Slovenija

'Ne vidim nobene koristi v tem, da bi odstopila kot ministrica'

Ljubljana, 05. 01. 2024 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Dan po opozorilni enourni stavki sodnikov in tožilcev in napovedi stopnjevanja protestnih aktivnosti se je odzvala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Kot poudarja, bodo ustavno odločbo spoštovali in uresničili, a s prekoračenim rokom. Vlada se je namreč zavezala, da bo pripravila celovito rešitev plač v javnem sektorju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Aleša Hojsa in Boruta Sajovica
    14:22
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Aleša Hojsa in Boruta Sajovica
  • Iz 24UR: Ministrica Švarc Pipanova ne odstopa
    03:35
    Iz 24UR: Ministrica Švarc Pipanova ne odstopa
  • Iz SVETA: Vlada : Sodniki
    03:49
    Iz SVETA: Vlada : Sodniki
  • Izjava Dominike Švarc Pipan
    04:10
    Izjava Dominike Švarc Pipan

Dominika Švarc Pipan je na novinarski konferenci uvodoma poudarila, da je sama že večkrat povedala, da je odločbe ustavnega sodišča treba spoštovati in uresničevati, saj je to eden od temeljev pravne države in vladavine prava. A kot je dejala, vlada ne more reševati problema na način, ki bi poslabšal drugega. 

Vlada se je namreč zavezala, da bo pripravila celovito rešitev plač v javnem sektorju in da ne bo sklepala separatnih pogovorov s posameznimi poklicnimi skupinami, je dodala ministrica. "To ne pomeni, da ustavna odločba ne bo izvršena, ampak da bo izvršena, žal z zamikom, ker dogovora s sindikati javnega sektorja, ki bi vodil v sistemsko rešitev plačnega sistema, še ni," je dejala.

Še naprej si bo prizadevala, da se plačni položaj sodnikov v čim krajšem možnem času uredi skladno z ustavno odločbo. "Njihova pričakovanja so legitimna, prav tako kot so legitimni tudi njihova jeza, razburjenost in frustracija. Vprašanje pa vendarle je, ali je najbolj ustrezno, da kot orodje uveljavljanja svojih pravic in interesov uporabijo stavko, ki bo potekala predvsem na plečih ljudi, strank v postopkih," je dejala.

Glede poziva sodnikov in tožilcev, naj odstopi, je dejala, da je za to izvedela iz medijev. "Ne poznam konkretnih razlogov ali argumentov za svoj odstop, ne vidim torej nobene koristi v tem, da bi odstopila kot ministrica," je komentirala.

Vlada spoštuje in uresničuje ustavne odločbe, zato ne vidi razloga za odstop ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, so v kabinetu predsednika vlade zapisali v odzivu za STA.

Švarc Pipanova je dejala, da si želi čimprejšnjega pogovora s koalicijo o najbolj ustrezni rešitvi. Kdaj bo to, ni opredelila, saj sama ni del pogajanj o plačnem sistemu javnega sektorja.

Ministrica se še sprašuje, ali so napovedane aktivnosti sodnikov, kot je denimo nesodelovanje v volilnih komisijah pred evropskimi volitvami, smotrno. "Če sodniki mislijo, da bodo z blokiranjem evropskih volitev povzročili zmanjšanje ugleda Slovenije v mednarodni skupnosti, se seveda vprašamo, kakšen je njihov interes, da si to želijo," je poudarila.

Skladno z zakonom o volitvah v državni zbor sta namreč za predsednika Državne volilne komisije (DVK) in njegovega namestnika imenovana sodnika. Poleg tega so izmed sodnikov imenovani predsedniki in namestniki predsednika volilnih komisij volilnih enot ter predsedniki okrajnih volilnih komisij.

V DVK so za STA pojasnili, da je zaenkrat preuranjeno govoriti o posledicah morebitnega nesodelovanja sodnikov pri pripravah na volitve v Evropski parlament. "Državna volilna komisija doslej ni bila obveščena o odstopih sodnikov z mesta predsednikov volilnih komisij," so pojasnili za STA.

