Slovenija

'Politika dela nerazumne poteze, skregane s tradicionalno kmečko prakso'

Ljubljana, 24. 03. 2023 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, N.L., U.Z., A.K., M.V.
Komentarji
1406

Zaradi nezadovoljstva, vrste zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu je Sindikat kmetov Slovenije ob 13. uri na več lokacijah po Sloveniji organiziral opozorilni protestni shod. Kmetje so se v Ljubljani s traktorji zapeljali tudi mimo poslopja državnega zbora, kjer so s hupanjem izrazili svoje nezadovoljstvo. Pred tem so predstavniki sindikata prebrali svoje zahteve, podporo pa so jim izrazile tudi druge nevladne organizacije s področja kmetijstva. "Danes bomo vse te zahteve poslali vladi, predsednici države in vsem pristojnim ministrom. Pričakujemo, da nas bodo sprejeli v desetih dneh, sicer bomo aktivnosti stopnjevali," je opozoril Medved.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Današnji shod je minil mirno
    04:09
    Iz 24UR: Današnji shod je minil mirno
  • Iz 24UR: Kmetje z osmimi zahtevami
    03:03
    Iz 24UR: Kmetje z osmimi zahtevami
  • Iz SVETA: Nova davčna reforma
    01:18
    Iz SVETA: Nova davčna reforma
  • Iz SVETA: Na Ljubljanskem barju
    03:35
    Iz SVETA: Na Ljubljanskem barju
  • Iz SVETA: Kmečki punt je potekal v 30 krajih
    02:43
    Iz SVETA: Kmečki punt je potekal v 30 krajih
  • Kmetje s traktorji pred državnim zborom
    00:28
    Kmetje s traktorji pred državnim zborom

Na protestu, ki se je glede na podatke o zbirnih lokacijah odvil v več kot 20 krajih po državi, so kmetje s traktorji in transparenti vozili po lokalnih cestah, napovedali so tudi, da se bodo zbrali pred sedeži območnih kmetijsko-gozdarskih zavodov.

Več sto traktorjev je ohromilo promet tudi v Ljubljani, številni so imeli s seboj tudi transparente z napisi, da nasprotujejo izgradnji kanala C0. Po protestu pred DZ so se odpravili do samega gradbišča, o katerem so parkirali traktorje in razvili transparent z napisom "Ljubljančani nočemo klorirane vode".

Kot je razvidno iz spletne strani sindikata, se bodo kmetje na protestu med drugim zbrali v Ljubljani, in sicer pri hipodromu Vrbljene in na lokaciji kanala C0 na območju Kleč, pri Kmetijski zadrugi Trebnje, pri Supernovi v Novem mestu, v Novi vasi na Blokah, na dveh lokacijah na območju Ptuja, v Mariboru in še nekaterih drugih lokacijah na Štajerskem, pa tudi v Prekmurju.

"Nočemo biti nacionalni park Evrope"

V Novem mestu so se kmetje zbrali pred nakupovalnim centrom v Mačkovcu, kjer je tajnik sindikata kmetov Slovenije Jernej Redek povedal, da se zavzemajo za to, "da bi še naprej lahko pridelovali zdravo kakovostno in lokalno hrano, obdelovali slovensko zemljo, zagotavljali ljudem zdravo pitno vodno ter preživeli in razvijali svoje kmetije".

Redek je povedal, da je protest usmerjen proti zahtevam skupne kmetijske politike, "proti zahtevam iz drugih ministrstev, ki tepejo kmete, proti temu, da naše resorno ministrstvo pri celotni kmetijski politiki popušča okoljevarstvenikom in dela nerazumne poteze, ki so skregane z vsako tradicionalno kmečko prakso." Tajnik sindikata tudi poudarja, da jih je strah za delovna mesta. "Vemo, da so Dolenjska, Posavje in Bela Krajina živinorejsko območje, kjer živinorejske kmetije zagotavljajo največ delovnih mest. Če ne bo živinoreje, jih ne bo več. Zavzemamo se za ohranitev delovnih mest."

Po njegovih besedah, kmetje ne podpirajo tega, "da bodo k nam iz drugih kontinentov vozili hrano". S tem si bo Evropa umila roke, meni. "Pri nas imamo zeleno, od drugod bomo pa uvažali hrano po drugih standardih. Enostavno nočemo bit nacionalni park Evrope."

Prav tako so se kmetje zbrali tudi v Kranju.

