Slovenija

Počitniško delo: poceni delovna sila v času dopustov

Ljubljana, 29. 07. 2019 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
49

Pri različnih podjetjih smo preverili, ali ponujajo počitniško delo in pod kakšnimi pogoji. Večina svoja vrata dijakom in študentom v času poletnih počitnic odpira, so pa tudi takšna, ki nimajo potrebe po tem. Marsikje imajo prednost otroci zaposlenih, plačila so minimalna, nekje pa je zaradi velikega interesa celo potreben žreb.

Poleti, ko ni pouka, ima mladina več časa za zabavo, pa tudi za počitniško delo. Pri nekaj večjih slovenskih podjetjih smo preverili, ali mladim ponujajo počitniško delo in kakšno je zanimanje zanj. Če je bilo počitniško delo nekoč priložnost za hiter zaslužek, je danes predvsem način, kako se podjetja promovirajo med mladimi, pa tudi način, kako krpati dopustniške kadrovske luknje s poceni delovno silo.

Pisali smo dvanajstim podjetjem, dobili odgovore zgolj od osmih. Če jih na kratko povzamemo, večina podjetij sicer omogoča počitniško delo, prednost pa imajo otroci zaposlenih. Največkrat jim ponujajo lažja fizična dela, pa tudi enostavne administrativne naloge. Počitniško delo ponavadi traja od dva tedna do enega meseca, urna postavka pa – vsaj pri večini – ostaja skrivnost ali pa zakonski minimum.

Počitniško delo ima sicer številne prednosti, a je še vedno pogosto način, kako podjetja pridejo do poceni delovne sile v času dopustov.
Počitniško delo ima sicer številne prednosti, a je še vedno pogosto način, kako podjetja pridejo do poceni delovne sile v času dopustov. FOTO: Shutterstock

Delo v maminem podjetju prvi stik s trgom dela

V Ljubljanskih mlekarnah vsako leto pred počitnicami ponudijo možnost počitniškega dela, in sicer med junijem in septembrom. "Prednost imajo študenti in dijaki, ki so otroci naših sodelavcev. To poletje jih dela 16. Delo je zelo raznoliko: od lažjih fizičnih del v proizvodnji, skladiščih ali trgovini, do enostavnejših administrativnih nalog, temu so prilagojene tudi urne postavke," navajajo v podjetju.

V Ljubljanskih mlekarnah ponujajo tudi opravljanje prakse, ki jo nekateri nadaljujejo v obliki študentskega dela. Na počitniškem oziroma študentskem delu se jim občasno pridružijo tudi njihovi štipendisti.

Ker imajo certifikat Družini prijazno podjetje, ponujajo tudi počitniško delo. "Tovrstno počitniško delo je za dijake oziroma študente, poleg možnosti zaslužka, koristno iz najmanj dveh razlogov. V prvi vrsti je to njihov prvi stik s trgom dela, ki jim da vsaj osnovni občutek, kaj lahko po končanem izobraževanju pričakujejo. Delo s sodelavci Ljubljanskih mlekarn pa je priložnost, da iz prve roke izvedo kaj o široki paleti delovnih mest v razmeroma velikem slovenskem podjetju. Po drugi strani s počitniškim delom otroci spoznajo okolje, v katerem njihovi starši preživijo delovni dan. Tako bolje razumejo naloge in odgovornosti, o katerih sicer morda le slišijo."

Delo v pivovarni privlačno zaradi piva?

Kar nekaj mladih je svoje prve delavske korake naredilo v pivovarni. V Pivovarni Laško Union so nam potrdili, da že vrsto let omogočajo tudi počitniško delo, pretežno pri pomožnih delih v proizvodnji. Kot pravijo, se urna postavka prilagodi zahtevnosti dela in se giblje od 5,5 do 5,8 evra bruto na uro.

Nadomeščanje delavcev na dopustu

Omogočajo opravljanje praktičnega pouka dijakom in študentom. Praksa je plačana. Koliko, niso razkrili.

