Slovenija

Po srečanju z medvedi na Rašici in ob Kolpi: Bi znali oceniti okoliščine srečanja? Kdaj in kako ukrepati?

Ljubljana, 02. 08. 2017 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če že medvedom kratimo življenjski prostor, je prav, da smo z njimi potrpežljivi. Strokovnjaki na Zavodu za gozdove Slovenije se že dolgo trudijo, da bi nas naučili sobivanja, da bi ravnali pravilno in se tako izognili morebitnim slabim izkušnjam. Žal nekateri še vedno ravnajo napak.

Prisotnost medveda pri nas
Prisotnost medveda pri nas FOTO: Zavod za gozdove Slovenije

Srečanja z medvedi v poletnem času sicer praviloma niso prav pogosta, a zadnje dni so se precej nesramežljivo pokazali tako sprehajalcem kot tudi kopalcem. Medvedka z dvema mladičema je pohajkovala po gozdovih na območju Dobena in Rašice, v ponedeljek pa sta medvedja mladiča na veliko presenečenje kopalcev zaplavala v Kolpi. Kot je eden od kopalcev zapisal v objavi na Facebooku, sta se želela s prijateljem po napornem kolesarjenju osvežiti na delu, kjer je tudi manjša plaža, nakar sta med plavanjem zaslišala čofotanje. V vodi sta zagledala medvedjo glavo, kmalu za tem pa še eno. Medveda sta zaplavala proti njima, nakar sta kopalca zbežala, medveda pa sta nadaljevala proti Hrvaški. V bližini je bilo ta čas več ljudi, nekateri so se umaknili, drugi pasli svojo radovednost. Slednje ni ravno priporočljivo ravnanje, pravijo strokovnjaki na Zavodu za gozdove Slovenije.

Kako se torej vesti na območju prisotnosti medveda?

Srečanja med človekom in medvedom so v naravi redka, saj je medved previdna žival, ki človeka praviloma dojema kot nevarnost in se mu zato izogiba. Najpogosteje do srečanj z medvedi prihaja spomladi, ko medvedi prekinejo zimski počitek, v naravi pa se giblje tudi vse več ljudi, ali pa poleti in jeseni, ko je v gozdovih veliko nabiralcev gozdnih sadežev, plodov in gob. “Pomembno je, da znamo oceniti okoliščine srečanja in da smo seznanjeni s primernim vedenjem na območju medveda,” poudarjajo.

Opozarjajmo nase še posebej v slabo preglednem okolju, da medveda ne presenetimo.
Opozarjajmo nase še posebej v slabo preglednem okolju, da medveda ne presenetimo. FOTO: Marko Masterl

Poskrbite, da do srečanja sploh ne pride, medvedi ne marajo presenečenj

Pri obiskovanju narave na območju medvedove prisotnosti je treba upoštevati priporočila, s katerimi lahko v veliki meri zagotovimo, da do neželenega srečanja z medvedom ne bo prišlo ali pa se bo morebitno srečanje končalo brez slabih posledic za človeka in posledično tudi za medveda. Podobno kot druge prostoživeče živali tudi medvedi nimajo radi presenečenj. Imajo dobro razvita čutila za voh in sluh, s pomočjo katerih se ljudem izogibajo. Pri večini srečanj medved takoj zapusti območje, še preden zaznamo njegovo prisotnost.

Ne plezajte na drevo in ne tecite, medved je v tem zagotovo mnogo boljši od vas.
Ne plezajte na drevo in ne tecite, medved je v tem zagotovo mnogo boljši od vas. FOTO: POP TV

Če se želimo medvedu izogniti, moramo predvsem opozarjati na svojo prisotnost, s čimer odpravimo element presenečenja. Pri sprehodu v naravi občasno zažvižgajte in glasno hodite, predvsem ko se gibljete skozi gosto vegetacijo in na nepreglednem območju. Če kljub temu opazite medveda, ostanite mirni, opozorite nase z mirnim glasom in se počasi umaknite v smeri svojega prihoda. Tudi medved se bo praviloma umaknil. Pomembno je, da se medved ne počuti ogroženega zaradi vaše prisotnosti, zato naj bodo vaše reakcije kar se da mirne.

