Slovenija

'V tragični železniški nesreči je šlo najverjetneje za človeško napako'

Ljubljana, 22. 12. 2023 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Huda železniška nesreča med Postojno in Prestrankom je včeraj terjala življenja dveh oseb. Vlak je trčil v delavce Slovenskih železnic, še dva zaposlena sta utrpela težje poškodbe, preostali štirje delavci pa niso bili poškodovani. Po prvih informacijah naj delavci o prihodu vlaka ne bi bili obveščeni, kot je pa pojasnil generalni direktor Slovenskih železnic, je šlo najverjetneje za človeško napako.

Kot je uvodoma pojasnil generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, zadeva še ni zaključena, več bo znano šele po praznikih. "Kar se iz poslušanih magnetogramov lahko zaključi, je, da je najverjetneje šlo za človeško napako," je dodal. Zaposleni, ki bi bil lahko odgovoren za nesrečo, je trenutno suspendiran, prav tako pa so trenutno suspendirani vsi, ki so bili udeleženi v tem izrednem dogodku. 

"Vsaka taka služba je zelo stresna, vsem zaposlenim sedaj nudimo ustrezno pomoč. Zaposleni na železnici v teh trenutkih držimo skupaj," je poudaril Mes.

Matjaž Kranjc, direktor infrastrukture pri SŽ, je dodal še, da so bila vsa dela včeraj ustavljena. "Ne glede na to, da so se dela izvajala na samem terenu in da je bilo delovišče označeno tako, kot mora biti, smo vsa dela preventivno ustavili, predpisali bomo še dodatno varovanje."  Po besedah Mesa to pomeni dodatne ukrepe na varovanju in dodatna izobraževanja za zaposlene, dogovorili so se tudi, da bodo na samo delovišče postavili še dodatnega čuvaja. "Velikokrat je ta čas, za katerega misliš, da ga imaš, zelo kratek."

Pri Postojni se je včeraj zgodila huda železniška nesreča, v kateri sta umrli dve osebi. Matjaž Kranjc, direktor infrastrukture pri SŽ, je včeraj na novinarski konferenci pojasnil, da je bila delovna skupina na tirih med Postojno in Prestrankom prijavljena ob 7.40. Ob 9.20 je nato vanje trčil potniški vlak, ki je bil namenjen iz Ljubljane v Sežano. 

"Skupina o prihodu vlaka po naših prvih informacijah ni bila obveščena," je povedal Kranjc. Dodal je, da bo izvedena preiskava protokolov signalov varnostne naprave in pogovorov GSMR-sistema, kjer so pogovori posneti. "Nedvomno bomo ugotovili, kaj je šlo narobe, da je do tega tragičnega dogodka prišlo," je zagotovil Kranjc. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3