Slovenija

Po prejemnikih minimalne plače čas za prekarce?

Ljubljana, 31. 12. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V letu 2020 je na trgu dela nekaj že gotovo. Brezposelnost je z izjemo dolgotrajne brezposelnosti ugodna, minimalne plače bodo višje. Manj gotovo je, ali bodo izpolnjene napovedi, ki naj bi izboljšale položaj prekarnih delavcev in delavcev, napotenih v tujino, pod vprašajem so tudi davčne želje delodajalcev. Socialni dialog bo ostal izziv.

Novega leta se verjetno najbolj veselijo prejemniki minimalnih plač. 1. januarja namreč začenja veljati del lani sprejete novele zakona o minimalni plači, ki to plačo zvišuje z 886,63 na 940,58 evra bruto, hkrati pa iz nje izloča vse dodatke. A sindikati se bojijo, da pričakovanja delavcev ne bodo povsem izpolnjena. Gospodarska zbornica Slovenije je namreč v želji pomagati delodajalcem svetovala prenos dodatkov v osnovno plačo.

Ministrstvo za delo je opozorila gospodarstva pred hudimi posledicami zavrnilo z besedami, da spremembe v luči minimalnih življenjskih stroškov "vzpostavljajo smiselno razmerje med dohodki delovno aktivnih in delovno neaktivnih oseb". "Z zadnjimi spremembami se tako vzpostavlja enakopravnejšo in pravičnejšo obravnavo vseh zaposlenih," so prepričani.

Nabor ukrepov za prekarce

Ali bo leto 2020 boljše tudi za prekarne delavce, je težko reči. V Sloveniji je po oceni Gibanja za dostojno delo in socialno družbo med 200.000 in 250.000 prekarnih delavcev. Prav boj proti prekarnosti pa je ministrica za delo Ksenija Klampfer razglasila za eno od prioritet.

Doslej večjih premikov na tem področju ni bilo, ministrstvo pa veliko pričakuje od projekta Multidisciplinarna analiza prekarnega dela, s pomočjo katerega naj bi se ugotovilo obseg, značilnosti in stanje v primerjavi z drugimi državami EU. Dveletni projekt se izteče konec marca 2020. Poleg tega bo predvidoma spomladi delo zaključila medresorska delovna skupina, v okviru katere naj bi bil pripravljen celovit nabor ukrepov za odpravo prekarnosti. V omenjenem gibanju pa se bojijo, da v letu dni ni izvedla nobenih aktivnosti.

Zaposlenost v državi je letos dosegla najvišjo raven doslej.
Zaposlenost v državi je letos dosegla najvišjo raven doslej. FOTO: Dreamstime

Spopad z dolgotrajno brezposelnostjo

Medtem pa nekateri prebivalci Slovenije živijo od pomoči države, saj se nikakor ne morejo dokopati do dela. Potem ko je zaposlenost v državi letos dosegla najvišjo raven doslej in je število brezposelnih upadlo že tudi pod 70.000, delež dolgotrajnih brezposelnih presega 50 odstotkov, kar predstavlja rekordne vrednosti.

Ministrstvo v boju zoper ta pojav načrtuje "predvsem poudarek na krepitvi kompetenc in vseživljenjskega učenja, spodbujanje aktivnega staranja". Kot ključno orodje pri tem pa vidi sodelovanje zavoda za zaposlovanje in centrov za socialno delo oziroma celovito individualno obravnavo brezposelnih.

Brezposelne sicer prihodnje leto čaka tudi nekaj zakonskih novosti. V veljavi bo novela zakona o urejanju trga dela, ki med drugim zvišuje minimalno denarno nadomestilo s 350 na 530,19 evra bruto, hkrati pa tudi podaljšuje zavarovalno dobo za priznanje pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti z veljavnih devet na 10 mesecev v zadnjih 24 mesecih.

Zaščita napotenih delavcev

Ko gre za zakonodajo, so na področju trga dela v letu 2020 predvidene še spremembe zakona o čezmejnem izvajanju storitev, in sicer v smeri širitve obsega napotitev delavcev v tujino, kot so že pred časom pojasnili na ministrstvu, pa tudi v smeri preprečevanja zlorab s strani delodajalcev.