Eti v Izlakah ponuja dijakom in študentom počitniško delo na študentsko napotnico vsako poletje. Počitniško delo lahko traja od treh tednov do dveh mesecev. "Trenutno je na delu 60 dijakov in študentov, ki smo jih izbrali glede na izkušnje, ki jih že imajo, saj večinoma k nam prihajajo na delo vsako leto," pojasnjujejo v podjetju in dodajajo, da je glavni razlog za razpisano počitniško delo nadomeščanje zaposlenih v času dopustov ter omogočanje dijakom in študentom, da pridobijo izkušnje in svoj dohodek. "Skozi počitniško delo se tudi spoznamo z mladimi iz regije. Nekateri med njimi se po dokončanju izobraževanja zaposlijo pri nas, nekateri že prej sklenejo z nami štipendijsko pogodbo," še dodajajo.

In zaslužek? 5,15 evra bruto na uro.

V Petrolu in Leku dijakom in študentom zaprta vrata

Čeprav skoraj vsak od nas pozna nekoga, ki pozna nekoga, ki je počitniško delo opravljal na kateri od Petrolovih črpalk ali pa v zaželenem farmacevtskem podjetju Lek, pa so v Petrolu in Leku na naša vprašanja o počitniškem delu odgovorili, da ga ne ponujajo, saj trenutno po tovrstni obliki dela ni potreb in povpraševanja.

V Krki zaradi velikega zanimanja kandidate izberejo z žrebom

Za razliko od Leka v Krki vsako leto omogočajo plačano počitniško delo, in sicer tritedensko, ki je namenjeno njihovim štipendistom in otrokom njihovih sodelavcev. Zanimanja je veliko, zato kandidate izberejo z žrebom. Sprejmejo jih okoli 240. Med letom dijakom in študentom omogočajo tudi opravljanje obveznih praks, še dodajajo v službi za odnose z javnostmi Krke, tovarne zdravil, d. d., Novo mesto.

V Steklarni Hrastnik imajo prednost 'lokalci'

Tudi v Steklarni Hrastnik omogočajo opravljanje obveznega praktičnega usposabljanja pri delu, za kar se odloči letno okoli 35 dijakov in študentov. Ti prihajajo večinoma s fakultet in srednjih šol tehnične smeri. Praksa traja od 76 do 400 ur, za poln mesec je plačilo 172 evrov.

Počitniško delo že vrsto let omogočajo tudi v Steklarni Hrastnik. To poteka med poletnimi meseci. "Želimo si dijakov, študentov, ki ostanejo z nami čim daljše obdobje, saj je delo specifično in se morajo priučiti. Seveda imajo tudi dijaki in študentje, ki so z nami daljše obdobje med počitnicami, lahko v vmesnem obdobju dopust," pojasnjujejo v zasavski steklarni in dodajajo, da imajo prednost dijaki in študenti iz Zasavja, ki so za svoje delo plačani 5,50 evra na uro bruto.

Ker gre za delo v štirih izmenah, omogočajo počitniško delo polnoletnim dijakom in študentom, ki jim pomagajo premostiti pomanjkanje kadra zaradi letnih dopustov in so hkrati v pomoč prisotnim delavcem. "Tovrstno počitniško delo je odlična izkušnja za dijake in študente, ki tako zaslužijo svoj denar, dobijo občutek za denar in predvsem delovne navade ter vpogled v odnose v delovnem okolju. Hkrati je ta nova izkušnja za dijake tehničnih šol lahko kasneje tudi referenca oziroma jim prinese dodatno znanje za njihovo nadaljnje delo," odgovarjajo v steklarni.

