Slovenija

Direktor ZD: Nujna medicinska pomoč ni taksi služba za prevoz v bolnišnico

Ljubljana, 31. 03. 2023 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ni.Š., N.Š., STA
Komentarji
59

Po tragični smrti 74-letnika iz Velenja, ki je zaradi hudih bolečin sredi noči obiskal dežurno službo ZD Velenje, nato odšel domov, kjer se mu je stanje poslabšalo, zato je znova klical NMP in se odpravil nazaj v zdravstveni dom, a med potjo umrl, je pred medije stopil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki se je svojcem opravičil, hkrati pa dejal, da sta bila oba rešilna avtomobila na voljo, a ju niso aktivirali. Od ZD Velenje bodo zahtevali izredni strokovni nadzor. Medtem v zdravstvenem domu vztrajajo, da je bil, glede na znane informacije, postopek v skladu z vsemi pravili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Bi smrt 74-letnika lahko preprečili?
    03:58
    Iz 24UR ZVEČER: Bi smrt 74-letnika lahko preprečili?
  • Iz 24UR: Sistem nujne medicinske pomoči ni ustrezen
    02:57
    Iz 24UR: Sistem nujne medicinske pomoči ni ustrezen
  • Iz 24UR: Minister zahteva izredni notranji nadzor
    03:29
    Iz 24UR: Minister zahteva izredni notranji nadzor
  • Iz SVETA: Potek dogodkov v Velenju
    04:07
    Iz SVETA: Potek dogodkov v Velenju

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je uvodoma opravičil družini umrlega v Velenju in jim izrekel iskreno sožalje. "Takoj smo odreagirali, kot v primeru Celja. Najprej je treba razjasniti, ali gre za sistemsko anomalijo, lokalno posebnost ali strokovno napako, ki bi jo lahko na sistemski ravni preprečili." Povzel je poročilo Policije o dogodku in poudaril, da moški ni umrl zaradi posledic prometne nesreče. Zadevo je, po njegovih informacijah, prevzel preiskovalni sodnik, ki preiskuje vse okoliščine tega dogodka.

Danijel Bešič Loredan je komentiral dogajanje v Velenju. Kot je dejal, bodo zahtevali od vodstva ZD, da opravi izredni strokovni nadzor.
Danijel Bešič Loredan je komentiral dogajanje v Velenju. Kot je dejal, bodo zahtevali od vodstva ZD, da opravi izredni strokovni nadzor. FOTO: Luka Kotnik
Po ministrovih besedah sta bili v času klica ob 5. uri zjutraj v ZD Velenju na voljo obe vozili za nujno medicinsko pomoč. To je potrdil tudi direktor ZD Velenje Šteharnik, ki pa je opozoril na razliko med nujnimi prevozi, ki jih aktivirajo s klicem prek številke 112, in nenujnimi prevozi, ki so na voljo od 7. ure dalje čez dan in s katerimi upravlja tudi dežurni zdravnik, medtem ko dežurni zdravnik po njegovih besedah ne naroča nujnih vozil.

Kot je dejal minister, je bilo kasneje ugotovljeno, da je bil umrli v ZD Velenje obravnavan ob 4.30 s strani dežurne zdravnice, nato pa je bil napoten domov. Ob 5.08 je znova poklical na 112, kjer so ga preusmerili, da pokliče v urgentno ambulanto, kjer je bil predhodno obravnavan, kamor je poklical ob 5.11. Ekipa NMP je bila obveščena o prometni nesreči nekaj pred 5.30, nato pa je takoj odhitela na kraj nesreče. Moškega so poskušali oživljati, a neuspešno. V ZD Velenje so pokojnika pripeljali ob 6.30, tam pa je ostal vse do 8.30, kar je precej neobičajno, je dejal minister za zdravje. Minister je še dejal, da sta bila oba rešilna avtomobila v času obeh klicev na voljo.

ZD Velenje: Zaposleni postopali v skladu z vsemi pravili

Direktor ZD Velenje Janko Šteharnik je na novinarski konferenci dejal, da je sklep komisije, ki je tik pred današnjo konferenco končala s sestankom, da moški ni bil smrtno ogrožen, zato ga je ekipa NMP predala v obravnavo dežurni ambulanti. 

Kot je dejal, pacient ekipe NMP ni informiral o vseh razsežnostih svojega zdravstvenega stanja. Ledvični kamni niso življenjsko ogrožajoče stanje, je dejal direktor in dodal, da je ekipa delovala v skladu s pravili. "Vseh sedem zaposlenih je po dosedanjih ugotovitvah postopalo v skladu z vsemi pravili, naključje, ki pa je v medicini vedno mogoče, je povzročilo neprijeten dogodek, za katerega mi je zelo žal," še dodaja Šteharnik. 

Direktor je še pojasnil, da je sin preminulega zaposlen v ZD Velenje, prav tako tudi njegova snaha. Z obema so že opravili razgovor in ju seznanili z znanimi dejstvi. 

Kot je dejal direktor, je pacient v prvem klicu pojasnil svoje stanje, zdravnica pa je na osnovi tega ocenila, da je sposoben sam priti v ZD, ker ni bilo potrebe po nujnem prevozu, pravi Šteharnik. 

