Slovenija

V koaliciji na vidiku nove težave, Šarec pa: Delamo dalje

Ljubljana, 20. 12. 2019 06.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š./L.Š./STA
Komentarji
288

Po napeti noči preštevanja glasov podpore za Angeliko Mlinar, ki je na koncu vendarle postala ministrica brez resorja, pristojnega za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je še bolj jasno, da bo v nasprotju z željami premiera Šarca koalicijski čoln manjšinske vlade še naprej majajoč. Napeto vse bolj postaja tudi v stranki DeSUS. Vodja Desusovih poslancev Franc Jurša že napoveduje, da so s poslancem Robertom Polnarjem zelo blizu točke razhajanja.

Po napetem iskanju podpore Angeliki Mlinar so v četrtek glasove za njeno imenovanje na čelo kohezijskega resorja na koncu zagotovili poslanci koalicije z izjemo enega poslanca Desusa, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnosti. Proti njeni izvolitvi so bili v SDS, Levici, NSi in v večini stranke SNS – na koncu sta bili odločilni dejanji dveh njihovih poslancev (Zmago Jelinčič ni glasoval, Dušan Šiško pa se je vzdržal).

Ker je bila Mlinarjeva izvoljena tudi s pomočjo enega vzdržanega glasu SNS in odsotnega Jelinčiča, je premier Marjan Šarec po glasovanju odgovarjal tudi na vprašanje odvisnosti vlade od SNS: "Manjšinska vlada pomeni, da nima večine v DZ in je prisiljena iskati glasove tudi zunaj koalicije. Tega se moramo v Sloveniji navaditi. Dokler bo vlada manjšinska, bo tako."

Premier Marjan Šarec je moral odgovarjati tudi na vprašanja glede odvisnosti vlade od stranke SNS.
Premier Marjan Šarec je moral odgovarjati tudi na vprašanja glede odvisnosti vlade od stranke SNS. FOTO: Bobo

Na vprašanje, kaj bo dobil Jelinčič v zameno za glasovanje poslanske skupine, pa je Šarec odvrnil, da ne ve, kaj naj bi dobil in zakaj bi moral, glede na to, da Jelinčiča danes v DZ ni bilo. "Glasovanje je opravljeno, ministrica je potrjena in delamo dalje. S tem, kaj naj bi kdo dobil, se ne ukvarjam," je dodal premier.

Glede pričakovanja, ali bodo torej vsakič znova živčno preštevali in iskali podporo, pa je premier odvrnil, da je tako že cel mandat. "Ne spomnim se dneva tega mandata, razen na rojstni dan, ko smo sprejeli proračun, da bi minil pretirano mirno. Vedno se je nekdo vsajal," je dejal. Priokus ob tesnem izidu pri imenovanju Mlinarjeve pa je po njegovih navedbah dober: "Če je vlada manjšinska, bi vsi pričakovali, da ne bo večine. Pa je bila."

Polnar za zdaj še ostaja v poslanski skupini

Sezono političnih prestopov pa je otvorila poslanka SNS Lidija Ivanuša, ki je presedlala k Janševi SDS. Kot je zapisala na družbenem omrežju Facebook, ravnanja SNS v zadnjem času ne odražajo ciljev in vrednot, zaradi katerih se je odločila za aktivno politično udejstvovanje.

Po včerajšnjih trenutkih napetosti pa se v koaliciji odpirajo nove težave, še posebej napeto je v stranki DeSUS. Njihov poslanec Robert Polnar je namreč znova ravnal drugače kot preostala poslanska skupine.

 

Slednji je sicer veliko prahu nedavno dvignil ob nasprotovanju zakonu o izvrševanju proračunov. Za zdaj ostaja v poslanski skupini, saj so po besedah Franca Jurše v predprazničnem času, po praznikih pa napoveduje temeljit pogovor z njim.

Na vprašanje, ali Polnarja po zadnjih dveh glasovanjih v DZ še vidi v poslanski skupini, pa je Jurša odgovoril, da je ključnega pomena tudi odnos, ki ga ne izkazuje tako, kot bi ga moral. "Dvoje glasovanj ni v skladu s stališčem poslanske skupine. Je pa res, da v skladu z ustavo poslanec lahko glasuje po svoji vesti," je dodal.

