Gospodarstvo

Počivalšek: Dogovor z dobavitelji Mercatorja do konca leta

Ljubljana, 05. 12. 2019 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Fortenova si bo skupaj z Mercatorjem prizadevala najti ustrezno vsebino sporazuma in ga skleniti s slovenskimi dobavitelji do konca leta, so se dogovorili na sestanku med gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in predstavniki ruske banke Sberbank, ki je največja lastnica Fortenove, so sporočili z ministrstva.

Sestanek ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška s predstavnikoma Sberbank Maksimom Poletaevim in Sergejem Volkom je bil namenjen iskanju rešitev, ki bi ob morebitnem prenosu Mercatorja na skupino Fortenova zagotovil slovenskim dobaviteljem enakopravno obravnavo z drugimi dobavitelji pod konkurenčnimi pogoji in v skladu z veljavno zakonodajo, so v današnjem sporočilu zapisali na ministrstvu.

"Na sestanku je bilo dogovorjeno, da si bo skupina Fortenova skupaj z Mercatorjem prizadevala najti ustrezno vsebino sporazuma in ga skleniti s slovenskimi dobavitelji do konca leta," so navedli.

Minister Počivalšek se je ob tem odzval tudi na domnevno prijavo ministra Evropski komisiji s strani Fortenove in Agrokorja, o čemer je poročal Dnevnik: "Informacijo sem danes izvedel iz medijev in je ne morem komentirati. Lahko le povem, da v nobenem primeru ne jaz ne vlada ne posegamo v prenos Mercatorja na Fortenovo."

Počivalšek je v javnosti večkrat poudaril, da za slovenske dobavitelje v Mercatorju zahtevajo poseben status.
Počivalšek je v javnosti večkrat poudaril, da za slovenske dobavitelje v Mercatorju zahtevajo poseben status. FOTO: Bobo

"V Sloveniji velja vladavina prava, institucije delujejo samostojno in neodvisno. To moramo spoštovati vsi," je dejal minister in poudaril, da se država zaveda zelo omejenih pristojnosti, ki jih ima v tem primeru, saj je Mercator sedaj v zasebni lasti.

"Kot politiki pa imamo vso odgovornost, da glasno opozorimo na pomen Mercatorja v slovenskem prostoru. Zato si ves čas prizadevamo za slovenske interese, za dobro družbe Mercator, njenih zaposlenih in dobaviteljev. Karkoli drugega bi bilo neodgovorno," meni minister.

Počivalšek je v javnosti večkrat poudaril, da za slovenske dobavitelje v Mercatorju zahtevajo poseben status, kar pa naj bi bilo v nasprotju z evropsko zakonodajo, ki veleva, da se posamezni dobavitelji ne smejo favorizirati. Ker slovenska država v Mercatorju nima nobenega uradnega vpliva, saj so Mercator pred leti prodali Hrvatom, so v Fortenovi prepričani, da gospodarski minister zlorablja svoj vpliv in prek državne SID banke zavira prenos Mercatorja s propadlega Agrokorja na Fortenovo.

Zato so se obrnili na Evropsko komisijo, saj menijo, da gospodarsko ministrstvo krši kar nekaj členov pogodbe o EU in pogodbe o delovanju EU.

Počivalšek naj bi o pogojevanju prenosa lastništva Mercatorja na Fortenovo pisal tudi ruski Sberbank, kjer pa naj bi bili nad pismom presenečeni, saj prav tako menijo, da gre za nedovoljeno vmešavanje slovenske države v poslovne odnose zasebnih družb.

Za slovenske dobavitelje pričakuje enakopraven status

Počivalšek je prejšnji mesec dejal, da je pričakovanje države, da slovenski dobavitelji tudi v novi skupini pod ekonomskimi pogoji ohranijo enakopraven status in da skupina Fortenova zagotovi rast in razvoj največjega slovenskega trgovca ter ohrani sedež celotne skupine v Ljubljani. "Če nam to zagotovijo, ne bomo imeli težav s prenosom Mercatorja na Fortenovo," je dejal.

V Sberbank naj bi mu zagotovili, da bodo slovenskim dobaviteljem zagotovili enakopraven status pod konkurenčnimi pogoji, da ga bodo sproti obveščali o vseh dogodkih ali načrtih in da bo imel Mercator sedež v Sloveniji.