Povod za protest so okoljske zahteve do kmetov, poleg tega kmetom pretijo novi davki, pereča so cenovna neskladja, težave so tudi z zvermi. 

Zahteve bodo poslali vladi, predsednici države in pristojnim ministrom

Še pred protesti so predstavniki sindikata in nekaterih drugih nevladnih organizacij s področja kmetijstva zahteve prebrali pred državnim zborom.

"Kmet je skozi stoletja in generacije skrbel za naravo, okolje in obdelano krajino, rezultat njegovega dela je zeleno slovensko podeželje in blaginja slovenskih državljanov. Ne dovolimo, da se to uniči, saj poti nazaj ni!" je uvodoma povedal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved

Po njegovih besedah zahtevajo, da nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, ponovno preučitev in zmanjšanje območja Natura 2000, izvajanje podnebnih in okoljskih ukrepov, zapisanih v strateškem načrtu skupne kmetijske politike na način, da so dostopni kmetu, jasne in enostavne pogoje izvajanja ter administrativno nezahtevne ukrepe. Zahtevajo, da prehranska varnost Slovenije - prioriteta - ne sme biti podrejena okoljevarstvenim avanturam, stop novim davkom, zahtevajo uskladitev vseh neposrednih plačil in ostalih sredstev z inflacijo. Zahtevajo tudi, da se kmetijstvu namenjena sredstva skupne kmetijske politike v celoti obdržijo v kmetijskem sektorju. 

Medved je poudaril še, da za današnjimi protesti ne stoji nobena politična stranka, pač pa je namen protesta zastopati interese kmetov. "Danes bomo vse te zahteve poslali vladi, predsednici države in vsem pristojnim ministrom. Pričakujemo, da nas bodo sprejeli v desetih dneh, sicer bomo aktivnosti stopnjevali."

Potrošnike pozvali, naj kupujejo slovensko hrano

Roman Žveglič, predsednik KGZS, je povedal, da si slovenski kmetje niso mislili, da bodo morali s takimi zahtevami iti pred slovensko javnost 450 let po znamenitem slovensko-hrvaškem kmečkem uporu in 30 letnici vseslovenskega kmečkega štrajka, ko so zaprli vse slovenske meje. "Situacija je tako kritična, da smo v to primorani." Poudaril je, da se zahteve se tičejo nacionalnega interesa. "Zato pozivamo vse državjane, potrošnike, da nas podprejo tako, da kupujejo slovensko hrano, lokalno, da se točno podučijo, katere je ta hrana, da ne nasedajo drobnemu tisku. S tem bodo največ naredili, da bo slovensko kmetijstvo stalo in obstalo."

Alenka Marjetič Žnidar iz Zadružne zveze Slovenije je izpostavila, da so slovenske kmetije tiste, zaradi katerih je slovensko podeželje poseljeno, obdelano, slikovito in socialno varno, naša država pa prehransko varnejša. "Z vsako ukinjeno kmetijo, z vsakim izgubljenim mladim prevzemnikom izgubljamo vse našteto," je opozorila.

Tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule je opozorila na razmere v kmetijstvu. "Zveza spremlja svoje članstvo in ugotavljamo, da starejše odhajamo, mlajše pa ne prihajajo v takšni meri, kot bi si želeli," je izpostavila in pozvala k skrbi za vse deležnike, da bodo lahko še naprej pridelovali hrano.

"Kako si predstavljate, da bomo mladi še naprej vztrajali in kmetovali, ko pa se nam onemogoča razvoj naših kmetij," je zanimalo predsednico Zveze slovenske podeželske mladine Anjo Mager. "Že več let opozarjamo na iste stvari in iste težave, razmere pa se v kmetijstvu niti slučajno ne izboljšujejo, kvečjemu se krepko zaostrujejo," je dejala.

Protestom se bodo med drugim pridružili tudi lastniki zemljišč ob trasi povezovalnega kanala C0 v Ljubljani. Eden od njih je napovedal, da se bodo kmetje v prestolnici s traktorji pred parlament pripeljali že ob 12.30 uri, nato pa se bodo odpeljali na lokacijo protesta. Kot je dejal, namreč ne želijo povzročati gneče v času, ko se bodo ljudje odpravili iz služb.

