Slovenija

Po smrtni nesreči na Soči sestanek o ukrepih za zagotavljanje varnosti kopalcev

Solkan / Nova Gorica, 30. 07. 2020 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
67

Potem ko se je v Soči pri Solkanu blizu hidroelektrarne utopil otrok, je župan Nove Gorice Klemen Miklavič za petek sklical sestanek s Soškimi elektrarnami in ostalimi akterji. Na njem bodo dogovorili ukrepe za zagotavljanje varnosti kopalcev še v tej kopalni sezoni in trajnejše rešitve za v bodoče, je povedal župan.

Predel Soče, kjer je v torek utonil 10-letni deček.
Predel Soče, kjer je v torek utonil 10-letni deček. FOTO: PU Nova Gorica

Otrok se je v spremstvu odrasle osebe kopal na kopalnem območju Soča pri kajakaškem centru, potem pa je vodostaj reke tam nenadoma narasel, tok pa je otroka odnesel preko kajakaške proge v smeri Italije. Za otrokom je najprej zaplaval odrasel član družine, ki ga ni mogel dohiteti, neuspešna sta bila tudi dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajakaški progi.

Nad omenjenim območjem stoji hidroelektrarna Solkan, na celotnem kopalnem območju pa je postavljenih pet tabel, ki kopalce opozarjajo na previdnost. Po pojasnilih novogoriškega župana Klemna Miklaviča so tri table postavile Soške elektrarne Nova Gorica (SENG), dve pa Kajak center Solkan.

"S tem je zadoščeno predpisom, vendar v praksi ugotavljamo, da se tragične nesreče še vedno dogajajo, kar pomeni, da je treba še dodatno poskrbeti za varnost. Predpisi torej niso dovolj," je poudaril Miklavič, ki meni, da za varnost ni dovolj dobro poskrbljeno.

Po njegovi oceni bi bilo najbolje na dvig gladine vode opozoriti z zvočnim in vidnim signalom. "Tako bi bili vsi kopalci in ostali neposredno na lokaciji opozorjeni, da se bo voda kmalu dvignila in bi se lahko pravočasno umaknili. Treba bo dodati tudi napise v tujih jezikih," je izpostavil.

Območje, kjer se je zgodila nesreča, je po klasifikaciji Agencije RS za okolje (Arso) kopalno območje, kopanje tam po županovih pojasnilih ni prepovedano, z višino vode pa upravlja SENG.

Opozorilo pred nevarnostjo utopitve v reki Soči na kopališču pri Solkanu
Opozorilo pred nevarnostjo utopitve v reki Soči na kopališču pri Solkanu FOTO: PU Nova Gorica

Kot so pojasnili v SENG, so z Miklavičevo pobudo seznanjeni in so pripravljeni aktivno sodelovati pri iskanju ustreznih rešitev.

"Družba SENG ni upravljavec omenjenega območja. Na tem območju dosledno izpolnjujemo obveznosti, določene s koncesijsko pogodbo za gospodarsko izkoriščanje vode Soče, Idrijce in Bače za proizvodnjo električne energije," so dejali.

Hidroelektrarna Solkan po njihovih navedbah obratuje skladno z veljavno koncesijsko pogodbo ter skladno z vsemi potrebnimi dovoljenji in soglasji.

Skladno s tem se gibljejo tudi pretočne količine dolvodno jezu hidroelektrarne Solkan, način obratovanja pa se vsakodnevno oziroma tudi večkrat dnevno usklajuje, glede na potrebe elektroenergetskega sistema Slovenije, so dodali.

To v praksi po njihovih pojasnilih pomeni, da elektrarna v določenih terminih v dnevu obratuje z minimalnim pretokom v višini približno 15 kubičnih metrov na sekundo, v določenih terminih pa se ti pretoki povečajo do 120 kubičnih metrov na sekundo.

"Kot rečeno, vse to narekujejo potrebe elektroenergetskega sistema. Gre za obratovanje v normalnih razmerah, torej zunaj obdobij visokih vod," so navedli in dodali: "Pri obratovanju elektrarne striktno upoštevamo vse predpisane ukrepe in dovoljene postopke."

Župan Miklavič se je sicer odločil, da bo k zagotavljanju višje stopnje varnosti pozval tudi Holding Slovenskih elektrarn (HSE), pod okrilje katerega sodi SENG. V državi je po njegovi oceni morda še več podobnih nevarnih točk ob hidroelektrarnah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
04. 08. 2020 19.23
+2
Birokratska država v vsem svojem sijaju , zdaj ko sta starša v javnosti izpostavila vse birokratske zanke in ovire da bi videla mrtvega sina ...pa (zveni znano ?) kar naenkrat ni nihče za nič odgovoren ! In daj bo CSD preiskovala samo sebe in jasnovidno napovedujem da ne bo našla nepravilnosti ! DEJSTVO pa je da deček ni umrl zaradi neznanja plavanja , ampak zaradi nenadnega dviga in hitrosti pretoka vode za katerega ni mogel vedet ! In za to šlamparijo bi moral nekdo odgovarjat ! In kolikor vem so tam zaradi dviga vode umrli že trije ljudje ...a očitno premalo da bi se kaj spremenilo !
jafalical
04. 08. 2020 09.46
+6
To kar se je zgodilo je hudo, zalostn nepopisna.Sozalje svojcem.Ampak,da starsa zdaj "pritiskata" na CSD in policijo, ces nista vedela kje je njun otrok (vedeli so da sta z dedkom in babico),da jim takoj sporoceno, ko pa se je policija in CSD s tako hudo tragedijo suocila na licu mesta(verjemite da jim ni bilo lahko, ne kot kdo misli da jim je to rutina), je vejretno vsekakor potreben predpostopek in postopek, predno se obvesti kogarkoli. Ze tako hudo je, kar se jim je pripetilo in res grozno, prevec bolecine,zalosti, treba je bilo tudi z babicom in dedkom, z vsemi previdno, jih tolaziti, paziti da se se komu kaj ne zgodi ob soku, ...in predno so se zbrali po prvem soku, so poklicali se starse!!To kar morajo policija ali CSD poklicati in sporociti za tako mlado duso, je tudi za njih bolece in tezko.Ce bi poklicali pa isti trenutek in rekli, kot bi rekli, pa spet morda ob taki bolecini, soku, stresu ne bi bilo primerno.Bi morda pa kdo rekel, se babici ne dedku niso prav pristopili, ne ...Ljudje smo razlicni in nas tragedija lahko doleti zdaj, zdaj, pa vendar dejmo se socutjom, z razumom, brez izkrivljanja resnice, resnice realno ni za ikrivljat, ker se vedno pokaze pride na dan,...Otroka zal ne bo moc vrniti nazaj in je tragedija prehuda za vse vpletene, pa vendar naj vsaj nekdo razume tudi CSD in Policijo, da je bilo ze tako hudo v tistem trenutku.
rovte
03. 08. 2020 18.59
+3
A šele zdaj!? Za to pravgotovo bo nekdo moral odgovarjati!
Praškovarit
01. 08. 2020 17.10
+1
Groza. Fantka so danes pokopali in potem se ugotovim, da vem katera družina je to 😔
marzo
31. 07. 2020 09.09
+5
Novi direktor SENG je prišel iz bančništva. Ni čudno, da mu je bolj od življenja otrok pomembno, da kakšen evro ne odteče po Soči...Neverjetno, kakšni ljudje so na tem svetu.
rovte
03. 08. 2020 19.01
+1
Menim da sedaj ko bojo morali plačati odškodnino staršem, bo tabla z napisom "smrtno nevarno ali kopanje na lastno odgovornost'!
šoferkabusa
30. 07. 2020 20.42
+15
Zakaj mora vedno nekdo umret da se stvari premaknejo. Pa tudi sedaj bodo sestankovali en mesec in pobirali sejnine, potem pa bo potihnilo vse skupaj. Pojdite na reko in poglejte kaj počnejo Čehi in Poljaki. Kar kličejo Matildo.
TOX6
30. 07. 2020 20.32
-5
a bo končno kakšna ovadba za povzročitev splošne nevarnosti iz malomarnosti?????? ali pa ker se vsi poznajo,policija,tožilstvo,eles bo to po ključu vrana vrani.......oči??????????
marzo
30. 07. 2020 20.17
+17
Kritične situacije se letos dogajajo tudi v Desklah in Kanalu, torej javno propagiranih kopališčih. Tega v zadnjih 30 letih ni bilo, vodo so vedno spuščali ponoči. Očitno je prišlo do neke spremembe v vodstvu SENG, ki jo očitno vodijo kriminalci.
Pan1
30. 07. 2020 19.42
+27
Ni na svetu hujšega, kot takšna tragedija. Pa vendar. Ljudje bi morali malo razmišljati, kaj je sploh še varno in kje je meja. Žal, plačajo z življenjem tudi otroci. Iskreno sožalje družini.
Equalizer
30. 07. 2020 19.41
+23
Z otroci se tam pac ni za kopat. Odrasli pa naj sami pocnejo kar zelijo. Cisto enostavno. Sirene pa seveda, lahko bi bile ze davno postavljene.
deratizacija
30. 07. 2020 19.39
+13
