Slovenija

Počivalšek o boju za poslanske stolčke: Mi ne rabimo nobeni javnosti ničesar razlagati

Ljubljana, 22. 02. 2020 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
2282

Kje so pogajanja z Janezom Janšo? Mu predsednik SMC Zdravko Počivalšek lahko zagotovi dovolj svojih poslancev in smo že na pragu tretje Janševe vlade? Zakaj v SMC tak preobrat, in kaj pravi na očitke, da si kvečjemu varujejo stolčke?

Vse bolj pregreto politično ozračje, ki smo mu priča zadnje dni, bi se lahko vsaj nekoliko ohladilo prihodnji teden, ko se izteče prvi krog iskanja morebitnega novega mandatarja. Pri tem pa bo ključna prav Počivalškova SMC.

Kje smo torej pravzaprav zdaj - imamo novo vlado, ki bi jo vodil Janez Janša, bodo predčasne volitve ali neka tretja opcija? Kdaj bo jasno?

"Lahko povem, da se bližamo trenutku, ko bomo zelo hitro ugotovili, ali je taka programska vlada mogoča," na to odgovarja Zdravko Počivalšek, predsednik SMC in minister za gospodarstvo v odstopu.

Prvi mož SMC zagotavlja, da je njihova poslanska skupina enotna in bo zagotovila dovolj glasov za izvolitev morebitne programske vlade.
Prvi mož SMC zagotavlja, da je njihova poslanska skupina enotna in bo zagotovila dovolj glasov za izvolitev morebitne programske vlade. FOTO: Bobo

Pa imajo koalicijsko pogodbo ali vsaj njen osnutek že na mizi? Počivalšek pravi, da so v tem trenutku v fazi programskih pogajanj, treba je uskladiti še nekaj malenkosti. "Naša stranka SMC poudarja pet poglavij: skrb za starostnike - torej gradnja domov za ostarele, stanovanja za mlade družine in oddaja teh pod neprofitnimi pogoji, reševanje težav v zdravstvu - torej zadeve, ki so bile vsebina že kar nekaj vlad, predvidljivo konkurenčno poslovno okolje in dokončanje že začetih pomembnih infrastrukturnih projektov. To je temelj našega interesa v naslednjem koraku," razlaga prvi mož SMC.

'Programska skupina bo zagotovila dovolj glasov'

Kakšne pa so dejanske razmere v stranki oziroma v poslanski skupini SMC? Koliko poslancev njihove deseterice bi podprlo Janševo vlado? Jih imajo devet? Počivalšek zagotavlja, da je njihova poslanska skupina enotna. "Enotna je v dveh zadevah. In sicer: glede tega, da nismo mi odgovorni za padec te vlade in drugič, da predčasne volitve niso prvi korak, ki ga moramo narediti. Poslanska skupina SMC bo zagotovila dovolj glasov za izvolitev morebitne programske vlade."

Na svetu uspeli izglasovati le, da se bodo še naprej pogajali z vsemi

Zakaj pa na svetu v sredo niso dali direktno na glasovanje: ali ste za vstop v Janševo vlado? Zakaj torej na glasovanje samo, da se bodo še naprej z vsemi pogovarjali?

"Naredili smo enako, kot je postopek potekal leta 2014 pred vstopom v takratno koalicijo in kot smo naredili leta 2018. Do srede smo se pogovarjali o taki programski vladi, od srede naprej pa imam mandat za pogajanja," razlaga predsednik SMC.

So v SMC dokončno pokopali možnosti sodelovanja, skupne liste in kasneje združitve s Šarčevo LMŠ? Tako bi namreč šlo razumeti Počivalškov tvit, da naj "tisti, ki so državo z odstopom spravili v ler, šofiranje avta zdaj prepustijo drugim".

Pa se res pogaja z vsemi? Po njegovem zadnjem tvitu, usmerjenem predvsem v premierja v odstopu Marjana Šarca, se zdi, da so se nekako pogajanja z LMŠ popolnoma zaustavila. Počivalšek na to pravi, da je dobil mandat oziroma pooblastilo za pogajanja za morebitni vstop v programsko vlado in nalogo, da stranko pripravi na to, da lahko gre na volitve.

So pogajanja z LMŠ o skupni listi mrtva? Kaj si Počivalšek misli o tej ponudbi? "Pogajanja z LMŠ niso mrtva, dejstvo pa je da so ves čas potekala preko medijev - od tistega prvega dne, ko je predsednik povedal, da se pogajamo oziroma pogovarjamo o nečem, kar ni bilo tako. Potem sva se v petek - po tistem ponedeljku, ko je on odstopil - dogovorila, da vodji poslanskih skupin najdeta možnost za skupni izstop iz nastale situacije."

