Slovenija

Po prijavi spolnega nadlegovanja na RTV na tožilstvo vložili kazensko ovadbo

Ljubljana, 14. 03. 2023 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po tem, ko je dolgoletna novinarka RTV Slovenija zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja urednika TV Dnevnika na Policijo podala prijavo, je zdaj sledila tudi kazenska ovadba. Policija je v predmetni zadevi na ljubljansko okrožno sodišče kazensko ovadbo podala zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu.

Decembra lani smo poročali, da naj bi dolgoletna novinarka RTV Slovenija zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja zoper urednika TV Dnevnika na Policijo podala prijavo. Da preverjajo sum morebitnih kaznivih dejanj in vodijo predkazenski postopek, so nam takrat potrdili tudi na Policijski upravi Ljubljana.

Prav tako so prijavo potrdili tudi na RTV, kjer so pojasnili, da je generalni direktor odgovornim naložil, da se do zaključka postopkov delo organizira tako, da vpleteni osebi ne bosta imeli nobenih neposrednih osebnih stikov.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: Bobo

Policija pa nam je potrdila, da je bila v predmetni zadevi na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podana kazenska ovadba zaradi suma kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu. Za kaznivo dejanje je zagrožena kazen do dveh let zapora, če pa ima dejanje za posledico psihično, psihosomatsko ali fizično obolenje ali zmanjšanje delovne storilnosti zaposlenega, pa se storilec kaznuje z zaporom do treh let.

Šikaniranje je sicer v kazenskem zakoniku opredeljeno kot dejanje, ki ga zakrivi oseba, ki na delovnem mestu ali v zvezi z delom s spolnim nadlegovanjem, psihičnim nasiljem, trpinčenjem ali neenakopravnim obravnavanjem povzroči drugemu zaposlenemu ponižanje ali prestrašenost.

RTV: Z vsebino kazenske ovadbe nismo seznanjeni, zadeve ne komentiramo

Da z vsebino kazenske ovadbe niso seznanjeni, pa so sporočili z RTV Slovenija. Primera ob tem tudi ne želijo komentirati. "Kot smo javnost že obveščali, je primer prevzela tudi pooblaščenka za preprečevanje mobinga na RTV Slovenija, ki pa zadevo še vedno obravnava," so dejali ter dodali, da ima RTV Slovenija sprejet dogovor o preprečevanju in odpravljanju mobinga v javnem zavodu RTV Slovenija, ki med drugim določa, da je postopek do zaključka zaupen, generalni direktor po koncu postopka prejme poročilo o dogodku s predlogom ukrepov.

Na neprimerno in agresivno vedenje domnevnega storilca naj bi zaposleni na RTV sicer opozarjali že dalj časa. Domnevni storilec naj bi medtem po prijavi novinarke odprl bolniški stalež, a naj bi se kasneje znova vrnil na delovno mesto, zaradi česar je aktiv novinarjev Informativnega programa izrazil skrb, saj bi lahko prišlo do stika med prijaviteljico in domnevnim storilcem. Ob tem so pojasnili, da je generalni direktor odgovornim naložil, da se do zaključka postopkov delo organizira tako, da vpleteni osebi ne bosta imeli nobenih neposrednih osebnih stikov.

S slednjim pa se, kot trdijo, obema vpletenima osebama zagotavlja varno delovno okolje. "Navedeno navodilo pa ob tem tudi z ničimer ne prejudicira ugotovitev Skupnega odbora. Do zaključka opisanih internih postopkov RTV Slovenija postopkov ne sme in ne bo komentirala," so nam povedali zdaj.

Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija pa naj bi takrat pooblaščenko za mobing prosil, naj proti avtorjem zapisa Aktiva novinarjev zaradi šikaniranja sproži postopke, napovedal pa naj bi tudi, da bo na Policijo podal prijavo. Že decembra smo ga prosili za komentar, vendar pa odgovora na konkretna vprašanja ni podal. Dejal je, da primera zaradi občutljive tematike namreč ne more in ne sme komentirati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3