Slovenija

Po spletu kroži pola z letošnje mature. RIC od srednjih šol zahteva notranji nadzor

Ljubljana, 11. 06. 2020 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
251

Po več zaprtih skupinah na Facebooku je zakrožila maturitetna pola iz matematike, čeprav do 13. julija, ko je predvidena uradna objava rezultatov splošne mature, velja, da je to tajni dokument. "Skrajno zaskrbljujoče je, da obstaja možnost, da so imeli nekateri posamezniki vpogled v rešitve mature že pred samim preizkusom," je prepričana skupina dijakov iz Ljubljane. Na Državnem izpitnem centru zagotavljajo, da je pola ušla v javnost šele dva dni po pisanju mature. Je pa z objavo prišlo do kršenja poslovne tajnosti, priznavajo.

Po besedah dijakov iz Ljubljane je dogodek "žaljiv za vse poštene maturante, ki smo se na zrelostni preizkus kljub izrednim razmeram in skrajno neugodnim prilagoditvam pripravljali več mesecev".
Po besedah dijakov iz Ljubljane je dogodek "žaljiv za vse poštene maturante, ki smo se na zrelostni preizkus kljub izrednim razmeram in skrajno neugodnim prilagoditvam pripravljali več mesecev". FOTO: Aljoša Kravanja

Maturitetne izpitne pole veljajo za tajne dokumente vsaj do objave uradnih rezultatov (za spomladanski rok letošnje mature naj bi bilo to 13. julija). A kot so nas obvestili dijaki iz različnih koncev Slovenije, je v teh dneh po spletu zaokrožila rešena izpitna pola iz matematike, ki so jo maturantje splošne mature sicer pisali v soboto, 6. junija. "Objavo smo našli na različnih skupinskih pogovorih, kamor so jo razpošiljali naši znanci, dijaki različnih srednjih šol,"  so nam sporočili dijaki iz Ljubljane. Pola se je delila v različne zaprte skupine na Facebooku, kjer je vidna samo članom. "Žal nimamo informacije o izvoru datoteke, saj smo jo našli prek različnih virov," so nam sporočili ljubljanski dijaki.

RIC: Prišlo je do kršenja poslovne tajnosti

Prva stran maturitetne pole, ki kroži po spletu, celotno hranimo v uredništvu.
Prva stran maturitetne pole, ki kroži po spletu, celotno hranimo v uredništvu. FOTO:

Obrnili smo se na Državni izpitni center (RIC), kjer bdijo nad izvedbo mature, vendar so bili z informacijami sprva skopi. Maturitetna pola, ki se deli med dijaki, nima prilepljene šifre kandidata, je pa vidna črtna koda dokumenta, ki je na vsaki poli drugačna. RIC smo vprašali, če nam lahko na podlagi te kode povedo, od kje je pola oziroma na kateri šoli se je nahajala, vendar nam niso odgovorili. "Z zadevo smo seznanjeni, preiskava znotraj naše hiše poteka," je danes zjutraj v telefonskem pogovoru povedala Polona Papler, tamkajšnja predstavnica za stike z javnostjo. 

Kasneje nam je v zvezi z dogodkom poslala dodatna pojasnila: kot trdijo na RIC-u,"gre za gradivo, ki je bilo šolam in zunanjim ocenjevalcem za matematiko, v skladu z maturitetnimi postopki, dostopno 8. 6. 2020 po 12. uri, se pravi dva dni po pisanju izpita matematike". Kot so še dodali, je stalna praksa, da je gradivo dan ali dva po pisanju izpita dostopno šolam (za delo učiteljem) in aktivnim zunanjim ocenjevalcem (za pripravo na ocenjevanje). "Iz dokumenta je jasno razvidno, da ne gre za izpitno polo dijakov oziroma izpitno polo pred pisanjem izpita matematike. Na podlagi navedenega ugotavljamo, da ni prišlo do kršenja izpitne tajnosti pri matematiki na spomladanske izpitnem roku splošne mature. S to javno objavo izpitne pole za matematiko je prišlo do kršenja poslovne tajnosti," so zapisali.

RIC je zadevo predal v obravnavo policiji. 

"Lahko potrdimo, da je danes Policijska uprava Ljubljana prejela informacije o pojavu maturitetne pole na spletu. Policisti v konkretnem primeru še zbirajo obvestila in preverjajo razloge za sum, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo," nam je sporočil predstavnik PU Ljubljana Tomaž Tomaževic.

