Slovenija

'Po vasi se širi gost dim in smrad po plastiki, gumah, olju'

Krka, 03. 10. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
215

"Imam dva majhna otroka, ki se pogosto ne moreta igrati zunaj – odvisno od vetra, kam nese dim in smrad." S temi besedami se je na nas obrnil krajan naselja Podbukovje pri Krki. Njegov bližnji sosed že več let v domači peči sežiga raznovrstne odpadke, ki povzročajo močan smrad. Obrnil se je na inšpekcije, a učinka še ni bilo. Iz dimnika se še vedno dvakrat na dan vali gost dim.

Iz sosedove hiše se kadi dim, ki ima oster vonj in peče v nosu.
Iz sosedove hiše se kadi dim, ki ima oster vonj in peče v nosu. FOTO: Anton Zavodnik

Anton Zavodnik se je pred desetimi leti preseli v Podbukovje. Takoj je opazil, da se iz dimnika soseda, ki živi 200 metrov stran, večkrat kadi smrdeč dim. Ker ga zaradi službe pogosto ni bilo doma, sprva temu ni posvečal večje pozornosti. Ko sta si ženo ustvarila družino, pa je dim postajal vedno bolj moteč.

Zaradi ostrega vonja se morajo pogosto umakniti v hišo. "Ko zakuri, se iz dimnika vali gost dim – po strehi navzdol. Odvisno od vetra, ampak včasih se razširi po celotni vasi. Neznosno smrdi po plastiki, gumi in ne vem še čem," je opisal Zavodnik, kaj se dogaja v naselju, ne gleda na letni čas, ali je zunaj mraz ali vroče. Težko je predvsem poleti, ker morajo zapirati okna. "Zunaj je lep, sončen dan, 35 stopinj Celzija, iz dimnika pa se začne kaditi. Z ženo zato otroka pokličeva v hišo, saj je dim zažgane plastike in ostalega materiala strupen," je dodal.

Ko smo odšli na teren, se je iz dimnika sicer kadilo, a dim ni bil gost.
Ko smo odšli na teren, se je iz dimnika sicer kadilo, a dim ni bil gost. FOTO: 24ur.com

Preden smo Zavodnika obiskali, nam je povedal, da sosed zakuri dvakrat na dan – zjutraj in pozno popoldne. Zato smo se v Podbukovje odpravili okoli 18. ure. Čeprav mraza ni bilo, se je iz sosedovega dimnika zares kadilo. Dim ni bil gost, zato vonja nismo mogli opredeliti. Zavodnik je pojasnil, da se vedno kadi v intervalih – najprej rahlo, nato je dim nekaj minut zelo gost, potem se znova umiri. Pokazal nam je fotografije, kako izgleda, ko je zadimljena širša okolica: "To je oster vonj, ki peče v nosu. Mislim, da sežiga tudi odpadna olja. Sosedova žena je sama rekla, da včasih v peč vrže krpe, ki so umazane od olja. Ko sem že pred časom nesel karton v smeti, sem srečal njenega moža in vprašal me je, zakaj ga sploh nosim v smeti, če bi ga lahko skuril doma. Pohvalil se je, da ima on veliko peč, ki zmore vse ter da vanjo lahko zmeče karkoli."

Seveda Zavodnik ne more točno vedeti, kaj sosed sežiga, saj nikoli ni bil pri njem doma in ni videl, kaj točno meče v peč. Predvideva pa, da je to odpadni material, ki ga nalaga pred svojo hišo. Odpadke nenehno dovaža pred hišo in jih nato sežge, je prepričan Zavodnik: "Videl sem, kako je razžagal 1000-litrsko plastično kocko in nato plošče nesel v hišo. Pred hišo ima stalno naložen odpaden material – od lepljenega lesa, razna vedra z lepili, plastiko, gume in vse to zažge."

