Slovenija

Po spornih breskvah in slivah poziv upravi k ažurnemu obveščanju potrošnikov

Ljubljana, 04. 10. 2023 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pozval Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, naj ažurno obvešča potrošnike o neskladnosti živil, odvzetih v okviru uradnega nadzora. Prav tako je upravi predlagal, da spremeni protokol obveščanja potrošnikov o neskladnosti živil in sprejme ukrepe za skrajšanje izvedbe analiz. Medtem naj v. d. generalne direktorice uprave za varno hrano Vida Znoj zaradi dogodkov ne bi več uživala podpore predsednika vlade.

Sklic nujne seje odbora je zahtevala poslanska skupina NSi. Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je na seji med drugim spomnila na julijski primer breskev, uvoženih iz Srbije, pri katerih je analiza pokazala prisotnost prepovedanega pesticida klorpirifos, uprava za varno hrano pa odpoklica ni izvedla, ker so bile breskve že prodane v eni izmed prodajnih verig.

Kot je poudarila poslanka, uprava prav tako ni pojasnila, kje so bile prodajane poljske slive, ki so vsebovale nedovoljeni pesticid klorpirifos-etil, saj da naj bi bila to poslovna skrivnost. "Tu je uprava prestopila mejo svojih pooblastil, ker se je postavila na stran tistih, ki distribuirajo in prodajajo, ne pa na stran potrošnikov," je bila kritična Čadonič Špeličeva.

V NSi so po njenih besedah ugotovili, da je treba izboljšati protokol obveščanja in analize tveganja.

Poslanci so se v razpravi strinjali, da imajo porabniki pravico vedeti, kakšno hrano kupujejo. Obenem so se strinjali, da je 20 dni, kolikor je v primeru spornih breskev trajalo od odvzema vzorcev do rezultatov analize, neprimerno dolga doba.

Odbor pozval k hitrejši analizi in obveščanju

Člani odbora za kmetijstvo so na glasovanju soglasno podprli sklepe, ki jih je predlagala koalicija. Odbor je na podlagi sprejetih sklepov pozval upravo za varno hrano, da ažurno in učinkovito obvešča potrošnike o neskladnosti živil, odvzetih v okviru uradnega nadzora. Prav tako so upravi predlagali, da spremeni protokol obveščanja potrošnikov o neskladnih in nevarnih živilih ter da sprejme ukrepe glede skrajšanja časa izvedbe analiz vzorcev živil.

Vida Znoj
Vida Znoj FOTO: 24ur.com

V. d. generalne direktorice uprave za varno hrano Vida Znoj je pojasnila, da je čas trajanja analize odvisen od tega, ali gre za program spremljanja ali poostrenega nadzora. Če gre za program spremljanja, potem je osnovno izhodišče, da so živila na trgu varna, zato je tudi za analizo teh vzorcev določenih 20 delovnih dni. V primeru, da gre za poostreni nadzor, pa je osnovno izhodišče, da obstaja določen sum neskladnosti z varnostnimi standardi in v tem primeru je čas analize krajši, do pet delovnih dni.

"Vendar moramo vedeti, da so kapacitete nacionalnega laboratorija, tako glede kadra kot opreme, omejene," je poudarila Znojeva.

Trditev, da uprava ne izvaja nadzora na podlagi ocene tveganja, po njeni oceni ne drži. Med drugim je pojasnila, da je število zavrnitev pošiljk živil na meji od leta 2013 do 2023 precej naraslo: 2013 je bilo izvedenih sedem zavrnitev, leta 2022 19, letos pa do zdaj 39.

Ministrica priznava, da je v preteklosti res prišlo do šuma v komunikaciji

Znojeva in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko sta na seji predstavili, da je vlada upravi že naložila, naj spremeni način obveščanja o neskladnih in nevarnih živilih. Po besedah Vide Znoj so k tem spremembam že pristopili, bodo pa zagotovo še potekala dodatna usklajevanja. V okviru sprememb bodo na spletni strani uprave navedene osnovne informacije o sami vrsti živila, mestu vzorčenja, proizvajalcu, poreklu in roku uporabnosti, je potrdila.

Šinkova je med drugim ocenila, da je v preteklosti mogoče res prišlo do šuma v komunikaciji, ampak da gre pri tem za nekaj, kar se da izboljšati. Spremembe protokola za komunikacijo bodo zato izpeljali na način, da se bo zaščitilo potrošnike.

Znojeva je glede same analize tveganja povedala, da so ravnokar aktivno pristopili k intenzivnemu nadzoru distributerjev, kako oni preverjajo dobavitelje. Preverjali bodo tudi, kako same dobavitelje preverjajo trgovci. Pridobljene podatke bodo nato uporabili pri pripravi programov nadzora za naslednje leto.

Glede stika z novinarji pa je Znojeva prepričana, da so bili na upravi od časa njenega imenovanja avgusta letos proaktivni in da so tem posredovali pojasnila strokovnjakov glede omenjenih neskladnosti živil.

