Slovenija

Po 'uspešnem' začetku mature bo Sviz zbiral podpise za odstop Kustečeve

Ljubljana, 04. 05. 2021 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je ob obisku Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju ocenila, da se je izvedba letošnje splošne mature začela uspešno. Glede na prve informacije ministrice večjih težav pri začetku spomladanskega roka ni bilo. Ji bo pa težavo morda povzročil sindikat Sviz, ki bo v sredo med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju začel zbirati podpise pod poziv za odstop Kustečeve. S tem želijo predvsem jasno sporočiti, kako ocenjujejo vodenje šolskega resorja v zadnjem letu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Začela se je splošna matura
    02:36
    Iz 24UR: Začela se je splošna matura
  • Iz SVETA: Začetek mature in zbiranje podpisov
    04:19
    Iz SVETA: Začetek mature in zbiranje podpisov

 

S pisanjem eseja iz maternega jezika se danes začenja spomladanski rok splošne mature. S preverjanjem iz slovenščine v šestih in devetih razredih osnovnih šol pa se začenja tudi nacionalno preverjanje znanja (NPZ). To bo opravljalo 21.915 učencev šestega razreda in 19.142 učencev devetega razreda, k maturitetnemu eseju pa se je prijavilo 6624 dijakov.

Letošnji tematski sklop Razmerja med generacijami za maturitetni esej pri slovenščini obsega besedili Gorana Vojnovića Figa in Pera Pettersona Konje krast. Drugi del pisnega izpita iz materinščine bo 31. maja. Pisni izpiti iz tujih jezikov bodo 29. maja, 8., 10., 14. in 15. junija. 5. junija bo pisni izpit iz matematike, med 1. in 16. junijem pa bodo pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo potekali na šolah med 14. in 23. junijem.

Z uspehom na letošnjem spomladanskem roku splošne mature bodo dijake seznanili 12. julija. Državni izpitni center bo istega dne ob razglasitvi rezultatov maturantom omogočil tudi dostop do ocen preko spleta.

Nacionalno preverjanje znanja bo za 6. in 9. razred potekalo na 478 osnovnih šolah. K NPZ v 6. razredu na 435 šolah se je prijavilo tudi 2321 učencev s posebnimi potrebami, v 9. razredu na 431 šolah pa 2064. Od učencev nižjega izobraževalnega standarda bo NPZ opravljalo 153 učencev 6. razreda in 188 učencev 9. razreda z 31 osnovnih šol. Devetošolci bodo z dosežki NPZ seznanjeni 1. junija, šestošolci pa 7. junija.

Kustečeva začetek mature označila za uspešen

Ravnateljica Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju Mirjana Bizjak je pojasnila, da je pri njih matura danes potekala dokaj podobno kot pretekla leta. "Upoštevali pa smo vsa navodila ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje," je zagotovila. Vesela je bila, da je lahko maturo opravljalo vseh 143 maturantov. Med njimi je bil tudi dijak, ki je na podlagi negativnega testa na novi koronavirus lahko kljub obvezni karanteni prišel v šolo in pisal esej iz maternega jezika.

Prvi dan pisanja mature je bil na omenjeni gimnaziji torej uspešen in brez kakršnih koli večjih težav, je po pogovoru z ravnateljico izpostavila tudi ministrica za šolstvo Simona Kustec. Poudarila je, da gre zasluga za to vodstvu šole, profesorjem in maturantom, ki so na maturo prišli z znanjem in ob spoštovanju vseh zaščitnih ukrepov v času epidemije covida-19, ki jim je treba slediti.

Kustec: Velika večina maturantov je danes lahko opravila prvi preizkus.
Kustec: Velika večina maturantov je danes lahko opravila prvi preizkus. FOTO: Bobo

"Verjamem in tudi informacije, ki jih imam do sedaj, to govorijo da se je zelo podobno danes dogajalo po vsej Sloveniji. To je dobra popotnica tudi za ostale preizkuse mature, ki se bodo v tem spomladanskem roku nadaljevali od konca maja do sredine junija," je dejala Kustečeva.

Informacije o številu tistih, ki so pisali prvi maturitetni preizkus, in tistih, ki zaradi zdravstvenih težav oziroma zaradi covida-19 tega niso mogli storiti, na ministrstvu pričakujejo v četrtek. Glede na današnje kontakte s posameznimi ravnatelji pa je po besedah ministrice dobra novica to, da je velika večina maturantov danes lahko pisala prvi preizkus.