Pošta Slovenije: Počitniško delo le za štipendiste

V Pošti Slovenije dijaki in študentje praktično usposabljanje oziroma izobraževanje praviloma opravljajo v poštnem prometu. Počitniško delo sicer omogočajo samo svojim štipendistom. Ti so, v okviru štipendijske pogodbe, v posameznem študijskem letu dolžni opraviti en mesec počitniškega dela. "V letošnjem letu bo počitniško delo opravljalo 28 štipendistov. Prakso praviloma opravljajo v času počitnic," navajajo na pošti in dodajajo, da za en mesec dela (174 ur) prejmejo 172 evrov. Ob tem prejmejo tudi nadomestilo za prehrano, in sicer za vsak dan prisotnosti 6,12 evra.

Prvi stik s trgom dela v naši redakciji pustil prijeten vtis

Kratka anketa med sodelavci v naši redakciji je pokazala, da smo se praktično vsi s trgom dela srečali že v času srednje šole. Večina se je do krajšega počitniškega dela dokopala prek poznanstev in vez, prve izkušnje pa so nam ostale v lepem spominu. No, večini. Tako smo del svojih počitnic preživeli v tovarni Revoz, pa Pivovarni Laško, v enem od ljubljanskih vrtcev, pa kot pomoč pri administraciji v Gorenju in Rudniku Velenje in kot pomoč v strežbi v gostišču. Vsaka izkušnja je dobra. Čeprav študentsko delo praviloma ni dobro plačano, pa je vendarle zelo priporočljivo. Če ne drugače, ker si odpiraš nove možnosti in pridobivaš družbene vezi.

Številni prvo počitniško delo najdejo v gostinstvu.
Številni prvo počitniško delo najdejo v gostinstvu. FOTO: Thinkstock

Pravočasno poiščite primerno delo

Veliko podjetij prek različnih študentskih servisov objavlja svoja dela. Spet druga, morda tista bolj zaželena, tega ne oglašujejo, zato se pozanimajte pri svojcih, znancih in prijateljih, če mogoče oni vedo za kakšno prosto delo v času počitnic. In če slišite, da kakšno podjetje blizu vašega doma ponuja študentsko delo, kar sami stopite v stik z njimi. Veliko podjetij ceni vašo aktivnost.

Je pa seveda pomembno tudi, da preden se odločite za neko počitniško delo, preverite podjetje, ki delo nudi. Obstajajo namreč seznami neplačnikov, prav tako se v lokalni skupnosti hitro razve, če podjetje ni izplačalo počitniškega dela. Če se dijaki in študenti ne zavedate svojih pravic, bodo delodajalci to spretno izkoristili, zato preberite članek o študentskem delu in pravicah, ki vam ob tem pripadajo.