Počivalšek je že večkrat spomnil tudi na dva pogoja, ki morata biti izpolnjena za izvedbo omenjenega prenosa Mercatorja s starega insolventnega Agrokorja na novo skupino – pridobljeno soglasje varuha konkurence in soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja, med katerimi so tri slovenske, tudi državna SID banka. Na vprašanje, ali dogovor o zaščiti slovenskih dobaviteljev pomeni umik zadržkov SID banke, pa v javnih nastopih ni želel konkretno odgovoriti.

Mercator
Mercator FOTO: Dreamstime

'Vse, kar sem počel, sem vedno javno povedal'

Novinarjem je minister po koncu današnje seje vlade povedal, da je o pritožbi Fortenove izvedel iz medijev. Poudaril je, da sta si vlada in on sam prizadevala samo za zaščito slovenskih dobaviteljev v Mercatorju pod konkurenčnimi pogoji, Fortenova pa mora izpolniti omenjene pogoje za prenos Mercatorja na novo skupino. "Vse, kar sem počel, sem vedno javno povedal," je podčrtal in kot smešno označil, da očitki "prihajajo od tistih, ki se ne držijo slovenske zakonodaje". "V Sloveniji velja slovenska zakonodaja, ne lex Agrokor. Fantje bodo morali to spoštovati," je dodal.

Povedal je še, da se z ruskimi lastniki Fortenove in tudi Mercatorja še pogovarjajo glede zaščite dobaviteljev, pričakuje pa, da bodo tisto, kar so po njegovih besedah obljubili konec maja na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu, izpolnili. "Delamo to, kar smemo početi, Fortenova in ostali pa morajo vedeti, da nismo država, kjer zakoni ne veljajo," je dejal.

