varno in prijetno doživetje. Ta vandalizem pa nas je globoko prizadel in razjezil. Takšna dejanja so nesprejemljiva," so jasni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poudarjajo namreč, da se tudi sami kot skrbniki planinskih poti trudijo, da v naravo posegajo le toliko, da je poskrbljeno za orientacijo in varnost pohodnikov.

In kdo je pristojen za odstranitev tovrstnih "umetnin" v naravi? "Dogovarjamo se z lastniki zemljišč in iščemo primerna sredstva, da bi bila sanacija ekološka in učinkovita," so nam povedali.

Policija je obveščena

O grafitih so obvestili tudi Policijo, planinsko društvo pa zdaj upa, da bodo storilce odkrili in jih kaznovali. Najmanj, kar si želijo, pa je, da bi vandali vsaj očistili "svojo nesnago". "Sram naj vas bo, da delate škodo v naravi, na poteh, ki jih vzdržujejo prostovoljci," so še zapisali.

Prijavo na Policijo pa so, kot so nam povedali, podali tudi na Zavodu RS za varstvo narave.

Nanos
Nanos FOTO: Shutterstock

Da so pretekli teden prejeli prijavo o grafitih na planinski poti na Nanos, so potrdili tudi na Policijski upravi Koper. "Zaenkrat so takšni napisi na našem območju le na tej poti," pravijo in dodajajo, da poteka intenzivna preiskava, po njenem zaključku pa da bodo zoper storilce tudi ustrezno ukrepali.

"Neestetski napisi v takšni obliki ne sodijo nikamor, še najmanj v naravo. Kazijo okolico in prijetno izkušnjo pohodnikov," so ob tem jasni v planinskem društvu, kjer poudarjajo, da je nenazadnje jasno določeno, kje in kako lahko nekdo reklamira in izraža svoja mnenja.

Slovenska škofovska organizacija: Grafiti so se pojavili tam, kjer to ni dovoljeno

Kdo je odgovoren za pojav zapisa? To se sedaj sprašuje marsikdo. V Slovenski škofovski konferenci poudarjajo, da sami niso nikakor povezani z omenjenim grafitom ter da so o dogajanju obveščeni izključno iz medijev.

"Čeprav je širjenje imena Gospoda Jezusa lahko povsem primerno dejanje oznanjevanja evangelija, pa se to ne more dogajati z risanjem grafitov po tuji lastnini in brez ustreznih dovoljenj," ob tem poudarjajo. 

Dodajajo še, da so se grafiti pojavili tudi na površinah, na katerih grafitarska subkultura ni predvidena in dovoljena. "V takem primeru tovrstna dejanja niso primerna, niti takrat, ko nekdo za svojo grafitarsko dejavnost izbere verski motiv," še pravijo.

Dars: Opažamo, da so grafitarji vse bolj predrzni

Tovrstni grafiti pa se pojavili tudi na nekaterih drugih infrastrukturnih objektih, kot je na primer na avtocestnih nadvozih in opornih zidovih.

O slednjem smo povprašali tudi Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji Dars, kjer poudarjajo, da se na objektih, ki sodijo med avtocestno infrastrukturo, pojavlja vse več "napisov, znamenj, parol, poslikav, grafitov" ter tudi "likovnih simbolov", ki pa na te objekte ne sodijo. "S tovrstnim početjem se sicer soočajo tudi avtocestni upravljavci v drugih državah," dodajajo.

Grafit Jezus na pokritem vkopu Strmec
Grafit Jezus na pokritem vkopu Strmec FOTO: Bralec

Ker so upravljalci cest dolžni zagotavljati ustrezno stanje prometne infrastrukture in zagotoviti razmere, ki omogočajo ob upoštevanju prometnih pravil varno vožnjo, morajo odstraniti tudi "vse moteče elemente oziroma slaba stanja (okoliščine), ki vplivajo na prometna dogajanja in prometno varnost".

Opažajo pa, da so grafitarji vse bolj predrzni. Grafiti se tako pojavljajo tudi na težje dostopnih mestih, vendar pa jih to ne odvrača od njihovih dejanj.

"V družbi Dars grafite, napise in druge poslikave že odstranjujemo, načrtujemo, da bi jih vse lahko odstranili v prihodnjih nekaj tednih," so sporočili. Dodajajo sicer, da bi lahko prav s tem poskrbeli za sveže površine, ki bi znova privabile grafitarje. "V preteklosti smo že izvajali čiščenje oz. prebarvanje grafitov, vendar pa so se kasneje znova pojavili," pojasnjujejo.

Tudi zaradi možnosti pojavljanja novih grafitov se bodo v kratkem sestali s Policijo. Preučili pa bodo tudi možnost prekritja površin na portalih (elektronskih tablah nad avtocestami in hitrimi cestami) s folijo, ki jim bo omogočala lažjo odstranitev novih grafitov.

'Kršitve bodo prijavljene, grafitarjem bomo izdali račun za sanacijo'

Ob tem poudarjajo, da odstranjevanje grafitov z različnih podlag zahteva precej specifičnega znanja in izkušenj, "zanemarljivi pa nikakor niso tudi stroški odstranitve". Odstranitev grafitov oz. sanacija na sicer razmeroma veliki površini stebrov podporne konstrukcije enega od viaduktov je bila namreč ocenjena na približno 10.000 evrov.

Vse, ki počnejo tovrstna prepovedana dejanja, svarijo, da bodo kršitve prijavljene in da bodo izdani računi za odpravo posledic risanja grafitov, napisov, znamenj, parol ipd. Zakon o cestah namreč v 6. členu določa, da vse stroške odstranitve prepovedanih ravnanj (napisov, simbolov, grafitov in podobno) poravna povzročitelj, upravljavec javne infrastrukture pa ima možnost, da stroške izterja. Zakonske podlage sicer upravljavcu omogočajo brezplačno pridobivanje podatkov, ki omogočajo identifikacijo povzročitelja.

Dars sicer nima pristojnosti kaznovanja v tovrstnih primerih, so pa v preteklosti risanje grafitov že prijavili Policiji, ki takšna dejanja obravnava kot sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Za kaznivo dejanje je predvidena denarna kazen ali zapor do dveh let.

 Grafitarje zato pozivajo, naj si izberejo dovoljene lokacije za grafitiranje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja