0°C

Po sneženju bo pritisnil mraz

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Rok Nosan /
KOMENTARJI
53
V krajih s snežno odejo bodo jutra v prihodnjih dneh zelo mrzla. Mraz bo sredi tedna prehodno nekoliko popustil, a že ob koncu tedna bo spet bolj pritisnil, saj bo zapihal ledeno mrzel buran iz Sibirije.

Čeprav je kazalo drugače, je večji del Slovenije včeraj vendarle pobelil sneg, sneženje se je ponekod nadaljevalo tudi ponoči. Sneg je bil zelo suh, zato se ga je kljub majhni količini padavin ponekod nabralo kar veliko – največ v Kočevju, kjer se je po podatkih Arsa skromna 4-centimetrska snežna odeja v zadnjih 24 urah odebelila na 25 centimetrov. Če bi 21 centimetrov novozapadlega snega stalili, bi dobili le dobrih 9 milimetrov vode, kar je izjemno malo, saj običajno en centimeter snega vsebuje en milimeter vode. Tako suh sneg je zelo lahek, zato ga veter zlahka prenaša naokoli. V višjih legah širšega Kočevsko-ribniškega območja so včeraj čez dan in ponoči posledično nastajali več kot polmetrski snežni zameti.

Največ snega je zapadlo na širšem Kočevsko-ribniškem območju.
Največ snega je zapadlo na širšem Kočevsko-ribniškem območju.FOTO: Rok Nosan

Tudi ponekod na Dolenjskem in v Beli krajini je lokalno zapadlo okoli 10 centimetrov suhega snega, drugod pa manj. In če smo bili vajeni, da je sneženju po nižinah v preteklih tednih hitro sledila odjuga, bo tokrat drugače. Ob koncu tedna v naše kraje prvič po februarju 2018 prihaja celo ledeno mrzel buran. To je veter iz Sibirije, ob katerem pri nas običajno izmerimo najnižje temperature.

PREBERI ŠE
Obilica snega na Balkanu, v Črni gori z džipi izvlekli nasedel avtobus

V krajih s snežno odejo bodo jutra zelo mrzla

Ponedeljek bo na Primorskem in Gorenjskem sončen, drugod bo sprva še oblačno. Rahlo sneženje bo dopoldne povsod ponehalo, najkasneje na Kočevskem in v Beli krajini. Popoldne se bo postopno jasnilo, prav tako bo slabela burja na Primorskem. V večjem delu Slovenije bodo popoldanske temperature od 1 do 3, na Primorskem od 5 do 7. Precej hladneje bo v alpskih dolinah, kjer bo okoli –5 stopinj Celzija.

V noči na torek se bo veter marsikje povsem polegel, zato bo torkovo jutro kar mrzlo. V večjem delu države bodo temperature od –10 do –5, na mrazu izpostavljenih legah s snežno odejo se bo lahko ohladilo tudi do –20 stopinj Celzija. Jutri dopoldne bo sončno, popoldne pa se bo prehodno pooblačilo, a bo ostalo suho. V noči na sredo se bo spet zjasnilo.

Sreda bo pod vplivom okrepljenega severozahodnega vetra verjetno najlepši dan tedna, saj oblakov na nebu skoraj ne bo, zaradi suhega zraka pa bo modrina neba zelo izrazita. Po mrzlem jutru bomo popoldne izmerili okoli 5 stopinj Celzija.

Ob koncu tedna bodo temperature nižje od dolgoletnega povprečja tudi za več kot 10 stopinj Celzija, kar se v zadnjih zimah dogaja zelo redko.
Ob koncu tedna bodo temperature nižje od dolgoletnega povprečja tudi za več kot 10 stopinj Celzija, kar se v zadnjih zimah dogaja zelo redko.FOTO: Wxcharts.com

V nadaljevanju tedna bo oblačnosti spet nekoliko več. Od severovzhoda se bo nad naše kraje postopno razširila sibirska zračna masa z zelo nizkimi temperaturami. Od sobote naprej bo tako marsikje tudi čez dan globoko pod ničlo, občutek mraza pa bo še dodatno stopnjeval okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem močna burja.

Tudi po 20. januarju se bo po vsej verjetnosti nadaljevalo mrzlo zimsko vreme. Če bo tudi snežilo, pa ostaja še neznanka. 

Podrobnejšo vremensko napoved za svoj kraj preverite na vreme.24ur.com.