Slovenija

Stavka zdravnikov in zobozdravnikov bo 11. januarja

Ljubljana, 20. 12. 2022 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
489

Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je določil datum stavke, ki bo 11. januarja. Vodja Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič je pojasnil, da bo stavka enodnevna, in sicer kot opozorilo na nevzdržne razmere. Dodal je, da bodo, če zahtevam ne bo ugodeno, zadeve sicer prisiljeni zaostriti. Kot pravi, bodo na dan stavke oskrbljeni le mlajši od 18 let in starejši, ostali nenujni bolniki pa bodo prenaročeni. Dodal je še, da ureditev plačnih nesorazmerij pričakujejo do najkasneje 1. aprila.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zdravniki bodo 11. januarja stavkali
    04:21
    Iz SVETA: Zdravniki bodo 11. januarja stavkali
  • Iz 24UR: Stavka zdravnikov in zobozdravnikov
    02:50
    Iz 24UR: Stavka zdravnikov in zobozdravnikov
  • Fides napovedal stavko
    01:03
    Fides napovedal stavko
  • Tretja stavkovna zahteva Fidesa
    03:50
    Tretja stavkovna zahteva Fidesa
  • Druga stavkovna zahteva Fidesa
    01:35
    Druga stavkovna zahteva Fidesa
  • Prva stavkovna zahteva Fidesa
    01:24
    Prva stavkovna zahteva Fidesa

Podpredsednik sindikata in vodja Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič je sporočil, da so na glavnem odboru sprejeli nekaj pomembnih odločitev. "Žal smo prišli do točke, ko v središču ni več bolnik, ampak politično obračunavanje, prazne politične obljube in vedno pogostejši napadi na zdravnike," je dejal. Pojasnil je, da imajo nekateri, če bi se uresničili, že elemente kaznivega dejanja. "Tu gre za hujskanje in povsem neprimerno komunikacijo," je dejal. 

Dodal je, da se zdravniki trudijo po najboljših močeh, a da jih politika s svojim odnosom odganja. "Naše sporočilo je, da smo zdravniki, bolniki in odločevalci ne sovražniki, pač pa partnerji in da bi morali graditi na boljšem zdravstvenem sistemu," je dejal. 

"Stavka je napovedana za boljši zdravstveni sistem, spočite in predane zdravnike in zdravnice, zadovoljne bolnike in bolnice, za to, da jemljemo bolnike in vlado kot partnerje in če želimo kritično stanje, ki trenutno vlada, izboljšati, moramo takoj stopiti skupaj in narediti odločne korake, da preprečimo izredne razmere v zdravstvu," pravi. 

Stavka bo potekala 11. januarja, in sicer od polnoči do polnoči. Kot pravi, bodo na ta dan oskrbljeni mlajši od 18 let in starejši, ostali nenujni bolniki pa bodo prenaročeni. Da bi stavko lahko preklicali, bi se morala pogajanja začeti jutri, zaključiti pa pred 11. januarjem, je dejal in predstavil stavkovne zahteve. 

Gregor Zemljič
Gregor Zemljič FOTO: Bobo

Prva stavkovna zahteva Fidesa je jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere v zdravstvenem sistemu niso krivi zdravniki in da obsodi kakršno koli obliko nasilja nad zdravniki in zdravstvenim osebjem in da zdravnike kot nosilce zdravstvene dejavnosti vključi v reformo in oblikovanje boljšega in dostopnejšega javnega zdravstvenega sistema.

Druga zahteva je takojšnja naslovitev plačnih nesorazmerij znotraj zdravstvenih timov brez novih ustvarjanja novih nesorazmerij z enakim dvigom plač najkasneje do 1. aprila 2023.

"Ker ocenjujemo, da so najizkušenejši zdravniki vitalni del vsakega zdravstvenega sistema, pričakujemo jasno opredelitev karierne poti zdravnika. Zato je naslednja stavkovna zahteva začrtanje karierne poti," je dejal Zemljič. Dodal je, da bi to po zgledu marsikaterega zahodnega sistema naslovilo tiste zdravnike, ki so vitalni in ključni za delovanje in prihodnost ne samo dostopnega pač ta tudi kakovostnega zdravstvenega sistema.  