RIC pa je danes tudi pozval k izvedbi notranjega nadzora, da bi ugotovili, kako je pola za letošnji maturitetni izpit iz matematike prišla v javnost. Tiste šole, ki so v času od ponedeljka od 12. ure pa do torka do 7. ure odprle datoteko z gradivom za matematiko v sistemu eRic, bodo pozvali k izvedbi notranjega nadzora nad rokovanjem z maturitetnim gradivom. Prav tako bodo vse aktivne zunanje ocenjevalce za matematiko obvestili, da je lahko do kršitve poslovne tajnosti prišlo pri komu od njih, poroča STA

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je v oddaji SVET na Kanalu A znova poudaril, da izpitna tajnost ni bila kršena, ter da nihče, ki za to ni pooblaščen, do 6. junija ni imel dostopa do pol. "Ta skrb je za maturante odveč." 

Sistem je narejen tako, da dan po pisanju mature na vseh gimnazijah, skupaj z zunanjimi ocenjevalci, dobijo dostop do praznih pol. "Po nam znanih podatkih je v tem delu prišlo do kršitve predvidene poslovne tajnosti. Zelo verjetno je eden izmed učiteljev, po reševanju sodeč, nekomu razlagal, kako se rešijo naloge," nekdo pa je to nato objavil, je dodal. 

Z omenjeno polo so seznanjeni tudi na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi zaradi tega celo razveljavili letošnjo maturo iz matematike in bi morali dijaki izpit ponavljati, so na MIZŠ dejali, da to ni v njihovi pristojnosti, pač pa v pristojnosti izpitnega centra.

Dijake skrbi, da je bila pola v javnosti še pred pisanjem mature

Avtorica trdi, da je ta slika, objavljena 5. junija, dan pred pisanjem mature, zgolj šala.
Avtorica trdi, da je ta slika, objavljena 5. junija, dan pred pisanjem mature, zgolj šala. FOTO: Facebook

Maturitetna pola iz matematike, ki smo jo v celoti pridobili in jo hranimo v uredništvu, je rešena s svinčnikom. Rezultati so dobljeni hitro in natančno, vse rešitve pa so pravilne. "Oseba, ki razkrije maturitetno polo pred razglasitvijo rezultatov, je za dejanje kazensko odgovorna, zato je skrajno zaskrbljujoče, da obstaja možnost, da so imeli nekateri posamezniki vpogled v rešitve mature že pred samim preizkusom," so ogorčeni dijaki z ljubljanskih gimnazij. "Celotna situacija je skrajno resna," so zapisali in dodali, da je dogodek "žaljiv za vse poštene maturante, ki smo se na zrelostni preizkus kljub izrednim razmeram in skrajno neugodnim prilagoditvam pripravljali več mesecev"

Opozorili so, da je pravilnik o varovanju izpitne tajnosti izredno strog in kot primer navedli prisotnost telefona med pisanjem mature: "Če se dijakov mobilni telefon samo znajde v učilnici, kjer opravlja maturo, je le-ta zanj prekinjena. Pristojni pa očitno niso obravnavani enako strogo," so prepričani maturantje. Informacijo o očitni kršitvi pravilnika so posredovali tudi vodstvu njihove gimnazije, a po njihovih besedah to ni želelo ukrepati, še več, celo odsvetovali naj bi jim iskanje odgovorov.

Veliko prahu med dijaki je dvignila tudi slika, ki je bila v eni od Facebook skupin objavljena 5. junija, torej dan pred pisanjem izpita iz matematike, in ki namiguje, da bi nekateri dijaki lahko imeli dostop do pole že pred maturo."Šlo je zgolj za zabavo in narejen 'meme'," nam je pojasnila avtorica objave. Slika je po njenih besedah obdelana: pola naj bi bila iz leta 2015, ko se je matematika pisala na isti dan, 6. junija. 

Na Državnem izpitnem centru pa so nam v zvezi s tem sicer pojasnili, da imajo šole dostop do naslovne strani vsake maturitetne pole že pred pisanjem mature in sicer z namenom, da se učitelji seznanijo z navodili, ki veljajo pri pisanju mature pri posameznem predmetu. Vendar poudarjajo, da imajo dostop samo do prvih strani, kjer so navedena navodila oziroma informacije, katere pripomočke se lahko uporablja pri pisanju in podobno. Do vpogleda nalog pa nimajo dostopa.

Kaj predvideva maturitetni pravilnik?

Kot lahko preberemo v Uradnem listu, morajo vsi člani maturitetnih komisij in drugi delavci, ki jim je dostopno izpitno gradivo in podatki o šifrah kandidatov, "v okviru svojih pravic in dolžnosti skrbeti, da so gradiva in podatki v postopku priprave, izdelave, razmnoževanja, evidentiranja, odpošiljanja in shranjevanja ustrezno zavarovana kot uradna tajnost"

Republiška predmetna komisija sprejme izpitno gradivo na zaprti seji. Predsednik republiške predmetne komisije ali njegov namestnik oziroma glavni ocenjevalec osebno vroči izpitno gradivo predstojniku Državnega izpitnega centra ali drugi pooblaščeni osebi v zapečatenih ovojnicah. Republiška maturitetna komisija na zaprti seji izbere in določi izpitne pole za posamezni pisni izpit in komplet vprašanj ustnega izpita v spomladanskem in jesenskem izpitnem roku. 