Komentirala je še, da odstop državne sekretarke Valerije Jelen Kosi na ministrstvu za pravosodje razume. Ali ga bo sprejela, se bo odločila v ponedeljek, si pa želi, da bi s sekretarko izpeljala še prenovo sodniške zakonodaje.

Ustavno sodišče je junija odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja. To se ni zgodilo, zato so sodniki včeraj za eno uro protestno prekinili delo, pridružili pa so se jim tudi tožilci.

Slovensko sodniško društvo je v protestni izjavi izpostavilo, da protestirajo proti kršenju pravnega reda in pozivajo k spoštovanju pravne države in vladavine prava. V vladnem nespoštovanju ustavne odločbe glede sodniških plač vidijo zlorabo oblasti. "Protestiramo, ker sta si vlada in državni zbor vzela pravico, ki je nimata, to je, da ignorirata odločbo ustavnega sodišča, in sicer prav to, ki varuje neodvisnost sodstva proti izvršni in zakonodajni veji oblasti. S tem so predstavniki izvršne in zakonodajne oblasti zlorabili svojo moč, nam, sodnikom, v posmeh, vsem skupaj pa v hudo sramoto," so zapisali. 

Glavni odbor društva je nato včeraj sprejel več sklepov o stopnjevanju protestnih aktivnosti. Med 10. in 24. januarjem bodo protestno opravljali le nujne zadeve, premierja Roberta Goloba in pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan pa pozivajo k odstopu. 

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan FOTO: Bobo

14-dnevni protest bodo začeli na obletnico odmevne zaveze predsednika vlade o srečnem koncu. V času prilagojenega načina poslovanja bodo sodniki opravljali procesna dejanja le v zadevah, ki so nujne po zakonu. To med drugim pomeni, da lahko sodniki prekličejo že razpisane obravnave ali ne razpišejo novih ter da na višjem sodišču v času prilagojenega poslovanja ne bo sej. 

Evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa bodo medtem obvestili tudi o možnosti nesodelovanja sodnikov pri izvedbi evropskih volitev. 

Minister za javno upravo Franc Props je včeraj dejal, da se zavedajo, da so plače sodnikov nizke, da gre za eno od vej oblasti in je tudi v tem delu treba poskrbeti, da bodo lahko neodvisno delovali, a je hkrati ponovil že znano stališče vlade: ko bodo končana dogovarjanja o plačah za celotni javni sektor, bodo hkrati udejanjili tudi odločbo ustavnega sodišča o sodniških plačah.

Ob tem je zanikal, da so na vladi pri vprašanju sodniških plač neenotni. V luči nespoštovanja ustavne odločbe s strani vlade je sicer včeraj protestno odstopila državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Valerija Jelen Kosi. Zapisala je, da kot pravnica ne more biti del oblasti, ki se samovoljno ter avtoritarno odloča, katere ustavne odločbe so po njenem prepričanju tako pomembne, da jih bo spoštovala, in katere niso. 

SD: Koalicija je odgovorna v prihodnjih dneh poiskati rešitev

Na poziv glavnega odbora Slovenskega sodniškega društva k odstopu ministrice so se danes odzvali v koalicijski SD, kjer pravijo, da so presenečeni. Ministrica si je po njihovih besedah vse od odločbe ustavnega sodišča prizadevala, da se neustavno stanje glede sodniških plač odpravi še pred iztekom roka. 

Ministrstvo za pravosodje je od takrat pripravilo več rešitev, zadnja med njimi je interventni zakon, sprejem katerega bi premostil obdobje do uveljavitve plačne reforme v javnem sektorju, so zapisali. "Ob tem velja poudariti, da ne gre za parcialno urejanje plač posamični skupini, temveč za spoštovanje pravne države in krepitev neodvisnosti sodstva kot temeljnega stebra pravne države."

Ob nezmožnosti konsenza znotraj koalicije za sprejem takšnega zakona je ministrica tudi večkrat javno opozorila na morebitne posledice, v kolikor se odločba Ustavnega sodišča ne izvrši, poudarjajo v SD. Prepričani so, da je koalicija odgovorna v prihodnjih dneh poiskati politično voljo za rešitev nastale situacije. Zato pričakujejo čimprejšnji dogovor med koalicijskimi partnerji. 