Ne plezajte na drevo in ne tecite, medved je v tem zagotovo mnogo boljši od vas

Pred medvedom ne poskušajte splezati na drevo, saj so medvedi dobri plezalci. Prav tako ne poskušajte zbežati, saj lahko medved v teku doseže hitrost do 50 kilometrov na uro in vas ujame v nekaj metrih. Izjema je, ko lahko varno mesto, kot je na primer avto, dosežete v nekaj korakih.

Mladičem se ne približujte, tudi če so prikupni in radovedni. Medvedka jih nikdar ne spusti prav daleč od sebe

Če opazite medvedje mladiče, se jim ne približujte, tudi če se radovedno potepajo naokrog in so videti povsem nenevarni. V takšni situaciji se počasi umaknite, saj medvedka ni daleč stran. Če se znajdete v neposredni bližini medvedke z mladiči, obstanite, bodite mirni in se počasi umaknite. Premikajte se brez hitrih gibov in brez kričanja.

Medved na zadnjih nogah izraža radovednost, ne agresivnosti.
Medved na zadnjih nogah izraža radovednost, ne agresivnosti. FOTO: Janez Papež

V Sloveniji za največ napadov na človeka krivi spuščeni psi

Zelo pomembno je, da imamo pri sprehodih psa na povodcu. V Sloveniji se je največ napadov medveda na človeka zgodilo zaradi spuščenega psa, ki je naletel na medveda in ga razdražil, nato pa se v iskanju zatočišča vrnil k lastniku. Medved mu je pri tem sledil vse do lastnika.

V izjemnih primerih lahko medved izvede tako imenovani lažni napad, pri katerem ne pride do fizičnega stika. Namen takšnega odziva je prestrašiti neželenega obiskovalca. V primeru, da se medved zažene proti vam, obstanite in počasi lezite na tla z obrazom navzdol. Roke položite okrog vratu, da zaščitite glavo. Zelo težko je oceniti, ali gre za lažni napad. S pretvarjanjem, da ste mrtvi, medvedu pokažete, da niste grožnja. Najverjetneje se bo medved ustavil in ne bo prišlo do fizičnega stika. V primeru napada se vedite pasivno ter poskušajte ostati čim bolj mirni in tihi. Preden vstanete, preverite, ali se medved še vedno nahaja v vaši bližini.

Kaj pomeni, če je medved na zadnjih nogah? Bo napadel?

Še nekaj pomembnih informacij in napotkov. Pogosto se tudi zgodi, da se medved dvigne na zadnje noge, da preveri okolico. S to držo ne izkazuje napadalnosti. Ključno je, da opozorite nase z mirnim glasom.