O tem sestavi zapisnik in določi rok, do katerega so podatki iz zapisnika uradna tajnost. Za prenos mora biti izpitno gradivo shranjeno v ovojnicah, zapečatenih z žigom tistega, ki ga pošilja, in z oznako izpitna tajnost – strogo zaupno. Kadar se izpitno gradivo pošilja po pošti, se zapečatena ovojnica da v drugo ovojnico, na kateri je poleg naslova pošiljatelja in naslovnika še oznaka "strogo zaupno"

Člani šolske maturitetne komisije lahko prenašajo izpitno gradivo in šifre na drugo šolo le z vednostjo in pisnim pooblastilom Državnega izpitnega centra. Pri prenosu izpitnega gradiva z oznako izpitna tajnost – strogo zaupno, mora člana šolske maturitetne komisije spremljati pooblaščena oseba Državnega izpitnega centra. Predstojnik Državnega izpitnega centra ali druga pooblaščena oseba izroči izpitno gradivo in šifre kandidatov kurirju, ki mora biti seznanjen s stopnjo zaupnosti gradiva ter z ukrepi za varovanje tovrstnih pošiljk.

Izpitno gradivo in šifre kandidatov kurir še isti dan osebno vroči predsednikom ali tajnikom šolskih maturitetnih komisij. Predsedniki ali tajniki šolskih maturitetnih komisij potrdijo prejem izpitnega gradiva in šifer kandidatov s podpisom. 

Pri razmnoževanju izpitnega gradiva varovanje uradne tajnosti v celoti zagotovi Državni izpitni center. V šoli se izpitno gradivo hrani zapečateno v kovinskih omarah v prostoru, v katerem se lahko zagotovi prisotnost pristojne ali pooblaščene osebe oziroma ga le-te lahko zaklenejo. Pri odpiranju omare morajo biti prisotni predsednik in najmanj dva člana šolske maturitetne komisije. 

Če se izpitno gradivo shranjuje in obdeluje s strojno in programsko opremo, mora biti vpogled oziroma dostop v datoteke ustrezno zavarovan s šiframi in gesli tako, da je dostopen samo pooblaščenim osebam. 