Počivalšek o tem, kako bodo razložili javnosti, da jim ne gre le za poslanske stolčke: "Mi ne rabimo nobeni javnosti ničesar razlagati."
Počivalšek o tem, kako bodo razložili javnosti, da jim ne gre le za poslanske stolčke: "Mi ne rabimo nobeni javnosti ničesar razlagati." FOTO: 24ur.com

Ampak kako zdaj kar naenkrat - po letu in pol - tak preobrat v SMC? Znano je namreč, kaj pravi ustanovitelj stranke Miro Cerar? Kaj se je torej spremenilo v poldrugem letu, razen seveda tega, da je na predsedniški stolček sedel Počivalšek? Bi lahko dejal, da je to, da pa zdaj gredo v vlado, ki bi jo vodil Janša, njegov osebni projekt, ki ga ni mogel izpeljati pred letom in pol, ko te možnosti ni bilo? Ali je to res projekt SMC, kjer so spoznali, da pa je zdaj prvak SDS vreden zaupanja? Prav SMC je namreč v prejšnjem mandatu Janši, ko je bil v zaporu, odvzela poslanski mandat. Prav tako poslanec SMC vodi preiskovalno komisijo o domnevno spornem financiranju stranke SDS z madžarskim in bosanskim denarjem. Kaj se je zgodilo?

"Jaz sem vseskozi - takrat še kot poslanec in potem kot minister te druge vlade - zagovarjal, da se moramo pogovarjati z vsemi, ki so izvoljeni v parlament. Potem ko sem postal predsednik stranke SMC oktobra lani, sem vseskozi poudarjal, da bomo stabilen člen te vlade, smo to tudi bili in vseskozi sem govoril, da če bo to vlado kdo razrušil, da bomo naredili vse, da najdemo možnost oblikovanja vlade, ki bo pa lahko projekte dokončala. In to tudi delamo," zagotavlja.

A vrenje v SMC, vsaj pri nekaterih, je več kot očitno - celo včeraj je en predsednik pokrajinskega odbora odšel, nekateri pišejo pisma ... Kaj se je v bistvu zgodilo? Kako bo javnosti razložil, da se ne gre samo za poslanske stolčke? "Mi ne rabimo nobeni javnosti ničesar razlagati. Stranko imamo enotno, seveda se pa nekateri trudijo, da bi popularizirali posameznike, ki se odločajo, tako kot se. Mi smo liberalna stranka, pri nas ima vsak možnost povedati, kaj misli in za kaj se zavzema in tudi vsak sprejema svoje odločitve," trdi prvak SMC.

Pa je Janša kredibilen, zaupanja vreden politik, ki lahko vodi še tretjo vlado? Če pogledamo njegove metode, populizem, ki ga izvaja, retoriko, poniževanje novinarjev in konkurence, tudi morebitnih koalicijskih partnerjev? Počivalšek pravi, da ne bo komentiral tega, kar je Janša nekoč bil. "Mi se pogovarjamo o konkretnih zadevah, ki so pomembne za Slovenijo - kako bomo Slovenijo naredili zanimivo, za to da bodo mladi želeli tukaj ostati. Če bomo te teme lahko dogovorili - skupaj z vsemi štirimi partnerji - potem takšna vlada, če ne, pa je ne bo. Problem te vlade ni gospod Janez Janša, problem te vlade so vsebine, ki jih bomo, ali pa ne, dogovorili."

Pogovori o sestavljanju nove koalicije so na vrhuncu.
Pogovori o sestavljanju nove koalicije so na vrhuncu. FOTO: SDS

Počivalšek sicer pravi, da ni za 'blokovska' deljenja in da bodo v morebitni novi vladi skrbeli za to, da ne bo prihajalo do ideologij. A če pogledamo že samo javno zdravstvo in šolstvo - SMC zagovarja in vztraja pri javnem zdravstvu in šolstvu. In tukaj se pojavlja vprašanje, kako bodo denimo zagotovili ustavno določbo glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva? Kako bodo zagotovili javno zdravstvo, če pa vemo, da prav SDS, pa tudi Nova Slovenija, po tiho skušata nekako sprivatizirati zdravstvo na način, da bi tudi morda v prihodnje ukinili javnozdravstveno blagajno, prenesli denar na zasebne zavarovalnice? Kako gre to skupaj, že programsko bi utegnili imeti težave, kje so šele kadri?

