Slovenija

So klicni agenti usposobljeni? Minister pravi eno, ZZZS drugo

Ljubljana, 08. 03. 2023 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar je pojasnila, da bo ZZZS najkasneje do 24. marca podatke o prostih zdravnikih začel objavljati dnevno in jih tudi dnevno pošiljal izvajalcem. Ob tem je dejala, da je ustanovitev klicnega centra za pomoč uporabnikom zdravstvenih storitev podvajanje obstoječih klicnih centrov, in dodala, da operaterji nimajo dovolj znanja. Izobraževanje naj bi namreč opravili uro pred vzpostavitvijo centra. Zdravstveni minister pa je na predstavitvi klicnega centra zagotovil, da so agenti ustrezno usposobljeni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Težave v klicnem centru
    03:10
    Iz 24UR: Težave v klicnem centru
  • Iz SVETA: Neposodobljeni podatki
    03:05
    Iz SVETA: Neposodobljeni podatki

 

Generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar je uvodoma pojasnila, da ZSSS objavlja podatke o prostih izbranih osebnih zdravnikih, ki še opredeljujejo paciente, glede na podatke, ki jim jih sporočajo izvajalci zdravstvenih storitev. "Podatki so tako točni, kot nam jih natančno sporočajo izvajalci," je pojasnila. ZZZS podatke trenutno objavlja dekadno, jih ažurira trikrat na mesec (10., 20. in 30. v mesecu), najkasneje do 24. marca pa bodo te podatke začeli objavljati dnevno in jih tudi dnevno pošiljati izvajalcem. 

 Tatjana Mlakar
Tatjana Mlakar FOTO: 24ur.com

Pojasnila je, da samo dnevno posodabljanje podatkov na spletnih straneh ZZZS še ne bo pomenilo, da bodo ažurirane podatke imele tudi ambulante, saj bodo morali svoje informacijske sisteme posodobiti, da bodo podatke lahko prevzemali avtomatizirano. Izvajalci zdravstvenih storitev bodo tako podatke morali na ZZZS pošiljati dnevno, kar po njenem ne bi smelo predstavljati dodatnega administrativnega dela, saj morajo že sedaj podatke dnevno ažurirati.

ZZZS je ta teden začel tudi s produkcijsko izvedbo ordinacijskih časov, kar pomeni, da so vzpostavili novo informacijsko platformo, kjer bodo izvajalci zdravstvenih storitev lahko elektronsko, prek spletnega portala ZZZS, sporočali podatke o času delovanja ambulant, krajšem obsegu dela zdravnikov, novih prihodih in odhodih zdravnikov. Gre za žive podatke, zato jih želijo pridobivati dnevno in ažurno, kar bo odgovornost vseh izvajalcev, da bodo te podatke evidentirali.

S tem želijo namreč vedeti, koliko je aktivnih zdravnikov v sistemu, saj podatkovne baze NIJZ in zdravniške zbornice zbirajo podatke z drugačnimi preddispozicijami, kar je ugotovilo tudi pristojno ministrstvo, podatki pa tudi niso najbolj točni, je povedala Mlakarjeva. Dodala je, da se je ZZZS povezal tudi s programskimi IT hišami, ki zagotavljajo informacijsko podporo delovanja pri izvajalcih zdravstvenih storitev, da skupaj najdejo rešitev, kako bodo nadgradili sistem, saj je treba digitalizacijo in informatizacijo gledati sistemsko. Podatki in povezave morajo biti usklajene in povezane z vsemi podsistemi in deležniki znotraj zdravstvenega sistema, kar pomeni, da kakršna koli sprememba samo na strani ZZZS ni dovolj.

Spomnimo

Klicni center (simbolična fotografija)
Klicni center (simbolična fotografija) FOTO: Shutterstock

Poročali smo, da so v novoustanovljenem klicnem centru za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema agenti naleteli na težave, saj kot glavno orodje za napotitev ljudi k prostemu zdravniku uporabljajo seznam, ki ga pripravlja ZZZS. A podatki niso posodobljeni vsak dan, zato se je zgodilo tudi, da so predlagali zdravnike, ki pa novih pacientov niso več sprejemali.