Sosed pred hišo zbira odpadno embalažo, ki jo nato po besedah Zavodnika kuri v domači peči.
Sosed pred hišo zbira odpadno embalažo, ki jo nato po besedah Zavodnika kuri v domači peči. FOTO: 24ur.com

Institucije prelagajo odgovornost druga na drugo

Zavodnik je soseda na večkrat opozoril, naj preneha s sežiganjem. Ker ni nič pomagalo, se je leta 2011 najprej obrnil na okoljsko inšpekcijo. Po elektronski pošti jim je poslal podroben opis dogajanja in težav, a odgovora ni dobil.

Zakaj niso opravili nadzora, smo vprašali okoljsko inšpekcijo tudi mi. Potrdili so, da so leta 2011 res prejeli prijavo Zavodnika, a da ne morejo kar tako ukrepati: "Inšpekcija za okolje in naravo Inšpektorata RS za okolje in prostor, v skladu z veljavno zakonodajo, nima neposrednega pooblastila za vstop v stanovanjske prostore (vstopi lahko le z odredbo sodišča)." Zakaj niso zaprosili za odredbo sodišča, ki bi jim lahko omogočilo, da preverijo, kaj domnevni kršitelj sežiga, niso odgovorili.

Anton Zavodnik nam je pokazal, na koga vse se je obrnil, a se stanje do zdaj še ni spremenilo.
Anton Zavodnik nam je pokazal, na koga vse se je obrnil, a se stanje do zdaj še ni spremenilo. FOTO: 24ur.com

Za to naj bi bili odgovorni dimnikarji: "Neposredni nadzor nad malimi kurilnimi napravami in uporabljenem gorivu vršijo dimnikarske družbe in dimnikarji na terenu. Če izbran dimnikar pri pregledu kurilne naprave ugotovi nepravilnosti, najprej uporabniku odredi odpravo nepravilnosti, v primeru, da uporabnik temu ne sledi, pa se o tem obvesti inšpekcijo, ki ukrepa v skladu s pooblastili," so zapisali z inšpektorata za okolje in prostor.

Ker prijava na okoljskem inšpektoratu ni padla na plodna tla, se je Zavodnik tri leta kasneje obrnil na Medobčinski inšpektorat občin Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Litija in Šmartno pri Litiji. "Vse sem jim pojasnil, kaj se dogaja, da smrdi in jim poslal fotografije. Najprej nisem dobil odgovora, zato sem jim pisal še enkrat. Potem mi je pisala glavna inšpektorica, da so k sosedu poslali redarja. A pri tem se je tudi končalo – sprememb od takrat ni, sežiganje se nadaljuje," je obupan Zavodnik.

Sosed peč zakuri zjutraj in zvečer.
Sosed peč zakuri zjutraj in zvečer. FOTO: 24ur.com

Odgovore, zakaj se nič ne premakne, smo na medobčinskem inšpektoratu iskali tudi mi. Inšpektorica Helena Kozlevčar je potrdila pričanje Zavodnika: "12. decembra 2014 in naknadno 23. decembra 2014 se je gospod Anton Zavodnik obrnil na naš inšpektorat zaradi sežiganja nedovoljenih snovi v hiši v vasi Podbukovje. Naša redarska služba se je v tistem času nahajala v bližini in se zglasila na tem naslovu. Prijavitelju je bilo odgovorjeno, da so bili sosedje opozorjeni na takojšnje prenehanje kurjenja z odpadki. Gospa je zagotovila, da bodo s temi dejanji prenehali."

A ker nadaljnjih prijav od takrat ni bilo, so na medobčinskem inšpektoratu sklepali, da je sosed opozorilo upošteval in prenehal s sežiganjem.