Medveda nikoli ne hranite. Tudi ostanke hrane in druge organske odpadke odlagajte tako, da bodo medvedom nedostopni, saj lahko medvedi hrano povežejo s prisotnostjo človeka, kar je eden izmed glavnih vzrokov za pojavljanje konfliktov med človekom in medvedom. V interesu vseh nas je ohraniti naravno plašnost medvedov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godzila
03. 08. 2017 12.59
+1
ne se bat to ni tapravi medved to je samo -MEDO BAVČA- ki se je po novem tako kamufliral,zadaj za drevesom pa ZIDAR čevapčiče peče,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
TistoPravo
03. 08. 2017 12.12
+2
Sj vas bodo komarji, če vas medvedje ne morejo utišat
SDS_je_poden
03. 08. 2017 10.58
Še vedno stojim za tem, da dam za pivo tistemu, ki z medvedom stisne selfija :)
kaslc 1
03. 08. 2017 10.29
-1
najprej je treba it s kavca,da srecas medveda,pa to
santamaura
03. 08. 2017 10.33
+1
Jaz imam plišastega na kavču vendar se ga ne bojim ker je prijazen
santamaura
03. 08. 2017 10.28
+2
Oh nedolžni medvedki so se šli malo skopat - Sem pa bral, da se ob bohinjskem jezeru sprehaja zelo nevaren merjasec, ki bi moral biti v kletki. Tega se je za bat, saj ima celo očala da bolje vidi
kaslc 1
03. 08. 2017 09.14
+1
jst sn enga pri bohinjskem jezeru srecal
DeBill
03. 08. 2017 09.00
-2
kaj tega z rašice še niso šicnili. bo treba poskrbet za to zgleda. sam do bo eno bogataško hišo v gmajni ovohal bo naslednji dan padel.
CyberWorm90
02. 08. 2017 20.02
+7
ne bežat pred medwedom če te preseneti oz.ti njega k te bo nagonsko meu za plen in bo šel za tabo : )))
CyberWorm90
02. 08. 2017 20.03
+4
wem da se mal sliš čudno oz. morš met pirhe da ne začneš bežat sam weč šans maš : )))
roman.lovsin@gmail.com
02. 08. 2017 18.23
+9
Pa kaj ste vsi znoreli? A je kdo komentiral ta prispevek ke je res v naravi že naletel na medveda ali medvedko z mladiči?? DVOMIM. Presenetiti medveda v njegovem okolju................znanstvena fantastika, moraš res že srečo imet, da naletiš nanj. Drugače je z medvedko, pa ne zaradi nje ampak zaradi mladičev. Oni so zvedavi in normalno, če bo medvedka med seboj in mladiči videla človeka?? To je isto, kot bi jaz med mano in mojo hčerko ali vnukinjo videl migranta! Ko smo v gozdu nismo pri sebi doma ampak smo v arealu medvedov, seveda tam kjer so. Na Šmarni gori ni težav, tam mogoče grožnjo predstavljajo Strojanovi, za medvede se ni za bat. V Ribniškem in kočevskem okolišu je pa to že navada. Ta članek, kdorkoli ga je pisal, saj pravopisno je OK, vsebinsko pa.......groza, ta je sigurno gledal Grizly Adamsa . Ja, kdorkoli je napisal ta članek, se mu od srca zahvaljujem ker me je full nasmejal. 35 let živim v simbiozi z medvedi, res je, marsikaj sem videl in doživel, tudi to, da je nekdo po napadu medvedke seveda na njegovi parceli izjavil, da se on v svojem gozdu nebenega ne boji. S seboj je v gozd vzel mešančka, ki je medvedko razhajkal, začel je bežat in kam je pes bežal?? K gospodarju, ta jih je pa dobil......
LEMI4
02. 08. 2017 19.43
+4
No ti pametnjaković, veliki Grizly Adams. Najlažje se je delat pameten in stresat tukaj svoje frustacije. Ko si vse tako lepo skritiziral, zakaj nam ne daš še nasvet nam navadnim smrtnikom, da bomo vedeli kako se obnašat ko srečamo medveda pa da vidimo koliko se tvoja iskušnja razlikuje od stroke glede na to, da si 35 let v simbiozi z medvedi. Če sploh veš kaj pomeni simbioza. No čakamo na tvoj strokovni nasvet...
BildiTheEmperor
02. 08. 2017 21.18
-2
Verjemi ti meni. Beži kolikor te noge nesejo.
kaslc 1
03. 08. 2017 10.27
edin zahovica novs srecal na smarni gori,ali pac?
nevseverjet
02. 08. 2017 18.21
+1