Polnar je že dvakrat glasoval v nasprotju s stališčem svoje poslanske skupine, zato je v stranki DeSUS precej napeto.
Polnar je že dvakrat glasoval v nasprotju s stališčem svoje poslanske skupine, zato je v stranki DeSUS precej napeto. FOTO: Bobo

Poudaril je še, da mora biti poslanska skupina enotna, v njej se je treba pogovarjati in konec koncev sprejeti skupno stališče, ki ga predstavijo drugim poslanskim skupinam v DZ.

Polnar je sicer ob zapletih pri sprejemanju proračunskih dokumentov dejal, da vlado podpira, a da je trenutno podpornik politike, ki ni sposobna alternativ. Če bi bila v tem mandatu DZ kakršna koli možnost za sodelovanje v drugi vladi, ki bi zmogla več poslanskih mandatov, bi v njej sodeloval, je povedal takrat in dodal, da tudi s SDS Janeza Janše.

Če se bo Polnar res razšel s poslansko skupino, bi to pomenilo tudi nov udarec za manjšinsko koalicijo. Ta bi tako izgubila še en glas in bi jih imela v DZ 42, kar bi vsakokratno nabiranje parlamentarne večine naredilo še bolj naporno.

Šarec odvisen od SNS? 'Dokler bo manjšinska vlada, bo tako'

Ker je bila Mlinarjeva izvoljena tudi s pomočjo enega vzdržanega glasu SNS in odsotnega Jelinčiča, je Šarec odgovarjal tudi na vprašanje odvisnosti vlade od SNS: "Manjšinska vlada pomeni, da nima večine v DZ in je prisiljena iskati glasove tudi zunaj koalicije. Tega se moramo v Sloveniji navaditi. Dokler bo vlada manjšinska, bo tako."

Na vprašanje, kaj bo dobil Jelinčič v zameno za glasovanje poslanske skupine, pa je Šarec odvrnil, da ne ve, kaj naj bi dobil in zakaj bi moral, glede na to, da Jelinčiča danes v DZ ni bilo. "Glasovanje je opravljeno, ministrica je potrjena in delamo dalje. S tem, kaj naj bi kdo dobil, se ne ukvarjam," je dodal premier.