Ministrica Šinko: Kmetje vedo, da smo na njihovi strani

Izjavi kmetov je prisluhnila tudi pristojna ministrica Irena Šinko, ki je poudarila, da so na kmetijskem ministrstvu ves čas v stiku z nevladnimi in ostalimi organizacijami. "Kmetje vedo, da smo na njihovi strani, da poznamo njihove zahteve, ampak vse niso rešljive čez noč," je dejala.

Po ministričinih besedah se zavzemajo za strožje varstvo kmetijskih zemljišč, prav tako je prepričana, da je treba iti pri določenih okoljskih ukrepih kmetom naproti. "Na različnih področjih so dogovori možni," je prepričana Šinko. Je pa dodala, da vse ni v rokah kmetijskega ministrstva, ampak se je treba pogovoriti tudi z drugimi resorji.

"Slovenski kmet najbolj reguliran kmet v Evropi"

NSi zaradi okoljskih omejitev pri kmetovanju in posledično pri zagotavljanju prehranske samooskrbe zahteva sklic nujne seje odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor. Med razlogi za sklic je poslanka NSi Iva Dimic navedla po njenem pavšalno določena območja ukrepov, povezanih z okoljsko občutljivim trajnim travinjem in mokrišči.

Kmetje danes ne bodo protestirali brez razlogov, kmetje so ogorčeni, jezni in tudi razočarani, je Dimic dejala v izjavi za javnost. Po njenih besedah se srečujejo z draginjo, višjimi cenami semen in gnojil, na drugi strani pa se "pod vedno večjo pretvezo ekologije" omejuje njihovo delo in posledično samooskrbo.

Ocenila je, da je slovenski kmet najbolj reguliran kmet v Evropi, poleg birokracije pa se že skoraj desetletje bori s povečanim staležem divjadi in zveri, kar "praktično onemogoča normalno kmetovanje in živinorejo". Letos pa je kmete ter kmetijsko službo in Kmetijsko gospodarsko zbornico Slovenije dodatno negativno presenetila še novica, da sta ministrstvo za naravne vire in kmetijsko ministrstvo predstavila novo karto okoljsko občutljivega trajnega travinja za Slovenijo.

NSi zaradi okoljskih omejitev pri kmetovanju zahteva sklic nujne seje odbora DZ.
NSi zaradi okoljskih omejitev pri kmetovanju zahteva sklic nujne seje odbora DZ. FOTO: Luka Kotnik

Omejitve, ki iz tega izhajajo, bodo po njenih besedah najbolj občutili kmetje na Primorskem v Vipavski dolini, slovenski Istri, območju Pivke, Postojne in Ilirske Bistrice ter na Notranjskem na območju Cerknice in Blok.

"Skrbi nas, ker na več 1000 dodatnih hektarih ne bosta več možna normalna kmetovanje in pridelava hrane. Obseg teh zemljišč se povečuje z 19.000 hektarjev na 27.000 hektarjev, zato NSi sklicuje nujno sejo odbora za infrastrukturo, okolje in prostor," je dejala poslanka, ki opozarja, da bomo "z birokratskimi omejitvami pokopali slovensko kmetijstvo".

Po njenih besedah se izkazuje, da so območja, kjer je uveden ta obvezni ukrep, zarisana pavšalno, brez upoštevanja dejanskega stanja na terenu. Zato jih v NSi zanima, kdo je pripravil strokovne podlage, kateri kriteriji in koliko stari podatki so se upoštevali ter ali so bile v zadnjih petih letih opravljene analize stanja na terenu. V NSi zahtevajo revizijo vrisanih območij in uskladitev z dejanskim stanjem mokrišč.

"Kmetje se ne strinjajo s tem, da ne morejo prosto kmetovati na svojih površinah, da ne smejo preoravati svojih zemljišč, na njih kolobariti in pridelovati poljščin, ki so v tem času nujne v smislu lokalne pridelave in prehranske varnosti," je poudarila poslanka.

