Slovenija

Po smrti dojenčice pozivi k ažurnemu obveščanju patronažnih služb

Ljubljana, 15. 04. 2024 20.34 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
3

Po tragični smrti sedemmesečne dojenčice na Goričkem, o njenem rojstvu patronažna služba sploh ni bila obveščena, na NIJZ predlagajo, da se to področje končno uredi. Odločitev, ali bodo zdravstveni dom oziroma patronažno službo obvestile, je namreč trenutno na vsaki porodnišnici posebej oziroma jo te v večji meri prepuščajo kar materam. Patronažna medicinska sestra bi morala sicer mamico in novorojenčka obiskati v 24 urah po prihodu iz porodnišnice, kar pa ni mogoče, ko obveščanja ni ali je prepozno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Neenotnost patronažnega sistema
    04:24
    Iz SVETA: Neenotnost patronažnega sistema
  • Iz 24UR: Pozivi za urejanje patronažne službe
    02:43
    Iz 24UR: Pozivi za urejanje patronažne službe

Patronažne medicinske sestre spremljajo človeka v njegovem domačem okolju, od rojstva pa vse do smrti. Urška Pospiš je vodja patronažnega varstva v ZD Ljubljana. "Naslednji dan, ko pridejo iz porodnišnice, morajo mamice poklicati, da so prišle iz porodnišnice, mi vzamemo kontaktne podatke, gremo pa v roku 24 ur. Tako da tisti dan, ko mamica pokliče, tisti dan gremo potem na obisk."

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje si želijo odgovornost za obveščanje o rojstvu otroka spet prenesti na porodnišnice, kot jim to nalaga Pravilnik o izvajanju preventive na primarni ravni, razloži Martina Horvat. "Kljub temu se zadnjih 15 let dogaja, da patronažna varstva ne prejmejo tega obvestila iz porodnišnice, razen v enem primeru, v ostalih primerih pa bodisi v večini naložijo mamicam, da prijavo poroda, to je en obrazec, same ga nesejo na patronažno službo."

V enem od večjih zdravstvenih domov pa patronažna služba sama vsakodnevno obišče porodnišnico in zabeleži nova rojstva. "Ravno mamice, ki so najbolj ranljive, ne najdejo poti do patronaže iz različnih razlogov in tam, kjer bi ona dejansko s tem obiskom v prvih 24 urah po prihodu iz porodnišnice lahko naredila veliko dobrega, za to izve veliko prepozno," opozarja Horvatova. 

"Lahko pride do vnetih popkov, dojenje se težje vzpostavi, zlatenica slabše izzveneva, otroci so tudi bolj razdražljivi, predvsem so pa mamice tudi bolj v stresu, ker ne obvladajo več otrok," možne stiske opiše Pospiševa.

Žal se lahko zgodijo tudi najbolj tragični primeri, kot je bil letos februarja, ko so na urgenco v Murski Soboti pripeljali sedemmesečno dojenčico, ki je kljub oživljanju umrla. Ob tem pa se je izkazalo, da Zdravstveni dom Murska Sobota o nosečnosti mame sploh ni imel podatkov, saj o tem ni dala uradne prijave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
16. 04. 2024 12.20
+1
Stvar je enostavna, ko mati z dojenčkom dobi odpustnico, bolnica javi patronaži in je stvar rešena.
Miskic a
16. 04. 2024 11.39
+1
Pri nas imamo v drzavi urejen porodniski dopust ali starsevski dodatek z vsemi moznimi najvisjimi transferji za matere, ki nimate pravice do porodniskega dopusta. Ne razumem potem cemu ne opavljate svojega dela, dolznosti in nalog do svojega otroka. In ne samo iz financnega vidika, tudi iz moralnega
slovenija36
16. 04. 2024 08.00
+4
zakaj nihče ne napiše, da je družina pri kateri se je to zgodilo romska ? in ima mama že 7 otrok. sedaj se krivi javni zavod in patronažno službo katera ni dobesedno kriva nič