Slovenija

Nogo s plina

Ljubljana, 16. 05. 2008 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Policija začenja s preventivno akcijo Hitrost - počasneje je varneje. Poostren nadzor na cestah bo trajal vse do ponedeljka.

Testiranje radarja
Testiranje radarja FOTO: POP TV

Policisti so po vsej državi danes začeli preventivno akcijo z naslovom Hitrost – počasneje je varneje. V okviru akcije bodo vse do 18. maja poostrili nadzor na cestah. Policisti želijo z akcijo vplivati na zavest ljudi, da lahko za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu največ storijo sami. V Sloveniji se sicer največ nesreč zgodi zaradi prevelike hitrosti.

Policisti bodo kršitelje med drugim prijavili sodniku za prekrške, za najhujše prekrške je predviden tudi zaseg motornega vozila. Takšna sankcija bo doletela kršitelja, ki je bil v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za najhujše prekrške, ali denimo kršitelja, ki je kljub prepovedi nadaljeval vožnjo.

Namen akcije je med drugim zmanjšanje števila smrtnih žrtev zaradi neprilagojene hitrosti. Na slovenskih cestah je v minulem letu zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 126 ljudi, 473 jih je bilo hudo, 3765 pa lažje telesno poškodovanih.

Samo minulo noč so policisti obravnavali 41 prometnih nesreč, v 34 je nastala le materialna škoda, v ostalih je bilo devet oseb lažje poškodovanih. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola in kršitev cestno prometnih predpisov so pridržali 19 voznikov.