Dejstvo po njenem je, da so tako okoljsko občutljivo trajno travinje kot mokrišča ekološko zelo pomembni ekosistemi, ki jih je treba varovati. "Če želimo dobre okoljevarstvene učinke, pa je nujno, da so območja, na katerih postavljamo restriktivne pogoje kmetovanja, čim bolj natančno določena, saj sicer po nepotrebnem omejujemo že tako omejeno in opešano kmetijstvo na teh območjih," je sklenila Dimic.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1406)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
26. 03. 2023 09.03
-3
Samo, še cerkev mora organizirati proteste , pa bomo vsi na ulici . Vse pod to vlado gre narobe. Pod prejšnjo vlado pa je bilo vse super . Za vsem temi prostesti stoji in podžiga stranka SDS . Kmetom še nikoli ni šlo tako dobro , kot jim gre danes. Jejmo slovensko hrano, lepo in prav. Kupujmo , to hrano po zmernih cenah , ne pa pod geslom "Domače je najboljše" cene dvigovati v nebo. Če lahko Nemec ,Avstrijec ali Italijan je svojo doma predelamo hrano, zakaj ta hrana ni potem dobra za nas Slovence. Vsak vrtičkar, mali kmet pa res ne more od te predelane hranme živeti . Ima pa svojo potrebno mehanizacijo , kot da opravlja z 100 ali več hektarsko zemljo. Pojdite na tržnico in spremljaje malo prodajlce zelenjave, kako spretno manipulirajo z številkami , kot da imajo v glavi mini računalnike . Kar po domače vse se zaobkroiži na okroglo število.
Medo1964
02. 02. 2024 15.55
Probaj en teden bit kmet, ko si tak pameten
HauSSer
25. 03. 2023 10.48
+3
Mojo misel je povzel že @Feraltribune v svojem komentarju ob 8.42. To velja in za Fides, protestni shod upokojencev, traktoristov, da ne omenjam gradnje kanalizacije...Dežurne SDSove vuvuzele (Vili Kovačič, Aleš Primc, Pavle Rupar....) "zahtevajo pravico", zanimivo, nihče ni te "pravice" iskal v janševanju....
Perivnik
25. 03. 2023 10.22
+3
Toliko sovražnosti kot jih je pod tem člankom, pa že nekaj časa ni bilo. Samo dokaz, kako so levičarji nevoščljivi kmetom, tudi to, da za njih garajo cele dneve.
pekoči paradižnik
25. 03. 2023 13.25
-4
dobivajo subvencije tudi od levičarjev,... garajo pa ne prav hudo, so svetovni prvaki po številu traktorjev na hektar obdelovalne zemlje.
apodgra
26. 03. 2023 09.09
+0
Perivnik Minili so časi ,ko je kmet garal . Če kmet dela in po tvojem gara dela za sebe. Tudi vsi ostali,ki delajo morajo garati , da si zaslužijo ,toliko, da lahko živijo. Še nobeden kmet ni stradal. Veliko, pa je redno zaposlenih , da lahko preživijo , morajo iskati pomoč na Karitasu ali Rdečem Križu. NIhče ni nevošljiv kmetov. Da je kmet nazadovoljen s svojim stanjem , ni kriva država , kriv je sam.
Klasik
25. 03. 2023 10.12
+5
Kmetijska zbornica v vseh letih NI delala za kmeta ampak je sama sebi namen, da ne govorim o predsedniku, ki je le okras. Nič niso dosegli pri davčnih spremembah za normiranec, članstvo pa je obvezno halooo. Da ne omenjam ekoloških kmetov, ki se borijo za kvaliteto hrane zbornica pa jim sploh NIČ ne pomaga, po možnosti jim meče polena pod noge.
Perivnik
25. 03. 2023 09.37
+3
Berem komentarje, upam si trditi, ljudi, ki nimajo pojma ne o dnevni politiki, še manj o kmetovanju. Verjetno, kar izhaja iz komentarjev, so pa zelo zelo "žle..ht.." do kmetov???? Naj za vse napišem: VSI TI ZAOSTRENI POGOJI KMETOVANJA, PROTI KATERIM SO KMETJE (TAKO MOJ DEDI, KI JE KMET ŽE 60 LET), SO "DELO" VLADE ROBERTA GOLOBA!!!!!! Da pa se pritožujete, ker kmetje protestirajo proti izgradnji C0, vas je pa lahko samo SRAM. Za vas, za vašo pitno vodo se potegujejo.
apodgra
26. 03. 2023 09.13
-1