Prav tako se obetajo spremembe zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki naj bi omogočile učinkovitejši nadzor nad delovnim časom, odmori in počitki. Spoštovanje tega je, tako na ministrstvu, "pomembno z vidika obnavljanja fizičnih moči delavca, njegove delovne učinkovitosti, dolgoročnega ohranjanja delovne sposobnosti ter zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu".

Ministrica Klampferjeva je boj proti prekarnosti razglasila za eno od prioritet.
Ministrica Klampferjeva je boj proti prekarnosti razglasila za eno od prioritet. FOTO: POP TV

Brez korenitih sprememb ZDR

Inšpektorat RS za delo, ki je med pobudniki sprememb na področju evidenc, pa si želi še več sprememb zakonodaje, med drugim zakona o delovnih razmerjih, in sicer tako, da se dopolni razloge za izredno odpoved delavca, določi minimalna višina dodatkov za delo v posebnih pogojih dela, vzpostavi rok za izplačilo sorazmernega dela regresa v primeru, ko delavec vstopi v delovno razmerje po 1. juliju, in tako naprej.

A ministrstvo, kot je jeseni dejala Klampferjeva, večjih posegov v ta zakon, ki velja za delavsko ustavo, ne načrtuje. Ministrica osebno pa je naklonjena dodatnemu plačanemu dnevu dopusta vsem staršem za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan, ki bi ga z novelo tega zakona omogočili Levica in SD.

Kaj bo s pomanjkanjem kadra na inšpektoratu za delo, ki bdi nad pravicami delavcev, medtem še ni. Četudi se je lani kadrovsko okrepil, preobremenjenost inšpektorjev ostaja resna težava. Število poslovnih subjektov namreč še vedno narašča. "Inšpektorji tako še vedno ne morejo sproti obravnavati vseh prejetih prijav," so opozorili na inšpektoratu.

Želje delodajalcev in sindikatov

Česa pa si v letu 2020 na trgu dela želijo ostali deležniki? "Treba je znižati prispevke, tako da bodo več dobili delavci, da bodo lahko trošili. S tem se bo povečala tudi domača potrošnja," je dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh.

Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš je opozoril na to, da je treba Slovenijo narediti privlačno za izobražene tuje kadre, to pa pomeni tudi urejeno zdravstvo in pokojnine. Predlagal je še poseg v zakon o delovnih razmerjih, med drugim bi obudil razpravo o črtanju plačanega odmora za malico in dodatka na delovno dobo.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek pa je ocenil, da bo eden od izzivov v prihodnjem letu intenziven socialni dialog, predvsem bipartiten za vzpostavitev novega plačnega modela v zasebnem sektorju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