Na vprašanje, če se lahko zgodi, da Mercator ne bo prenesen na novo skupino, pa je odgovoril, da je to treba vprašati Fortenovo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blond James
06. 12. 2019 18.40
Vsaj neki.vse ostalo kar se dogaja v trgovinah pa v zazigalnice takoj😤😤😤🥥🥥🥥🍌🍌🍌🚒🚒🚒🚐🚐🚐🚛🚛🚑🚑🚑
Klotilda H
06. 12. 2019 13.01
+5
POČIVALŠEK SE BORI ZA SLOVENSKE DOBAVITELJE: vsa čast!!!
slovenskidelavec
06. 12. 2019 11.23
Kaj, Mercator je bil že zdavnaj zrel za stečaj, saj so jim prodajalke preveliki strošek. Počivalšek razmisli o stečaju ne o političnih igrah.
jodr
05. 12. 2019 18.07
+0
Zdravko; v Sloveniji je vladavina prava. Ti si pa res hud humorist, dohitevaš komedijanta.
Uporabnik113189
05. 12. 2019 14.56
+0
Pri vseh teh političnih prepirih bi mogoče bilo pametno omeniti, da je naša država v nekem deležu še lastnica Mercatorja, da je ta še vedno s sedežem v naši državi, kar ga zavezuje slovenski zakonodaji in da je ena izmed njegovih večjih upnic tudi SID banka. Tudi število slovenskih dobaviteljev ni zanemarljivo in število delovnih mest v naši državi, ki je v igri. Kot SOLASTNIK ( privatiziranega mercatorja) ima naša država vso pravico do uveljavlja svoje interese, ki pa so mogoče v hudem nasprotju s kakšnimi ruskimi tajkuni ali hrvaškimi, ki bi radi trgovca oplenili, svoje dolgove pri ruskih bankah poplačali, tiste pri slovenskih bankah pa pač ne. Mogoče bi radi tudi sedež premaknili na kakšen Ciper, da bi lažje prali denar preko Slovenije, tisoče zaposlenih v naši državi pa spremenili v poceni delovno silo primerljivo s kakšno afriško državo.. Kdo bi vedel.. Prijava na EU komisijo naše države ni nič drugega kot samo ena od močnejših kart v igri, kjer se poskuša našo državo izločiti iz igre s pomočjo EU komisije. Ali drugače, gre za spopad interesov med različnimi lastniki, eden do njih je naša država, nihče od lastnikov pa ni ravno vzgled poštenja, poskuša se vse mogoče za dobiček, tudi s pozicije sile.. Počivalšek pač ni iz zadnje moke, to pa še ne pomeni da ga ne bodo uspeli stisniti v kot. Tveganja je kar nekaj..
Uporabnik113189
05. 12. 2019 15.28
Sicer pa so bili mnogi slovenci mali delničarji, pa so lahko na svoji koži izkusili, kaj se zgodi, ko te "iztisnejo" iz družbe in kako donosen je ta dogodek za izstisnjence. Če se niso nič naučili, potem so slabši od osla, ki gre samo enkrat na led. Župančič je pač pozabil omeniti v svoji modrosti tiste, ki so se znašli povezani v mavec, poleg redkih izjem, ki so se naučile drsati ( ker so želeli biti pametnejši od osla).
slovenskidelavec
06. 12. 2019 11.26
-1
Poglej plače prodajalcev in prodajalk in se pozanimaj, kako spoštujejo ZDR-1 in kolektivno pogodbo in pogodbo o zaposlitvi.
cirenij
05. 12. 2019 13.19
+16
Eni ste tako nastrojeni proti Jankoviču. Če ga takrat ne bi striblali, saj vemo kdo, bi bil Mercator še danes slovenski. Saj ima maslo na glavi, samo takih, podobnih in še hujših, je veliko.
korintos23
05. 12. 2019 13.18
+6
Kdo je lastnik Mercatorja?
ivan.z Doba
05. 12. 2019 13.01
+1
Desnuhi, predlagam vam, da komentirate kaj drugega, filatelijo npr. Tale tema res ni za vas! Še manj,da kritizirate odgovorne za prodajo Mercatorja. Še ivan se je posul s pepelom. "Mea maxima culpa!"
FC Chelsea2
05. 12. 2019 12.47
+9
In spet je tu pokvarjenec jankovič zraven sej se spomnete še kajne kakšno nalogo je dobil v Rusiji Jankovič?
ivan.z Doba
05. 12. 2019 12.48
+16
l 28. novembra 2007: »Prodaja Mercatorja je bila napaka. (...) Ko govorimo o odgovornosti za prodajo Mercatorja, moram začeti pri sebi,« je dejal Janez Janša v intervjuju za Mag...
prašek
05. 12. 2019 12.50
+11
Če Jovan ne bi poklonil najboljšega soseda Šrotu in Bavčarju, bi bil še vedno uspešno slovensko podjetje !!!
ivan.z Doba
05. 12. 2019 12.50
+9
Desnuhi, ribe imajo boljši spomin od vas. Mercator ni tema, kjer bi se vi lahko "tolkli po prsih"! No, saj se lahko, ker je izvirni greh prodaje Mercatorja v ivanovih rokah.
prašek
