Slovenija

Nalivi, močan veter, toča so terjali davek v višini štirih milijonov evrov

Ljubljana, 12. 07. 2012 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./Ni.J.
Komentarji
14

Zaradi neurij, ki so besnela te dni, je po prvih ocenah nastalo za okoli 2,5 milijona evrov škode na vozilih in 1,5 milijona evrov škode na objektih. Nekatere zavarovalnice pa pričakujejo, da bo škoda še večja, saj je nekateri zavarovanci še niso prijavili.

Nedavna neurja so pustila kar nekaj škode, tako na poslopjih kot poljščinah. Zavarovalnice po Sloveniji že nekaj dni prejemajo prijave. Kot so sporočili iz Zavarovalnice Tilia, še nimajo zanesljivega podatka o skupni višini škode. Po prvih podatkih je največ škode na poljščinah in v vinogradih, poškodovani pa so tudi avtomobili in druga vozila, so sporočili. Največ prijav dobivajo z območja Posočja, Prekmurja in Štajerske, ki jih je toča najbolj prizadela.

V zavarovalnici svetujejo zavarovancem, naj čim prej prijavijo premoženjsko škodo, da bo lahko zavarovalnica v najkrajšem možnem času izplačala zavarovalnine. Oškodovanci lahko škodo prijavijo na različne načine, in sicer prek spletne strani zavarovalnice, elektronske pošte, škodo je mogoče prijaviti tudi na dežurnih cenilnih mestih, pri pogodbenih avtomobilskih servisih, lahko pa se oškodovanci oglasijo na predstavništvih zavarovalnice in škodo prijavijo osebno. Zavarovanci lahko tudi pokličejo na telefonsko številko pristojne škodne službe oziroma na modro številko 080 22 45 in posreduje svoje podatke in potrebne podatke o nastali škodi.

V Zavarovalnici Maribor večjih škod ne pričakujejo

Tudi iz Zavarovalnice Maribor so sporočili, da prijave za zdaj še zbirajo, zato še ne morejo govoriti o višini škode. Večjih škod pa po tokratnih neurjih ne pričakujejo. Zavarovancem v primeru nastale škode svetujejo, naj najprej zavarujejo človeška življenja, preprečijo nastanek nadaljnje škode in če je mogoče, posnamejo fotografije nastale škode. Preden kličete zavarovalnico, preverite obstoječe zavarovanje. Poškodovane in uničene predmete spravite na eno mesto, če je to mogoče, saj si jih bo moral pozneje ogledati cenilec. Električne in elektronske naprave ne priklapljajte na tok, saj obstaja možnost nadaljnjih poškodb. Osušite jih ali počakajte na navodila cenilca, ki ga bo poslala zavarovalnica. Zavarovalnica bo oškodovancem izplačala odškodnino v osmih do petnajstih dneh po prejemu vseh potrebnih dokazil o prijavi in nastanku škode.

V Bovcu česa takega ne pomnijo.
V Bovcu česa takega ne pomnijo. FOTO: Bralec Boris

Mobilna cenilna enota v Bovcu

Večje število prijav škod, največ na vozilih, pa so prejeli v Zavarovalnici Triglav. Po prvih ocenah naj bi neurja povzročila za okoli 2,5 milijona evrov škode na vozilih in 1,5 milijona evrov na objektih. Pričakujejo pa, da bi lahko skupne škode v prihodnjih dneh še narasle. Natančnejše ocene škode pa bodo znane po ogledu terena v prihodnjih dneh. Večina škode, predvsem na Gorenjskem in v Posočju, je nastala zaradi vdora meteorne vode v objekte, podora dreves in toče.

V Bovcu na lokaciji A postaje kabinske žičnice bodo postavili mobilno cenilno enoto (MCE), ki bo delovala od torka, 17. julija. "MCE je namenjena za ogled in cenitev avtomobilskih škod v primeru masovnih škodnih dogodkov, ki jo lahko v zavarovalnici postavijo že dan ali dva po ujmi v bližini prizadetega kraja," so sporočili iz zavarovalnice.

Škodo lahko zavarovanci prijavijo prek spleta, s pomočjo mobilne aplikacije, na voljo je tudi brezplačna telefonska številka 080 555 555, zavarovanci pa se lahko obrnejo tudi na zavarovalnega zastopnika, na najbližje predstavništvo oz. zastopniško pisarno ali na sedež območne enote zavarovalnice. Pri prijavi škode morajo zavarovanci poškodovane stvari navesti čim natančneje ter obvezno pripisati tudi telefonsko številko in številko transakcijskega računa za nakazilo škode, še poudarjajo v zavarovalnici.