Fajonova najprej potrdila razrešitev Znojeve, nato pojasnila, da je šlo za neljubo napako

V d. generalne direktorice uprave za varno hrano Vida Znoj prav po zadnjih dogodkih okoli spornega sadja naj ne bi več uživala zaupanje predsednika vlade Roberta Goloba. Zjutraj so se pojavila ugibanja, da naj bi Znojevo že razrešili s položaja. Ugibanja, ki jih zunanja ministrica Tanja Fajon ob odhodu iz vladnih prostorov celo potrdila. "Je bilo na seji na koncu, ja. Tako kot je bilo priporočilo, je prišlo do zamenjave."

Fajonova je tako poskrbela za zaplet, vendar je kasneje pojasnila, da se ji je primerila neljuba napaka in da Znojeva, ki je morala danes na zagovor pred poslance, ostaja vršilka dolžnosti direktorice. Znojeva na drugi strani odgovarja, da je glede zaupanja predsednika vlade potrebno vprašati njega. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kristofus@email.si
09. 10. 2023 13.01
+1
Ne zupam ljudem, ki govorijo čez nos. Tudi, če obljubijo, da bo odslej drugače
bazilika555
05. 10. 2023 09.17
Ljudje, ne živite v iluziji, da bodo uradniki skrbeli za vaše zdravje...Čeprav menim, da imamo v SLO dokaj dobro kotrolo, sanitaeno inšpekcijao, veterinarsko itd...Tudi na primer fna Danskem se je pred nedavnim zgodilo podobno, pa v Nemčiji tudi...
vvvilice
04. 10. 2023 20.13
+3
20 dni, pa to so ljudje ja pojedli, ali nas imajo za norca, nesposobneži?
AlexReal
04. 10. 2023 19.44
+2
Kaj pa pravzaprav pomeni "Uprava za varno hrano", oziroma, kaj je sploh njena glavna funkcija ? Ali morda to nakazuje že naziv uprave ?
Malo_sutra
04. 10. 2023 19.11
+4
Ga ne kupujem ze en cas imel pesticide al ne… navite se malo cene.
Slavko BabIč
04. 10. 2023 18.52
+4
he,he kriva direktorica Uprave Bananistana za varno hrano- odleti ministrica! banalno!
son?ek11
04. 10. 2023 18.40
+3
Šinkovca je totalno nesposobna, pa se arogantna, ko je rekla, zakaj bi obveščali o zastrupljeni hrani, saj ste jo že pojedli! Pokvarjeno!!
branko-r
04. 10. 2023 18.27
+4
pri nas je tako najprej kupi zaužij in potem ti povemo da ni za uživanje
JJ11
04. 10. 2023 17.52
+4
Se mi zdi da za take reči plačujemo davke, a ne da smo potem še samozaposleni detektivi.
JJ11
04. 10. 2023 17.50
+3
Vsaj tako velja za igrače!!
JJ11
04. 10. 2023 17.49
JJ11
04. 10. 2023 17.49
+2
Vem, da to stane, ampak kdor pade na tesi, ga mora sam poravnati, če se ne motim.
JJ11
04. 10. 2023 17.48
+6
A ni jasno, da mora biti rezultat preiskav pred možnostjo prodaje?? A je to hec ali so oni v službi, ker jo imajo?
RdecaPesa
04. 10. 2023 17.45
+1
Naj vrnejo place za tisto obdobje, ko je bil "sum v komunikaciji". To bo zadnjih 15 let...
devlon
04. 10. 2023 17.22
+3
Jaz mam dva bio kostanja pod kumaro.
Iqos
04. 10. 2023 17.20
+4
Če bi to sadje samo organoleptično, se pravi na oko, ocenjevali kupci bi jim iz prve roke lahko povedali,da ni užitno. Breskve trde kot kamen, še barve nimajo prave...okusa pa sploh ne po breskvah. Isto z ostalim sadjem...kivi, hruške, banane, penasta jabolka...pa ni važno od kod je.
rato
04. 10. 2023 17.06
+12
Kako naj zaupam uradniku za varno hrano, ki dovoli da pojem strup in šele nato me obvesti, da s tem nekaj ni v redu. Jaz to razumem kot kaznivo dejanje, ki ga je treba preganjat in ne kot strokovnost, ki je nagrajena z dobro plačo.🤔
wsharky
04. 10. 2023 16.55
+6
ja to je posledica tega, da so inšpektorji 3 dni v tednu se delali, da delajo od doma, 2 dni ko pa so bili v službi pa so kofetkali in se pogovarjali koliko dela so opravili ko so kao delali od doma
mamma mia
04. 10. 2023 16.52
+7
Še najverjetneje je šlo,da so upali,da niti v javnost ne pride informacija.Kar bi pomenilo,da ne oprav ljajo dela za katerega so plačani.Ko pa je v javnost priculjalo,hitro floskula o skrbi za potrošnike,ki ne bodo več sadja jedli.Kaj jih nič ni sram se pred javnostjo kazati?
Diabloss
04. 10. 2023 16.44
saj se že vse prej poje. tako da se jih lahko vse ukine