Slovenija

'Tako veliki obrati morajo imeti varovalke, ki predvidijo tudi človeške napake'

Kočevje, 23. 05. 2022 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.Z., T.H.
Komentarji
25

Po tragični nesreči v tovarni Melamin, v kateri je umrlo šest ljudi, bodo v torek v občini Kočevje obeležili dan žalovanja. Zastave bodo spustili na pol droga, ob 8.37, ko je v četrtek, 12. maja, odjeknila eksplozija v tej kemični tovarni, pa se bodo v znak minute molka za žrtve nesreče oglasile sirene. Direktor podjetja je že večkrat dejal, da je nesreči botrovala človeška napaka. Toda tako veliki obrati morajo imeti varovalke, ki predvidijo tudi človeške napake, pa poudarja strokovnjakinja za varnost v kemijskih obratih.

Čeprav kriminalistična preiskava o okoliščinah usodnega četrtkovega jutra še poteka, direktor kočevskega Melamina že od prvega dne o vzroku ni imel dvomov: "Točno vemo, človeški faktor. Vsa dokumentacija je štimala v nulo, tako da je nerazumljivo, da se kaj takega lahko zgodi pri toliko nivojskem varovanju tega prečrpavanja," je pred dnevi dejal Srečko Štefanič.

Da je ocena, da gre za napako delavcev preuranjena, pa opozarja strokovnjakinja za varnost v kemijskih obratih, ki je prepričana, da bi morali imeti varovalke, ki predvidijo tudi človeške napake.: "Človeški dejavnik je samo eden od dejavnikov. Je prišlo do niza nekih zaporednih neželenih dogodkov, ki so seveda v končni fazi pripeljali do takšnih razsežnosti," pravi Barbara Novosel z ljubljanske Fakultete za kemijo, ki meni, da je ocena, da gre za napako delavcev, preuranjena. 

Kaj naj bi torej šlo narobe? "Znano je, da naj bi prevoznik cisterne in zaposleni v Melaminu kemikalijo prečrpala v napačen rezervoar. Po naših neuradnih informacijah naj bi ob pretakanju na cev morala namestiti poseben vmesnik, ki naj bi se nahajal v pisarni kontrolorja. Ta bi lahko posumil, da sta zaposlena storila napako, a ga v pisarni takrat ni bilo, zato naj bi se pretakanja lotila sama," je za 24UR poročala Ema Čepon.  

Ko sta se kemikaliji premešali, sta se začeli segrevati, kar pa bo besedah Novoselove "pripelje do povišanega tlaka, lahko tudi do razpoka nekega rezervoarja, do sproščanja plinaste faze, ki lahko z zrakom tvori eksplozivno zmes".  

Iz Melamina so sicer odgovorili, da o podrobnostih - ker preiskava še poteka - ne morejo govoriti, posebej pa ne - dodajajo - če informacije v zvezi z njimi prihajajo iz neprofesionalnih virov.  

Zastave na pol droga

V četrtek, 12. maja, se je v Kočevju zgodila največja tehnološka nesreča v Sloveniji od njenega obstoja. Eksplozija v podjetju Melamin je terjala življenja šestih ljudi. Več je bilo ranjenih. Povzročila je milijonsko škodo in za seboj poleg razdejanja pustila globoko travmo, je po sporočilu kočevske občine pojasnil župan Vladimir Prebilič. Za dan žalovanja v Občini Kočevje se je odločil zaradi spoštovanja do vseh, ki so izgubili najdražje, in vseh, ki so z nesebično pomočjo preprečili še slabši izid nesreče.

Občane je pozval, naj vse izobešene zastave v torek spustijo na pol droga in naj ob zvoku siren vsi za minuto prekinejo delo in dejavnosti ter se tiho spomnijo tragičnega trenutka, so še sporočili s kočevske občine.