"Predsedniki republiških predmetnih komisij so odgovorni za način zavarovanja strojne in programske opreme, ki jo republiška predmetna komisija uporablja izven uradnih prostorov Državnega izpitnega centra. Osebe, ki kršijo pravila o varovanju izpitne tajnosti, so disciplinsko, odškodninsko in kazensko odgovorne v skladu s predpisi, ki urejajo tovrstno odgovornost," še lahko preberemo v uradnem listu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koronavirusovec
12. 06. 2020 10.04
-14
Kdor je pisal 5 jim razvelja it maturo in naj vsi ki so dobili 5 še enkrat pišejo, če zdaj znajo za 5, bodo lahko še enkrat znali in magar kriterij znižat na 85%, da bo za ziher še enkrat pisal 5 kdor zna, kdor je pa guljofal pa ne bo niti blizu 85% in če je pod 85% avtomatsko pade na maturi
islamint
12. 06. 2020 08.56
+14
Glede na to, da so pole bile javno objavljene, kaže na neprofesionalnost zaposlenih na RIC-u, ki celo leto (ki traja 12 mesecev) pripravljajo maturitetne pole. Zaposleni RICa priviligirancem,... priviligiranci - ne povej nikomur - svojim prijateljem. Pa pride v javnost. Kdo pa so ti zaposleni in priviligiranci?
Koronavirusovec
12. 06. 2020 08.38
-4
Piflarji jokajo
anakondabox
12. 06. 2020 08.22
+24
Držim z dijaki. Dijaki niso imeli enakih pogojev ne v socialnem, ne v družbenem, ne v zdravstvenem smislu. Niso jim dali lažjih nalog, niti niso upoštevali šibkih, ki se v šoli vse drugače (kot doma) pripravljajo na maturo. Pole so po zakonu tajne in ne bi smeli priti na dan pred zaključkom mature. Z objavljanjem maturitetnih pol so dotični dali vetra tej nepravičnosti. Bravo! Vprašam, koliko ustavnih zakonov in kazenskega prava upoštevajo povzpetniki in dvorjani po katerih bi se morali mladi zgledovali. Zelo malo, pa še to le posamezniki. #licemerstvo na obroke
Koronavirusovec
12. 06. 2020 08.39
-13
Zakaj bi jim pa dali lažje naloge, marikomu se je bilo v času karantene lažje pripraviti na maturo kot če karantene ne bi bilo
islamint
12. 06. 2020 08.52
+5
Kak pa ti to veš? Karantena je opravičilo, da letošnjo generacijo maturantov zajeb...na celi črti? Po tvoje so potem bile prejšnje generacije bolj zabite, lene, ... le nazadnje priviligirane .. ker so imele lažje naloge?
Koronavirusovec
12. 06. 2020 10.06
-6
Zato ker je ena izmed dijakinj na gimnaziji bežigrad rekla, da je še dobro da je v tem času bila karantena saj je v tem vidla prednost pri učenju, marsikdo je istega mnenja
Janko Pesjak
11. 06. 2020 21.37
+9
pa objavite že enkrat 500 nalog in naj iz tega pišejo maturo, naključno izbrane na ekranu. kaj je to takšen problem inkvizicija nazadnjaška
zurbrigen
11. 06. 2020 21.29
+17
TAKA pola kroži VSAKO LETO, le da je letos nekako prišla do raje, med brati pa kroži ob vsakem izpitu, če nebi, nebi imeli toliko izobraženih brezposelnih pri nas, sploh FDV je dobra v tem, da ne dajo sami ven pol, nebi noben naredu. Mejdun
Zikepike
11. 06. 2020 20.50
+7
en mau so jih shekal
AxisDeus
11. 06. 2020 20.39
+42
S čim se mi ukvarjamo, pa to ni res. Kako se je verjetno sfotošopirana pola znašla na spletu dva dni (potem!), ko so pisali matematiko? In kako se bo iskalo krivca in ga kamenjalo, ko pa nekdo ukrade več milijonov, pa smo tiho kot miši in si še mislimo, poglej ga, kako lepo se je znašel, jaz bi se tudi?! Sploh pa ne vem, kako lahko za vse "priprave" porabijo leto, sam sem zdajle s sestro reševal naloge iz kemije, pa so se dobesedno iz leta v leto ponavljale, le z drugimi ciframi ...
soncek1
11. 06. 2020 20.29
+8
Mau poglejte sliko da je negdo fotoshoping naredu samo natveze so😉
nanodelec
11. 06. 2020 20.18
+3
Glede na stil vladanja trenutnih policijskih in agenturnih pouličnih krogov ter strategijo razvoja avtonomne republike Grosuplje bi človek kar verjel, da je nekdo po vzoru slavne razredničarke al pravil tako imenovano "pozitivno diskriminacijo" med populacijo "opranih glav". To je še en prispevek k razdrtju Slovenije.
roten
11. 06. 2020 20.03
Nika Kučan
11. 06. 2020 20.12
+24
Učitelji dobijo dan po izpitu pole. Učiteljev matematike v srednih šolah je veliko in pač en je nekomu rešu polo pa jo je ta osebek poslal naprej. Ko pa to enkrat začne krožit se pa širi kot požar
dajno
11. 06. 2020 19.46
+55
Ric razpustit, zraven pa še 200 različnih agencij, zavodov, ki so sami sebi namen = da imajo družboslovci plače v JS
jured100
11. 06. 2020 19.58
+31
mmickica
11. 06. 2020 19.43
+15
Hitro na kolo pa protestirat...
kapetan
11. 06. 2020 19.16
+10
Zloraba uradnega polozaja. Naj odskodnisko odgovarja vsakemu oskodovanemu dijaku posebej. Pa da vidimo junaka
bubika123
11. 06. 2020 20.32
+7
Noben dijak ni bil oskodovan. To se je pojavilo po že odpisani maturi iz matematike.
mentorhercul
11. 06. 2020 19.10
+20
Pričakujemo odstope politikov in ministrov!
Gutenberg
11. 06. 2020 19.43
+8
In jutri vsi na kolo, po tleh pisat, z jugo zastavami mahat in slečt se.
451253
11. 06. 2020 20.51
+1
a parlamwntarne neurejene kosmate muce tudi vabljene? puj oh to je ssamo dlaka
brat od pepetovga brata
11. 06. 2020 19.08
+13
Kje najdete komuniste, da so krivi za to? Folk ste cist obsedeni? ..... tale zapis je star kaksnih 25 let...
Helix Nebula
11. 06. 2020 19.05
+27
Kje najdete Janšo da je za to kriv. Folk a ste čisto obsedeni?
brat od pepetovga brata
11. 06. 2020 18.56
-3
Kriv je novi obraz! Kriv ja te nekdo, za katerega sploh se ne vemo kdo je to. Jansa je pa seveda nedolzen. Kot vedno.
batom@pinkponk.com
11. 06. 2020 18.45
+3
Twito si to ti???????
brat od pepetovga brata
11. 06. 2020 18.45
+3
Kriv je Kucan. Soros. In Udba! Ter seveda Kocijancic.