05. 12. 2019 12.50
+7
ivan ....... Tako kot praviš ! samo prepozno sem opazil, oprosti !!!!
ivan.z Doba
05. 12. 2019 12.58
+5
Medo, jbg, desnuhi menda niso za nič krivi. Samo za "blagostanje" v Sloveniji. So-krivi.
legenda car
05. 12. 2019 13.06
-2
Dejstvo je da levnuhi kradete drzavo ze 25let, zarad vas smo tm k smo, ne zarad ivana orozja pa patrie.. pa se neki, pravih desnih v sloveniji ni - nevem kaj ti mesas ivana komunjaro bivso tle zravn a on je zate desnicar?
legenda car
05. 12. 2019 13.08
+4
Ivan, bavcar, jelincic, itd prebarvane komunjare kao desni lepo vs prosm.. lustracije ni blo pa smo tm k smo, vi bi pa se venezuelo radi iz slo nardil slepci
ecnarf
05. 12. 2019 13.08
-1
medo< če opanko in drugi ne bi kradli bi mogoče še laufal
legenda car
05. 12. 2019 13.09
-6
ce bi pravi desni prevzel oblast, lustracijo prvo, sodstvo drugo, gospodarstvo tretje, pa usi pokvarjenci ala jankovic do konc lajfa v lukno da noben neve kje so
Andree
05. 12. 2019 13.24
+10
Desnuhi pozabijo,da se je Jovan par dni nazaj slikaril z Ursolo in da sta zver in njegova priležnica podprla Ursolo,ki se zavzemajo za willkommen politiko
Andree
05. 12. 2019 13.26
+10
Legenda car točno tako Ivan,plemeniti,kanta,bavcar, Gorenjak,toplak,peterle itd to so vse bivši komunist
legenda car
05. 12. 2019 13.31
-1
Pa ja pravi desni to vemo, tko da nevem zakaj desne mesate stemi komunjarami?
Darko32
05. 12. 2019 14.46
+7
A ni JANŠA drekal z MERCATORJEM, da bi zjahal Jankoviča. Sliko pa vidim osedaj, k ije Janša vse zamočil in naredil več škode, kot koristi.
ivan.z Doba
05. 12. 2019 16.06
+2
@legenda, In kdo so bili leta 1991 pravi desničarji? In kdo so danes pravi desničarji ali levičarji? V parlamentu jih ni. Za sranje v katerem smo so največ krivi tisti, ki so v parlamentu od prvega sklica dalje!
Aijn Prenn
05. 12. 2019 12.40
-2
Ko bo prišel na zaslišanje v Bruselj, ga nihče ne bo nič razumel...
Kliko7
05. 12. 2019 12.39
+6
Tale Pocivalsek mi zadnje case ne deluje nekaj strokovno! Obraca samo besede in to je vse! Sem pricakoval vec od njega!
pop greznica
05. 12. 2019 12.39
-8
Tale pocivalsek je pa tako karizmaticen....
Burtonnn
05. 12. 2019 12.34
+11
Balkanijada se ni končala z včlanitvijo v EU, se nadaljuje.
roten
05. 12. 2019 12.29
+14
jbg ko janezek ni prenesl zokija je šlo pa vse v 3pm če ti nimaš nima nihče in to je le osamljen primer :droga kolinska petovia ptuj presad fructal in dalje dalje je imel brko prav hlapci za hlapce
Vojko Šarman
05. 12. 2019 12.23
+22
Pravilno je da so ga prijavili, pa še iz svojega žepa naj plača. Po toči zvoniti je prepozno. Posle jebanja nema kajanja. Vlada, in njeni sod, slaba banka, so vrsto podjetij in bank prodali pod ceno, sedaj pa javkajo ko tudi sami vidijo kakšno škodo so naredili. Če ne gre za mafijske posle pomeni, da so nesposobni in naj grejo!
sagesse
05. 12. 2019 12.27
+6
Kaj so prodali pod ceno? Kako nekaterim od vas ni jasno, da mercator ni bil sposoben plačati 1,3 milijarde dolga, katerega je naredil janković. Druga varijanta bi bil stečaj, podobno kot agrokor...
ivan.z Doba
05. 12. 2019 12.34
+11
@sag, In zato je ivan omogočil, da je takrat tako zapufan Metcator končal v slovenskih rokah?! Ne ga srat! ivan je naredil vse, da je ostal jankovič brez Mercatorja.
ivan.z Doba
05. 12. 2019 12.36
+9
"1.. septembra 2005: Kad proda 16,33-odstotni delež Mercatorja Istrabenzu, Sod pa 13,74-odstotnega Pivovarni Laško. l 11. novembra 2005: Družbe okoli KD Group prodajo 7,6-odstotni delež Mercatorja Pivovarni Laško in Infond Holdingu. l 15. novembra 2005: Nova lastnika Mercatorja odstavita predsednika uprave Zorana Jankovića, nasledi ga Žiga Debeljak. l 18. novembra 2005: KD Holding in Infond Holding skleneta pogodbo, s katero prvi 4,16 odstotka Mercatorja zamenja za 19,99 odstotka Dela, ki ga ima Infond Holding. l 27. oktobra 2006: Matjaž Gantar proda 19,99-odstotni delež Dela. Uradno ga proda bankam, neuradno Laščanom. l 1. novembra 