Slovenija

Po požaru civilna iniciativa ostra: Ekol naj odide iz industrijske cone Laze

Kranj, 11. 12. 2019 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
16

Stražiška civilna iniciativa po ponedeljkovem požaru zahteva selitev obrata za predelovanje nevarnih odpadkov podjetja Ekol iz industrijske cone Laze. Kot izpostavlja Marko Špolad iz Civilne iniciative za zeleno Stražišče, mora predelava odpadkov potekati v primernem okolju, kar pa Laze niso. Župan na drugi strani pravi, da za selitev ni denarja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Proti industrijski coni
    02:40
    Iz SVETA: Proti industrijski coni
  • Iz 24UR: Ureditev kanalizacije
    03:10
    Iz 24UR: Ureditev kanalizacije

"Industrijska cona je nastala na območju, ki za to ni primerno. To je izvirni greh," je v današnji izjavi izpostavil Špolad. Kot je pojasnil, občani zahtevajo selitev Ekola v ustreznejši objekt, ki bo predvsem na ravnem. "Ekol ima to nesrečo ali obupno smolo, da je na samem hribu in vsakič, ko se zgodi tak požar kot v ponedeljek, odpadna gasilna voda steče v sorško reko," je opozoril.

Stražiška civilna iniciativa po ponedeljkovem požaru zahteva selitev obrata za predelovanje nevarnih odpadkov podjetja Ekol iz industrijske cone Laze.
Stražiška civilna iniciativa po ponedeljkovem požaru zahteva selitev obrata za predelovanje nevarnih odpadkov podjetja Ekol iz industrijske cone Laze. FOTO: Miro Majcen

Ponedeljkov požar v obratu za predelovanje nevarnih odpadkov je po Špoladovi oceni le zadnje opozorilo. "Moje mnenje, mnenje Alpe Adria Green in mnenje okoliških ljudi je, da je treba te deležnike preprosto preseliti na drugo lokacijo. Ne samo zaradi nas, tudi zaradi njih, da se bodo lahko razvili in opravljali delo, ki ga nekdo mora," je še dodal.

Kritičen je bil tudi do tistih, ki ponujajo le delne in kratkopotezne rešitve. "Za takšne težkoindustrijske obrate, ki so tu nastali in postali del vsakdana, je razmišljanje o nekih parcialnih rešitvah, kakršne ponuja tudi kranjska občina, sila nevarno," je prepričan.

Po požaru v podjetju Ekol pri Kranju

V podjetju za predelavo nevarnih odpadkov Ekol v industrijski coni Laze pri Kranju so v ponedeljek zagorele odpadne krpe, tekstil in zračni filtri. Nastalo je za več deset tisoč evrov materialne škode.

"Ni bistvo le v komunalni ureditvi s kanalizacijo, kot to poimenuje Mestna občina Kranj. Problem je v celotni ureditvi. Cestna infrastruktura je kolovozna. Ta cona zgleda kot slaba zgodba iz 19. stoletja iz začetka industrijske revolucije. Nobena infrastruktura ni primerna za predelavo odpadkov, ali denimo taljenje aluminija in v neposredni bližini za peko krofov," je strnil.

V civilni iniciativi želijo, da se dialog, ki poteka le na ravni okoljevarstvenih organizacij, civilnih iniciativ in inšpekcijskih služb, ki jih je Špolad označil za brezzobega tigra, prenesel na širšo družbo. Obenem je bil kritičen do obveščanja okoliških prebivalcev po požaru. To, da jih tudi eno uro po požaru nihče ni fizično obvestil in so odpirali okna, je nedopustno, je poudaril.

Kot je sklenil Špolad, sta civilna iniciativa in okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green dokazali okoljsko škodo in izginjanje avtohtonih živalskih vrst. "Ne želimo, da smo ljudje naslednja vrsta, ki bo izginila," je poudaril.

Župan Rakovec: Ne občina, ne podjetniki nimajo denarja za selitev

Kranjski župan Matjaž Rakovec je na zahteve civilne iniciative odgovoril, da bi bila selitev industrijske cone možna le v okviru danih finančnih možnosti. Ne občina, ne podjetniki, ki v coni delujejo, namreč dejansko nimajo denarja za selitev, je izpostavil.

Tudi kar se tiče ceste, je povedal, da njene ureditve ni v srednjeročnem načrtu. Hkrati je opozoril, da bi nova cesta prinesla še večje obremenitve, saj bi omogočila nadaljnjo širitev cone.

Kranjski župan na drugi strani pravi, da za selitev ni denarja.
Kranjski župan na drugi strani pravi, da za selitev ni denarja. FOTO: Bobo

Rakovec je spomnil, da se problematika Laz vleče že vrsto let. "Smo v začaranem krogu. Lahko bi najprej začeli z izgradnjo kanalizacije in potem nadaljevali s postopnim urejanjem celotnega območja, od starih odlagališč do same industrijske cone," je ocenil župan.