Kako bo lahko držal diskusijo stran od ideologije in zahteval od Janše, da gremo v neideološko zdravstveno reformo, ko pa je že danes jasno, da SDS in NSi zagovarjata postopno privatizacijo javnega zdravstva, ukinitev javne zdravstvene blagajne in postopen prenos na zasebne zavarovalnice? Bo ta koalicija sposobna uresničiti odločbo ustavnega sodišča glede zasebnih osnovnih šol?

Počivalšek odgovarja, da mediji tukaj le vnaprej strašijo javnost. "SMC - če bo v taki vladi - bo branik javnega zdravstva in javnega šolstva. Brez javnega zdravstva in šolstva takšne vlade ne bo. To je eden in edini možen odgovor."

In če vlada z Janšo ne uspe, kaj sledi? Vemo namreč, da si SMC nikakor ne želi na predčasne volitve oziroma se zdi, da vse počno v tej smeri. Bo Počivalšek prevzel pobudo za nekakšen liberalni blok in sebe ponudil za mandatarja? Kaj se dogaja pri pogajanjih na drugi strani? "To, da si mi ne želimo na volitve, je vaša teza. Mi smo na volitve pripravljeni, imamo mandat in sredstva, da se pripravimo nanje, imamo 88 kandidatov, delamo pa samo to, kar smo rekli že pred meseci - da bomo pred morebitnimi novimi volitvami preverili možnost ustanovitve nove programske vlade. Karkoli počnemo, ne delamo za to, da bi reševali svoje sedeže v parlamentu, ampak bomo ta prvi korak zaključili."

