Slovenija

Po ustavni odločitvi o zakonski zvezi pripravili spremenjene obrazce

Ljubljana, 03. 08. 2022 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
12

Na Ministrstvu za notranje zadeve so po odločitvi ustavnega sodišča, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, pripravili spremembe pravilnika o izvrševanju zakona o matičnem registru in obrazcev, ki so prilagojeni odločitvi sodišča. Zakonske zveze istospolnih partnerjev se sicer že lahko sklepajo.

Med obrazci so omenili listino o sklenitvi zakonske zveze in izpisek iz matičnega registra o sklenjeni zakonski zvezi.

Čeprav spremembe obrazcev, ki imajo naravo tiskovin z zaščitnimi elementi in se ne tiskajo na navaden papir, še niso v uporabi, na ministrstvu poudarjajo, da se zakonske zveze istospolnih partnerjev lahko sklepajo že zdaj. Prilagojeni oziroma novi obrazci bodo začeli veljati po sprejetju sprememb pravilnika in dotisku novih obrazcev, to je predvidoma v drugi polovici avgusta po objavi v Uradnem listu.

Zakonski par
Zakonski par FOTO: Shutterstock

V času od objave sodbe ustavnega sodišča sta bili v matični register vpisani dve zakonski zvezi, sklenjeni med istospolnima paroma, so še navedli na ministrstvu.

Ustavno sodišče je 8. julija sporočilo svojo odločitev, da je zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije.

DZ ima pol leta za odpravo neustavnosti, do sprememb zakonodaje pa velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Vlada je že pripravila predlog sprememb družinskega zakonika, ki sledi odločitvi ustavnega sodišča.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
03. 08. 2022 14.52
+3
A bo Primc preživel tole? Al ga bo pobralo?
OrodniK
03. 08. 2022 14.14
+0
Zanimivo, nihče od normalnih se noče več poročat, število porok se je v 20 letih zmanjšalo za 90%, a istospolniki pa bi se radi poročali.... Enako z otrocmi, normalni majo najraj enga al pa raj ne, število rojstev in nataliteta pada, a istospolniki bi radi otroke,... Bravo, vi kar! Narobe svet! Očitno je pravi ukrep za dvig natalitete prepoved spočetja otrok. Kar je prepovedano se najraj počne, al kako? LOL
SDS_je_poden
03. 08. 2022 14.47
-1
Za otroke se odločajo ljudje, ki si jih želijo in imajo pogoje za to. To pomeni službo za nedoločen čas, urejen stanovnajski problem..... Dokler bomo imeli prekarne zaposlitve, zaposlitve za določen čas, predraga stanovanja, prehude pogoje za stanovanjski kredit.... do takrat nam bo padala rodnost. Nimajo tu istospolni prav nič zdraven.
mmickica
03. 08. 2022 15.12
+1
SDSjepodn, niti priblizno ne drzi tvoja trditev! Ce bi bilo tako kot pravis, bi v Afriki in drugod po nerazvitem svetu ostali brez otrok, pa jih imajo na pretek. Ljudje smo enostavno postali prezahtevni, prevec imamo radi svoje lagodno zivljenje in se nam enostavno ni za ukvarjat z vec kot enim otrokom, ali pa celo sploh z nobenim. Zakaj bi se pa, se sprasujejo mladi? Zaradi dviga natalitete? Ne, hvala.
SDS_je_poden
03. 08. 2022 15.19
+2
mmickica: Sej ti ne zamerim nerazgledanosti, ampak res mešaš hruške in jabolka. Bolj kot so ljudje izobraženi, manj otrok imajo. V Afriki, kjer je splošna izobrazba slaba imajo veliko otrok, ker ne znajo razumeti, kaj vsak otrok potegne za seboj. Pri nas je izobrazba relativno visoka, ljudje razumejo, kaj otrok vse potegne za seboj in se kasneje in v manjšem številu odločajo za njih. Otroku je treba zagotoviti neke pogoje, v katerih se bo lahko uspešno razvil v odraslo osebo. Torej rabiš finance, urejen stanovanjski problem....
SDS_je_poden
03. 08. 2022 15.21
+2
mmickica: Če vidiš otroka le kot sredstvo, preko katerih prideš do socialnih transferjev, potem jih štancaš na polno.... lep primer so Romi. So Romi dobro izobraženi? Ne. Če pa otroka vidiš kot bitje, ki se bo razvilo v neko uspešno odraslo osebo, potem veš, kaj to vse potegne za seboj.
son?ek11
03. 08. 2022 13.06
+1
Skrajni čas, da se začnejo vsem priznavati ustavne pravice. Pa kdo za vraga si sploh jemlje pravico in se vtika v življenja drugih ljudi!!!
SDS_je_poden
03. 08. 2022 14.48
-1
Vsak povprečen slovencelj, ki je neizobražen, nerazgledan, ampak ima pa občutek, da mora druge sekirat. Skratka volilna baza SDS in NSi.
EntityOne Gala
03. 08. 2022 12.14
-5
Tudi spol na osebni izkaznici bi moral romati na smetišče zgodovine. Dajmo družbo, ki razdvaja, spremeniti v tako, ki podpira raznolikost in spoštuje sleherno osebo, za to, kar je, in ne za to, kar nekdo od osebe pričakuje.
Mrider24
03. 08. 2022 13.09
+0
Glede na to, kar se dogaja, bi morala kar same poroke romati na smetišče zgodovine.
Mihhaa
03. 08. 2022 12.08
+3
EntityOne Gala
03. 08. 2022 12.15
-1