Zanimivo, da se mora zgoditi tragedija, da začnejo na Mestni občini Nova Gorica in Soških elektrarnah razmišljati o ukrepih za preprečitev takšnih nesreč. Tu se kaže vsa nesposobnost političnega vodstva in strokovnih služb občine ter pomanjkanje zdrave pameti upravljavca elektrarne. Občina bi, glede, da ne gre za prvo takšno nesrečo, in da gre za športno rekreacijski center, poskrbela za določeno ureditev kritičnega dela struge, elektrarna zagotovila zvočno signalizacijo, predvsem pa bi viške vode spuščali v kopalni sezoni v nočnih urah.
Beopen
30. 07. 2020 19.31
-24
Kakšen sestanek neki?!? Za koga že??? Kakorkoli je hudo, si je otrok kriv sam, še bolj pa njegovi starši oziroma skrbniki. Ni potrebno odkrivati tople vode. Vedeti je potrebno, da je reka Soča pač Soča. Tega naj se zavedajo vsi. Pika.
marzo
30. 07. 2020 20.14
+7
Če bi bila reka Soča pač Soča, se tragedija ne bi zgodila. Kriv je psiho, ki je spustil vodo kljub temu, da je dobro vedel, da so spodaj kopalci. A kdo ve za ime operaterja? Bi ga bilo za javno objavit.
4krogci
30. 07. 2020 21.08
+12
A dej ksn operater neki?? Celotna veriga se vodi iz Lj...oz. se vec je kar avtomazizirana...ko doseze dolocen vodostaj se malo bolj odpre pretok in ko upade se spet pripre...nobene umetnosti z gledanjem z dalnogledom kolk plavalcev je spodi in ko jih je zadosti se prtisne na gumb da se odpre!
abmam
05. 08. 2020 12.15
+1
Saj nismo v srednjem veku! A je tak problem povezati dvig vode z napravo, ki bi sprožila alarm?! Imamo pametne telefone, pametne avtomobile, tega pa da se ne da naredit? Ma ne mi govorit!
Lalallaa
30. 07. 2020 19.08
+28
Prvo, sozalje druzini. Zdej pa kot drugo: zanimivo da se noben domacin tam ne utopi. Kot odrasli zenski, ki super plava mi na kraj pameti ne pade, da bi sla plavat tam na sredino (ali kot nekateri delajo, celo cez soco). Nasi otroci vejo kaksno moc ima soca in tega tudi ne delajo. Seveda, fant ki super plava, 20 let star, naj gre. Ne pa otroci. Ce bi bil pr strani, kot delajo to nasi otroci, do tega ne bi prislo. Pa se tam kopamo ze 20+ let. Malo je treba bit tudi odgovoren in ne vsega obracat na druge. Eni bi rabli povsod signale, zvocne in vidne. Zato pa hodijo v gore v japonkah.
Soul
30. 07. 2020 20.09
+13
Dobro napisano,ljudje umirajo tragično povsod morje,jezera,ceste.previdnost,zdrava pamet ni nikoli odveč.
Praškovarit
01. 08. 2020 17.13
+2
Starša sta drgac Tolminca, tko da se najbr niso šli prvič kopat tja.
SkokecPokec
30. 07. 2020 19.05
+12
Takšna je bila pač usoda mladega fanta. Če dajo prepoved kopanja oz. plavanja, potem tudi kajakov ne bo smelo bit. V gorah se ljudje smrtno ponesrečijo, pa gora še vedno zaprli. Tko pa tudi Soče ni mogoče zapreti...
jankomat
30. 07. 2020 18.57
+8
kopanje je dovoljeno! table tud opozarjajo ! ampak mogoče se ne moreš tako hitro umakniti!! zakaj že zdavnja ne zvočne sirene !!!! in šele ćez čaz sšustiti vodo- tako malo treba da rešiš ž ivljenja.
mertseger
30. 07. 2020 18.57
+3
Prej je treba sklicat, prej ne potem ko že nekdo umre.
krtaksn
30. 07. 2020 18.56
-12
Kaj ma 10 letnik sam za plavat? Zdaj so vsi drugi krivi? Jaz bi se fental da se moja otroka utopita, kje sta bla oce? Mati? Vsi drugi krivi sam druzina ne?
Praškovarit
01. 08. 2020 17.13
+4
BeGood
30. 07. 2020 18.49
+19
Žalostno, da se začne ukrepati šele, ko se zgodi tragedija in ne prej, da se prepreči. Je pa tudi res, da se bodo tragedije dogajale tudi po uvedbi zvočnih opozoril, ker smo ljudje premalo previdni, preveč zaverovani sami vase, da se nam nič ne more zgoditi, da se nesreče dogajajo le drugim. Soča in še marsikatera slovenska reka je s svojimi brzicami, vrtinci ... past za neprevidne plavalce, da jezer niti ne omenjam. Usoda je nepredvidljiva že, če je ne izzivamo, za pogumne pa še toliko bolj. Hudo mi je za družino umrlega dečka, bolečina, v katero se je spremenil lep počitniški dan in žalost, ki jo ob tem doživljajo, je nepredstavljiva.
VolkBrenin
30. 07. 2020 18.41
+7
človeško življenje je neprecenljivo....potem pa ni nekaj 1000 evrov za " resne opozorilno varnostne elektronske table " ....
4krogci
30. 07. 2020 18.43
+3
Tudi ce bi bili plavalci zavezani in ob napovedi povecanega pretoka vleceni iz vode bi nekateri se vedno se strgal in plaval naprej! Cloveska neumnost ne pozna meja!
Casey Ry
30. 07. 2020 18.40
-4
Pravno gledano so krivi starsi, ker nocejo ali ne znajo brat, zato so table! Zalostno..