Ne vem točno, zakaj so bili kmetje na ulici , ali zaradi svojega slabega gmotnega položja ali zaradi sporne kanalizacije . Kmet se poteguje za pitno vod , ko pa jo sam najbolj onasežujke. ŽIvinoreja je ena največjih osnaževalcev ozračja in pitne voda.
natmat
25. 03. 2023 09.05
-4
Zakaj so se ravno sedaj kmetje spomnili da bodo protestirali?Proti onesnaženju vode?Seveda sedj so se spomnili strici iz ozadja da je prilika da vse požene na ulice!!!Zakaj ne protestirajo proti trgovinam ki rastejo kot gobe po dežju na poljih pa še ogromna parkirišča zdraven???Ali ti ne osnžujejo okolja???
Anion6anion
25. 03. 2023 09.01
-2
Kmetje , kje ste bili v času puklastega? A takrat sta se vam pa cedila med in mleko?
Perivnik
25. 03. 2023 09.33
+1
@Anion6anion - Ali si imel v mislih vlado JJ? Ne vem, piši direktno, jasno, odprto!! VSI TI ZAOSTRENI POGOJI KMETOVANJA, PROTI KATERIM SO KMETJE (TAKO MOJ DEDI, KI JE KMET ŽE 60 LET), SO "DELO" VLADE ROBERTA GOLOBA!!!!!!
Medo1964
02. 02. 2024 15.58
Perivnik,,, ce napise "jasno , diektno",, mu zbrisejo komentar... ok?
Klasik
25. 03. 2023 08.58
+4
Spoštovani kavčarji, nova obdavčitev je, če bo kmet pridelovali zelenjavo. A je to prav, da še tisto malo pridelovalcev sploh ekoloških dodatno obdavčijo? Če ne verjamete se pozanimajte na Ministrstvu za kmetijstvo. Zakaj bi še kmetje pridelovali zelenjavo? Za višje plače javne uprave. Hvala NE.
vvvilice
25. 03. 2023 08.56
+3
Naša politika tudi na tem področju je hlapec Bruslja, ki je hlapec amerov. Ne bo se spremenila. Žal
area51
25. 03. 2023 08.42
+0
Zanimivo, vsepovsod kjer se zadnje čase pojavijo nezadovoljni ljudje, ker jih v "svobodi" skubijo do spodnjih gat, eni tule takoj vidijo janšiste in fašiste, kajti sedaj v svobodi pa res moramo biti vsi zadovoljni in plesati. V resnici so pa še najbolj zadovoljni vodje kolesarskih protestov, ki so jim sedaj v svobodi z neba padle razne državne in evropske službice, kjer imajo najmanj 11 mesecev dopusta na leto, da lahko "fatajo" po raznih, Sejšelih Maldivih, Dubajih....
Tomi Sluga
25. 03. 2023 08.55
-2
Ti si tipični sds lažnivec, ki druga ne zna kot lagati. Mi prosim našteješ vsaj enega "kolesarja", ki je dobil evropsko in državno službo, ima 11 mesecev dopusta in je bil na Sejšelih, Maldivih, Dubaju???? Vsaj enega, lepo prosim!!! Vemo kdo je igral golf z dobavitelji medicinske opreme in se sončil na njihovih jahtah-točno tisti diktator, proti komu smo se kolesarji borili. Ti pa si lažnivec.....sdsovec pač.
apodgra
26. 03. 2023 09.22
-3
area51 Moraš biti slep in gluh . če ne vidiš kako se SDS z svojim dosmrtnim predsednikom "bog nad bogovi" trudijo vsaki dan ,kako zrušiti to vladio. Vsa sredstva so jim dovoljena imajo pa tudi veliko podporo v javni RTV hiši Slovenije . Največje zlo v Sloveniji so stranka SDS, NSi in pa novinarji ,ki postavljajo takšna neumna vprašanja , da imaš odgvor ža na dlani. Večjih neumnosti,ki si jih naisal razumeš samo ti ali pa butalci , normalen človek bi rabil strokvnega prevajalca.
Feraltribune
25. 03. 2023 08.42
+8
Delam v kmetijstvu že 30 let. Poznam stanje do obisti. Kmetijska politika za obdobje 2023 - 2030 se je sprejemala na evropskem nivoju in procesi so se dogajali v letih 2010 - 2020. Dolgih deset let so v tem procesu sodelovali vsi. Od slovenskih organizacije je v procesu sprejemanja kmetijske politike največ sodelovala prav stanovska organizacija kmetov, to pa je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. V tej zbornici imajo veliko večino tvorijo pristaši SDS, SLS in NSi. Niti eden funkcionar KGZS ni pristaš levih strank. Niti eden v zgodovini. VSi so desni. V desetletnem