torks11
01. 01. 2020 09.51
+6
Torej bom letos moral vsak delovni dan v službo za 120€ bruto več. Če upoštevam še stroške ker ne grem peš, gume in ostalo bi mi kakor brezposelnemu ostalo več. Pa razumi to ekonomijo.
nikhrast
31. 12. 2019 16.47
-7
Saj ne vem kako laufa gospodarstvo brez prekarnih delavcev, pa koliko delavcev še dela po osem ure na dan ali pa dobi mesečno plačo. Posebno v manjših, družinskih podjetjih osem ur na dan ne pomeni nič, nekaj jih dela samo nekaj ur na dan, drugi pa delajo nadure, plača se pa vsaka ura, supervizorji, menežerji… pa imajo letne plače, delajo dokler ni delo končano. ne vem zakaj v Sloveniji toliko komplikacij, jasno, da študenti, mamice, penzionisti... delajo največ po nekaj ur na dan, saj še nekateri zidarji ne delajo pozimi, poleti pa delajo ves dan.
ina5785
31. 12. 2019 15.06
+17
Se spomnim "kurpulentne" lepo rejene gospe iz SD, kako je HVALILA prekarno delo in da je danes v svetu to nekaj običajnega. Ja, ZA DRUGE! za gospo političarko pa NE. Ona se svoje dobro plačane službe drži kot cek!!!!
Tartini22
31. 12. 2019 14.30
+19
Naši Vladi predlagam naj z minimalno plačo prezivi šesť mesecev 2020 brez vse bonitete pa dá vidímo kolko bi preziveli.
srecnii
31. 12. 2019 11.37
+14
Dokler bo plača sam 600-700 neto za brezposelne na socialne ste lahko VSI tih in svoje besede o lenuhih požrite. Ko bo plača 1000neto++++dodatki posebaj potem pa pište da so lenuhi, bom še jaz ene par krepkih napisal proti izkoreščevalcem, ko nebi hotl delat za jurja neto.
Uporabnik1095190
31. 12. 2019 10.20
+9
Tole z dvigom minimalne plače ne bo šlo zlepa skozi. Tega se seveda tudi "dobrotniki" na oblasti dobro zavedajo,zato so pa rekli,naj bodo delavci sami pozorni,da jih ne bodo delodajalci še naprej nategovali. In kako točno naj bi izgledalo,da si bo nek delavček v privat firmi,z minimalnim dohodkom izboril le to? Če se že sedaj nateguje in išče vse možne fore,da ni treba pošteno plačati delavcu,tudi ta dvig ne bo ničesar spremenil. Naj raje država sama naredi nekaj na tem,da bo malo bolj požrešna do prispevkov in obenem razbremeni tako delavca kot delodajalca. Zanje je dvig minimalca dvojna zmaga,najprej bodo pokasirali več prispevkov,potem se bodo pa še tolkli po prsih,kako so zaslužni za dvig minimalnega dohodka,čeprav bo še vedno veliko ljudi delalo pod minimalcem.
sevenup
31. 12. 2019 10.19
+12
Pa nič ne bo bolje... Plača bo šla gor. S tem, pa tudi cene. Na istem bomo. Lahko bi imeli plačo 1500, pa isto bi bilo kot je sedaj. Le dražje bo vse...
borec91
31. 12. 2019 10.11
+19
tudi če bo prišlo do malega zvišanja minimalne plače bodo to takoj pozrle podražitve letos se je samo kruh podražil več kot je bilo zvišanje minimalca
NotMe
31. 12. 2019 09.58
+9
Ma kakšni prekarci, tisto naj pustijo ČISTO primeru. Veliko je s.p.jev, ki so v t.i. "prekarnih" razmerjih, imajo s.p. in delajo za enega ali dva naročnika, ampak to sploh ni slabo, še vedno imajo dobro mero fleksibilnosti in v primeru, da gre naročnik cu grunt je vseeno lažje poiskat novega, kot pa končat s knjižico v roki. Naj le poskrbijo za plačilno disciplino, uredijo bolniške (a je normalno, da mora biti s.p. nesposoben za delo cel mesec, predno mu pripade bolniška?! Ne le, da ne dobi nič, še izpad dohodka ima in prispevke mora plačevati) in uredijo nekakšen "plačan dopust", že odpis polovice prispevkov za čas dopusta dvakrat na leto bi bilo nekaj.
toxicox
31. 12. 2019 09.57
+8
jaz vem to da tudi € več ne bom dobil
Le vkup uboga gmajna
31. 12. 2019 09.31
+2
Ne nakladaj. Ni vojaka in ne policista pri nas, z nižjo plačo od 1100€ neto.
borec91
31. 12. 2019 10.13
+0
res je kot je res da niti prvi niti drugi so tega ne zasluzita
Carmenlula
31. 12. 2019 09.27
+31
Boljš maximalna socialka, kot sramotna plača minimalka ? Delat se ne splača, če je socialka trikrat boljša kot plača. ?
srecnii
31. 12. 2019 09.44
+27