Koliko možnosti Počivalšek daje nastanku vlade pod okriljem Janše ali predčasnim volitvam? "Jaz se vsakega posla in tudi sedaj v politiki lotevam z optimizmom in namenom, da ga dokončam, previdno in s proučitvijo vseh možnosti. Verjamem, da je takšna vlada možna, da je čas, da presekamo delitve in najmanj, kar je, ocenjujem, da imamo vsaj polovico možnosti, da s takšno vlado uspemo," zaključuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2282)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirko Igor
24. 02. 2020 20.04
-1
Treba je ločiti med napadi na novinarje, žaljivkami, grožnjami in kritikami. Meni niso sprejemljivi dovtipi o vmešavanju v uredniško politiko. Ni smešno in na nivoju. ................... Napad mlade novinarke na g. Počivavška pa sem dojel kot politično pristranskega. Od vseh besed g. Počivavška ste izpostavili le eno. In to je bila? Ko boste novinarji sodili vse z istimi vatli verjemite bo tudi jeze na vas manj. Neodvisnost in nepristranskost je dvosmerna pot.
Mirko Igor
24. 02. 2020 20.13
+1
Ko se primerja politik z ekstremizmom je pa OK? In to je spraševala g. Počivavška. Kakšen politik pa ste, če greste z Janšo, ki uporablja njegove metode. Metode. In kaj naj odgovori. O sorry pa res je grozen, mate prav, ne grem. To ni demonizacija dela slovenskega volilnega telesa? Tudi novinarji pomedite pred svojim pragom
peresni
24. 02. 2020 13.09
+9
09ZarMan10
24. 02. 2020 11.53
+17
"Mi ne rabimo nobeni javnosti ničesar razlagati", Upam Počivalšek, da boš tudi zaradi te izjave v preostanku svojega življenja le še "počival". Komu pa ste dolžni razlagati, če ne javnosti. Počakaj samovšečnež, kar šopiri se, upam da te bo "javnost" za to ustrezno nagradila.
kaktusar1
24. 02. 2020 11.34
+15
se model šopiri kot pav..a bo potem prestopil sam k sđs..ker smc gre v zgodovino...
Jože Uršnik
24. 02. 2020 10.38
+18
Bomo videli na naslednjih volitvah .Že dolgo vemo ,da ne delate za narod ampak samo zase.
zavetnik
24. 02. 2020 10.12
+11
Kje dobiva to energijo, da se tu in tam zbudi, drugače izgleda kot medved, ki je celo zimo v brlogu in spi, kako sta si podobna?
jelenek
24. 02. 2020 10.40
+11
Zbudi se samo takrat,ko je treba kaj v žep pobasat.
jelenek
24. 02. 2020 09.40
+19
POČIVAVŠEK JE PRODANA DUŠA. TAKŠNA VLADA Z JANŠO IN POČIVAVŠKOM BO SLOVENCE NAREDILA ŠE BOLJ REVNE.UPAM, DA BODO TISTI POSLANCI V KATERIH JE ŠE VSAJ MALO POŠTENJA, ZAPUSTILI SMC.
Zbujen
24. 02. 2020 15.58
-2
Znotraj 23 let leve vlade smo pa bogateli, dvigovali standard ter ekonomsko svobodo in se šli osebno odgovornost???
Simoni?
23. 02. 2020 21.53
+5
Kdorkoli bo predsednik vlade, užitki bodo nepopisni! Pokuriti 13 milijard evrov iz proračuna na leto, ni kar tako! hvalamarjanšareczasprejetjeproračunapress.
kure bedne
23. 02. 2020 21.51
+20
Ta Počivalšek je še večji cinik kot jajo. Samo stolčki jih še srbijo. Slabo se nam spet piše.
Ost1234
23. 02. 2020 21.13
+4
Gorazd Petek 23.02.2020, 19:33:09 Kdo pa pravi ,da volitve sedaj sploh bodo? Zanimivo ... Jajo ne bo spacal vlade, volitev pa ne bo ... Kaj računate na državni udar??
pepe K bolcev
23. 02. 2020 21.12
+4
To moras bit prav moten, da to kar naprej ponavljas..
Lumpx
23. 02. 2020 19.40
-6
Itak se dobro da so zascitne maske slovenskih davkoplacevalcev in zraven se denar na poti k rdecim kameradom na Kitajskem. Mi se bomo pa ze nekak znasli.
Lumpx
23. 02. 2020 19.39
-7
Vsi rdeci sveckarji branijo semenarja ki se gre "ministra za zdravstvo". Tule pa mrtvilo.
Gorazd Petek
23. 02. 2020 19.36
-9
Ah,ja še par dni Nova vlada in začetek sodelovanja in konec izklučevanja sektaštva,soražnih fraz in sodelovanje za skupno dobro Slovenije in porpava slike in škod,ki so jo levo propadle vlade povzročile v EU Sloveniji ter začetek sodelovnja med normalnimi ljudmi sektaši,nestrpneži in ostali levo preobremenjenci pa tja kamor normalno pašejo v opozicijo,Slovenija nujno rabi pot napreje iz njihovega oprijema nazadnjaštva,sektaštva in vračanja v gošo.
Common_sense
23. 02. 2020 19.18
-10
LMS- lista malo solanih. Temu primerno se bo koncalo kot se je zacelo. Z vaskim komedijantom in solskim hisnikom (Kralj). Boste videli. Pomnite moje besede.
poneumljanje
23. 02. 2020 19.27
+11
Kaj bluziš LMS stranke aki liste pri nas ni, je samo društvo SDS Sloveniji Delamo Sramoto !
piu
23. 02. 2020 19.14
-3
v knjižni jezik bomo med sinonime urstili lewak-luzer.....
Nimiuseen
23. 02. 2020 21.15
+9
Ter seveda tudi desnak-manj inteligentno bitje...
