Slovenija

Po praznikih bodo odstranili plaz, v katerem je umrl starejši domačin

Tolmin, 29. 03. 2024 10.45 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

Občina Tolmin bo prihodnji teden začela sanacijo plazu, ki je januarja zasul cesto v dolino Polog. Izvajalec bo uvedbo v delo začel po praznikih, predviden zaključek sanacije pa je v prvih dneh junija. Plaz bodo odstranili z odlaganjem materiala v neposredni bližini, vrednost projekta pa je ocenjena na nekaj več kot 300.000 evrov.

Načrtovanje sanacije je bilo velik izziv za Občino Tolmin. Ker gre za zahteven projekt, je bil potreben temeljit premislek, je povedal podžupan Tomaž Štenkler. Občina je tako v zadnjih tednih pripravila projekt sanacije, ki bo potekala drugače, kot je bilo sprva predvideno.

Mesto, kjer se je sprožil plaz
Mesto, kjer se je sprožil plaz FOTO: PU Nova Gorica

Prvotni načrti sanacije so namreč predvidevali odvoz materiala z lokacije plazu, a so ugotovili, da bi s tem uničili lokalno cesto skozi Zatolmin, zato bodo plaz odstranili z odlaganjem materiala pod cesto v neposredni bližini plazu.

Prve ocene vrednosti sanacije plazu so dosegle skoraj milijon evrov, a so z natančnejšimi pregledi in tudi spremembo načrtov na občini ocenili, da bo izbrani način odstranjevanja plazu stal okrog 250.000 evrov. Vrednost celotnega projekta skupaj z namestitvijo in odstranjevanjem nasipa na parkirišču pri Tolminskih koritih ter dokončno sanacijo ceste v Polog pa naj bi znašala med 300.000 in 350.000 evrov.

Plaz na lokalni cesti med Zatolminom in planino Polog
Plaz na lokalni cesti med Zatolminom in planino Polog FOTO: 24UR

Dela bodo vplivala tudi na prometni režim na cesti proti Čadrgu ter na odprtje okrepčevalnice Tolminska korita in samih Tolminskih korit, podrobnosti o vsem bodo pristojni dorekli in sporočili v prihodnjem tednu.

V začetku leta je sicer prav zaradi plazu umrl 66-letni domačin, ki je takrat stal ob skladovnici drv. Delavca, ki sta z bagrom in tovornjakom tik pred nesrečo čistila cesto oziroma odvažala večjo količino kamnitega materiala s podora ob vozišču, pa sta imela več sreče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3