Slovenija

Po vremensko pestrem koncu tedna so pred nami sončni in prijetno topli dnevi

Ljubljana, 19. 07. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po treh vremensko zelo pestrih dneh se je ozračje ponoči povsod umirilo. K nam se je razširilo območje visokega zračnega tlaka, tako da je pred nami večinoma suh in tudi precej sončen teden. Do vključno četrtka bodo nad nami pihali severni vetrovi, zato temperature v večjem delu Slovenije ne bodo presegle 30 stopinj Celzija, ob koncu tedna pa bomo prišli pod vpliv toplejšega jugozahodnika in vse bolj verjetno postaja, da nas bo zajel nov, že tretji letošnji vročinski val.

V letošnjem poletju vremenske pestrosti nad Evropo zares ne manjka. Medtem ko so bili naši kraji v zadnjih tednih pogosto pod vplivom južnih vetrov in vroče afriške zračne mase, ki je preprečevala nastanek neviht, se je v preteklih dneh tudi na južno stran Alp spustil občutno hladnejši severnoatlantski zrak in večji del Slovenije je po daljšem obdobju večinoma suhega vremena dobro namočilo. Ponekod je bilo dežja celo preveč, kar velja predvsem za vzhodni del države, kjer je bilo v preteklih dneh težišče nevihtnega dogajanja. 

Najmočnejši nalivi so ob koncu tedna nastajali v pasu med Koroško, Štajersko, Zasavjem, Posavjem, Dolenjsko in Belo krajino. Tu je marsikje v kratkem času padlo več kot 50, ponekod v dveh dneh celo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter, kar je toliko, kot ga ta območja sicer običajno prejmejo v celem mesecu skupaj. Ob takšni količini padavin v tako kratkem času so veliko težav povzročale predvsem meteorne vode, nekaj težav pa so povzročili tudi manjši vodotoki in hudourniki, ki so poplavili ceste, njive, polja in travnike. Medtem je bilo v zahodnem delu Slovenije dežja občutno manj. Marsikje ga ni padlo niti 10 litrov na kvadratni meter. 

Vzrok za vremensko zelo pester konec tedna je bil višinski ciklon, ki se je iznad zahodne Evrope spustil na južno stran Alp. Svoje je dodal še okrepljen severovzhodni veter, s katerim je k nam dotekal zelo vlažen in nestabilen zrak, zato so bile plohe in nevihte s krajevnimi nalivi na vzhodni strani alpsko-dinarske pregrade v preteklih dneh pogoste. Povsem drugače je bilo na zahodni strani pregrade, kjer se je zrak ob spuščanju proti morju sušil, kar je na Primorskem in Notranjskem preprečevalo večjo nevihtno aktivnost. 

Ciklon, ki ga v višinah spremlja hladen in nestabilen zrak, se je ponoči pomaknil proti jugu celine in tako izgubil vpliv na vreme pri nas.
Ciklon, ki ga v višinah spremlja hladen in nestabilen zrak, se je ponoči pomaknil proti jugu celine in tako izgubil vpliv na vreme pri nas. FOTO: pivotalweather.com

Prihodnji dnevi bodo vremensko bolj prijazni

Ponoči se je ozračje povsod umirilo. Višinski ciklon, ki je povzročal nestabilnost ozračja, se je namreč pomaknil proti jugu celine in v prihodnjih dneh ne bo več vplival na vreme pri nas. Na njegovo mesto se iznad zahodne Evrope že širi območje visokega zračnega tlaka, ki nam bo večji del tedna prinašalo sveža in po nekaterih nižinah meglena jutra ter večinoma sončne in prijetno tople popoldneve s temperaturami malo nad 25 stopinj Celzija. Topleje bo na Primorskem, kjer bo do vključno četrtka še pihala šibka burja. Tu se bo ogrelo tudi malo nad 30 stopinj Celzija. 

Pred nami so sončni in prijetno topli dnevi.
Pred nami so sončni in prijetno topli dnevi. FOTO: Dreamstime

Plohe in nevihte bodo v prihodnjih dneh malo verjetne. Nekaj osamljenih in kratkotrajnih bo ob popoldnevih nastalo le v hribovitem svetu zahodne in severne Slovenije. 

Tudi ob koncu tedna kaže na nadaljevanje sončnega vremena. Zapihal bo jugozahodni veter in vse bolj verjetno postaja, da nas bo zajel nov, že tretji letošnji vročinski val. Temperature se bodo po nekaterih izračunih spet približale 35 stopinjam Celzija. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jenkec
19. 07. 2021 10.15
+2
Komaj čakam na začetek septembra
TistoPravo
19. 07. 2021 12.11
+3
Ti čist privoščim. Dan za dnem je lepši, zato bo tudi septrembra top
zdrava.pamet
19. 07. 2021 09.31
+1
nad 30stopinj ni nič prijetno toplo...mogoče takim ki se hladijo na klimi, ostalim pa ne...
UnknownIdentity
19. 07. 2021 09.19
+3
Vrocinski val je biu se mi zdi da od sredine junija in Prou pase tale ohladitev. Sej je lahko soncno pa toplo sam tiste grozne vrocine ko je bla pa ne rabi bit
TistoPravo
19. 07. 2021 09.34
+2
Junija je bil sonce najvišje. Sedaj imaš lahko problem zgolj še z soparno vročino, kar pa je daleč od vročega...sončku realno pada moč, kar je v bistvu slabše
slater
19. 07. 2021 09.42
+7
Pridi delat k nam zidarjem v začetku avgusta oz konec tega meseca če boš še enakega mnenja
TistoPravo
19. 07. 2021 12.09
+0
Za delat je zmerej prevroče, kot gre preveč cajta za o vremenu razpravlat. Takle mamo. Sonce gre dol. In dolgo predolgo hodi nazaj gor da pride do točke da konkretno obračuna z oblaki in mrazom.
slater
19. 07. 2021 08.59
+5
Bolš da je 40 stopinj kot tista sopara prejšnji teden.fizikalci ga kr na..emo Hehe kr naj kuri še en tedn pa dopust:D
TistoPravo
19. 07. 2021 09.33
+5
Točno sopara je hudič. Narava raste od tega, mi se pa staramo ;)
hondoid
19. 07. 2021 08.45
+5
Juhu super,to je poletje..❤️☀️Še prehitro bo jesen.
TistoPravo
19. 07. 2021 09.17
+6
To je res...en dva tri, zalilo je kukr je..,za sredi poletja več kot zadost. Gremo naprej, sonček je še gor...uživejmo poletje
zombie_killer
19. 07. 2021 08.18
+3
Lp iz krka. Poham zrezke za na obalo 🤌
dark horse
19. 07. 2021 09.23
+6
Pa maš cajt tukaj pisat pa res uživaš 🙈🙈🙈 z nogami v lavorju 😂😂😂
Samo gasssss...
19. 07. 2021 08.02
+15
,,Prihaja vročinski val,,😂 Pa saj ga je žgalo celi mesec ko pri norcih😂 Kakšen val ne razumem?