Slovenija

Po smrti prijatelja: Raje bi dala svoje življenje kot njegovo ...

Ljubljana, 22. 11. 2022 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
31

Presunilo me je, ko sem jo zagledala. Proti meni je stopala počasi, z opotekajočim se korakom, povešenih ramen, kot bi se želela pogrezniti v zemljo. Njen mladosten, lep obraz in modre oči pa so bili v resnici sivi, potrti ... Kot bi bila že močno naveličana življenja. In to pri komaj 27 letih. Srečam jo v ženskem zaporu na Igu. Njen glas je tih, govori počasi, z dolgimi premori. Zdi se mi, da ji je izredno težko, ko pripoveduje o dogodku, ki je, kot je opisala, uničil mnogo življenj.

Več videovsebin
  • Po smrti prijatelja: Raje bi dala svoje življenje kot njegovo ...
    14:31
    Po smrti prijatelja: Raje bi dala svoje življenje kot njegovo ...
  • Iz SVETA: Pasti in posledice ob pitju alkohola
    01:54
    Iz SVETA: Pasti in posledice ob pitju alkohola
  • Iz Sveta: 'Že s samim vžigom avta sem takrat ubila prijatelja'
    00:58
    Iz Sveta: 'Že s samim vžigom avta sem takrat ubila prijatelja'

 

Zgodilo se je v noči na 13. april 2020, v prvem valu covida ... Skupina šestih mladih se je odločila malo pozabavati na njenem vikendu, s seboj so odnesli dva kartona piva. Vse še lepo in prav, če le ne bi sedla v avto ... "Že s samim vžigom avta sem takrat ubila prijatelja," je z grozo in solzami v očeh priznala.

Zgodbo mladenke in Luke Plavčaka boste lahko slišali danes v oddaji Svet na Kanalu A.

Poznala sta se od malih nog, skupaj igrala, živela sta v istem bloku, le dve nadstropji narazen. In tako sta rasla vse do 25. leta, kjer se je njegovo življenje ustavilo. Zakaj? Ker je pijana sedla v avto, prepričana, da bo lahko varno pripeljala domov, saj je bil vikend od njenega doma oddaljen le slabe štiri kilometre. In namesto da pri svojih 27 letih zajema življenje z veliko žlico, je v zaporu. A zapor ni najhujša stvar zanjo, temveč smrt osebe, ki jo je imela rada. Smrt prijatelja. To je breme, ki jo sili v temo, ki ji ne dovoli biti srečna in vesela. "Ves čas je v tebi neka tema, neka črnina, ki ne bo nikoli izginila," pove, medtem ko si ves čas menca prste. Težko ji je.

Sara Volčič
Sara Volčič FOTO: POP TV

Tudi meni je bilo izredno težko vrtati vanjo, saj so ji besede šle težko z jezika. A vem, da je spregovorila, da bi komu drugemu pomagala, da bi komu drugemu preprečila, da ponovi njeno napako – sesti v avtomobil, ko nisi sposoben varno voziti. Pa sploh ni pomembno, ali zaradi alkohola, mamil ali česar koli drugega. "Časa ne morem zavrteti nazaj. A če bi mogla, bi raje dala svoje življenje kot pa njegovo," pove in čutim, da misli resno. Težko ji je bilo ostati pri življenju, brez praske, medtem ko je on odšel ...

Ob tem se zavem, kako širok krog žrtev imajo v resnici naše ceste. Ne gre le za tiste, ki umrejo ali so težko poškodovani in si morajo sestaviti življenje na novo, nikoli več tako, kot so živeli nekoč. Gre tudi za vse svojce, ki ostanejo brez ljube osebe, prijatelja, ali pa svojce, ki morajo življenje prilagoditi nekomu, ki ni več stoodstoten in po nesreči v življenju potrebuje  pomoč. Pogosto pa spregledamo povzročitelje, ki niso nujno slabi ljudje, ki so se spozabili in so za volan prijeli le enkrat ... in to je bilo enkrat preveč. Gre za tiste, ki so imeli res smolo, zaradi katere bodo plačevali vse življenje, tudi z lastno bolečino.