Tisti, ki iz zdravstvenih razlogov, povezanih z epidemijo, mature v tem roku ne morejo opravljati, bodo imeli jeseni priložnost, da takrat opravijo t. i. spomladanski rok, je spomnila ministrica. Kot je dejala, so se o sistemu letošnje mature uskladili in dogovorili že konec lanskega decembra. "Čisto nič se ni spremenilo, nam pa je uspelo v sodelovanju z NIJZ in ministrstvom za zdravje dati še možnost pisanja mature tistim, ki so v karanteni, da se lahko z negativnim izvidom pod posebnimi pogoji vseeno udeležijo mature," je dejala Kustečeva.

Ravnateljica Kalinova sicer še nima podatka, koliko dijakov na njeni gimnaziji je izkoristilo možnost opravljanja spomladanskega roka jeseni. Želi si, da bi bilo v prihodnje dovoljeno upoštevati tudi nekoliko starejše teste. "Dijak lahko na primer piše en dan slovenščino, že naslednji dan pa sociologijo, pa mora iti vmes na testiranje. Morda bi bilo dobro, da se ta čas malo podaljša, če teh dijakov res ne bo veliko in če ne bo toliko okužb," je dejala.

"Osebno zaupam maturantom in njihovemu znanju ter vsem profesorjem in ravnateljem, da so dali in da še vedno dajejo vse od sebe, da se lahko tudi letošnja matura izpelje na miren, a hkrati odločen način," je poudarila ministrica.

Bizjakova je ocenila, da so na njihovi šoli dijaki dobili vse, kar so potrebovali, in da so učitelji storili vse, da bi jih čim bolj motivirali za pouk in čim bolje pripravili tudi za maturo. Spomnila je, da so na njihovi gimnaziji, ki jo obiskuje veliko športnikov, že od prej vajeni šolanja na daljavo, ki so ga v zadnjem letu dni še izpopolnili. Tistim dijakom, ki imajo težave, pa nudijo dodatno pomoč.

Gimnazije: Prvi maturitetni dan minil brez težav

Tudi na ljubljanski Gimnaziji Moste je organizacija potekala brez težav. Včeraj so maturantje po elektronski pošti dobili obvestilo, v kateri učilnici bodo, v posamezni učilnici pa je bila lahko danes zasedena največ polovica kapacitet. Dijaki so ves čas pisanja eseja nosili maske, osebne stvari pa so pred začetkom pisanja pustili v garderobi.

Predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin, ki tudi sama letos zaključuje gimnazijo, ocenjuje, da so bile šole dobro organizirane, dijaki pa so se brez težav prilagodili zastavljenemu režimu. "Načeloma je vse potekalo tako kot lani. Letos smo morali sicer nositi maske, a to naj ne bi bil prevelik problem. Zdi se mi, da vsi dijaki menimo, da maske odtehtajo to, da je zagotovljene več varnosti, zato tudi ni težav glede tega, da smo jih morali nositi," je dejala.

Dijaki so morali upoštevati zaščitne ukrepe.
Dijaki so morali upoštevati zaščitne ukrepe. FOTO: Aljoša Kravanja

Prvi maturitetni dan je tudi na novomeški gimnaziji po besedah ravnateljice Mojce Lukšič minil brez posebnosti, saj so dijaki nasmejanih obrazov prihajali do učilnic, zadovoljni, da se je matura končno začela. "Prvi maturitetni dan je minil mirno brez posebnosti vsaj na naši šoli, nihče nam ni poročal o morebitnih težavah pri sami izvedbe mature. Na šoli je esej iz slovenščine pisalo 151 dijakov, noben dijak ni bil v karanteni, tako da so vsi lahko nemoteno pristopili k pisnemu izpitu," je pojasnila ravnateljica novomeške gimnazije. Današnjega začetka mature so se prav tako po njenih besedah razveselili tudi učitelji, saj so bili v negotovosti, kako se bo matura letos sploh začela.

V času pisanja eseja so pri njih za dijake nižjih letnikov organizirali različne dejavnosti. Tako so se eni udeležili terenskih vaj iz geografije, drugi so imeli pouk v Dolenjskem muzeju, nekateri so poslušali predavanje Jane Dular o Afriki na daljavo. Po zaključku pisanja eseja so imeli nekateri oddelki pouk na daljavo, je še dodala.

Na ljubljanski OŠ Livada so medtem veseli, da se NPZ izvaja v šoli, jih pa skrbi, da pri učencih niso zaznali navdušenja, pravi ravnatelj Goran Popović. Da bi omogočili več prostora za učence, ki pišejo NPZ, so tudi pri njih za ostale učence pripravili dan dejavnosti izven šole. Okoli 250 učencev je tako danes odšlo v naravo, okoliške parke, se sprehajalo ... Ob tem pa je Popović izrazil zaskrbljenost glede počutja učencev, ki so pisali NPZ. "Učenci so odraz naše družbe in tudi pri njih se pozna apatija in depresija, kakšne hude motivacije ali navdušenja ni zaznati. Rekel bi celo, da so bolj umirjeni glede na to, v kakšnem življenjskem obdobju so," je pojasnil. Opaža tudi, da so brez volje, brez energije in optimizma. 