Medobčinski inšpektorat bo preveril, kakšne odpadke kopičijo na dvorišču.
Medobčinski inšpektorat bo preveril, kakšne odpadke kopičijo na dvorišču. FOTO: 24ur.com

Inšpektorica Kozlevčarjeva je v odgovoru po elektronski pošti še zapisala, da občinski inšpektorat sicer sploh nima pristojnosti ukrepati, ko gre za sežiganje odpadkov doma, v peči: "Področje kurjenja nedovoljenih goriv ureja Uredba o pregledih, čiščenju in meritvah na malih kurilnih napravah, nadzor nad izvajanjem te uredbe izvaja Inšpekcija, pristojna za okolje (38. člen)." Ker pa so odgovorni za odlaganje odpadkov, se bodo še enkrat zglasili pri domnevnem kršitelju in preverili, kaj kopiči pred svojo hišo, je zagotovila Kozlevčarjeva in dodala, da bodo ukrepali v okviru občinskih pooblastil.

Tudi z inšpektorata za okolje in prostor so nam zagotovili, da bodo naša novinarska vprašanja znova obravnavali kot prijavo. A predvidevajo, da je ta problem v domeni občine: "Obstaja sicer velika verjetnost, da gre za komunalne odpadke, ki spadajo pod nadzor občinske inšpekcije."

V čigavi pristojnosti je sežiganje odpadkov v zasebnih hišah, smo vprašali še policijo. "Za kurjenje v kurilnih napravah in kurjenje oziroma sežiganje snovi, kot so embalaža, obdelan les (barvan ali lakiran), iverne plošče, plastika in drugo, je pristojen Inšpektorat RS za okolje in prostor, ki je organ v sestavi Ministrstva za okolje in prostor," so pojasnili s PU Ljubljana.

Zavodnik si samo želi, da ne bi več gledal takšnih prizorov.
Zavodnik si samo želi, da ne bi več gledal takšnih prizorov. FOTO: Anton Zavodnik

Po telefonu smo poklicali tudi domnevnega kršitelja. Želeli smo se oglasiti pri njem, da bi povedal svojo plat zgodbe; torej kaj in zakaj kuri. Rekel je, da se ne bo pogovarjal z nami in odložil slušalko.