bogdajmir
23. 02. 2020 19.00
-7
SMC-ju raste hrbtenica, rdeci volki pa tulijo.
bogdajmir
23. 02. 2020 19.02
-5
In je ze(!) en zatulil z minusom, medtem ko je z besom klikal, pa je LMS-ju podpora se malce padla. Dol dol dol dol vse tja do smetisca polotocne zgodovine.
piljan
23. 02. 2020 19.18
+9
Svečka bogdaj,a imaš tudi ti samo par starih listkov?Pa dajte svečkarji no,dajte kaj novega.
Lumpx
23. 02. 2020 19.21
-11
piljan
23. 02. 2020 19.24
+7
Tebe nihče niti zastonj ne mara.Sem ti že povedal,neuporaben...kot večina svečkarjev.
Lumpx
23. 02. 2020 19.31
-3
A so te rdece svecke z Dedinja sploh uporabne. Verjetn gre za skart robo ki jo srbi mecejo v smeti.
piljan
23. 02. 2020 19.32
+5
Saj vidi@ sam po sebi.Popolnoma si neuporaben.
OrodniK
23. 02. 2020 21.22
-1
O, pilići, danes pa nisi g.Vrhovnega Svečkarja-Marjanovega Damirja še nič pohvalu?! LOL
Gorazd Petek
23. 02. 2020 18.58
-10
Nekateri levo ideološko prenapeteži so res pravi oboževalci Janše,brez njega jim živeti ni,karnaprej Janša,Janša,Janša,Janša,,....... verjetno imajo doma v kleti kak oltar z njegovimi slikami in zvečer nesejo s sabo v posteljo tudi njegovo sliko in si jo obesijo na zid ,da zjutraj ,ko se zbudijo najprej vidijo njegovo sliko,pravi obsedenci z janšo.
bogdajmir
23. 02. 2020 19.01
-9
Malinha
23. 02. 2020 19.02
+14
Priznam. Obožujem Johanna. Že več kot teden dni klečim na koruzi, žebram molitvice, ko pride Johann mimo me samo brcne, ves ponosen sem na njegovo brco, hitro prižgem še eno svečko na oltarju, požebram še eno molitvico, spim kar tako, na kolenih, kri teče iz kolen, ampak, ne pustim se, zvest sem Njegovemu Veličanstvu, obseden sem z njim, oprosti, nimam časa pisati, moram obračati rožni venec in moliti moliti moliti
Lumpx
23. 02. 2020 19.03
-10
Ha ha ha h Ja saj to se gre pac ne morjo zivet brez JJ. Edin kar me moti, da os prevec nadlezni so s prodajanjem sveck ukradenih na Dedinju v Beogradu.
poneumljanje
23. 02. 2020 19.05
+9
Gorazd, imaš prav to so tisti priseljenci iz Kosova, katere je pripeljal v Slovenijo. Pa saj so mu lahko hvaležni !
Lumpx
23. 02. 2020 19.13
-4
Kosovare in ilegalne migrante uvazajo samo levaki. Se svercajo jih. Kje je ze tista "kraljicna" iz SD ki so jo po pomoti ustavili policaji ko jih je svercala.
Common_sense
23. 02. 2020 19.21
+0
Hecen si mi ti, res. Ker si res preprican v to kar govoris. No, svet je velik, tvoja glav’ca pa majhna. Ni vse tako kot izgleda na prvi pogled.
Gorazd Petek
23. 02. 2020 19.40
-7
Malinha
23. 02. 2020 19.56
+8
Težko je zaslužiti en minimum forintov, pa čeprav so samo simbolni. Gorazd, cel dan že tu visiš, upam, da boš imel vsaj za pivo, ne pa tisti pingo sok. Čeprav bi ti kozarec hladne vode kar prijal. Vsaj kar se tiče tvojih živčkov.
Gorazd Petek
23. 02. 2020 20.36
-1
Gorazd Petek
23. 02. 2020 20.37
-2
Jožajoža
23. 02. 2020 18.53
+11
samo 1 promil jih je,desničarjev,pa terorizirajo celo sloveniji.
Malinha
23. 02. 2020 18.56
+12
Niti ne. Samo smešijo se do onemoglosti. In, ni straha, da bi na volitvah dobili. Brez skrbi.
Gorazd Petek
23. 02. 2020 19.09
-5
A zato ima "Naš Marjan" še polovico ne glasov kot SDS-sam vprašam?
Common_sense
23. 02. 2020 19.21
-11
Po mojem jih je se manj. Pravih desnicarjev namrec. Pac pa je toliko vec razumnih, delovnih ljudi.
Gorazd Petek
23. 02. 2020 19.33
-5
Kdo pa pravi ,da volitve sedaj sploh bodo?
Zbujen
24. 02. 2020 16.03
Terorizirate jo levaki s "kriznimi" davki, ki potem poniknejo v javnih razpisih in svetovalnih pogodbah, JS masa ves čas raste (kriza ali ne-kriza), usluge pa vsak dan slabše.
Gorazd Petek
23. 02. 2020 18.50
-8
No končno bo Slovenijo v EU zastopal nekdo z ugledom tam in ,ki ga ne bodo tam zamenjali za kelnerja. Ja,ja ideološka leva preobremenjenost pušča posledice na živcih pa to,pa še slabša se jim situacija,kaj šele bo ,ko se bomo v Torek poslovili od "Našega Marjana" in Pusta pardon v Sredo.He,he,he-en sam obup in žalost pri teh komentatorjih.
poneumljanje
23. 02. 2020 18.52
+16
Ja v Bruslju imajo sladoljedarji velik ugled !
Malinha
23. 02. 2020 18.54
+8
Ej, skoraj v vsakem komentarju omenjaš živce. Pa ti moraš bit res totalka živčen. Daj se umiri, saj Johann ne bo dobil vlade niti pod razno. Spij kozarec hladne vode, globoko vdahni, pomisli na go. Štefko Kučan, ki vso stvar drži v rokah in takoj se boš bolje počutil. 😘
Gorazd Petek
23. 02. 2020 19.10
-3
A zato je bil "Naš marjan" tam nekje v kotu skrit na sliki?