"Kdo pravzaprav vodi resor izobraževanja? Kustečeva po vsej verjetnosti ne"

Začetek mature je bil torej po mnenju šolske ministrice uspešen, a približuje se ji že nova fronta. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bo namreč že jutri med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju začel zbirati podpise pod poziv za odstop Simone Kustec.

Poziv Sindikata po besedah glavnega tajnika Branimirja Štruklja na nek način predstavlja ovrednotenje enoletnega dela na področju vzgoje in izobraževanja. "To sodbo je treba izreči, ne glede na to, kakšne bodo posledice in ali bo ministrica sploh reagirala na oceno, ki jo bo dobila. Pomembno je, da se ve, kaj zaposleni v vzgoji in izobraževanju o vodenju resorja mislimo, in da to povemo na glas," je na današnji novinarski konferenci dejal Štrukelj.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Aljoša Kravanja

Podpise pod poziv za odstop ministrice bodo zbirali izključno med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, in sicer od srede do petka, 14. maja. Odločitev, ali bodo prispevali podpis, bo tokrat izključno v rokah zaposlenih, je ob tem poudarila predsednica glavnega odbora Sviza Jelka Velički, ki je pojasnila tudi, zakaj so se v sindikatu odločili za ta korak: "Po letu dni, odkar ministrica vodi resor, se je izkazalo, da preprosto ni kos nalogam in da njeno vztrajanje na čelu ministrstva škodi kakovosti vzgoje in izobraževanja."

Kustečeva po njenih besedah ni prednostno izpostavljala niti zagovarjala ciljev, potreb in idej vzgoje in izobraževanja, prav tako ni pokazala volje in pripravljenosti za dialog z zaposlenimi. "Vztrajno je odklanjala in ignorirala naše pozive, da bi lahko odločali pri oblikovanju ukrepov, ki posegajo na področje naše dejavnosti," je poudarila.

Po njeni oceni je odklanjanje spoštljivega in enakovrednega dogovarjanja eden od ključnih razlogov, zakaj so se ukrepi na šolskem področju sprejemali prehitro ter bili velikokrat nedorečeni ali celo zgrešeni in škodljivi. Ob tem je opozorila, da so bili šole in vrtci vsekakor zaprti predolgo, velike posledice pa se kažejo in se še bodo kazale v celotnem vzgojno-izobraževalnem sistemu. Ministrici je med drugim očitala tudi, da je po eni strani idealizirala kakovost izobraževanja na daljavo, po drugi pa se je "do učiteljev vedla skrajno žaljivo, ko je namigovala, da do epidemije covida-19 nismo znali prižgati niti računalnika".

Ravnanje Kustečeve jih je po besedah Veličkijeve pripeljalo do vprašanja, kdo pravzaprav vodi resor izobraževanja. "Ona po vsej verjetnosti ne," je sklenila. Tudi Štrukelj je opozoril na to, da v zadnjem letu nimamo več izobraževalne politike oziroma da se ta oblikuje zunaj resorja vzgoje in izobraževanja. "Zelo arbitrarno in naključno jo enkrat vodi predsednik vlade, drugič minister za zdravje ..." je dodal.

Ta problem po njegovi oceni najbolje ilustrira "bizarna izjava" ministrice, da se bodo zadeve uredile same po sebi. "To izjavo je treba brati drugače: vemo, da se stvari ne urejajo same po sebi, ampak jih urejajo drugi," je še opozoril Štrukelj. Kot je dodal, največja žrtev neustreznega odnosa do izobraževanja niso zaposleni, pač pa so to otroci, učenci, dijaki in študentje, ki bodo plačali nepotrebno visoko ceno.

Kustečeva: Kar smo do sedaj storili v sodelovanju s Svizom, je bilo konstruktivno narejeno

Ob napovedi Sviza, da bo jutri med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju začel zbirati podpise, je Kustečeva izpostavila, da so v času zadnje vlade sprejeli številne ukrepe, s katerimi sledijo potrebam šol. Konstruktivnega dialoga pa si želi tudi v prihodnje. "V času korone, ki je pravzaprav tudi čas tega vladnega mandata, smo sprejeli številne tako sistemske kot tudi posebne protikoronske ukrepe, vezane na delovnopravno zakonodajo na področju vzgoje in izobraževanje," je dejala.