20% je tujcev ko dobivajo socialno, 80% je Slovencev....no niso pa povedal, da je od teh 80% .....3/4 ljudi iz bivše juge, ki tukaj živijo že več let.
Le vkup uboga gmajna
31. 12. 2019 10.47
+4
Le vkup uboga gmajna
31. 12. 2019 09.25
+33
Mene zanima samo eno. Če morajo dodatki biti zakonsko ločeni od plače, kako lahko potem GZS svetuje, naj skrijejo dodatke v plačo? GZS načrtno spodbuja podjetnike k kršenju zakona? Hallooooo...a bi kak odvetnik iz državnega aparata ukrepal mogoče!?
marston
31. 12. 2019 09.24
+20
Brez pretiranega izkoriščanja delavcev ni gospodarske rasti in plemenitenje kapitala. Država dela za močno državo, državni aparat, močna ministrstva (Šabeder) in kako iz javnih sredstev pretočit v prave privat žepe. Nikogar ni mar za posameznika, za ljudi. Vss temwlji na rasti, večji proizvodnji in potrošnji. Pohlep po več nas je že skoraj uničil. Svet so vedno poganjali izkoriščani ljudje, od Egipta naprej. V Sloveniji ne bo nikoli odpravljeno prekarno delo ter izkoriščanje, ki je mimo pravil in zakonov. V Avstriji je red. Samo vprašajte, kako je z delom na božičnem sejmu. Lastnik mora plačat vse po zakonu v Avstriji. Pri nas pa se vsi izogibamo zakonov in pravil, vsi bi pa koristili storitve javnega sektorja. Tudi v jamah pred tisočletji so nekateri dobili boljši kos mesa. Svet je krut, a mi smo dovolili, da je tak. Za opravljeno delo bi morala vlada poskrbeti, da vsi dobijo plačilo glede na pogodbo in veljacne zakone. Pa bi bilo revežwv veliko manj, le dobiček kapitala za odtenek manjši. Srwčno in uspešno 2020.
srecnii
31. 12. 2019 09.12
+10
Ljudje na socialni niso 99% krivi za to stanje v državi, kaj je država naredila za dostojnost ljudi, pri teh cenah bi morala plača znašat vsaj 1100 neto. Pa je taka plača. NI. Nekje 700 neto. Do takrat pa se taki ugriznte v jezik in iščite vzroke pri sebi, ki bi lahko to državo spravli na boljše...eni ste zapsoleni na vodilnih mestih pa imate tolk časa da se raje ukvarjate s tem kdo od socialnih ljudi je na kavi. Hujš ste kot vegani, pa ne sam 1x, 100x.
srecnii
31. 12. 2019 09.04
+23
saj jim ponujajo nove pogodbe za 800 bruto al jo podpišejo ali pa jih čaka odpoved...takemu delodajalcu bi moral dat ene 10.000 evrov kazni, ki take pogodbe daje v podpis....zakon pavi da je min.bruto plača 940 evrov oz. 700 neto + dodatki
endva
31. 12. 2019 08.58
+14
Absolurno preveč socialne države za naš BDP. Zato nam sposobni bežijo v tujino. Mi bomo seveda enaki, a revni. Kot v komuniznu....
cirenij
31. 12. 2019 08.56
+28
Takrat, ko bo ukinjena 50% birokracija na vseh področjih, ne bom našteval,ker je vsem znano. Pa sklensat birokratom plače (ne tistim, ki imajo že tako nizke in so prisiljeni veliko delat npr. s strankami in podobno). Pa bo več za gasilce, policijo, vojsko......Pa še davki se bodo lahko znižali in s tem več za delavca in penzionista. Zakaj imajo razni direktorji zavodov itd., pa tudi poslanci itd. nekaj 1000 EU z vsemi bonitetami, nekateri pa preživet s 500 EU ali še manj. Pa na teren in prevetrit socialne podpore, pa ne sprejemat prišlekov,ki visijo na njih. Naj pridejo, ko jih bodo njihovi partnerji, ki res garajo za svoje gospodarje, sposobni preživljat.Sicer se jim naj omeji vstop v državo. Zakaj bi se morali s plačami vodilnih in birokratov primerjat z razvitimi, ostalo pa ena figa.
Rde?iAlarm
31. 12. 2019 08.38
+4
Za tiste, ki se spomnite, pisalo se je leto 2013. Takrat je joha dr pristhin v oddaji Tarča izjavil oz. lagal »Kljub temu da Slovenija ima potencial, kljub temu da so na voljo boljše poti in da jih pač očitno nekateri ne znajo izbrati. Če se motim in če bo koalicija v naslednjih dveh letih dokazala, da ima prav, da smo se odbili, da rastemo, da bo Slovenija čez dve leti dosegala pozitivno gospodarsko rast, s katero bomo lahko z lahkoto odplačevali kredite, ki jih najemamo po petodstotnih obrestih, potem, glejte, jaz se upokojim kot politik in bom užival v tem blagostanju in bom zelo vesel, če žal moj pesmizem na tej točki, ko pač ne vidim nekih realnih ukrepov, ki bi jih sprejemali zato, da bi ponovno dosegli rast in zaposlovanje in delovna mesta, skratka, če nekdo to vidi in bo to dokazal, mu bom jaz prvi čestital.«