"Namreč Vladi RS kot prvi nosilki izvršilne veje oblasti mora biti v največjem interesu, predvsem pa odgovornosti, da se odločbe Ustavnega sodišča spoštuje," so še dodali. 

Levica: Prioriteta morajo biti tisti najslabše plačani

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je v odzivu zapisal, da v stranki razumejo pričakovanja sodnikov in tožilcev glede povišanja plač, a je treba upoštevati, da že dobro leto potekajo pogajanja in usklajevanja za reformo celotnega plačnega sistema v javnem sektorju. 

"Številne anomalije, ki so se kopičile več kot desetletje, so prizadele predvsem najslabše plačane. In po naši oceni morajo ravno ti biti prioriteta, predvsem pa doseči, da ne bo več plačnih razredov pod minimalno plačo," so besede Vatovca povzeli v stranki Levica. 

"Marsikatera odločba ustavnega sodišča je še in dlje časa nerealizirana, zato verjamemo, da bodo lahko tudi funkcionarji v pravosodju počakali še nekaj mesecev in pokazali razumevanje ter solidarnost do ostalih zaposlenih v javnem sektorju, ki so v bistveno slabšem položaju."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (763)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rozle1
08. 01. 2024 15.35
Tukaj se gre pa za stolčke. Če ne bo višjih plač bodo prenehali tako hitro delati.
biggie33
08. 01. 2024 13.09
-2
Biti sodnik je časten poklic.. primerno bi bilo, da bi prvo bili 20 let v odvetništvu, kjer bi si nabrali denarja in izkušenj, potem pa šli za sodnike.. pri nas pa je obratno in imamo sodnike, ki pridejo iz fakultete takoj na sodišče in za 8ur na dan pričakujejo bajne denarce za neomejen mandat.. hehe, pravljice, nesposobneži!! Od Bavčarja dalje niste enega resnega kriminalca zaprli, razen dilerjev.. tožilci so pa isti..
NotMe
10. 01. 2024 08.18
To seveda ni res, min starost je 30 let in začetna plača je 1800 evrov. 1800 za to, da si nakoplje bes kriminalcev? Zastonj častna služba bi zgolj povečala koruptivnost, a ti bi delal zastonj in tvegal recimo molotovko v dnevni sobi?
Jon Bacek
07. 01. 2024 12.20
+2
Največja korist bo, da odide na neplačan dopust.
punkracij
06. 01. 2024 21.56
+2
Vsi se drzijo oblasti kot pijan plota vsi ste zamenljivi in niste najboljši na trgu.
ap100
06. 01. 2024 17.29
+1
samo ona ne vidi koristi - odstopiti bi morala že po vročih objemih
puspan
06. 01. 2024 16.37
+0
Seveda ima prekla prav. Korist ima zato, ker ne odstopi. In to veliko korist.
Kostorog
06. 01. 2024 13.01
+4
V hlačah jih bo kar nekaj, ker se vsake tolk cajta userjejo, ampak v glavah so bolj bogi, iq pa te stvari na ravni koštrunov.
pekoči paradižnik
06. 01. 2024 12.51
+4
janševci,.... volitve bodo aprila 2026 in takrat se boste lahko izmerili, koliko ste težki ali pa koliko vas je v hlačah....
Jon Bacek
06. 01. 2024 10.06
+1
Če pravosodna ministrica objema Jankovića, nad katerim je vrsto tožb, je nekaj narobe. Ne verjamem v pošten proces, kjer šef tožilcev in sodnikov objema obtožene kriminalce.
andraa
06. 01. 2024 09.54
+1
ne vidi razloga da bi odstopila,ima močno golobovo podporo
Perivnik
06. 01. 2024 15.51
+2
G. Papež
05. 01. 2024 21.48
+3
Malo si naj vzame Maljevca iz Mesečevega zaliva za zgled kako se igra s številkami. Iz 30 000 - 3000 stanovanj. Prevedeno - sodniške plače ne 600 ali 1000 eur ampak 60 - 100 eur. To so reforme reform.
jutri_pa_res