Za letošnje počitnice je nekaj počitniških del še na voljo, tako da preverite na študentskem servisu. Večinoma pa se je za počitniško delo treba prijaviti že pred majem, saj najboljša dela hitro poidejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
30. 07. 2019 12.48
-1
Kdo pa so tisti nesrečneži, ki dobijo za delo majhno plačila v času dopustov?? Tisti, socialni podpiranci, vedno prisesani na davkoplačevalski sesek, prav gotovo ne! Ko pogledaš minimalno plačo in socialno podporo, je bolje ležati v senci. Ko bo mraz, ti bodo pa še ogrevanje poskrbeli.
Sortegilio
29. 07. 2019 16.20
+12
Plače so preveč obdavčene. To sem že večkrat poudaril.
bodi
29. 07. 2019 13.57
+12
Mladi na borzi in večni študentje tastar pa delajo do onemoglosti . Kdaj se bo to ubrnilo ,da bodo ljudje kateri so delali 40 let imeli dostojno penzijo mladi pa prosta delavna mesta. Pa še to študentsko delo lahko opravlja samo študent v času pavziranja ali med počitnicami ne pa da imajo statuse in krasno izkoriščajo (dovoljeni) proces kateri delajo samo sebi škodo saj ko bodo seštevali leta jim bo pa manjkalo in potem bodo zopet jokali kako je slaba penzija.
mijavci
29. 07. 2019 13.15
+22
od 100€ prihodka, dobi študent 84€, delodajalec pa skupaj plača 141€, pa a ste normalni, dobr da še ker delodajalec vzame študenta na delo.
Brakedirt
29. 07. 2019 13.42
-15
koliko je dobil student pod vaso diktaturo? aja, nic. ste ga poslali po kruh v kontejner...
sodelujem
29. 07. 2019 13.58
+2
bodi
29. 07. 2019 14.00
+11
Brakedirt ti pa si en kavč komentator al pa si v JS al pa v JU. In dej že nehaj imeti mokre sanje in se spomni kaj produktivnega ne pa da širiš samo nejavoljo, če ti je tako težko končaj svojo pot.
mmickica
29. 07. 2019 15.43
+2
Mijavci, res je. In kako naj ga sploh placa boljse, ce pa delavec, ki je na dopustu, prejme polno placo? Na to namrec pozabljajo tisti, ki vedno primerjajo nase in kaksne tuje place! Drugje delavec za dopust ne prejme taksnega placila kot ce bi delal, marsikje sploh nic, tudi bolniske so nizje, ali sploh nic, ni prevoza na delo, malice, kaj sele regresa za letni dopust... Ampak nekateri tega ne zelijo videti!
korintos23
29. 07. 2019 12.44
+24
Največ imajo od študentskega dela študentski servisi, najmanj pa delodajalec in študent.
sosedov lojz
29. 07. 2019 12.40
+25
Denar je super ampak ne v mladosti. Pa ne me narobe razumet... Ko si mlad moraš delati za znanje, da se naučiš pomembnih veščin, da pridobiš okoli sebe sposobne ljudi mentorje. Kajti čez 10 let bo čisto vseeno ali si avgusta leta 2019 zaslužil 6,4 € ali 4,5€ edino kar bo štelo bo kaj si si takrat naučil, koga si spoznal in kakšna oseba si postal. Lp študent
musl
29. 07. 2019 12.59
+10
Bravo. Če se boš v študenskih letih naučil učinkovito delati, spoznal prave ljudi in se od dobrih učil, ti v življenju ne bo potrebno pisati prošenj in čakati na službo. In ko boš imel znanje, boš lahko tudi pogoje postavljal in pa ceno. Res pa je, da to ni v coni udobja.
natolcevanjenapolno
29. 07. 2019 13.55
+8
točno tako...sicer pa dober del gospodarstva sloni na lažnih študentih. Če ni delodajalec sposoben zaposlit človeka, delavca, naj zapre firmo...
sodelujem
29. 07. 2019 12.20
+8
Pa VIP sistem ste tudi preverjali???Medijske bajte pa sploh...
Kaj_je_res
29. 07. 2019 11.47
+19
Ni ravno poceni delovna sila - na neni strani večina opravlja enostavna dela, na drugi strani pa je študentsko delo visoko obdavčeno - neto 85 eur, strošek firme pa 141 eur, se pravi - 40% obdavčitev! Je pa super, da lahko mladi na tako enostaven način nabirajo prve izkušnje, tudi meni osebno je pomagalo do prve redne zaposlitve.