V drugem primeru, ko je 74-letnik znova klical v urgentno ambulanto, je glede na pisne izjave zaposlenih pacient zaprosil za prevoz v bolnišnico, saj je dobil napotnico za pregled pri urologu. "Nujna medicinska pomoč ni taksi služba za prevoz v bolnišnico," je dejal direktor in dodal: "Verjamem, da so vsi zaposleni ukrepali v skladu s protokoli, ki jih medicinska stroka določa."

Minister je dejal, da bodo na ministrstvu zahtevali, da ZD Velenje opravi izredni notranji strokovni nadzor, da se jasno predstavi, kaj je bilo v dežurni ambulanti narejeno, ali je bil podan izvid, ali pacientu zgolj predana napotnica za urologa. 

Če bo treba, bo izveden tudi zunanji strokovni nadzor. "Zanimalo nas bo, kakšno matriko sprejemanja klicev imajo v tem ZD, ali je bila izpolnjena in na podlagi česa se je odločilo, da ne gre za nujno obravnavo? Zanimalo nas bo tudi, kako se nihče ni vprašal, zakaj gospod v tako kratkem času že drugič kliče glede zdravstvenih težav in se ni postopalo drugače? Vse to bo od ZD Velenje zahtevalo ministrstvo," je poudaril minister Bešič Loredan.

Zgodilo se je to, kar se ne bi smelo. Tudi sam sem šest let dežural v urgentni službi ZD. Vsak zdravnik, ki opravi strokovni izpit, ve, da ko te pacient pokliče drugič po obravnavi v pol ure, da nekaj ni v redu. A ne želim ničesar prejudicirati. Danijel Bešič Loredan o ravnanju urgentne zdravnice

Glede vzroka smrti je direktor ZD Velenje dejal, da tega ugotavljajo druge službe, da so jim sorodniki umrlega povedali, da je imel pokojni slabo krvno stanje in težave z anevrizmo, česar pred tem niso vedeli, zato domnevajo, da je umrl zaradi anevrizme. Vendar uradni vzrok smrti 74-letnika še ni poznan.

Bešič Loredan: Trenutni sistem NMP ni ustrezen

Minister za zdravje je napovedal zaključek dokumenta o prenovi sistema NMP, na osnovi tega dokumenta pa se bo šlo v javno razpravo. "Ta primer, ki se je žal zgodil, potrjuje enega od dejstev: trenutna organizacija sistema NMP ne sledi razvoju stroke, se ne prilagaja resničnim potrebam prebivalstva in predstavlja vedno večja tveganja. Dolgoročno ni kadrovsko vzdržna."

"Tisti trenutek, ko bodo vsi izvajalci NMP vključeni v enotni sistem zdravstva, kjer bodo matrice odzivov na klice popolnoma jasne, do tega več ne bo prišlo. To zadevo bomo udejanjili najkasneje 1. januarja 2024," je še dejal Bešič Loredan.

Minister je na novinarsko vprašanje, ali bi prenova NMP lahko preprečila ta primer, pojasnil, da bo prenova sistema NMP izboljšala stanje, še posebej, ko bodo vzpostavljeni tudi satelitski urgentni centri. Ta primer se ne bi zgodil, če bi sistem bolje deloval, je prepričan minister Bešič Loredan. 

V zvezi z dogajanjem se je danes odzval tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, ki je napovedal, da bodo dodatno za torkovo sejo mestnega sveta predlagali seznanitev s tragičnim dogodkom. Na seji bo predstavil tudi predlog dodatnih ukrepov na področju delovanja in organizacije dela sveta ZD Velenje. "Vzpostavili smo kontakt z ministrstvom za zdravje, s katerim želimo koordinirano voditi vse postopke nadzora," je še dodal župan.

Tragična smrt 74-letnika

V sredo je 74-letnik iz Velenja zaradi hudih bolečin poklical dežurno službo ZD Velenje, a so mu dejali, da nimajo na voljo rešilnega vozila, zato naj pride sam. To je tudi storil, prejel zdravilo in se vrnil domov. Slabo uro pozneje se je zgodba ponovila – bolečine, klic na pomoč in odgovor, naj pride v zdravstveni dom. Po pomoč se je tokrat odpravil kar v pižami, a do cilja nikoli ni prišel, saj je tik pred zdravstveno ustanovo umrl. 

Policija preverja, ali je smrt posledica kaznivega dejanja

Danes so s PU Celje sporočili, da so bili o dogodku obveščeni v sredo okoli pol šestih zjutraj, in sicer naj bi se na Kidričevi cesti v Velenju zgodila prometna nesreča, v kateri je umrl 74-letni moški. Kot so pojasnili policisti, je voznik v bližini križišča Kidričeve in Vodnikove ceste nenadoma prižgal vse štiri smerokaze. Ker ni več obvladoval vozila, je zapeljal v desno in trčil v kovinsko ograjo. Od kovinske ograje ga je odbilo v levo čez oba prometna pasova, kjer je zapeljal čez robnik in z vozilom obstal na živi meji, ki ločuje smerni vozišči. Priča dogodka je o dogajanju obvestila reševalce, ki so 74-letniku na kraju skušali pomagati, vendar je bilo prepozno.

Kot poroča Policija, smrt 74-letnika ni bila posledica prometne nesreče, zato zadevo obravnava kot prometni dogodek. Glede na včerajšnje objave v medijih o okoliščinah, ki naj bi privedle do omenjenega dogodka, pa so policisti takoj začeli z zbiranjem obvestil in preverjanjem vseh okoliščin v smeri obstoja suma morebitnega kaznivega dejanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3