Slovenija

Po predkrščanskem verovanju naj bi se novembra na domove vračale duše prednikov

Ljubljana, 01. 11. 2021 20.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dan spomina na mrtve, 1. november, je v slovenski dediščini pomemben praznik, ko se zbere širša družina. Je čas, ko se spominjamo pokojnih, ki so nam bili blizu. Tako za ta dan kot za dneve pred njim je značilno obiskovanje grobov, polaganje cvetja in ikeban nanje in prižiganje sveč v spomin na pokojne.

Dan je povezan z dvema cerkvenima praznikoma, ki sta vsi sveti, 1. november, in verne duše, 2. november, je spomnila kustosinja za družbeno kulturo Nena Židov iz Slovenskega etnografskega muzeja. Po predkrščanskem verovanju naj bi se v tem času na domove vračale duše prednikov. Pred 2. svetovno vojno so gospodinje pekle majhne kruhke, imenovane vahtiči ali krapci, po katere so hodili otroci in revni ljudje, v zahvalo pa so potem molili za duše umrlih. Ponekod so te kruhke delili tudi ob pokopaliških vratih, na pokopališčih ali pred cerkvijo. Ponekod so za duše umrlih zvečer puščali celo hrano in pijačo, je povedala.

Na veliko moč praznika po njenih besedah kaže tudi to, da se je po 2. svetovni vojni, ko so bili številni prazniki iz časa pred njo ukinjeni, obdržal. Le poimenovanje je bilo spremenjeno, saj se v javnem življenju ni več imenoval vsi sveti, ampak je postal dan mrtvih.

Morda bo zaradi epidemije obeleževanje praznika postalo bolj skromno

Ob dnevu spomina na mrtve tudi etnologi pozivajo k večji skromnosti. Tradicija obiskovanja sorodnikov in množično odhajanje na pokopališča, ki je v Sloveniji zelo živa, je bila lani zaradi razglašene epidemije okrnjena, a vpliv epidemije bo po oceni Židove zagotovo čutiti tudi tokrat. Upa, da smo se v času epidemije naučili, da je obeleževanje praznika lahko tudi bolj skromno.

Podobnega mnenja je tudi Dan Podjed z oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo ljubljanske filozofske fakultete. Po njegovem mnenju bo obeleževanje praznika potekalo podobno kot lani. "Zagotovo tako množičnega romanja, kot je bilo v letih pred lanskim, ne bo," je prepričan. Z vidika preprečevanja širjenja virusa bi bilo to po njegovem mnenju smiselno. "Če bomo pazili nase, bi naše prednike verjetno najbolj razveselili, ne pa da na vso silo rinemo na grobove," je dodal.

Ob dnevu spomina na mrtve se vrstijo pozivi k večji skrbi za okolje, saj velika poraba sveč ob prazniku pomeni tudi veliko okoljsko obremenitev.
Ob dnevu spomina na mrtve se vrstijo pozivi k večji skrbi za okolje, saj velika poraba sveč ob prazniku pomeni tudi veliko okoljsko obremenitev. FOTO: Dreamstime

Ob prazniku tudi pozivi k bolj ekološkemu vedenju

Niti Židova niti Podjed se ob obravnavanju praznika ne moreta izogniti pozivu k večji skrbi za okolje, saj velika poraba sveč ob prazniku pomeni tudi veliko okoljsko obremenitev. "Pri uporabi sveč ob prazniku bi bili lahko bolj ekološki, saj sodimo med države, kjer pokupimo največ sveč," je spomnila Židova. To po njenih besedah nikakor ni v skladu s skrbjo za okolje in planet. Upa, da bomo znali svoj odnos do pokojnih pokazati na bolj sprejemljiv način.

Podjed se je strinjal, da bi morali v tem času misliti ne le na prednike, ampak tudi na bodoče generacije. "Če bomo še naprej ravnali tako kot do zdaj, jim bomo pustili samo še večji kup odpadkov," je posvaril. Naši predniki si po njegovem mnenju zagotovo ne bi želeli kupa plastike, ki ostane za nami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
02. 11. 2021 08.45
+5
DUŠE SE VRAČAJO DOMOV-NE VEM H KOMU?JAZ SEM ATEIST,A ŽENO OBIŠČEM NA GROBU VSAK TEDEN.SE"MALO POGUČIMA".V MISLIH MOJE GLAVE!
jg57
02. 11. 2021 11.24
-1
V tebi je več vere kot si misliš ali želiš. Kako bi se sicer z ženo lahko "pogučimala".
guruguru
01. 11. 2021 21.59
+4
To mora bit pa nekje ornk velik lager za te duše... Razen če so stisljive....
Walter Pravicek
02. 11. 2021 08.46
+3
resslovenka
02. 11. 2021 10.42
+1
Duša se ne skuri. Zapusti telo, ko človek umre. Pa kaj bi sploh govorila, mnogi živijo eno samo realnost. Tuzemsko. 😊
LokoCoko
01. 11. 2021 21.35
-6
Duša, ki greši, umre.... Ezekiel 18:20
resslovenka
02. 11. 2021 10.44
-1
Ne. Ne umre. Kroži, dokler se ne očisti v krogih tuzemskega življenja. Pač, v to verjamem. 🙏🙏
jg57
02. 11. 2021 11.28
-2
Vsak smrtni greh pomeni"smrt", dokler se duša ne očisti! To pa je privilegij, ki ga poznamo kristjani.
Betuul
02. 11. 2021 18.14
Betuul
01. 11. 2021 20.42
+2
Ta praznik bi pasal bol na spomlad
Walter Pravicek
02. 11. 2021 08.48
+3
DALEČ NAZAJ JE BIL!VEČ ROŽ,BOLJ POCENI!IZ VRTOV,TRAVNIKOV!SEDAJ GRE ZA BIZNIS!MI DAJEMO ,TRGOVČIČI DOBIJO,FEHTAJI ČAKAJO NA NJIHVO ŽELJO:ENA SVEČA NA GROB OSTALO DAJ NAM!O ROŽAH ŠE SE NISO RAZPISALI.SE BODO DRUGIČ!
Uporabnik1834374
01. 11. 2021 20.32
+6
Ameriški čarovnik, kot se imenujejo višje rangirani satanisti, se je zahvalil vsem, ki praznujejo njihov praznik.