Uporabnik811241
29. 07. 2019 12.39
+5
Študentsko delo je trenutno dražje kot redna zaposlitev , ker se plačajo vsi prispevki plus provizija študentski servis !!
musl
29. 07. 2019 11.21
+12
Nekje je treba začeti. Ni slabo, da dijaki in študenti dobijo nekaj izkušenj in pa še zaslužijo. Glede plačila smo pa v kapitalizmu za nekatere na srečo, za druge žal. Nekdo bo celo življenje dobival minimalca, nekdo bo pa že kot študent vodil projekt in pospravil 2k€ na mesec v žep (poznam tudi takšne). Je pa danes zelo težko dobiti delavca, ki bo 8 ur efektivno delal, še naredil kakšno dobro plačano naduro in to za lepo plačo. Ker bi vsi delali v pisarnah...
Periot222
29. 07. 2019 11.06
+22
Brezvezno nakladanje o malem zasluzku potem pa bodite doma starsi jih pa zalagajte z denarjem vsak denar prav pride in delovne navade!
Do amena
29. 07. 2019 10.26
+2
Ali razumete... čeprav ljudje mislite da nimate moči, sta za popolni protest potrebne samo 2 stvari... 6 mesecev brez prekrškov 6 mesecev dopusta ali bolniške za vse skupaj... razen seveda zdravstvo...
korintos23
29. 07. 2019 11.20
+11
Sputnik
29. 07. 2019 10.22
+3
kdaj se bo ukinilo to sranje od študentskega dela?? to je danes najdražja oblika zaposlitve, študent danes je jutri ga ni ker je pijan po žurki in čakaš ga da pride delat. dejte jim pogodbe pa naj delajo za minija
BosLu
29. 07. 2019 10.35
+2
A se zaveda da si studenti z delom placujejo stroske ob studiju? ali bi raje videl da jim morate/morajo starsi placevati vse? :)
Periot222
29. 07. 2019 10.52
+16
Sputnik
29. 07. 2019 12.38
+4
ja eni se s tem preživljajo ob študiju. največ je pa takih ki so študenti samo zato ker ne dobijo redne zaposlitve. in ker so delodajalci pizduny je to tako kot je. takih ki se s tem preživljajo ob študiju je še najmanj. take ki so prisiljeni v študentarijo in potem na s.p. je pa vedno bilo ogromno
Do amena
29. 07. 2019 10.22
+33
Nekaj razumite... S.P podjetnik ki recimo naredi račun za 2000e +ddv, plača 420e državi, potem so še vsi ostali stroškiki skupaj na koncu nanesejo dobrih 800e...kje je še material in tako naprej...dejansko DRŽAVA VZAME NAJMANJ 10X PREVEČ, MI PA ŠE KAR DELAMO...CE BI SLI VSI OD ENKRAT NA DOPUST ZA NEKAJ MESECEV DRŽAVA PROPADE...
grozjak
29. 07. 2019 10.17
+47
gostinci naprimer na Bledu in Kr. Gori najemajo natakarje in ostalo delovno silo iz bosne, srbije itd, ampak ti po večini ne obvladajo niti milimeter slovenščine in je njihova edina dobra stran, da so pripravljeni delati za drobiž. To pa seveda ni nič drugega, kot zbijanje cene domačinom in odlivanje denarja iz države......upam , da bo naslednja gospodarska kriza pokazala kako neumni smo kot narod.
LaFemme
29. 07. 2019 10.05
+35
Ukinit študentsko delo. Študentje so poceni delovna sila, kar ustreza samo delodajalcem in študentskim servisom. Študenti so plačani več od redno zaposlenih, po drugi strani pa nimajo nekaterih ugodnosti (malica, prevoz, ...). Ni fer do nikogar.
grozjak
29. 07. 2019 10.10
+14
"fer" v politiki in gospodarstvu ne obstaja......
proofreader
29. 07. 2019 10.16
+31
Študenti morajo videti, koliko davkov gre za njihovo subvencionirano prehrano in šolanje. Mnogi so šokirani, ko dobijo prvo plačo in vidijo razliko med bruto in neto.
Jani Heri
29. 07. 2019 13.31
+7
Pri nas imajo pol ure odmora (malica) ne posploševati, so pa dražji od redno zaposlenih,ki jih tudi uvajamo poleg svojega dela... jeseni ko bodo reklamacije ga pa redno zaposleni najebemo...
grozjak
29. 07. 2019 09.42
+13