05. 01. 2024 21.53
+4
Tudi fant punci prej obljublja gradove v oblakih...potem pa ostanejo samo oblaki...
devote
06. 01. 2024 09.42
+0
kdor je posten ne, laznivci slabici in ostala gamadd se mora pa posluzevati lazi da prevari zensko.
yanay
05. 01. 2024 21.33
+6
Že večkrat sem zapisal, da je državni proračun omejen in da se ne more izčrpavati za parcialne rešitve. Zdravniki so v preteklih letih že kar nekajkrat izsilili parcialne rešitve, seveda samo zase. Medicinske sestre in negovalke so v glavnem ostale na istem. Ravno tako so ostali na istem sodniki in predvsem najslabše plačano osebje v javnem sektorju. Potem je tu še vojska, policija, prosveta in kultura, da ne naštevam naprej. Kje so potem še investicije v infrastrukturo in ne vem, kaj vse še posega v javno blagajno. Vlada je že zamudila priložnost, da bi plačni sistem sistemsko uredila. So se že preveč ukvarjali z zdravniki, tudi prejšnja vlada ni izvzeta, enormni denarji so bili preliti v plačila zdravnikom, pa na žalost ne vsem. Novi plačni sistem bo treba urediti celovito, tudi na račun tistih, ki so do sedaj prejeli preveč, če gledamo ostalo večino, ki ni dobila nič! Vlada bi morala tudi omejiti investicije v vozni park javne uprave, saj si že vsak direktor agencij, uradov, direktoratov privošči službeno vozilo višjega cenovnega razreda. Nihče ne pomisli, da je potrebno ta vozila vzdrževati, kar požre enormne vsote, ki bi jih ob smotrni porabi lahko porabili tam, kjer je to bolj potrebno. Vlada bi morala omejit znesek za službena vozila na 40.000€, samo protokol bi lahko imel vozila višjega cenovnega razreda! Slišim, da se bo vlada dodatno zadolžila, kar je še ena slaba odločitev, saj nam je že prejšnja vlada nakopala zelo soliden dolg. Poleg tega so prejšnje nerazsodne in nesposobne vlade za bagatelo razprodale državno srebrnino, s katero si sedaj žepe bašejo tujci!
V SHESHELJ
05. 01. 2024 21.09
+0
Itak da ne...drzi se ti place za ne delo....pametna si za svoj zep.
thetech
05. 01. 2024 21.07
-1
Odstopi, ali pa ne. Vseeno mi je!
mentorhercul
05. 01. 2024 20.56
+4
Težko je zapustiti topel stolček.
Jožajoža
05. 01. 2024 20.49
+0
pa primer patrija.tudi tam so namerno zavlačevali.kriv,a je primer zastaral.takrat je matoz obravnavo speljal k sodniku,ki je delal v korist kriminalca.
Jon Bacek
06. 01. 2024 10.00
+1
Joža, a ni bil takrat minister za abrambo Erjavec?
Jožajoža
05. 01. 2024 20.46
+2
a želijo nagrado za "uspešno" sojenje primer BALKANSKI BOJEVNIK. žAL,so sodniki delali na tem, da je primer zastaral.
Jon Bacek
06. 01. 2024 10.04
+0
V Stožicah leta 2013 so v VIP-loži skupaj sedeli Bratuškova, Janković in tudi Dragan Tošić iz Balkanskega bojevnika. Bratuškova je v trenutni Golobovi vladi minstrica. Sami poštenjaki.
zmerni pesimist
05. 01. 2024 20.40
blackwizard
05. 01. 2024 20.36
+4
kdaj pa lažnivi levičar kaj vidi,dol z to nesposobno vlado
?eso
05. 01. 2024 20.34
+8
Jaz pa vidim koristi 100. Če sodnica v Kopru praktično oprosti mladeniča, drogiranega, ki je človeku z glavo butal ob tla (ker je mlad, pa je padel v slabo družbo, pa ni vedel....., v prihodnje bo priden....). Pa nešteto sodb, pogojnih, milih, za prekrške in zlorabo zakona, ob katerih se ti želodec obrača....Po drugi strani pa za malenkosti "pravični", da bolj ne bi mogli biti...Pa še Jankovića ima rada....