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vodnar13
17. 05. 2008 12.59
Zakaj v času po vsaki spremembi zakona o varnosti cestnega prometa takorekoč ni mrtvih oz. se zelo zmanjša število teh - odgovor je na dlani, ker se bistveno bolj upoštevajo predpisi, predvsem pa se zmanjšajo hitrosti vožnje in s tem posledice nesreč. Drugače vsem priporočam edino zdravilo - upoštevanje predpisov in hkrati še malo vozniške kulture, strpnosti, za jamrovce, tiste, ki niso nikoli nič krivi, tiste, ki so pozabili kaj so jih naučili v avtošoli - ne to ni bilo zato, da bi vas mučili - to je bilo tisto tapravo - predvsem osnove kot so gledanje ogledal, previdevanje vseh situacij in nevarnosti, prilagoditev prometnim razmeram, upoštevanje hitrosti... predvsem pa za psihopate v prometu (objestna vožnja, velike prekoračitve hitrosti, alkohol, mamila in zdravila, neupoštevanje rdeče luči, brez vozniške, neregistrirana vozila, v glavnem tiste, ki so v šoli manjkali na fiziki in še vedno verjamejo v supermena, saj za vse velja enako, da pri hitrosti 50km/h v 1s - povprečen reakcijski čas od zaznave ovire do začetka zaviranja - vozilo prevozi 14m, pri 100 km/h 28m..., na žalost pa pot ustavitve - seštevek razdalje prevožene v rekacijskem času in poti zaviranja - ni dvakrat daljša temveč že skoraj štirikrat - odvisno tudi od podlage, suho, mokro...). Ob upoštevanju nasveta, da se boste vsaj približno držali pravil in predpisov ter omenjenih osnov se ne več obremenjevati za nadzor, radarje, visoke globe, kazenske točke, obvezno pridržanje, zaseg vozil, uklonilni zapor, prepoved vožnje za posamezno kategorijo od 1 do 12 mesecev, prenehanje veljavnosti vozniškega za vse kategorije že za eden prekršek, lastno škodo na vozilu, regresne zahtevke zavarovalnic za škodo na tujih vozilih, za telesne poškodbe drugih iz ao, regresne zahtevke zzzs, civilne tožbe, tudi vi ne dobite nič zavarovalnine, zaporno kazen... Vse navedeno vam ne gine, če ne prej, ko boste povzročili nesrečo - pa vsi skupaj upajmo da ne bo hujša. Dovolim si, da se podpišem v imenu vseh normalnih voznikov, v imenu skoraj 300 mrtvih na cestah v Sloveniji in še preko 2000 hodo telesno poškodovanih in njihovih svojcev, da na enega mrtvega pride okoli 7 huje telesno poškodovanih - večina s trajnimi posledicami.
Buena Vita
16. 05. 2008 22.25
yamahca oh joj,joj,,kako se strinjam,in jezim,pa sej ne poznam normalnega človeka,ki bi mirno čez te dogotke šel,in bil zadovoljen,seveda robantimo,kolnemo se jezimo,pa kaj pomaga človekove pravice,kaj ,koliko gorja moramo požreti zaradi te floskule,koga ščitijo,in zakaj človekove pravice sploh so,ja,ja,ja v prid golazni naj mi pljune v obraz ,tisti ki so mu pomagale človekove pravice--ne,ne človeku žrtvam oškodovancem---povejte en primer kaj nam preostane?dvignimo glas še mi,in vztrajajmo EJ,,,,KAJ SE BOMO PUSTILI????
xes
16. 05. 2008 14.52
istra1: sem te cisto razumel... no moje pojmovanje "ata ki ovira promet" se nanasa bolj na nekoga, ki v idealnih voznih razmerah vozi 40kmh tam kjer je omejitev 90kmh, po sred ceste zavije pa nenapovedano lahko vsak cas levo ali desno tudi tam kjer ni odcepa ampak je pac njegova njiva pri tem pa seveda ze normalno pozabi na smerokaze... taksno obnasanje je tudi obsodbe vredno, zal pri nas premalokrat kaznovano... pred cca 15 leti sem bill namrec tudi udelezen kot sovoznik v taksni prometni nesreci... voznik je "ata" prehiteval po levi on pa je kar zavil levo... od takrat imam malce straha pred taksnimi in podobnimi vozniki "s klobukom" saj so za njih smerokazi, pa vzvratna ogledala na avtomobilu ponavadi bolj kozmeticnega pomena in vozijo po pravilu "jaz grem pocasi, drugi pa naj pazijo name" ... taksni vozniki tudi varnostni pas pojmujejo kot neporebno navlako, ki ga moti pri voznji oziroma radi ce se le da "sparajo" z lucmi ...
kumunalc
16. 05. 2008 14.49
kultura in še enkrat KULTURA.
xes
16. 05. 2008 14.44
NisemOvcaKotVi: Ne vem cisto tocno na kateri post mi odgovarjasm ampak vseeno.... Torej ce prav razumem, se tebi zdi cisto OK, da se tam kjer je omejitev 90 sredi belega in soncnega brezvetrnega dne nekdo vozi "divjih" 40, po sredi ceste in zavija po moznosti levo brez uporabe smernih kazalcev? Zanimivo.... telefoniranje med voznjo se ti zdi OK? Tudi zanimivo.... ce pa si preprican v 100% tocnost svojega stevca v avtu pa svetujem kak preizkus, mogoce s kolegom ali pa s kaksnim GPSom... rezultati znajo bit zelo zanimivi.... priporocam branje CPP ce se ti zdi opisana situacija normalna, pa dokler ne preberes se izzogibaj ceste.... zelja, da bi pa letel iz ceste pa se mi zdi tako nizkotna da je raje ne bom komentiral... sicer pa se ti mogoc vrne....