Sicer pa je Mlakarjeva pojasnila, da na ZZZS ocenjujejo, da je ustanovitev klicnega centra podvajanje obstoječih klicnih centrov in da predvsem operaterji nimajo dovolj znanja ne le o branju podatkovnih baz, ampak tudi o vseh ostalih vsebinah, ki so vezane na poznavanje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Kot je dodala, so izobraževanje namreč izvedli eno uro pred vzpostavitvijo klicnega centra, kar postavlja besede zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana, ki je dan pred začetkom delovanja klicnega centra povedal, da so agenti opravili ustrezno izobraževanje, pod vprašaj. 

Na ministrstvu so za 24ur.com navedbo, da naj bi svetovalce, ki odgovarjajo na klice v klicnem centru za podporo uporabnikom zdravstvenega sistema, izobraževali le eno uro, zanikali. "Pred pričetkom delovanja klicnega centra je za svetovalce, ki imajo tudi sicer izkušnje z delom v klicnem centru in imajo za to potrebne kompetence, 28. februarja potekalo celodnevno izobraževanje, prav tako je usposabljanje svetovalcev potekalo dopoldan 1. marca, to je pred pričetkom delovanja klicnega centra. Predstavniki ZZZS so bili vključeni le v enem delu, in sicer eno uro 1. marca. Izobraževanje in usposabljanje so izvedli strokovnjaki, ki imajo več 10-letne izkušnje z neposrednim delom v zdravstvu, in predstavniki ministrstva za zdravje. Pri tem ima eden izmed svetovalcev tudi mednarodno licenco vodilnega presojevalca DNV DIAS (mednarodni standardi kakovosti v zdravstvu)," so pojasnili na ministrstvu.