Ob vsem tem se postavlja vprašanje – ali so institucije tako spretne, da jim uspe prelagati odgovornost ali pa imamo prezapleteno birokracijo in pomanjkljive zakone? Kako je mogoče, da se ne da ukrepati, ko pa so besede, ki so jih zapisali na Ministrstvu za okolje in prostor, tako jasne: "V skladu s predpisi gorljivih odpadkov ni dovoljeno kuriti v malih kurilnih napravah. Kurjenje gorljivih odpadkov uničuje male kurilne naprave in dimnike, v okolje pa spušča strupene pline, med njimi so najbolj problematični dioksini."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pecl123
11. 07. 2022 20.08
+1
Pri nas ima sosed dvakrat dnevno, skozi celo leto pravi krematorij. kuri parket, ki mu ga vozijo s.p.ji, da jim ni treba deponije plačat... pa še mal je omejen, tko da mu itak noben nič ne more... fasado in teraso imam črno....😩
Dinho8O
03. 10. 2018 19.06
-12
Kaj ste tecni, odpadke dobi zastonj, drva so pa predraga.
Zmaga Ukrajini ..
03. 10. 2018 20.59
+22
Kaj res? Tale sodeč po izglkedu hiše ni tako hudo reven, da si ne bi mogel privoščiti enega normalnega energenta.
Kliko7
03. 10. 2018 17.45
+6
Blackhawk
03. 10. 2018 16.47
+15
ma dejte te inspekcije se bojo sam tm ustulile k ni treba isto k socialna jst poznam enga k je skoks v istih cunah hodu v solo in je ucitlca poklicala da nimajo dnarja za otroka a on je meu cun celo omaro sam u unih je pac rad u solo hou in so se tozl 2 let da so dokazal da otrok nima nc pomankanja glupo
xyxyxyxyxyxyxy
03. 10. 2018 18.39
+14
13klu?
03. 10. 2018 16.27
-48
upam da so sosedji doumeli kako slab sosed se je pred desetletjem preselil k njim.
26277
03. 10. 2018 15.37
+0
LJUBLJANA, Z ODGOVORNOSTJO, DO DRŽAVE.
fairplayy
03. 10. 2018 14.29
+55
v tem primeru mora biti kazen vzgojna in v opomin ostalim, če ne kr na moj travnik odpadke pa kasiram sežig odpakov ki se nam nabirajo na deponijah pa naj gre vse v maloro vključno z nesposobnimi okoljskimi inšpektorji...
wolfterier
03. 10. 2018 15.43
+37
Moja soseda kuri smeti,plastiko in mokra drva,pa jo še noben ni prijavil.Ja,treba bo...
xyxyxyxyxyxyxy
03. 10. 2018 18.42
+14
Vem za dva gostinska lokala, ki vso plastično embalažo skuruta v krušni peči. Pritožbe ne upoštevata, ker kaj ima pa moremo?
optimist11
03. 10. 2018 20.16
+14
Madeni
03. 10. 2018 14.05
+45
Tak, ko so Brajdiči sploh ne vohajo več kurjenja Kablov in ostalega še krompirja iz njive in kure ne pogrešajo več..tudi streljanje in pretep je normalna stvar..??
sandi101
03. 10. 2018 14.01
+99
Inšpektorju so namenjeni samemu sebi, da ima dobro plačano službo za nedelo. Gospodje na kubik...
brabusednet
03. 10. 2018 13.45
+66
Tudi pri nas kmetje kurijo plastiko od bal,kar v 200 liternem kovinskem sodu.Ker nima dovolj zraka se to kadi in tleje dva dni.Problem je po zimi,ko je megla ali vizek zračni pritisk.Je bilo tudi že prijavljeno inšpekciji a nikogar ni bilo na ogled.
paxvobiscum
03. 10. 2018 18.44
-6
slabzadah
03. 10. 2018 13.19
+28
Mene pa zanima, kdo je delal škarpo temu modelu. Naj mi pošlje cifro majstra, ker bi še jaz rad naredil cca 200m takšne škarpe....
Eastman
03. 10. 2018 14.51
+19
SenecaLucius
03. 10. 2018 14.52
+22
Dobra ideja, naj mu pošljejo še gradbenega inšpektorja, ki bo izdal odločbo o rušenju na črno narejene škarpe!
LudwigSosed
03. 10. 2018 16.51
+7
Pa tudi veterinarska inšpekcija bi imela dosti dela pri tej bajti
Anejcc
03. 10. 2018 13.03
+48
Ljudje so egoisticni. Zmeraj bolj. Vsak gleda samo nase, pa naj bo to glede denarja, zdravja, okolja... Za vse drugo se ne obremenjujejo.
Miroslav
03. 10. 2018 13.00
-79
Se en bedak k je iz bloka prisel zivet na vas, pol ga pa vse moti!!!!zase naj se briga
pepe007
03. 10. 2018 13.12
-67