Mladenka iz naše zgodbe, ki jo boste lahko slišali danes v oddaji Svet na Kanalu A, se je odločila, da bo po prestani kazni začela delati tudi kot prostovoljka. Da bi pomagala morda nekomu, ki bi jutri želel pijan ali omamljen sesti za volan. To idejo je dobila ob nedavnem predavanju Luke  Plavčaka v ženskem zaporu na Igu. Mladega moškega, ki je na svoji koži izkusil, kaj pomeni biti preveč pogumen, ko si pijan. Štel jih je komaj 22, ko je v vroči avgustovski noči popival s prijatelji v Portorožu, potem pa si zaželel skoka v vodo. A ni mu zadoščalo, da je po prvem skoku z glavo podrgnil po tleh in že začel krvaveti. In ni bilo dovolj, da so mu prijatelji prigovarjali, naj preneha, naj tega ne ponovi ... "Ker, kot rad rečem, sem bil kar trmast in trdoglav. V tisti pijanosti nisem poslušal prijateljev in sem skočil še enkrat. Tokrat iz vode nisem več prišel sam ..."

Danes, devet let po nesreči, Luka v sklopu dela v Zavodu Vozim potuje po državi in tudi zunaj nje ter osvešča ljudi, predvsem mlade, kaj se lahko zgodi, če razmišljajo, tako kot je on nekoč. In ker je mlad športnik, ki je zmogel vse in še več, čez noč postal tetraplegik in se je počutil popolnoma ujet v svojem telesu, tako kot so zaporniki ujeti v svoje sobe, se je odločil, da bo stopil tudi za rešetke. Dejstvo je, da veliko ljudi zakrivi kazniva dejanja tudi pod vplivom alkohola, zato se mu zdi smiselno tudi njim pomagati. Spominja se, kako so se mu, tako kot obsojencem, porajale misli o lastni nekoristnosti. "Ničesar ne morem. Invalid sem. Nihče me ne bo več nikoli imel rad, ničesar ne bom mogel delati, ne bom imel službe, kdo me bo zaposlil, kdo me bo gledal," se je pred našo kamero spominjal Plavčak. 