Tudi v Zavarovalnici Triglav opozarjajo, da je treba, ko nastane škoda, najprej zavarovati človeška življenja, nato pa preprečiti nadaljnjo škodo in če se da, fotografirati škodo. Potem mora zavarovanec preveriti zavarovanje in prijaviti škodo. Na Triglavu zavarovancem svetujejo še, da v primeru, če so razmere varne, začnejo s popravilom, hkrati pa poskrbijo, da se do prihoda cenilca zavarovalnice ohranijo dokazila o nastali škodi.

Veter je ponoči podiral drevesa.
Veter je ponoči podiral drevesa. FOTO: Bralec Luka

Škoda naj bi presegla več tisoč evrov

"Po prvih ocenah je zaradi neurij s točo in hudim vetrom nastala materialna škoda na širšem področju po Sloveniji, predvsem na avtomobilih zaradi toče in vetra in zaradi vetra na stanovanjskih zgradbah," pa so sporočili iz zavarovalnice Adriatica Slovenice.

Prve prijave škode zaradi neurij s točo je zavarovalnica že prejela, v prihodnji dneh pa pričakujejo še več sto prijav, zato še ne morejo govoriti o oceni škode, ki pa bo zagotovo presegala več tisoč evrov. Kljub temu ne pričakujejo zelo velikega obsega škod po tokratnih neurjih, so še sporočili.

"V zavarovalnici Adriatic Slovenica lahko škodo zavarovanci prijavijo na različne načine. Adriatic Slovenica svetuje, naj zavarovanci prijavijo škodo prek spletne strani, pokličejo lahko ali pa se osebno oglasijo na najbližji poslovni enoti oziroma poslovalnici in pri svojemu zastopniku," svetujejo in dodajajo, da naj, če je mogoče, zavarovanci škodo fotografirajo in do prihoda cenilca shranijo poškodovane predmete ter dokazila o nastali škodi, predvsem pa naj najprej poskrbijo za varnost ljudi in zato, da se škoda ne bi povečevala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik215111
13. 07. 2012 14.35
+1
Hitro bo zavarovalnica dvignila premije...
goliinbosi
12. 07. 2012 20.45
+1
Te vlade tudi Bog nima rad. Zato so naravne katastrofe čedalje gostejše.
Martin Mirt 1
13. 07. 2012 13.39
Najmanj na vsake štiri leta, če so predčasne volitve, pa še pogosteje!
sinus123
12. 07. 2012 19.31
+3
V zavarovalnici večje škode ne pričakujejo - ja seveda ne, kdo pa še zavaruje za točo avto, imajo enormne premije, banda požeruška.
MačekMuri
12. 07. 2012 19.21
+1
Pa nas bodo zastrupljali. Banda
zasfican_ful
12. 07. 2012 19.04
+2
Zdej bodo sklepal pogodbo...tle direkt paše tole: Po toči zvoniti je prepozno. Svašta!
Ramzess
12. 07. 2012 18.46
+3
"naj bi še ta mesec sklenilo pogodbo za letalsko obrambo pred točo v letu 2012." V letu 2012 sigurno ne, za zadnjih 5 mesecev pa ja, saj ne morejo pogodbe uveljavljati za nazaj. Pol leta mimo oni pa bi sklepali pogodbo za celo leto, ...potem pa iz tega plačilo, tudi za nazaj, ...
Ramzess
12. 07. 2012 18.50
+3
Take reči morajo biti narejene pred samim pričetkom leta, ne pa šele v drugi polovici dotičnega leta, ...potem pa plačilo za leto kaj.
luckyss
12. 07. 2012 19.13
+5
Letala bodo v pripravljenosti od novembra do marca - ostale mesece bodo zaradi varčevanja v remontu - so namreč predraga, da bi jih dobila toča. Vendar bodo vseeno dobro služila svojemu namenu - nekdo bo z njimi namreč dobro zaslužil :))
Tone 12345
12. 07. 2012 18.22
+1
boginja39
12. 07. 2012 16.40
+8
Dildo-1on1
12. 07. 2012 16.25
+11
Ubogi ljudje...!
luckyss
12. 07. 2012 15.55
+50
"Po prvih ocenah 4 milijone evrov škode zaradi neurij" Torej, če nas vsak dan pestijo neurja in toča bo škode še vedno manj kot od koruptivnih bankirjev ..
aojz
12. 07. 2012 17.07
+25
Za ta denar bi imeli obrambo proti toči za celo slovenijo. Pa se ne morejo zmeniti kdo bo to delal. Je preveč denarja na mizi.