Glede pričakovanja, ali bodo torej vsakič znova živčno preštevali in iskali podporo, pa je premier odvrnil, da je tako že cel mandat. "Ne spomnim se dneva tega mandata, razen na rojstni dan, ko smo sprejeli proračun, da bi minil pretirano mirno. Vedno se je nekdo vsajal," je dejal. Priokus ob tesnem izidu pri imenovanju Mlinarjeve pa je po njegovih navedbah dober: "Če je vlada manjšinska, bi vsi pričakovali, da ne bo večine. Pa je bila."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
21. 12. 2019 11.13
+2
Šarec bi bil vseeno boljši na komik-odru ali pa v mizarski delavnici. Jelinčič pa na Dobu, kjer bi z Jankovičem preštevala nakradeno premoženje. Vsi ti in še mnogo drugih pa nam vodi državo in kroji naša življenja. Pijavke, nesposobne samostojnega preživetja na trgu s poštenim delom. Politika , korupcija jim je edina možnost.
ahim1225
21. 12. 2019 17.31
+1
OKRADENI! Z vami se strinjam, dodajam pa, da Šarec naredi največ za Slovenijo, če nič ne dela!
ironi
23. 12. 2019 10.04
-1
Da, tako je! Če pogledamo njegove spremembe v zakonodaji v enem letu, se lahko prejšnji skrijejo! Zdaj pa poglejmo, kaj je DEMOKRACIJA, večna laž! Zakaj? Ker naj bi oz. morajo poslanci poslušati/ubogati svojega liderja/predsednika stranke. Kje je tukaj volja poslanca, da lahko/mora glasovati po svoji vesti? Velika laž, ki se vidi v DZ iz letala. In to se dogaja že od FARAONA naprej, kajne?! Kdaj si bo tukaj človek v srcu nalil čistega vina za človeštvo v sistemih? Kot zgleda, nikoli. Kot vidimo sedaj ob glasovanju za g. Mlinar, bosta oba poslanca deležna šikan, proti katerim se bosta morala kar naprej bojevati.
Mirko Igor
21. 12. 2019 08.15
+4
Jelinčič je na isto foro volivce že okrog prenesel. potem pa izpadel. Je kot superman, ko strga obleko se pokaže rdeč znak. :)) Pa ni panike v znaku. Dejanja so drugračna kot njegove besede. Tako kot he zunanja obleka ali lapanje drugačno od znaka.
Lado Lopati?
20. 12. 2019 19.50
+3
Ja ,tej rdeči "državi" ni pomoči !!!!!
Balki30
20. 12. 2019 19.50
+1
Spodaj spt stonickni serpentinsek laja..isto...pod razlicnimi nicki...sveckarji to sveckarji ono...a je lahk se bolj ocitno....pa to
Frane Šajn
20. 12. 2019 17.39
+3
Meni se zdi da Polnar verjetno tudi namerava v vrste SDS-a kot Jelinčičeva poslanka! Tam je lepo ne rabiš nič mislit le čakaš na ukaz in ga izpolniš. Enostavno in seveda strogo demokratično!
ahim1225
20. 12. 2019 17.45
+3
Balki30
20. 12. 2019 19.51
+0
Desus nezadovoljen z njim ker ne dela kot mu ukazejo...v vseh strankah pricakujejo da bos glasoval kot ostali....sam ti spt vidis sds...pa to
julij19
20. 12. 2019 16.09
+20
Jelinčiča so same lape,namerno ni glasoval,ker je dobil od šarca lepi kupček,tak kot za proračun,sramota,da govori eno dela pa drugo.Upam,da nikoli več ne pride niti do vrat parlamenta,ker je dvorezni meč.Pokvarjen,da smrdi.
Antropozofija
20. 12. 2019 16.17
+14
Jelinčiču je dokazana korupcija v Azerbeidžanu, zato ima prepoved v svet Evrope.. Kar za Angeliko ne velja..
wolfterier
20. 12. 2019 16.09
+8
Šarceva barka še pluje,sicer malo pušča,krmilo škriplje,ampak do prvega vetra bo nekako šlo.
trunck
20. 12. 2019 16.32
-2
Zanimivo, ampak BDP raste, znižujejo zadolžitev Slovenije, odplačujejo kredite (tudi tiste iz časov Janezove vladavine),.. Brezposelnost je najnižja, zdravstvo ni tako slabo, kot ga hoče prikazati Godčeva in ostala SDS kamarila, .. Z dobrodelnimi akcijami pa pomagamo tistim, katerim nikjer v svetu ne bi (mislim na prizadete družine iz socialnega dna). Očitno je težko samo SDS-ovcem.
Frane Šajn
20. 12. 2019 17.41
-4
Ne se sekirat vi na desni , zdržala bo do konca to vam garantiram! Včeraj se je potrdila moja slutnja! Vam je hudo? bo že bolje ne se bat!
Balki30
20. 12. 2019 19.46
+0
Z pomocjo desnega jelincica....sveckarska vlada torej...ahahaha..pa to
Uporabnik458403
20. 12. 2019 16.04
+4