s&u
16. 05. 2008 13.56
mene pa motijo vozniki ki vozijo izven naselja 70 potem pa pride v naselje pa ta še vedno vozi 70!!!!!zgleda kr povprečje vzame:) moti me tudi da nekateri sploh v kroznem križišču ne pogledajo levo....ampak desno in tebi nič meni nič zapelje pred teboj ti pa za njim bremzaš, on pa sploh ne dojame za kaj se gre!!!nekateri pač sploh ne poznajo pravil v krožišču....mislim da bi morali na 8 let obnavljati cpp!!!sam to bi državo spet preveč stalo....al pa bi clo rekl da naj sami plačamo......
BorgQueen
16. 05. 2008 13.47
Najprej je treba iz ceste spravit vse foslie!!!!! Kako lahko človeku podaljšajo vozniško do 80-tega leta .....................MA HALO KAJ JE TEJ DRŽAVI!!!! En primer: V našem kraju so naredili novo križišče...in kaj se sedaj dogaja......................FOLK SE USTAVLJA NA PREDNSOTNI, FOSILI SPLO HE VEJO KAKO ZAVIJAT, KJE SE USTAVIT...PA TO JE ZA POPIZDIT!!!!!!!!!!!!!!
BorgQueen
16. 05. 2008 13.46
Se opravičujem za napače.....
_Leah_
16. 05. 2008 13.40
ma men gre na živce to, da zdej vozijo ljudje čez naselje 40 km/h, ko pa greš brez problema 55 in te ne ustavijo! (10%odstopanje) A ljudje so čisto prestrašeni in samo ovirajo promet. Da ne govorim, kako se plazijo čez križišče, namesto, da bi hitro zapeljali skozi in naredili prostor ostalim. Pol se pa čudijo, zakaj stojiš 10 minut pred semaforjem in se ne premakneš nikamor.
mann88
16. 05. 2008 12.39
nogo s plina..v redu.. samo ne prevec, ker se nato pojavlja to kar se dogaja na cesti od Vodic do Kranja. Ker je vmes odsek za 50 in 60 km/h (cca. 1 km ) se tako vozijo 10km. In pol se vprasas kaj je narobe, ko pa ga koncno prehitis si pa misli :lej ga se en norc. Ce se traktor lahko umakne, kjer ma dost placa se nj tak voznik tut, pol nj se pa vozi 50 pa dela kolone. Drugace se po magistralkah vozim max. 10km/h cez omejitev(če so pogoji), v naselju 50-55.
istra1
16. 05. 2008 12.33
xes nisi razumel ali nočeš razumeti kar sem napisal. Sedaj, ko v večini vozimo v mejah normale ali po predpisih smo kar naenkrat ratali "star ata, ki ovira promet". Jaz se bom držal omejitve ti pa imaš možnost in me prehiti. Verjemi, da te pri tem ne bom oviral. Kot mi je znano bodo kaznovani tudi udeleženci, ki ovirajo promet. Me pa veseli, da se strinjaš z menoj, da nam manjka prometne kulture in bom še dodal da smo zelo nestrpni v prometu.
theuser
16. 05. 2008 12.33
damihel, se strinjam, spomnem se tistega plakata ko je meu tip v rokah pijačo, v ustih čik in še telefon na ušesu, pa je pisalo "In kdo vozi?" Zanimivo pa je, da veliko ženskam telefon samo v avtu dela. In zaradi sevanja, smerokazi odpovejo. No sej je tudi moških takih, ampak če emancipirani ženski kej takega namigneš, da bi lahko blo narobe, začne preklinjat kot najbolj prostaška pijandura za šankom. Ker ona ima zihr prav. Glede policijskega tuarega na AC pa itak brez komentarja. Oni lahko, ker so v uniformi :S
andrej.kamenik@siol.net
16. 05. 2008 12.13
jas bi pa sam neki dodal .a ste gledali svet na kanalu A kako je neki policist ki ni bil na nujni vožnji peljal pa je po AC kr 183kh pa me zanima če za njih pa ne velja zakon in omejitve 130kh.a bo država zaplenila svoje vozilo me pa prav zanima.
goričan
16. 05. 2008 11.56
me prav zanima kdaj bodo začeli kaznovat tiste ki v avtomobilu kadijo. Če mene kdo vpraša je to bolj nevarno kakor govorit po mobitelu. Se ni enkrat zgodilo ko so treščili z avtom ko so hiteli pobirat ogorek cigareta ki jim je padel med noge na sedež. Kdaj bodo pa ti kaznovani???
NisemOvcaKotVi
16. 05. 2008 11.50
hahaha xes a tako se ti upravicujes. Zalostno, vsak drug kriv, le on ne. Upam da s seboj pri zdrsu s ceste ne potegnes se koga drugega!
yamahca
16. 05. 2008 11.46
postavila na seznam občin s ciganskim prebivalstvom, ki seveda zasluži svojega občinskega svetnika za reševanje bivanjske ter ostale ciganske problematike. POŠLJI NAPREJ! NAJ VSI VEDO, KAKO >PRAVNA< JE SLOVENSKA DRŽAVA, V KATERI VLADATA>RED IN PRAVIČNOST Naj gospodujejo tujci v naši državi!!! NABIJEJO TI ŠE KAZNI NA CESTI PO 1000 EUR,KI JIH CIGANI NE PLAČUJEJO IN ŠE VRAČILO DOHODNINE-- SEDAJ NA VELIKO KASIRAJO, PA NAJ NAFOTRAJO CIGANE Z NAŠIM DENARJEM........ Marš u PM pa taka država, oziroma politiki!
xes
16. 05. 2008 11.46
istra1: se strinjam, da nam manjka kulture... vendar nek ata, ki vozi sred ceste, obcutno pocasneje kot ostali povzroca enako veliko groznjo kot tisti ki vozi nekih 10km nad omejitvijo... zal se tega pri nas ne kaznuje ravno pogosto, pa bi bilo treba... kar pa se raznih "sparanj z elektriko" oziroma smerokazi tice pa je to obsodbe in kazni vredno....