poceni delovna sila bo financirala gradnjo jedrskega bloka, ki bo namenjen za polnilnice Tesl in ostale električne šare za naše tajkune. Še vedno nismo izvedeli, kateri lobi je pop tv-ju financiral raziskavo javnega mnenja o odnosu državljanov do jedrske energije in vsaj tedensko prikrito prepričevanje o pomembnosti le te za našo električno bodočnost......
batman
29. 07. 2019 08.51
+50
Tu nekaj ne štima. Če je 5,5 eur na uro bruto ne more biti za cel mesec(176 ur) izplačano samo 172 eur. To znese 0,9 eur neto prispevki pa niso tako visoki. Edem od mojih otrok ima višjo postavko kot jaz ki sem redno zaposlen. Samo za informacijo moja urna bruto postavka je 5,62 eur pa ni najnižja v firmi Res pa je da študentje nimajo raznih dodatkov kot je dodatek na delovno dobo.Sicer pa tudi nekdo ki ravno nastopi službo tega nima. Iz tega sledi da nekateri študenti zaslužijo več kot redno zaposleni.
grozjak
29. 07. 2019 09.17
+34
Maxx365
29. 07. 2019 09.32
+15
V resnici verjetno štima, le da pisec članka ne zna računat.
LaFemme
29. 07. 2019 10.11
+17
172 e za 176 ur dela se plača za prakso, saj piše v članku. Za prakso ne velja minimalna postavka. In kot je meni znano je 172e veliko placilo za prakso.
Uporabnik811241
29. 07. 2019 08.38
+10
Še vedno velika večina ne razume sistema dela !! Prav gotovo nihče ne bo plačal študenta toliko kot svojega top delavca ,ki že 10 ali več let dela in zadevo obvlada v nulo !! To ni prelaganje papirjev iz enega kupa na drug kup v javni upravi kaj lahko opravi vsak !! Delo se plača po učinku in tudi študentsko delo ni poceni saj je potrebno plačat vse prispevke kot za delavca in tako je tudi prav saj mu tako teče tudi delovna doba !!
BosLu
29. 07. 2019 08.59
-6
Ti tudi najbrž ne razumes vsega. Problem je v podjetjih kjer ima študent enako količino dela in zadolžitve kot zaposlen in je plačan manj.
Uporabnik458403
29. 07. 2019 09.10
+38
Boslu......... Ne more nek, ki pride delat za mesec dni brez izkusenj imeti enako placo kot nekdo, kateri je ze 20 let zapislen v podjetju........ Isto delo pa je samo izgovor, ker brez izkusenj ne naredi isto kvalitetno........... Nekateri rabijo 14 dni, da znajo nekaj zloziti ali zapakirati.......
Uporabnik811241
29. 07. 2019 09.17
+22
BosLu pripelji mi študenta , ki bo naredil enak efekt kot moj najboljši delavec pa mu plačam enako 1450 eur !! Si zadovoljen ?!
BosLu
29. 07. 2019 09.44
-6
Svetice in fizikalec, spet sta me ponovno razumela. Preberita še enkrat moj odgovor. Problem je v tistih podjetjih (torej gostinci itd. ) kjer je študent že več časa oz. ima izkušnje od prej in dela enako efektivno kot zaposlen..
Uporabnik458403
29. 07. 2019 13.27
+5
Boslu...... Ce pride nek student za mesec ali dva v gostinstvo ta samo nosi na mize in ne skrbi za zaloge, narocila, birokratski del..........
Tone781
29. 07. 2019 08.35
+47
Sami poznavalaci z novinarjem vred. Vsaj poguglali bi kolikšna je vrednost neto napram bruto pa bi videli, da je to najbolj obdavčen način dela. Država in pijavke, beri študentski servis, poberejo več , kot pri vsaki drugi obliki zaposlitve.
nikhrast
29. 07. 2019 08.26
+16
Študenti ne bi smeli biti nobena izjema, nič manj kot minimalna postavka na uro, pa prispevki za penzion... Samo poglej Severno Ameriko, težko najdeš študenta ki ne dela, gimnazijci so dva meseca prosti, tisti ki obiskujejo univerzo ali pa kolidž so pa prosti štiri mesece. Si predstavljaš koliko lahko zaslužiš v štirih mesecih, v gostinstvu ponekod še dobivaš napitnino, ta je večkrat višja kot plača na uro.
proofreader
29. 07. 2019 10.06
+24