@24ur: "Zelo pomembno je da imamo psa na povodcu.".......Ta je pa najbolj pametna ja....pes medveda začuti, zavoha, in sledi pasja panika z lajanjem in s tem ga privabi...in si na istem, kot če imaš spuščenega, da se šeta po hosti. Ko hodim po hosti, kjer vem , da se zadržujejo medvedi, in srečam sprehajalce s psom, jo bolj hitro zbrišem kot če srečam medveda. Medved ni človeku nevaren, se bo raje ognil srečanju, ogroženega se počuti od malih pasjih zverinic - boj za teritorij....Pes ni za v hosto !!! Razen za na Šmarno goro, Rožnik je pa že vprašljiv :))))
Animal_Pump
02. 08. 2017 18.28
+6
Boljše ne bi mogel napisat...samo tega pasjeljubcem ne moreš dopovedat...oni mislijo, da se bo medved z njihovim psom igral, ali ga celo odgnal...ampak se prekleto motijo, kvečjemu bo medo njihovega psa samo fajn razmetal pa nima veze kakšen je pes.
BaGr67
02. 08. 2017 19.34
+4
Verjami, da tud za na Rožnik niso...Predzadnjič , ko smo šli tam čez se je mimo nas ves prestrašen zagnal srnjak...tko da dejte cucke na povodce..
Jacko
02. 08. 2017 17.05
-4
kaj počnejo lovci, a so vsi v Bohinju :)
Brus123
02. 08. 2017 19.35
+6
7Scythe7
02. 08. 2017 19.49
+5
Principat
02. 08. 2017 16.52
+6
vi raje pišete o medvedki ali medojih , kot da jih je polna cela slovenija , a o ropih , ker so ljudje na dopustih pa nič ,, ti pa lomastijo na vsakem kvadratnem kilometru ,, osveščajte in opozarjajte ljudi pred človeškimi izm ečki
BaGr67
02. 08. 2017 19.36
+4
O vlomih misliš ne o ropih...Policija skozi opozarja...folk pa tega ne šmirgla..!!!
mallonge
02. 08. 2017 16.47
-5
Zavod za gozdove je s svojo agresivno politiko naselevanja zveri odgovoren za morebitne škodne dogodke.
aojz
02. 08. 2017 18.07
+8
Zavod želi medvede, politiki migrante. Kaj pa mi domorodci?
mallonge
02. 08. 2017 19.16
-2
In mi se moramo prilagoditi migrantom in medvedom, čeprav nam oboji odkrito strežejo po življenju. Nobeden od ućiteljev strpnosti pa ne da lastnega zgleda.
kaslc 1
02. 08. 2017 16.42
+23
ta najbolj nevarni medvedi se hladijo
scipio
02. 08. 2017 16.27
+6
berem: v vsakem primeru si ob takem bližnjem srečanju s kosmatincem ti ogrožena stranka in poleg ohranitve prisebnosti (večina nas v takih razmerah tudi sebe ne pozna, kaj šele medveda) potrebuješ vsaj malo sreče, da jo (ve se kaj) od njega odneseš celo.
MrKritik77 .
02. 08. 2017 20.07
+3
Ja, a zato je vsako leto vsaj 20 mrtvih v Sloveniji zaradi srečanja z medvedom?! :-( Ne širi strahu povsem po nepotrebnem!
big brother
02. 08. 2017 16.21
+7
Kučan in Jankovič sta veliko bolj nevarna vsak dan za ljudi ko medvedi.
kaslc 1
02. 08. 2017 16.24
+10
big brother
02. 08. 2017 16.28
+2
BaGr67
02. 08. 2017 19.37
+5
BildiTheEmperor
02. 08. 2017 16.19
-11
Mnogi izkušeni pustolovci in poznavalci medvedov vam vedo povedat (to vidite tudi v raznih ameriških dokumentarcih), da so jih pred medvedom rešile samo hitre noge. Eno je teorija drugo pa praksa. Velikokrat pomaga če tokom pobega odvržete zajeten kos pršuta. Pred medvedom vas najlažje reši pes, saj zamoti medveda ta čas ko vi bežite. Moja dva Cane Corsota se medveda ne zbojita. Tudi Mastif Napolitano se ga ne bo zbal
TRUMPP
02. 08. 2017 16.24
+11
Enega se že mogoče rešiš,....! Kako se pa rešit unih 90 medvedov,.....dveh zamejskih,....?
BildiTheEmperor
02. 08. 2017 16.26
+5
odgovor na to vsekakor imam, le da mi ga bo admin izbrisal če napišem
ManOwaR
02. 08. 2017 17.10
+3
Sem že marsikaj pogledal na temo medvedov in omenjenih dokumentarcev ki priporočajo beg še nisem zasledil... Tko da prosim ne bluzi.
BildiTheEmperor
02. 08. 2017 21.16
+2
SDS_je_poden
03. 08. 2017 11.00
Ej Bildi, a še vedno futraš uboga psa z Delamaris konzervami?