Kot pomemben del je izpostavil še napredovanje specializantov. Vlado Fides tako poziva, naj reši tudi prenos napredovanj, ki so dosežena v obdobju, ko zdravnik dela kot specializant v obdobje ko dela kot specialist. 

Izpostavil je še pritisk na standarde in normative. "Ti niso sami sebi namen. Zagotavljajo varno in kakovostno oskrbo bolnikom, zdravnikom pa dajejo možnost, da ustrezno oskrbo lahko tudi zagotovijo. Če se zdravnike preveč obremeni, bi to škodilo strokovni in kakovostni obravnavi," je dejal. Opozoril je, da zdravniki tudi zaradi preobremenjenosti zapuščajo zdravstveni sistem. Zahtevajo torej dosledno upoštevanje standardov in normativov, pa tudi vzpostavitev pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov, ki normative presegajo. "Cilj ni, da bi to dolgoročno obstalo, ravno obratno, cilj je doseči delavnik 40+8 ur tedensko. Tudi zdravniki potrebujemo počitek," je razložil.

Odločitev o stavki sprejeli v začetku decembra

Glavni odbor Fidesa je odločitev o stavki sicer sprejel v začetku decembra, po anketi med članstvom. Slednja je pokazala, da zdravniki s ponudbo vlade o odpravi plačnih nesorazmerij oz. dvigu zdravniških in zobozdravniških plač niso zadovoljni, ker da ustvarja plačna nesorazmerja in anomalije, saj mlajšim zdravnikom ponuja bistveno višji dvig kot izkušenejšim.