yamahca
16. 05. 2008 11.42
Resnično a žalostno!!! NUJNO PREBERI! Za Slovenijo enakih možnosti ali kako zaslužiti 350.000 v enem letu Več kot leto dni je minilo odkar je prenehal teror kriminalcev ciganskega porekla in življenjskega stila, nad lokalnim, slovenskim prebivalstvom v Suhi krajini. Spomnimo se, da je takrat oblast, prvičpo mnogo letih, s pomočjo policije, pretepalaSlovence. Ti so, po več kot osmih letih obupa, zaradi pasivnosti državnih organov, ignorance policije in ciganske kriminalitete, zbrali pogum in množično ter nenasilno izrazili svoje mnenje. Takrat je slovenska >pravna< država, v kateri vladata >red in pravičnost odkrito postavila v bran kriminaliteti in nasilju. Spomnimo se, da je do >upora v Ambrusu< prišlo zaradi fizičnega napada skupine prebivalcev iz ciganskega naselja, na domačina, Slovenca, ki je hudo poškodovan, v komi obležal v ljubljanskem Kliničnem centru. V preteklem letu so kriminalce, skupaj z otroci, (namesto, da bi prve zaprli, drugim pa bi Center za socialno skrbstvo zagotovil dostojno otroštvo v skladu s slovenskimi zakoni) selili najprej v Postojno, kjer so bili >prisiljeni živeti v obupnih razmerah< - v ogrevanih prostorih, požirati brezplačno hrano in prejemati denarno podporo, medtem ko so njihovi otroci trpeli, saj jih je na >domu< obiskovala učiteljica. Po mnogih poskusih preselitve na boljšo lokacijo, so se končno zadovoljili z najvrednejšo od ponujenih, parcelo v MO Ljubljana. Pogoltna narava kriminalcev pač ne dovoljuje cenenih stvari. Medtem ko so zaradi svojega trpljenja brezplačno prejemali le najboljše izdelke, je na tisoče Slovencev v trgovinah preračunavalo ali si lahko privoščijo Alpsko mleko in Rio mare tunino. Trpljenja ciganske družine Strojan je bilo konec prav pred nekaj dnevi, ko je njihov prijatelj in zaveznik ter veliki ljubitelj Slovencev (kadar mu to koristi), Janez Podobnik končno dosegel dogovor z velikim moralnežem in zgodbi o uspehu, odvetnikom Aleksandrom Čeferinom. Gozdno zemljišče v Suhi krajini, je bilo tako zamenjano z zazidljivim zemljiščem v ljubljanskih Rojah, na katerem stoji tudi večji gradbeni objekt. Razlika v vrednosti zemljišč je zanemarljiva in se po nekaterih ocenah giblje v razmerju okoli 1 proti 15. Kratka logika: če je Elka Strojan staro zemljišče lahko prodala za 25.000 , bo za novo zemljišče z objektom lahko iztržila skoraj 400.000 . V dobrem letu, jim je tako uspelo povečati svoje premoženje za borih 375.000 Evrov, česar številne slovenske družine ne morejo zaslužiti v 40 letih! Teh 400.000 je seveda le minimalna nagrada za 8 let tatvin, ropov, uničevanja lastnine, požiganja, ustrahovanja, pretepanja, raznega nasilništva, maltretiranja, posiljevanja, izsiljevanja, objestne vožnje, povzročanja prometnih nesreč ter neznanega števila prekrškov, ki so jih je povzročili pripadniki >družine< Strojan. Skupaj je bilo po uradnih podatkih zoper člane družine Strojan prijavljenih 126 kaznivih dejanj, pri katerih je tožilstvo večinoma odstopalo od pregona. Obstaja utemeljen sum, da je 126 prijavljenih kaznivih dejanj le vrh ledene gore in so ciganski kriminalci storili vsaj trikrat toliko kaznivih dejanj. Vsi tisti, ki jim je bila povzročena škoda se najbrž sprašujejo ali bodo omenjeni kriminalci sedaj, ko imajo ogromno premoženje, povrnili vso povzročeno škodo. Nekaj je dejstvo: M.M.S. in M.S. zagotovo ne bosta vrnila posiljeni, takrat 13 letnici, nazaj njenega normalnega življenja. Križev pot nesrečne in uboge družine, ki jo je ves slovenski narod zaničeval, se je sedaj končno zaključil. Njihovo trpljenje se je končalo in to je najpomembnejše. Sedaj je pričakovati, da bo Republika Slovenija spoštovala evropsko zgleden zakon o Ciganih in MO Ljubljana postavila na seznam občin s ciganskim prebivalstvom, ki seveda zasluži svojega občinskega svetnika za reševanje b
xes
16. 05. 2008 11.38
sicer pa je treba vzeti v zakup tudi to, da skoraj v vsakem avtomobilu stevec malenkost laze, pri vecini kaze malo manj, pri nekaterih tudi malce vec ... marsikdo vozi po prehitevalnem pasu "svojih" 130 - v resnici 110 in se cudi zakaj mu vsi ti "norci" ves cajt nekaj blendajo od zadaj...
xes
16. 05. 2008 11.35
johnny.2313: res je... "telefonisti" ponavadi pocnejo taksne manevre med voznjo, da je prav katastrofa.... problem je tudi v vozniski kulturi... 10km/h vec izven naselja ali pa v naselju ni taksna huda groznja, kot nas bi radi prepricali.... 40km/h cez mejo pa je ze druga zgodba....