Ob tem je izpostavila, da so po 12 letih sistemsko spremenili pravilnik o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. "Povečali smo proračun, konkretno prav za plače zaposlenih. Tako imamo za to in prihajajoče proračunsko leto v primerjavi z vsemi preteklimi največji proračun," je navedla ministrica ter dodala, da so v času epidemije covida-19 omogočili številne nove možnosti zaposlovanja, predvsem v pomoč učiteljem in profesorjem. Sistematizirali so tudi dodatna delovna mesta računalničarjev in pomožnega osebja.

"Trudimo se, ves čas to počnemo v dialogu, v komunikaciji, sledimo potrebam šol in ravnateljev. Mislim, da je bilo tudi vse, kar smo do sedaj storili v sodelovanju s Svizom, narejeno konstruktivno, in takšen način si želim tudi v prihodnje; torej da za skupno mizo s konstruktivnim dialogom skušamo poiskati ukrepe in rešitve, ki bodo omogočali še boljše, še kakovostnejše delo vseh naših zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," je sklenila.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
05. 05. 2021 08.30
+1
sviz pa da vidimo ali imate doma pošlihtano
sinhron
05. 05. 2021 08.22
+2
Prepozno ste se zbudili na sindikatu za šolstvo in izobraževanje SVIZ , za odstop Kustečeve bi morali delovati že vsaj 3 do 4 mesece prej , ker ta ženščina ni sposobna za delo , ki ga opravlja , čeprav sam misli , da ga opravlja dobro in to je njen paradoks !
Jan zan 1234
04. 05. 2021 20.16
+0
Res je da ta baba ni za ministrico! Neve ce je sla...ali prisla...!! Je sramota ...
kojnusar
04. 05. 2021 20.00
-1
svizci in cokolada. ne bo vam uspelo. kustec je jelovica. 😏😏😏
M-A-N
04. 05. 2021 19.59
+4
Kaj če bi enkrat zbiral podpise, da to štrukljevo podgano odnesemo iz države??
Dusan21
04. 05. 2021 19.55
+3
Branimir Śtukelj, ko vidim, slišim zanj mi gre na kozlanje, možganski trust pokvarjenosti, do amena,
silce
04. 05. 2021 19.52
+1
Odstop ministrice zaradi nesposobnosti naj se izvede zaradi naših otrok.pa tu niso pomembni ne levi, ne desni, ne sviz,...
kiropraktik
04. 05. 2021 19.35
+1
Štručko, če ti ne uspe pa piši v Bruselj! Zgledi vlečejo!
Antoniozmaj
04. 05. 2021 18.55
-4
revolucija_mb
04. 05. 2021 18.45
+3
Pa spet pred videom, reklama za alkohol. Super se trudi sistem.
Lojze Novak
04. 05. 2021 18.39
+10
Štrukelj, Kučanov zet mora upravičiti svoj renome.
vrtnar01
04. 05. 2021 18.57
+0
obožeobože
04. 05. 2021 18.39
+9
Jaz bom začel zbirati podpise za ukinitev SVIZ a! Predvsem zaradi ultra ortodoksnega levo usmirjenega Štruklja!
Lojze Novak
04. 05. 2021 18.38
+7
Nič ti ne pomaga, če si v desni vladi. Če bi bila v levi, bi bila junakinja, tako je pa na tnalu. Mediji pa lepo suportirajo levičarske kvazi afere.
SUPERKNIGHT
04. 05. 2021 18.36
-5
Pravilno. Naj se ženska zmešana odstrani...
pepe K bolcev
04. 05. 2021 18.18
+6
Zgodba o perspektivni politicarki, ki je v enem letu zapravila ves svoj ugled.
Spirit20
04. 05. 2021 18.24
+1
polarni123
04. 05. 2021 18.36
+1
resslovenka
04. 05. 2021 18.18
+10
Takole je to v praksi. Noben titl ti ne pomaga, če nimaš vizije kaj in kako in se pustiš voditi od drugih čeprav veš, da ni prav, kar ti diktirajo. Taki titli so morebiti sposobni za pisanje naučenih zadev, nekih kvazi strokovnih člankov, ki jih nihče ne bere. So zgolj sami sebi pomembni. Strokovnost nima s tem prav nič, če nimaš tolk poguma, da svoje ideje spraviš na dan in se jih trudiš udejaniti. Kako je s to gospo se je izkazalo v primeru mariborskih dijakov. Žalostno in vsega obsojanja vredno! 😎
marzo
04. 05. 2021 18.17
+3
Po vseh zločinih proti mladini jo čaka mesto predavateljice na FDV. Upam, da bo dekan imel toliko hrbtenice, da jo bo nagnal
Sajuz
04. 05. 2021 18.16
+2
še mal... pa bodo... ministrice stare 20 let?
alkimistos
04. 05. 2021 18.12
+1
Klovni bodo imeli novo akcijo
revirji
04. 05. 2021 18.07
+10
A jhe ta še ministrica? Smo jo prijavili kot pogrešano osebo.