Šest žrtev, en človek se še vedno bori za življenje

Spomnimo. Po nesreči v Melaminu so potrdili pet žrtev, bitko za življenje pa je teden dni kasneje izgubil še eden od dveh hudo opečenih delavcev, ki so ju zdravili v UKC Ljubljana. Kriminalistična preiskava nesreče še poteka.

Delovno nesrečo v Melaminu naj bi sicer po prvih domnevah najverjetneje povzročila človeška napaka pri prečrpavanju ene od surovin v skladiščni prostor. Eksplozija in požar, ki je sledil, sta močno poškodovala tovarno in delno tudi njeno okolico. Šlo je sicer za najhujšo industrijsko nesrečo v državi, uprava Melamina pa je škodo ocenila na približno 36 milijonov evrov.

Melamin je po nesreči obiskalo več politikov. Med temi tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je pri iskanju rešitev napovedal državno pomoč, in predsednica novega sklica DZ Urška Klakočar Zupančič. Napovedala je, da bo skladno s svojimi pristojnostmi in po svojih močeh skušala vplivati, da bo podjetje čim prej dobilo denarno pomoč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smeile
28. 05. 2022 10.28
-1
Ja tako pač je pri nas. Sicer te branže direktno ne poznam ampak so večinoma vsi današnji novodobni direktorcki enaki in enako razmišljajo. Po njihovem vsak lahko dela vse, če ne boš ti pa bo prišel drugi iz Makedonije tak kot dela TPV in Renault ter veliko drugih podjetij, tako je tukaj. O načinu izvedbe varnega dela, pa sploh ne bi izgubljal besed. Vsak ki to poučuje in daje potrdila naj se pogleda vase ali res naredi dovolj.... Vprašajte se kako je mogoče opraviti varno delo v enem dnevu brez da kdo pade na izpitu. Neverjetno kako smo vsi delavci brihtnih predvsem nekateri naši južni sosedje sploh ne razumejo kaj piše, pa izpit opravijo... Pa da se razume, so dobri in vredu ljudje, sam vprašam se kak pri hudiču opravijo izpit...
Zmaga Ukrajini
23. 05. 2022 21.16
+6
Tole je res katastrofa od katastrofe. Sicer pa mislim, da ne glede na velikost obratov, bi morali biti dvojni varnostni standardi pri vseh proizvodnjah, ki uporabljajo kemikalije in nevarne snovi. Delavci bi morali imeti tudi redno usposabljanje iz varstva pri delu in vsi bi morali tudi poznati snovi, s katerimi se v njihovi firmi ukvarjajo. Že zato, da bi se jim usedlo v zavest, da delajo s hudo nevarnimi snovmi, ko lahko rutina ali površnost in nepozornost privede do katastrofe. Če bi se tega zavedali, verjamem, da bi bila verjetnost za nastanek takšne tragedije precej zmanjšana. Sicer pa držim pesti, da tisti, ki se v bolnišnici še vedno bori za življenje, preživi in tudi ozdravi.
holliday...
23. 05. 2022 20.25
+11
Melamin je pogrnil na celi črti, kar se tiče varnosti in pika. Samo še dve stopnje bi se segrel sosednji rezervoar in bi šteli mrtve v stotinah, s strupi marš ven iz centra mesta.
PomisliNaSonce
23. 05. 2022 20.45
+6
Ja to ti dam za prav. Napaka je bila prevelika...prevelika odgovornost v primeru napake človeka in par njegovih rok...s tem da bi moralo že tehnično bit urejeno da človeka brihta medtem
holliday...
23. 05. 2022 20.49
+5
Džordž iz džungle
23. 05. 2022 20.23
+9
Bejs no? Banda pokvarjena me prov zanima kdo je varnostni inžinir ki bo nastradal namesto direktorja.