Rde?iAlarm
31. 12. 2019 08.39
+14
Slovenija ima že vrsto let pozitivno gospodarsko rast. Prvo leto po njegovi izjavi je Slovenija dosegla 2,8 odstotno rast (2014), v letu 2015 smo dosegli 2,8 odstotno rast, v letu 2016 3,1 odstotno rast, v letu 2017 4,8 odstotno rast in v letu 2018 smo dosegli 4,1 odstotno rast BDP .. Mogoče pa lahko sedaj, po šestih letih od njegove izjave pričakujemo, da bo mož beseda in bo držal svojo obljubo. No, upanje itak umre zadnje …
antilevi?ar
31. 12. 2019 09.05
+15
Pa ja vendar nisi verjel, da bo katerikoli politik držal besedo? Pa saj je levica tudi rekla, da bodo poslanci šli na minimalce, pa da bomo druga švica, pa, pa pa,..torej? Vsi nekaj dobro pozabljate. V letih 2004-2008, ko so se po vaše najemali krediti in se kao kudo zadolževalo je bil kdo v koaliciji? Sam SDS? Ne, ni bil, zraven so bile tudi druge stranke, ki so morale dat svoj glas, da so se take odločitve sprejele. Vlada ni nikoli ena sama stranka-nikoli v zgodovini tega ni bilo. Vseh 90 plasncev je v vse to vmešano, pa ti jih obračaj kot želiš.
Melita Medved
31. 12. 2019 08.21
+50
Povprečna subvencija za samozaposlitev znaša 5.000€. Samozaposleni se s tem obveže, da bo zaposlen najmanj 24 mesecev ali drugače, da bo v zameno državi nakazal za cca.10.000 € prispevkov + davek na ustvarjen promet in dobiček. Socialna podpora za dve leti lahko preseže 10.000€ in nimaš do države nobene obveznosti. Služba državnega fikusa v dveh letih prinese vsaj 20.000€ in nimaš do države nobene obveznosti. Samozaposleni prostega časa praktično nima, pogosto dela za preživetje vse dni v tednu, medtem ko so na sociali vsi dnevi v tednu prosti, v službi državnega fikusa pa skoraj polovica.
Melita Medved
31. 12. 2019 08.22
+21
Vprašanje za milijon dolarjev: kaj od tega bi vi izbrali in zakaj Slovenija ne mara delovnih ljudi?
antilevi?ar
31. 12. 2019 09.17
+4
Res si skrajni. Nič ne razumeš. Subvencija ni mišljena za lopove in tiste, ki goljfajo. To ni namnenjeno nekomu, ki ne zna nič in bi rad iz 5000 maredil milijon. To je pomoč podjetju, če zaposli delavca (od tega naj bi imela korist vsi trije). Toda kaj, ko pri nas vsi goljfajo, kradejo in se lažejo, zato je tudi ta instrument kamen v vodo. zadnji odstavek ti je neumen. Vsak, ki se odloča za samostojno pot mora to vedeti in razumeti-kaj bi sedaj hotel, da ti država plača še to? Ti bi pa goljufal naprej? Kaj je to goljufanje z dodatki v osnovno plačo. Lepo vam je bilo povedano, da so dodatki-dodatki in niso sestavni del osnovne plače. Nisi sposoben se temu prilagoditi, vrni vse skupaj, zapri in se zaposli v tvoji fikusarni, če si prepričan, da je temu tako. Država hoče na tem področju narediti red in vi se upirate, potem pa po drugi strani zahtevate red? Ma kdo vas razume. Država dela napako, ker dovoljenja za delo podeljuje vsakomur, tudi tistemu, ki ni sposoben in dela na trgu zmedo in težave. Zakaj obstaja še vedno skoraj 30.000 podjetij z blokiranimi računi več kot 3 leta? Po tvoje so vsi pridni in delovni, kajne?
stankah
31. 12. 2019 09.21
+17
Moj primer...po 27 letih zaposlitve sem ob izgubi službe zaprosila za pomoč pri samozaposlitvi.Hodila sem na predavanja o samozaposlitvi, naredila poslovni načrt.... Prošnjo so mi zavrnili z obrazložitvijo, da moja smer Tekstil nima prihodnosti, da bi se 2 leti obdržala na trgu.Ko si brez službe te tak način odziva države oziroma njenih uradnikov spravi na kolena, res boleče in žalostno. Sploh, ker jim dostaviš pismo o nameri iz tujine, da mi zagotavljajo delo. Naj povem da od takrat že 5 let poslujem pozitivno brez kakih večjih problemov, imam 2 zaposleni/zaposleni brez posredovanja zavodaali države , ki nista na *minimalcu*. Vse se da če se hoče delati :D