Vladna ponudba sicer velikemu delu mladih zdravnikov prinaša povišanje plač v skupni višini petih plačnih razredov. Višjim zdravnikom specialistom pa dva plačna razreda, čeprav ti po navedbah sindikata opravijo 44 odstotkov delovnih ur, opravljajo mentorsko vlogo mlajšim kolegom, kar količino dela še bistveno poveča, ter "že 30 let vlečejo zdravstvo naprej in ohranjajo strokovnost slovenske medicine na najvišjem nivoju," je takrat dejal Zemljič.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je napovedano stavko sicer označil za nepotrebno, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa se je po napovedi zdravniške stavke vprašala, ali je del neke poklicne skupine morda izgubil stik z realnostjo in razmerami v državi. Do njene izjave so bili kritični v Fidesu, prav tako so bili kritični Mladi zdravniki Slovenije, ki so ministrico povabili na delovišča zdravnikov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (489)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hujošgrimošjanoš
20. 12. 2022 21.56
+4
Pejmo vsi protestirat proti lenuhom v belem 11.1 pred zdravstvene domove in bolnice. Ljudje imamo dovoj vase pozresnosti in nedela
komarec
20. 12. 2022 21.51
+2
Lje je zaposlen ta Zemljič, a pri SDS?
zztop5
20. 12. 2022 21.49
+4
Jooj kako je grd ta predstavnik Fidesa,kot iz Alan Forda.
Bolcn
20. 12. 2022 21.36
+8
Čakte dragi zdravniki da se folk okoli vas prebudi pa rukne v štrajke. Boste hit dojel da niste vi vsemogočni..
komarec
20. 12. 2022 21.11
+3
Mislim da je s strani vlade storjena napaka, ker je minister za zdravstvo zdravnik.
jutri_pa_res
21. 12. 2022 08.18
+1
Večinoma dela pri koncesionarju, tako da dobro pozna razliko, kako se dela v javnih zavodih in kako pri zasebniku. Zato ve, da si v javnih zavodih ne zaslužijo niti toliko, kot dobijo sedaj, kaj šele povišanja.
jutri_pa_res
21. 12. 2022 08.20
+1
A vsi tretjino časa kao izgoreli na bolniški.
blazter
20. 12. 2022 21.07
+7
Trgovci mamo predbožično gužvo. Smo obremenjeni, ampak zaposleni v privat sektorju. Delamo za izobraževanje in plačo zdravnikov.
MiskoPol
20. 12. 2022 21.02
+10
Koliko tistih zdravnikov, ki so se v UKC samo štempljali in isti dan delali pri privatniku, je izgubilo službo? Nihče? Saj ne morem verjeti!
indigokid
20. 12. 2022 20.55
+8
kar naj stavkajo ... lepo naj se jim prepove opravljati zdravniški poklic v Sloveniji ... stvar rešena ... adijo!
komarec
20. 12. 2022 21.14
+8
Naj gospoda izvoli v tujino, bojim se da bi jih malo tam ostalo. Kmalu bi se vrnili saj v tujini, kjer so zdravniki dobro plačani se tudi dobro dela.
komarec
20. 12. 2022 20.50
+8
Kaj ko bi tudi navadni državljani stavkali 11. januarja pred bolnicami in zdravstvenimi domovi ter pred parlamentom in zahtevali da se v zdravstvu takoj brezkompromisno uredijo zadeve predvsem pa da se odpravi korupcija.
Shisui
20. 12. 2022 20.39
+10
Neverjetno. Skoraj vse je že samoplačniško, ampak še ni dovolj. Legalna kraja denarja.
pulse77
20. 12. 2022 20.33
+10
Naj se uvede nemški model zdravstva! 50% denarja, ki ga danes plačujemo za zdravstveno zavarovanje gre namreč za podkupovanje in korupcijo. Če bi bilo zdravniki koncesionarji, bi oni dobili celoten denar, zdaj pa ga dobijo prisesniki. Jasno je torej, kdo se bori proti koncesionarjem: tisti, ki služijo na račun zdravstva! Mi pa vse skupaj polno plačujemo in dobimo drekaste storitve...
kr--en
21. 12. 2022 08.25
+1
Ja, Keber in Loredan sta proti. Loredan zavrača povišanje plače in zahteva, da bo še naprej prejemal enako. Tudi od svojega privatnega delodajalca zahteva, da ga plača po kolektivni pogodbi.
RdecaPesa
20. 12. 2022 20.30
+2
Ne verjamem, da se vsi zdravniki strinjaJo s tem pritiskanjem in izsiljevanjem
MiskoPol
20. 12. 2022 21.00
+3
Pesa, morda se res vsi zdravniki ne strinjajo s stavko. Vendar ko bodo dobili povišanje, nihče od njih tiste razlike ne bo odnesel na karitas. Tudi covid dodatkov niso odnesli, čeprav se nekateri res niso strinjali z njim.
enaleteca
20. 12. 2022 20.27
+11
Samo se to, tokrat zelo na kratko, ta Gregor Zemljic je zelo aktivni clan SDS-a. Zato ni nobene stavke v casu avtokracije, ups, vladavine SDS-a. Tako da se bo trenutna vlada spet ukvarjala z nagajanjem sektasev.
Butalec8
20. 12. 2022 20.24
+4
Mene zdravi imigrant iz SieraLeone Vrač pa pol , Vi loleki pa samo štrajkajte v brk se vam smejim buhiha
Hitri Zigi 78
20. 12. 2022 20.22
+12
Ja naj jim dvignejo plače ob enem pa naj podpišejo da nebodo več delali privat . Pa da jih vidimo
nur-amrabar
20. 12. 2022 20.05
+21
FIDES PREPOVEDATI! TAKO KOT STRANKO SDS! PA četud z referendumom!
nur-amrabar
20. 12. 2022 20.03
+18
tiste, ki bodo stavkali takoj odpustiti! pa naj gredo privat! pa potem polovico koncesij pobrat!
zdravilozavse
20. 12. 2022 20.00
+11
Uhhh,tole bi razgonu mafijo.Vsem,ki stavkajo,knjižico,hvala.Paciente pa pošiljati v tujino,saj je vseeno ali tukaj plača zavarovalnica ali pa v tujini.Ko bodo videli,da se z lahkoto zmore brez teh,ki delajo zgago,bodo z veseljem za manj denarja prišli nazaj,me zanima koliko jih bo odšlo v tujino,ko so danes tako glasni koliko večje plače so v tujini.Problem je samo,ker jim nihče ne postavi ultimata vzemi ali pusti in na tem vztraja.Tako pa se obrne in zdravniki začnejo postavljati pogoje vzemi ali pusti.
daiči
20. 12. 2022 19.57
+20
5 plačilnih razredov hočjo viši. A so kj nardil za tako povišico, bojo kj več delal. Nč. U gospodarstvu je treba kj pokazat za 5% kaj šele za 5 razredov. Banda.
Letnik 1964
20. 12. 2022 20.49
+2
13klu?
20. 12. 2022 19.45
+17
Prvo naj začnejo delati potem naj stavkajo.