V civilni iniciativi predlagani gradnji kanalizacije nasprotujejo, saj so prepričani, da ni ustrezna in bi preobremenila obstoječo kanalizacijo skozi Stražišče. Rakovec pa je spomnil, da je na zboru krajanov v začetku leta sodeloval tudi strokovnjak, ki je zagotovil, da je ta bojazen krajanov odveč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
12. 12. 2019 15.28
Civilna iniciativa je pozabla da smeti ustvarjajo tudi sami!!!!!!!!
fairplayy
11. 12. 2019 21.52
+2
Zanimivo bo opazovati povecanje delezs karcinoma in repirat obolenj prebivalcev problem je ker bo tezko dokazati povezavo in lastniki to vejo
pingvinislo5
11. 12. 2019 21.49
-2
Seveda. Ko bodo šli nazaj tolčt s kamni in se odpovedali načinu življenja 21. stoletja. Če tega ne želijo storiti, potem tudi nimajo pravico zahtevati selitev takih objektov.
fairplayy
11. 12. 2019 21.31
+4
Izobrazeni informirani osvesceni ljudje so trn v peti dobckarski zasluzkarskih onesnazevalcev. Dragi zupan dolgotrajno zdravljenje raka ni poceni ce je sploh uspesno
Fery Zaka
11. 12. 2019 21.23
+1
A v civilni iniciativi je eden ali sta dva člana? Vaški kurnik, ne pa iniciativa.
ivan res grozni
11. 12. 2019 21.11
+6
Klasika v letošnjem letu. Najprej požig potem pa zahteva za prenehanje delovanja.
hondica
11. 12. 2019 21.05
+7
Zeleni so proti vsemu, razen lastnemu udobju
Qwerty
11. 12. 2019 20.55
+6
Civilne iniciative bi mogle položit par 10k€ kot “aro” . Če bi dokazali da imajo prav bi jim znesek vrnili, če ne bi ta znesek šel oškodovancem zaradi povzročene škode in vsem inštitucijam ki so bile zaradi njih vpletene. Bi bil takoj mir, ker člani ne bi plačali svojega deleža.
ivan res grozni
11. 12. 2019 21.13
+0
Mogle položit? Beseda mogla nadomešča besedo lahko. Da bi lahko položile? Verjetno ste mislili morale polžit?
jolanka
11. 12. 2019 20.53
+4
dejstvo je, da smeti so in bodo. napaka je, da jih lahko skladiščijo podjetja brez papirjev, brez inšpekcijskih pregledov, če pa ta že so, se poročila nalagajo na nekem kupu in, kljub temu, da ugotovijo, da kaj ni v redu, se nihče ne trudi ničesar popravit, ker jim seveda ni treba. četudi pride kazen, je tako majhna za te buđovane, da ugodneje pridejo skozi kot da bi naredili odlagališča po črki zakona. itd. ko je preveč naloženo, se malo podkuri, da se lahko znova naloži. tako to je. ker državni sistem ne dela. ker minister ne ve, kaj dela sekretar, kaj dela inšpektor, kater inšpektor je sploh odgovoren itd...in ker se ve, da v naši državi nihče nikoli za nič ne odgovarja. zakaj bi se potem kunštval.
keved
11. 12. 2019 20.46
+13
Treba bo ukint te civiline samoiniciative, povsod sama bremza. Pogledaš kdo so člani, par nergačev, večina, ki v resnici nima blage veze in zveze s situacijo, skupno pa noben strokovnjak.
Qwerty
11. 12. 2019 20.30
+23
Vse odlagališča in predelovalnice naj zaprejo. Smeti bomo pa doma puščali, na vrtu za hišo. Dajte si že enkrat dopovedat da te firme ne izdelujejo nevarnih odpadkov ampak jih predelujejo zaradi nas vseh. In skoraj prepričan sem da se ti požari zgodijo ker kakšen odpadek ki ga nekdo vrže kamor ne bi smel vname potem ostale stvari. Recimo baterije smartphonov so izredno nevarne in zagorijo če jih poškoduješ.
Mauzahecmauzares
11. 12. 2019 18.47
+5
Prevečkrat gori, da bi bilo vsakič naključje. Lokalno politični boji.
felix59 drugič
11. 12. 2019 18.40
+27
Nehajte jamrat , pa ne samo Kranjčani , vsi , ko se boste začeli obnašati bolj ekološko , tudi smeti ne bo več toliko.
Mauzahecmauzares
11. 12. 2019 18.45
+15
anonymous82
11. 12. 2019 18.31
+0
Potem pa naj zaprejo