A danes živi povsem drugače in to svojo pozitivno naravnanost in prepričanje, da lahko po svetu hodiš s širokim nasmeškom, ne glede na to, kakšno breme nosiš na svojih ramenih, zdaj predaja tudi drugim. Tudi ljudem, za katere je mnogim malo mar – obsojencem. V vseh slovenskih zaporih imajo tudi programe za osebe, ki so odvisne od alkohola oziroma na škodljiv način uživajo alkohol. Obiskali smo največji zapor na Dobu, kjer nam je terapevtka za obravnavo odvisnosti od alkohola Andreja Lapuh povedala, da je lani kar devet odstotkov vseh obsojenih imelo težave z alkoholom, kar ni zanemarljivo. "Neke zgodovine ne moremo spremeniti, lahko pa jim pomagamo, da skušajo narediti nekaj na sebi, a hkrati za druge ljudi, da se to, zaradi česar so pristali v zaporu, ne bi ponovilo," še doda. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mizainstol
22. 11. 2022 19.36
+5
Zanasajmo se na pamet, ne na sreco, naj bo prva vseskozi z nami.
jazpatipažidanamarela
22. 11. 2022 19.10
+6
Če bi policaji strašili pred gostilnami namesto skriti v grmovju, bi tudi verjetno bil kakšen pozitiven rezultat, da bi bilo manj pijanih na cesti.
Mickay
22. 11. 2022 19.01
+6
A družino fanta, ki ga je ubila pa ne boste povprašali kako se počutijo, tega intervjuja pa ni nikoli )) vedno morilca sprašujete, se slinite tam in opravičujete morilca nikoli žrtve, ki so ostali. Umrli pa tako nikoli nič ne šteje.
Reikee
22. 11. 2022 18.03
+12
No ja, ni samo pijana sedla v avto v upanju, da bo varno pripeljala 4km do doma, ampak je divjala po MB z eno punco in fantom (ki je v nesreči umrl) na havbi, potem ko je ubila enega izmed njiju pa so pijani kolegi še ovirali in napadali policiste in reševalce. Upam, da je dobila kaj več kot 3 leta.
ssecnik
22. 11. 2022 19.29
+4
bojer
22. 11. 2022 17.52
+6
Je opravičilo, ne ni ga. Ko se začne "nacejati" je povsem odgovorna oseba in od tu naprej se strinjam z nekom spodaj, je morilec....
Phan Thi Kim Phuc
22. 11. 2022 16.59
+17
žalostno...za vse vpletene
Mickay
22. 11. 2022 16.54
+1
Pijan voznik, ki ubije človeka bi moral biti obsojen kot morilec z naklepom prve stopnje usmiljenja za morilca ni. To je čisti umor...
Rodion Raskolnikov
22. 11. 2022 16.34
+28
Najbooj noro se zdi to, da v zaporu sedi dekle, ki razume svojo nenaklepno napako, ji je žal, želi pomagati itd, cel kup premišljenih morilcev, dealerjev, zadetih voznikov…ki jim je vseeno za njihove žrtve in nadaljujejo s početjem, pa se sprehaja na prostosti.
Rodion Raskolnikov
22. 11. 2022 16.37
+17
Denimo Rmanov je svoje dekle zavaroval pri treh zavarovalnicah, jo pogledal v obraz in ustrelil, in je vendar tri leta hodil po svetu do naslednjega zločina, prav noro se zdi kako krivičen, malomaren, podkupljen in gnil je našpravosodni sistem.
Mickay
22. 11. 2022 18.52
+3
Za Morilce ni usmiljenja..))) V ZDA bi sedela 30. let..
Ivar The Boneless
22. 11. 2022 16.10
+19
Vsi obsojate človeka, pa sem prepričan, da je večina kdaj pijana sedla za volan, ali vsaj kot najstnik na kolo. Hitro se zgodi, da se stvar obrne v katastrofo. Eni imajo smolo. Vsi smo ljudje in vsi smo kdaj delali totalne neumnosti.
mastrion
22. 11. 2022 15.53
+8
Naredila si to, poti nazaj ni, odsluži kazen, ne ponovi napake...
Silmarillion
22. 11. 2022 15.47
+7
Nekateri ljudje so tako težki, ko so pijani, da...Res včasih velja, bolje biti sam, kot v slabi družbi. Da pa greš danes, ko vsi trobijo o alkoholu pijan v avto.. Je pa arogantnost.
Ivar The Boneless
22. 11. 2022 15.54
+12
Žovim blizu gostilne. Večina joh vozi pijanoh domov... Seveda bi policija lahko ukrepala, pa imajo dogovor s temi gostilnami in kafiči...
Brane123
22. 11. 2022 16.10
+7
Komuniciraš tako, kot da bi bil sam pijan :))
Promotor
22. 11. 2022 15.36
+16
Oče mi je vedno v moji mladosti govoril ne pijan za volan in delal vse da bi mi to preprečil, kot mladenič ki je svet samo moj in sem bil najpematnejši, sem avto nesrečo dobro iskusil na lastni koži, ne krivite druge za svoj ego karakterja..!?
devlon
22. 11. 2022 15.36
+7
Ker drzavi za to ni mar, glavno, da dobi denar od prodaje alkohola.
Uporabnik1812060
22. 11. 2022 16.30
+11
Zakaj spet država? Človek se sam odloči ali bo pil ali ne, bo sedel za volan ali ne. Torej, začeti je treba pri sebi in sprejeti odgovornost za svoje odločitve in tudi slabe posledice, če bi do njih prišlo.
proofreader
22. 11. 2022 15.27
+14
Katarci torej rešujejo življenja s prepovedjo alkohola.
Biba leze biba gre
22. 11. 2022 15.20
+2
Vedno so me učili stran od alkohola. Nič dobrega ne prinese. Tukaj je krivda na starsih. Ker so premalo dosledni pri vzgoji.
Promotor
22. 11. 2022 15.35
+8
Veliki tvoj nonses, oče mi je vedno v moji mladosti govoril ne pijan za volan in delal vse da bi mi to preprečil, kot mladenič ki je svet moj in sem bil najpematnejši, sem avto nesrečo dobro iskusil na lastni koži, ne krivite druge za svoj ego karakterja....!?
Silmarillion
22. 11. 2022 15.48
+7
Bravo za takšne starše, name nikoli niso bili ponosni, ker sem abstinentka.
Shisui
22. 11. 2022 15.52
+7
Pa to ni 5 let stara punčka. To je odrasla oseba katera je odgovorna za svoja dejanja.
Shisui
22. 11. 2022 15.00
+3
Sorry ampak pijanec za volanom, ki je za povrh vsega še prijatelja ubil... Se mi popolnoma nič ne smili, tudi če je ženska.
daiči
22. 11. 2022 15.26
+4
No ja eno je pjanc k je načeloma starej in je vsak dan nažgan da mu je laži u lajfu, drugo je pa mld človk k se ga na zabavi sem pa tja nabije. Lih isto to ni.
mastrion
22. 11. 2022 15.54
+11
ni isto, ampak za volanom nima kaj iskat...
bronco60
22. 11. 2022 14.57
+27
Na žalost so vsi prepozno prišli k pameti.
Bratomil
22. 11. 2022 14.51
+24
Z alkoholom je podobno kot s tobakom. Trošarine prinesejo v proračun več kot porabimo za zdravstvo oziroma represivo, poleg tega pitje in kajenje precej skrajšata življenjsko dobo, kar pomeni tudi krajše izplačevanje pokojnin.
devlon
22. 11. 2022 15.35
+6
Sami plusi. Za drzavo. Ki nima nic proti, ce ima krvave roke