Slovenija

Po potrditvi tretjega primera ptičje gripe ministrstvo z vnovičnim pozivom rejcem perutnine

Ljubljana, 07. 12. 2020 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, T.V.
Komentarji
6

V Ljubljani so pri poginjenem labodu grbcu v petek potrdili tretji primer aviarne influence v Sloveniji. Na kmetijskem ministrstvu so zato danes vse rejce perutnine znova pozvali, naj dosledno upoštevajo začasne ukrepe zaradi ptičje gripe, ki jih je izdala Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so v današnjem sporočilu za javnost navedli, da je Nacionalni veterinarski inštitut v petek Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvestil o pozitivnem izidu preiskav na aviarno influenco podtipa H5N8 pri poginjenem labodu grbcu, najdenem v občini Ljubljana. Po poročanju medijev je bila lokacija na Koseškem bajerju. Po dveh primerih na Obali je bil to tretji primer ptičje gripe letos pri prostoživečih pticah v Sloveniji.

Aviarna influenca je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se prenaša s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki (nosnim in očesnim izcedkom, slino, iztrebki) in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi (jajci, mesom). Poleg tega se bolezen širi tudi s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Pomemben vektor pri širjenju okužbe je tudi človek, ki lahko virus širi s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi, so spomnili na kmetijskem ministrstvu.

Pri poginjenem labodu grbcu v petek potrdili tretji primer aviarne influence v Sloveniji.
Pri poginjenem labodu grbcu v petek potrdili tretji primer aviarne influence v Sloveniji. FOTO: Thinkstock

Rejcem perutnine predpisali začasne zaščitne ukrepe

Omenjena uprava v sklopu ministrstva je celotno ozemlje Slovenije opredelila kot območje z visokim tveganjem za ptičjo gripo in rejcem perutnine predpisala začasne zaščitne ukrepe. Ministrstvo je danes vse rejce perutnine vnovič opozorilo, naj te ukrepe dosledno upoštevajo.

Neupoštevanje ukrepov po navedbah pristojnih pomeni veliko tveganje za okužbo z aviarno influenco omenjenega tipa v rejah s perutnino in posledično veliko ekonomsko škodo. Po informacijah ministrstva v večjih rejah upoštevajo ukrepe in se jih držijo, večjo pozornost in poziv pa je treba usmeriti še k manjšim rejam, ki so lahko vir prenašanja okužbe na večje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na celotnem območju Slovenije je npr. treba začasno domačo perutnino in ptice v ujetništvu zadrževati v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Zaradi dobrobiti živali se lahko vodni perutnini omogoči dostop do vode, vendar je pri tem treba preprečiti fizični stik s prostoživečimi pticami. Domačo perutnino in ptice v ujetništvu je treba krmiti in napajati v zaprtih oziroma pokritih prostorih, oskrbovanje perutnine z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop prostoživeče vodne ptice, pa je dovoljeno le po ustrezni obdelavi vode. Krmljenje prostoživečih vodnih ptic ni dovoljeno, da se zmanjša nepotrebno zadrževanje ptic na posameznih mestih in možnost prenosa virusa med njimi in perutnino ter na ptice v ujetništvu prek kontaminirane obutve in obleke.

Vse rejce perutnine na kmetijskem ministrstvu obenem še enkrat opozarjajo, naj pozorno spremljajo tudi zdravstveno stanje svojih živali in v primeru kakršnih koli sprememb, kot so pogini, padec nesnosti, neješčnost in spremembe v vedenju, o tem takoj obvestijo veterinarja.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KrTakoNeki
07. 12. 2020 17.10
+0
...in kje so zdaj veleumni aktivisti, ki tako promovirajo prosto rejo kokoši za proizvodnjo jajc... Ti ljudje bodo uničili pridelavo jajc v Sloveniji, sj bi njihova "prosta "reja z izpusti živali na prosto zdesetkala proizvodnjo... ampak to je le eden problemov, da je nemogoče zagotoviti vse površine za toliko jajc, kot jih pojemo... Drugi problemi so pa še ti, o katerh govori ta članek, kokoši so zunaj izpostavljene direktnim okužbam prostih ptičev in v takem primeru se okužba razširi kot ogenj... Pa vsi ti aktivisti bi seveda imeli v škatlici brezhibno jajčko, kot iz reklame... v prosti reji je vsaka jajca napacana z iztrebki in s tem direktno izpostavljena okužbi... da ne govorimo o tem, da kokoš zunaj najraje brska po gnnoju, kjer je vse kar leze in migeta...
Periot222
07. 12. 2020 21.29
-1
ZIVAL MORA BITI ZUNAJ NE ZAPRTA V PREMAJHNEM NABASANIM PROSTORU BREZ ZRAKA!!!!!!
SMOKVAsarma
07. 12. 2020 16.37
+1
A niso povedali nekoč, da je ptičja gripa smrtonosna za ljudi, zdaj pa pravijo, da za ljudi ni nevarna?
Vikica
07. 12. 2020 16.47
+1
Pojma nimam ampak jest pa jih ni treba vsaj nekaj casa bom na prasetu
SMOKVAsarma
07. 12. 2020 17.31
+2
Ana desetnica
06. 12. 2021 19.57
Odvisno kateri sev. Sev ptičje gripe, ki je leta 1918 preskočil na človeka in povzročil smrt 50 - 100 miljonov ljudi, je bil definitivno nevaren za ljudi.