Sicer pa je generalna direktorica pojasnila, da ima tudi ZZZS svoje klicne centre, kjer po njihovem mnenju nudijo bolj kakovostno storitev kot v novoustanovljenem klicnem centru. Na vprašanje, kako ažurne podatke imajo njihovi agenti, pa je odgovorila, da je v razlika v tem, da so njihovi strokovni sodelavci vešči branja njihovih podatkovnih baz in imajo konkretne dnevne informacije o izvajalcih. Velikokrat pa za odgovor konkretni zavarovani osebi tudi kontaktirajo izvajalca in pridobijo konkretne informacije. Je pa poudarila, da noben klicni center ne bo rešil trenutne težave s pomanjkanjem osebnih zdravnikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nebodijetreba
08. 03. 2023 15.40
+2
Pustimo to, ne splača se komentirati, ker KC tako nima nobene vloge. Raje to: Golob spet solira, obljublja službe, pa ne komur koli. Na podelitvi nagrad gospodarstvenikom je izjavil, da v javni upravi drastično primanjkuje njihov profil. Če se komu v poslu zalomi, naj pride k njemu, bo dobil službo.
Nebodijetreba
08. 03. 2023 15.36
+3
Klicni center je samo pesek v oči pacientom, zato sploh ni pomembno, koliko je zaposleni usposobljen. Bolnike bi radi žejne prepeljali čez vodo, kot na vseh ostalih področjih.
proofreader
08. 03. 2023 14.12
+2
Emilija jih bo printala in dala v fascikel.
zoran pušenjak
08. 03. 2023 13.46
+3
Res so v vladi totalno nesposobni, vse kar delajo je brez haska in nič ne pomaga nikomur. Katastrofa od plesalcev
Rudolf Maister
08. 03. 2023 13.44
+2
Vsaka stvar ampak res čisto vsaka katere se lotijo bluzači se spremeni v drek. To je pa že občudovanja vredno , bit tako nesposoben pa še kar živet. Noro
brabusednet
08. 03. 2023 13.28
+4
Ves čas se govori,da zdravnikov ni.Sedaj pa bodi ti telefonisti ustvarili zdravnike ali kako.V našem zdravstvenem domu ni več prostega zdravnika.Sedaj pa naj te poklčem in me mogoče v Ljubljano napotijo,da se eno uro vozim.
prince of persia
08. 03. 2023 12.52
+13
Zavoženo je popolnoma vse. Želim PLEBISCIT o priključitvi k Avstriji...samo tako se bomo rešli Balkana.
kr nekdo
08. 03. 2023 14.04
+1
ja potem bodo cene stanovanj v lj večje k glavnem mestu Dunaj. Al bo pa lj glavno mesto.
22107
08. 03. 2023 14.23
+1
Samo zelo pazit koga priključit , koga nagnat .
prince of persia
08. 03. 2023 12.49
+7
To se točno vidi da nihče nima izhoda. Obliž na rano.
kapljač1
08. 03. 2023 12.42
+4
"Tisti ki bo sistem sabotiral ," mora gret"
kapljač1
08. 03. 2023 12.34
+6
Zamenjat kader , kjer prihaja do kratkih stikov , je osnova !
St. Gallen
08. 03. 2023 12.23
+2
ekipa je dobra. septembra zacnejo s polno paro. letnica je bila zamolcana namerno.
Mnogo
08. 03. 2023 12.06
+9
Ta klicni center, nevem no, ce ni sposoben pacien iti v zdravstveni dom tudi te stevilke nebo poklical, nevem vec no, kaj je prav in kaj ne, siguren pa sem da ni prav da sta tako Šarec ko Bratuskova ministra, realno bi bilo ce bi ze bila da sta kot svetovalca v ozadju, Golob da le na poznanstva in na titule, nic pa na znanje, vse nas bo unicil, zakaj Slovenija ni sposobna izvolit pametnega cloveka!!!!
Samo DESNO je pravo
08. 03. 2023 12.06
+8
Kaj pa naš minister sploh ve. Nima pojma..tako kot cela vlada. Bruhh
wsharky
08. 03. 2023 12.11
+9
on se zelo dobro spozna, kako popoldan v privat ambulanti služit
wsharky
08. 03. 2023 12.02
+9
glede na to da so v klicnih centrih zaposlili nevladnike, so zagotovo zelo usposobljeni
Ljhdsvd
08. 03. 2023 11.49
+0
Vse štima gospa ti ponudi ,da si skuhaš čaj prisluhne in ti ,da dober nasvet
Švejk 123
08. 03. 2023 11.48
+12
Zdravstvo se sesuva, holob pa o vesoljskem programu. 😂😂😂🤣🤣🤣
Ljhdsvd
08. 03. 2023 11.50
+9
pojtrarara
08. 03. 2023 11.39
+4
ta babnica ne prenese nobene spremembe in nobene reforme, vsemu se upira, zato pa kritizira ministra in deluje vsemu nasproti - njihov klicni center je neuporaben - kar tako povem - preberi zdaj to direktorica - sem zadnjič klicala da povem svojo negativno izkušnjo, da bi se rešila - pa izmed tistih možnosti izberite to ali ono številko, možnosti izbire za moj primer ni bilo - zato sem vzela elektronski naslov in napisala... ta klicni center je pa dobrodošel za vse - ker je vse na enem mestu, sploh starejši dobijo vse potrebne info na enem mestu ali podajo pritožbo glede negativnih izkušenj... tako da direktorica zzzs niste ok, nimate ok klicnega centra... iz uporabniške izkušnje povem,da ni ok... starejši bi se pa še slabše znašli. Samo problem je ker vi v zzzs ne sprejmete nobene kritike od nikogar, četudi je jasno iz prakse - nič vas ne zanima, nič ne ukrepate, samo terate svoje slepo naprej... tako se ne dela izboljšav.
Ljhdsvd
08. 03. 2023 11.39
+2
Zdaj , ko imamo našo svobodo so zelo usposobljeni..
Anion6anion
08. 03. 2023 11.36
+10
Tisti ki je prej prodajal telefone in storitve Telekoma mi pa res zdaj ne more svetovati glede zdravstva. Pika!
JORCH
08. 03. 2023 11.23
+13
Bi to, bi ono, bi tretje, bomo ocenili tisto, bomo preučili ono ... tako se ne dosega rezultatov. No, mogoče pa tako stanje tudi nekomu koristi.