procesu kreiranja evropske kmetijske politikw za obdobje 2023 - 2030 so deležniki prišli do spoznanja, da je s subvencijami treba okrepiti kmetijsko okoljske programe, zelanjadarstvo, sadjarstvo in urejanje kmetijske krajine. Nekoliko manj subvencije bo namenjenih intenzivni živinoreji . To je vse. Kaj so torej počeli ti ljudje iz KGZS v preteklem desetletju ? Tisočkrat so potovali v Bruselj. Na kakšen način so zagovarjali svoje interese ? Zakaj kmetov ni motila taista kmetijska politika v zadnjih dveh letih, ko je bil na oblasti Janša ? V času odkar je na oblasti aktualna vlada se ni spremenil niti en zakon, niti ena uredba, niti en pravilnik, niti ena strategija. Nič ni drugače, kot je bilo za časa Janše. Zakaj torej takrat kmetje niso šli na ulice ? Odgovor je enostaven. Ker ne gre za nobeno strokovno vprašanje, ne gre za nobene realne probleme, kmetje so le orodje v rokah slovenke desnice, predvsem Janše in za temi protesti stojijo SDS, SLS in N SI. Desnica želi mimo volitev ponovno priti na oblast zato ji pri tem pride prav vsak, tudi slabo kmetje. Tako preprosta je ta stvar.
apodgra
26. 03. 2023 09.28
-1
Še so pošteni kmetje , ki gladajo na kmetijsko politiko trezno in razumno. Kmetje naj raje potrkajo na vrate kmetisjko gozdarske zbornice in njih vpašajo, kaj zo storiliza njih vsa ta leto. Če niso storili za kmeta ničesar , so pa lepo poskrbeli zase in lepo živeli.
asdfghjklč
25. 03. 2023 08.10
+6
Kmetje naj začnejo trgovati med seboj, police v trgovinah pa pustijo prazne. Bodo politiki hitro postali lačni, ker ne bo več hrane na policah. Kmet je od nekdaj vir hrane za vsakega. Razen, če se politiki in mestjanarji gred nabiralce po travnikih in ob gozdovih, kjer bodo nabirali divje jagode in maline ...
Jožajoža
24. 03. 2023 21.59
-1
Kvalifikacije kmet ni sposoben preživer brez subvencij
Jožica51
24. 03. 2023 21.59
+8
Vse čestitke vsem za današnji protest
Jožajoža
25. 03. 2023 08.09
+4
Zakaj že so bili v Ljubljani??naj gredo pred kler ZLA,testenjakovo,tam so krivci.ta vlada je samo poerbala tak kaos v sloveniji
poper00
24. 03. 2023 21.59
+3
Kmetje ni vam ravno v ponos ,da se daste vodit od komunističnega politkomisarja in poslušate kako vam primc dirigira.V bodoče se malo pozanimajte zakaj stavkate ne ,da nobeden ne ve povedat.Nažgani na traktorjih za 100000evrov pa se rajši vozite po njivah.
apodgra
26. 03. 2023 09.35
-1
popero00 Res je , da nauki idejnega vodja ostanek komunisat ,ki je še parlamentu in vodi stranko, trop ovčic , naletijo vedno na prava ušesa in so netilo vseh političnih požarov v Sloveniji . Slovernija bo zaživela šele takrat, ko se bo ta človek obračal v grobu. Žal je tako in Slovenci smo sami krivi, da nam ta človek greni življenje , nas polarizira in vnaša sovraštvoi med nas.
Jožajoža
24. 03. 2023 21.58
+6
Ljudje hočejo zdravo hrano
Jožajoža
24. 03. 2023 21.57
+0
Ja,janšizem je zlo pumpat kmete s porscheji in po več 100 tisoč evrov subvencij .....se ne bo I šlo.lti kvazi kmeti ne bodo več zastrupljajo naših otrok
Jožica51
24. 03. 2023 21.56
+13
Bravo kmetje 👍 drugi teden pa še močneje
RdecaPesa
24. 03. 2023 21.55
+0
Ocitno so vsi problemi nastali v zadnjem letu? Ali pa so vsi skupaj nahujskani politikanti?
Ponent
24. 03. 2023 21.34
-5
Kje so pa bili do sedaj? So imeli boljše pogoje pod Janšo? S temi stotisoče evrov vrednimi igračkami, ki so jih dobili od države se naj spravijo na njive delat, ne da se bunijo po mestih, pa pljuvajo po vladi, Kupujejo pa v Lidlu.
periot22
24. 03. 2023 21.55
+10
apodgra
26. 03. 2023 09.51
-1
Periot22 Kmet, če bi lahko bi poral tudi plastiko .