Se viole so sposobne krivit svojo ekipo za neuspeh, a pri politikih pa je vse jansa kriv, ceprav je v opoziciji in nima nikakrsne moci, saj imajo drugi vecino, drugace bi jo pa on sestavo.......... Najbolj pa ste komicni, da poslanci prestopajo v sds zato, ker je v sds stranki vse narobe v sns in desusu pa je vse super zato hocejo ven
M teorija
20. 12. 2019 16.08
+6
Sej je baje zmagovalc volitev. Naj jo sestavi!?
Antropozofija
20. 12. 2019 16.10
+2
Čas je, da si odpočiješ in obdaruješ najbližje in se jim zahvališ, da še poslušajo tvoje slavospeve SDS-su.
trunck
20. 12. 2019 16.28
+4
Svetice, Slovencem bi bilo mnogo bolje, če bi imeli vsako leto pol milijarde več, ki jih zdaj plačujejo za obresti za kredite najete v času tvojega idola. To so številke, ki so jasne. Počutje bi bilo v Sloveniji bolj zdravo in bolj optimistično, če bi tega zdraharja izgnali tja, kjer se je rodil. Ker Slovencem ne gre tako slabo, kot želi prikazati Janezova zdraharska politika.
procesoid
20. 12. 2019 16.38
+3
M TEORIJA... sprijazni se s tem, da vplačaš Hondo Acord, prevzameš pa Fiat Punto...
Balki30
20. 12. 2019 19.46
+0
CyberWorm00000
20. 12. 2019 15.56
-5
mislim da je skrajni čas da swečkarji pa opozicija odstopi iz parlamenta : ))) koalicija tut krast pa lagat nemorjo weč normalno : ))) pol morjo pa še plemenitega nacional fehtat za glasowe : )))
M teorija
20. 12. 2019 16.11
+15
Skrajni čas bo, ko bodo eni namest zlivanja gnojnice po forumih, šli na volitve!?
CyberWorm00000
20. 12. 2019 16.14
-3
ponudba powprašewanje : ))) k bo boljša ponudba pol bo tut boljša wolilna udeležba : ))) dokler so pa žoharji a wolilnih listkih pa lohk sam bojkotiraš to sranje : ))))
CyberWorm00000
20. 12. 2019 16.16
-2
lohka ste še weseli da maste wsaj 50% wolilno udeležbo : ))) niste wredni nit 10% : ))))
SHDS
20. 12. 2019 15.55
+15
ŠAREC TI SI ENA SAMA SRAMOTA ZA SLOVENIJO
mackintosh
20. 12. 2019 16.41
+1
večje sramote kot je "stožer" SĐS stranke na trstenjakovi ni. lahko tudi SHĐS kjer je H edino kar velja to je hohštaplerska slovenska ni demokratična še manj in tudi stranka ni je bolj sekta.
Nosmoke
20. 12. 2019 15.53
-3
O SVEČKARJIH bi moral nujno razpravljati tudi DZ ,saj je podatek o pri nas največ prižganih sveč na prebivalca ekološko alarmanten. Zamisliti in spremeniti navade,bi morali predvsem tisti,ki se jim niti sanja ne kaj prižgana sveča na nekem mestu sploh pomeni. Dandanes je vse postalo folklora,torej mineštra v enem loncu,ne glede na svetovnonazorsko usmeritev posameznika.
M teorija
20. 12. 2019 15.49
+10
Marjan ne jambra, ampak išče rešitve!?
M teorija
20. 12. 2019 15.47
-3
Ko se že svečkarjem pokaže svečka na koncu tunela, pa jim ugasne, Spet!?
M teorija
20. 12. 2019 15.42
-5
Polnar je imel svojih pet minut slave. Zdej bo spet tam kamor spada v senco, v ozadju!?
Cisto na hitro
20. 12. 2019 15.41
+16
Serec je kot oni muzikanti na Titaniku. Voda ze do pasu, oni pa se spilajo. Haha. Se mal pa bo glu glu.
Antropozofija
20. 12. 2019 15.40
-2
Iskrene čestitke Angeliki.. Upam, da bo še kakšen koroški ali pa tržaški slovenec prestopil, od kateri bi se lahko naši večinoma nemoralni poslanci veliko naučili..
wolfterier
20. 12. 2019 16.11
+2
Ja,gvavina nas je drago koštala,ne uvažat.
mackintosh
20. 12. 2019 16.43
+3
M teorija
20. 12. 2019 15.38
-5
Od osamosvojitve bo tole najbolj stabilna vlada in daleč najbolj demokratična. Sprejemalo se bo le dobre zakone z levo in desno podporo, z vseh vetrov!?
wolfterier
20. 12. 2019 16.13
+2
Nacionalsocijalistična vlada.Še gestapo ustanovijo,pa jim ne bo para.
mackintosh
20. 12. 2019 16.43
+0
mackintosh
20. 12. 2019 16.44
-1
nnanna
20. 12. 2019 15.29
-2
desni mrhovinarji znova in znova razočarani!
matjaz2005
20. 12. 2019 15.22
+15
KOMEDIJA SE NADALJUJE: VSI BODO ZA VSE SAMO DA BO DENAR ŠE NAPREJ. ŠKODA DA NI VEČ NA TELEVIZIJI NADALJEVANKE "SAMO BEDAKI IN KONJI" - ME FUL SPOMINJA NA NEKATERE
Rde?iAlarm
20. 12. 2019 15.32
-3
Dark Knight
20. 12. 2019 15.16
+20
Ko nacionalsocialist Jelinčič rešuje levake lol, neprecenljivo. :)
CyberWorm00000
20. 12. 2019 15.24
+10
kok se hitr spreobrnejo : ))) za korintosa ni weč plemeniti nacional ampak sam še zmagec ljubkowalno hahah