mackon08
28. 05. 2022 09.48
Džordž iz džungle pa kaj ti pove varnostni inženir? Pa valjda to, da mora poskrbeti za varnost, on je strokovnjak za varnost ne direktor, ki vodi posle.
Ramzess
23. 05. 2022 20.10
+7
"Direktor podjetja je že večkrat dejal, da je nesreči botrovala človeška napaka." In potem je to resnica postala.
Ramzess
23. 05. 2022 20.09
+5
Po vojni vsi pametni.
JohnnyKranjski
23. 05. 2022 15.00
+9
Sožalje družinam in prijateljem umrlih, seveda tudi gasilcem, reševalcem in zdravnikom, ki so posredovali.
JohnnyKranjski
23. 05. 2022 15.01
+9
Marsikdaj se pozabi da so poleg samih umrlih in poškodovanih, žrtve tudi njihove družine ter prvi posredovalci, ki pridejo pomagat
misterbin
23. 05. 2022 13.01
+13
Sedaj ,ko je uničene toliko tovarne naj poderejo do konca in se odselijo iz mesta .Se ne zavedajo ,da se čez nekaj časa spet lahko pripeti katastrofa ?
PhoneRebel
23. 05. 2022 13.10
+9
PomisliNaSonce
23. 05. 2022 13.28
+7
Upamo da se pametno odločijo glede nove lokacije in da investirajo v sistem ki bo varen tudi za delavce v prihodnosti
PomisliNaSonce
23. 05. 2022 12.56
+9
Na napakah se učimo. Tudi na tako težkih. Me pa zanima, a to res ni mogoče tako zdaj nazaj zgradit...da do tega ne more pridet...poleg tega da je nova lokacija izven mesta nujna
Naj bi
23. 05. 2022 12.30
+12
Kolikor vem je resnica ta, ko je prišla cisterna so iz nje vzeli vzorec in ga odnesli v lab. Ko tam preverijo,če je vse OK dajo zeleno luč za prečrpavanje. Oni so pa pričeli z prečrpavanjem še preden so dobili zeleno luč iz laboratorija. Torej v cisterni ni bilo to, kar bi moralo biti. Neuradno a zanesljivo. Sožalje vsem.
Janez Povprečnik
23. 05. 2022 12.36
+11
Hahahahahhaha.... Torej je delavec kriv... tisti dan je bil zaspan, in je pozabil, da ga to lahko ubije... Kako vas ni sram tako lagati?.. poniževati tiste, ki so umrli zaradi malomarnosti drugih?... ne bi me začudilo, če to sam Štefanič piše... na bruhanje mi gre
Medex
23. 05. 2022 12.40
-3
malomarnosti drugih? po čemu lahko to sklepaš? Mogoče delaš tam ali si samo še en pametnjakovič iz oddaljenega kavča? Baba rekla baba kazala...
Naj bi
23. 05. 2022 12.40
+2
Ni nisem ta kot si napisal, pa tudi niti blizu Kočevja nisem.
Medex
23. 05. 2022 12.43
+2
Primož Rus
23. 05. 2022 13.01
+7
DEJANSKO JE BILO TAKO,kot je v komentarju omenjeno....vem iz prve roke
Darko32
23. 05. 2022 19.44
+8
Primož Rus Torej je šlo za napačno dostavo snovi, če rpav razumem in je prišlo do mešanja med seboj. Zato ne more biti delavec kriv, da se je to zgodilo. Takšnega še v sanjah nebi mislil, da se bo zgodilo. Torej je vodstvo krivo, ker ni naredilo protokola, da se prepove dostava v tovarno preden je ugotovljenaj dejanska snov v cisternah.
Mekenzi
23. 05. 2022 12.23
+7
Cela Slovenija bi mogla ,žalovati ,kje je zdaj država da bi pomagala ne, samo obljubljala ,
medo90
23. 05. 2022 12.28
+7
glede žalovanja se strinjam. Drugače je to privat firma, direktor na prostosti,...... država naj pa pomaga za uporabo reducirk,....
AudišLOVEvenija
23. 05. 2022 11.48
+7
Bomo zvedli resnico? Najprej molotovke... Zdaj to,