Točno tako. Razen tega ga tudi posnetki v članku postavljajo na laž. Aja, on ima svoje fotke. Photoshop pa tudi zna uporabljati. Dajmo zbrat denar, da bo ta sosed lahko tožil tega blokovca zaradi blatenja dobrega imena. Z novinarji vred, ki so šli o tem pisarit.
Eastman
03. 10. 2018 13.37
+23
Ha ha ha vidim da Photoshop poznaš samo iz forumov, ja vsak lahko v sekundi v photoshopu naredi dim preko slike....
LudwigSosed
03. 10. 2018 13.42
+19
No no Pepe....lahko še jaz kakšno sliko dodam, ki je povsem identična...pa nimam pojma o photoshopu. Tudi sam blatiš g.Antona z "blokovcom".
LudwigSosed
03. 10. 2018 13.57
+10
No no Pepe...tudi jaz imam kakšno identično fotografijo pa nimam pojma o photoshopu. Mimo grede a vaše blatenje je pa dovoljeno?
pepe007
03. 10. 2018 15.06
-16
Sam se je izpostavil in izpostavil še nekoga drugega. Torej si je blatenja želel. Mar ne?
LudwigSosed
03. 10. 2018 16.11
+13
Jaz nisem nikjer zasledil, da se je iz bloka preselil na vas. Blatenje nam pa ne uide....saj živimo na kmetih...blata kolikor hočeš.
Zavodnik73
03. 10. 2018 21.11
-1
Zavodnik73
03. 10. 2018 21.12
misko5lin
03. 10. 2018 22.49
+5
A ti veš kaj so dioksini v tem smrdljivem dimu? Ne veš, domnevam. Izvedel boš, ko boš zaradi tega po onkologiji letal in sam sebe spraševal kako si moral ravno ti fasati raka...
Laki je malo nervozan
03. 10. 2018 12.54
+65
Smo država kjer noben ni za nič pristojen in posledično noben za nič odgovoren.imaš težavo, pokličeš nek organ za katerega misliš, da je pristojen za tvojo težavo in potem doživiš,glejte gospod,mi nismo pristojni za to, pokličite tja pa tja...In ko pokličeš pa sledi,glejte mi ne, pokličite tja, nakar ugotoviš,da si tja že prvič klical. Beda...
Voluhar7
03. 10. 2018 12.22
+32
Če bi pa jaz zakuril pa bi me zaprli takoj. Ne moti nobenega iz javne uprave oz politikov.
lakala28
03. 10. 2018 12.18
+104
Ta članek ima zgrešen naslov. Bolje bi bilo: Ekologija in skrb za njo po balkansko. Pa da jih ni sram, inšpektorjev in redarjev skupaj. Inšpektorju znajo samo kazni za pajčevino v lokalu napisati, redarji pa za varnostni pas pa nepravilno parkiranje, pa najeti rada... Ko je treba pa malo z glavo delati (in tokrat za prav ostvar) pa zmrznejo. Za bruhati, kako nesposobni so.
Aijn Prenn
03. 10. 2018 12.14
+51
V neki vasi so na kupu 3 kmetije, ki pozimi živini krmijo silažne bale. Letno pokrmijo več sto bal. Vsa folija od teh bal zgori za vaškim potokom. Kurjenja se lotijo na večer, ko veter piha proti dolini. Manjši kraj v dolini pa veselo vdihuje te pline vse do jutra, ko se veter obrne v drugo smer.
fairplayy
03. 10. 2018 12.08
+70
Kolk vem po zakonu je direktno zastrupljanje vode zraka in hrane po zakonu kaznivo kaj zdaj tukaj okoljskemu inšpektoratu ni jasno a morejo prvo onkološke in pulmološke bolnike prešteti zaradi vsebnosti PCB, PCT, klora, fluora, žvepla in težkih kovin ?
MausMiki
03. 10. 2018 11.45
+113
V nasi BANANA REPUBLIKI je pac tako. Ce kuris z bukovimidravmi, kiniso opolnoma suha, te lahko doleti kazen tudi do 4.000,00 €. Ce pa kuris paplastiko in podobni odpad pa je vse v redu.
Blackhawk
03. 10. 2018 16.42
+6
mausmiki BANANA REPUBLIKA je zalitev to je se hujs k BANANA REPUBLIKA
Citroncek
03. 10. 2018 11.35
+76
Pogosto vidim to zanimivo logiko: "Naj se pa odseli če mu nepaše,saj je zadnji prišel v vas ." Izgleda, da je od zdrave pameti in državnih ustanov bolj učinkovita naravna selekcija. En konkretni staroselec, niti črn niti bel niti roza, ki je vestno osrečeval sosede s svojimi kurilniškimi posli, je prav na hitro odšel zaradi pljučnega raka. Od česa že? S strupenimi plini pa je poskrbel, da bo kmalu za njim šlo še nekaj sorodnikov in sosedov in je s tem zmanjšal možnost medsosedskih sporov. Kje je tu zdrava pamet? Ni je. Smo jo že pokurili!