2006: Istrabenz od KD Group kupi 2,98 odstotka delnic Mercatorja. l 12. februarja 2007: Zvon Ena Holding proda 5,15-odstotni delež Mercatorja Pivovarni Laško in Radenski. l 12. marca 2007: Pivovarna Laško, Radenska in Talis objavijo namero za prevzem Dela. Družbe okoli Pivovarne Laško so ob objavi že obvladovale skoraj 55 odstotkov Dela, v času trajanja ponudbe pa pridobile 94 odstotkov delnic. l 11. aprila 2007: Infond Holding pridobi še 0,64 odstotka Mercatorja in postane največji posamični lastnik. l 5. septembra 2007: Istrabenz in Pivovarna Laško skleneta dogovor, da bo prvi 12,65-odstotni delež prodal Infond Holdingu. l 28. novembra 2007: »Prodaja Mercatorja je bila napaka. (...) Ko govorimo o odgovornosti za prodajo Mercatorja, moram začeti pri sebi,« je dejal Janez Janša v intervjuju za Mag. l 30. november: Istrabenz dobi ponudbe za prodajo svojega deleža."
Eastman
05. 12. 2019 12.37
+11
khmmm... Mercator so morali prodati, ker je nek bivši predsednik vlade že prej, samo zato da so skinuli Jankovića delal napake.
ivan.z Doba
05. 12. 2019 12.37
+7
l 28. novembra 2007: »Prodaja Mercatorja je bila napaka. (...) Ko govorimo o odgovornosti za prodajo Mercatorja, moram začeti pri sebi,« je dejal Janez Janša v intervjuju za Mag.
ivan.z Doba
05. 12. 2019 12.39
+4
A bo , desnuhi? Žalostno, toda resnično. S propadom Mercatorja ima najmanj opraviti janković!
plotter123
05. 12. 2019 12.40
+8
ivan.z Doba
05. 12. 2019 12.55
+4
DUTB ni samo zgrešen koncept, kot so že od začetka opozarjali strokovnjaki ali sindikati, ampak je institucija, zgrajena na kriminalnih osnovah, s pomočjo tedaj vladajoče politične stranke...In vlade v odhajanju!
MMIRKO
05. 12. 2019 12.22
+11
obraz mafijca . Pri nas moramo začet z režijo Slovenski Boter ( glavni igralci pokvarjenci iz parlamenta) svetovna senzacija in rekordna gledanost zagotovljena !!
plotter123
05. 12. 2019 12.39
+5
DRŽI in slika čelavega bo na prvem mestu namesto GENNARA iz serije GOMORRA...JAJO je ubral že leta 1979 ISTO POT
sagesse
05. 12. 2019 12.21
+3
Hmm čefu.... Ki, se še po 30 letih niso sprijaznili, da imamo slovenci svojo državo... Spokajte v srbijo, s sabo vzemite še jankovića, da vam bo rešil srbsko gospodarstvo....
slovenc59
05. 12. 2019 12.21
+16
Dejstvo je, da so slovenski dušebrižniki Mercator zapravli še preden je Počivalšlek sploh vedel, da bo kdaj minister ! Zatorej nehajte o Počivalšku ! Za dobavitelje je hudo, vendar se bodo naučili na drugo prodajno verigo, vsi mi pa moramo mercator pozabiti in odfrkati tudi vse hrvaške dobavitelje ! Naj si prodajajo svojo robo na hrvački in drugje ! Zaključek _: Pozabite mercator in in se ozrite novim zgodbam naproti !!! Tako je v kapitalizmu, če se še niste naučili !!!!!!!!!!!! S počivalnikom vred !!
ivan.z Doba
05. 12. 2019 12.39
+4
l 28. novembra 2007: »Prodaja Mercatorja je bila napaka. (...) Ko govorimo o odgovornosti za prodajo Mercatorja, moram začeti pri sebi,« je dejal Janez Janša v intervjuju za Mag..
murinar
05. 12. 2019 12.14
+10
Samoosvojitelja Bavčar in Janša sta uničila prehransko verigo v Sloveniji !
sagesse
05. 12. 2019 12.19
+3
Hahahaha..... Na tako nor post, sploh ni možno argumentirati.... No pa gremo drugače.. Ko so hoteli prodati pivovarno union belgijcem za vrhunsko ceno, se je vmešal kučan in njegov forum 21,kateri so prakticirali managerske odkupe na kredit, brez lastnega vložka... NACIONALNI INTETES in so na ta način pokradli vse slovence....
butalistan
05. 12. 2019 12.28
-2
še eden zaplankani in pravilno izobraženi levi konjiček brez IQ
plotter123
05. 12. 2019 12.36
+9
SAGESSE sja ni res lažeš da se kar kadi , pri UNIONU so imeli glavno besedo proti Janša , kriminalec BAVČAR , dimsi rupsi in še nekaj ostalih kriminalcev ki se še dandanes spomočjo USTAVNEGA sodišča prosto sprehajajo ...tak da ne bluzi
big brother
05. 12. 2019 12.14
+7
Tega sm zapret za 100 let. Tolko dobrega neb mogl nardit z ničemer za narod kot bi s to potezo.