Slovenija

Počivalšek vodjo preiskav na NPU obtožil laganja, dokumenti razkrivajo, da laže minister

Ljubljana, 15. 10. 2021 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Jure Tepina, Damjana Seme
Komentarji
521

Na pričanje vodje preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu Igorja Kekca, ki je preiskovalni komisiji Državnega zbora potrdil, da gospodarski minister preiskovalcem ni dal gesla za odklepanje telefona, zato so ga poslali v Nemčijo, se je burno odzval tudi Zdravko Počivalšek. "Mene osebno sicer glede tega nihče ni kontaktiral, vsa gesla pa so pridobili od mojega pooblaščenca," je med drugim zapisal minister in Kekca obtožil, da laže. Kar pa po naših informacijah ne drži, saj naj bi minister preiskovalcem sporočil napačno geslo telefona, kar naj bi se potrdilo tudi pri odklepanju telefona v Nemčiji.

Zaradi vseh laži in pritiskov, ki se nenehno vršijo na kriminalistično preiskavo zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, zaradi domnevno sporne nabave zaščitne opreme, je po naših informacijah prekipelo tudi nekaterim zaposlenim na NPU. Predvsem zato, ker je po zaslišanjih na Preiskovalni komisiji o sumu političnega vmešavanja v delo policije in v izid predkazenskih in drugih postopkov minister napadel vodjo preiskav, ki so ga sicer že umaknili s funkcije in preselili v Tacen, kjer zdaj rešuje zaostanke Policijske uprave Ljubljana. "Vodja preiskave na NPU Igor Kekec je na današnjem zaslišanju na preiskovalni komisiji Državnega zbora lagal glede tega, da naj preiskovalcem ne bi dal gesla za odklepanje telefona in so ga zato poslali na odklepanje v tujino. Mene osebno sicer glede tega nihče ni kontaktiral, vsa gesla pa so pridobili od mojega pooblaščenca. Ko so mu dejali, da imajo težave z odklepanjem telefona, jih je usmeril na ustrezne službe na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj je šlo za službeni telefon," je na Facebooku zapisal minister.

Počivalšek po pridržanju
Počivalšek po pridržanju FOTO: Miro Majcen

Kar pa po naših informacijah nikakor ne drži in gre za čisto zavajanje. Po neuradnih podatkih je minister preiskovalcem sporočil napačno geslo, zato je bil dostop do telefona onemogočen. To naj bi se potrdilo tudi kasneje, ko so telefon odklenili strokovnjaki v Nemčiji. Obstajajo dokumenti, kjer jasno piše, da minister ni želel dati gesla za mobilni telefon in da ga je zato treba poslati v Nemčijo. S temi dokumenti so bili seznanjeni tako takratni prvi mož slovenske Policije Andrej Jurič kot tudi prvi mož kriminalistične policije Vojko Urbas ter začasna vodja Nacionalnega preiskovalnega urada Petra Grah Lazar. Vsi trije so se strinjali, da se Počivalškov telefon pošlje v Nemčijo, to odobrili in nenazadnje tudi drago plačali. Zakaj bi sicer Policija pošiljala ministrov telefon v tujino? In kaj ima gospodarsko ministrstvo z gesli, ki jih sami nastavimo, četudi gre za službeni telefon?

"Poleg tega je g. Kekec javnost zavajal tudi glede odredbe, ki naj bi bila podlaga za to, da so službeni telefon ministra nato v odklepanje poslali tujemu zasebnemu podjetju. Odredba, ki je bila meni vročena, namreč dopušča izvedbo preiskave telefona izključno strokovno usposobljenim osebam slovenske policije," je še zapisal Počivalšek. Čeprav, glede na ves protokol, dobro ve, da je bil telefon v Nemčiji samo odklenjen, pregledan pa v Sloveniji. Ker je vedno takšna procedura. In ker je bil minister o vsem tudi obveščen.

Čeprav lansko leto, neuradno, ni imel nobenih pripomb na postopek odklepanja v tujini, je marca letos, ko smo razkrili to zgodbo, začel problematizirati, da so preiskovalci ogrozili vsebino na njegovem telefonu, ker so ga poslali v Nemčijo: "Namesto tega so telefon dali v odklepanje zasebnemu izraelskemu podjetju, kar je zaskrbljujoče. Nenazadnje sem le podpredsednik vlade in bi lahko na telefonu bile tudi državne skrivnosti. To je povsem nepremišljena poteza kriminalistov NPU," je takrat zapisal Počivalšek.

Na Facebooku je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ponovno obtožil našo medijsko hišo, da smo bili o načrtovanih hišnih preiskavah na njegovem domu obveščeni vnaprej in da je bil pred njegovo hišo dan pred preiskavami viden tudi nas reportažni avtomobil. Te neresnične navedbe smo zanikali že takrat. Danes je temu dodal, da ga je o hišnih preiskavah obvestila kar odgovorna urednica POP TV sama. Tudi te navedbe ostro in kategorično zanikamo. Za načrtovane hišne preiskave smo izvedeli na portalu blizu stranki SDS, ki je novico o preiskavah objavil še pred izvedenimi preiskavami, vanjo pa vpletel se lažno zgodbo o tem, da smo bili mi predčasno obveščeni.

 

Uredništvo

Rudi Medved
Rudi Medved FOTO: 24ur.com

Ministra Hojs in Počivalšek sta očitno spet pozabila, da so zaupne sodne odredbe, že dan pred hišnimi preiskavami, objavili na portalu v solasti poslancev SDS in napovedali, da bodo kriminalisti NPU naslednji dan obiskali gospodarskega ministra. In tako spravili v hudo zadrego preiskovalce, tožilce in sodnike, saj se kaj takšnega v zgodovini slovenske policije še ni zgodilo. Da bi kdo objavil zaupne podatke, še preden kriminalisti opravijo svoje delo. To se je prvič zgodilo v času, ko je NPU vodil Igor Lamberger. Zakaj Zdravko Počivalšek še vedno v to zgodbo tišči našo medijsko hišo in širi laži, nam ni znano.

Policisti in kriminalisti imajo dovolj vmešavanja politike v njihovo delo

Na sredinih zaslišanjih v državnem zboru, kjer so pred preiskovalno komisijo pričali zaposleni na Nacionalnem preiskovalnem uradu, se je potrdilo, da je delo na tem uradu, prav zaradi vmešavanja politike, zelo oteženo. Vodja preiskav Igor Kekec, ki je v Policiji zaposlen že 30 let, ni skrival razočaranja nad tem, da so ga umaknili s položaja, pristal pa je v delovni skupini za reševanje zaostankov. V njej so končali še drugi moteči kadri z NPU in medtem, ko njihove pisarne na Litostrojski samevajo, so njih namestili v nekdanje skladišče v Tacnu, ki so ga preuredili v pisarne.

Igor Kekec, vodja preiskav na NPU na zaslišanju v DZ.
Igor Kekec, vodja preiskav na NPU na zaslišanju v DZ. FOTO: 24ur.com

"Še do danes ne vem, zakaj sem v tej skupini. Nihče mi ni povedal. Tudi vršilka dolžnosti mi ni znala pojasniti, zakaj sem tja imenovan. Dodelili so nam 60 gospodarskih zadev, ki naj bi jih rešili v 6 mesecih, vmes je bilo seveda obdobje poletnih dopustov, zato je to nemogoče. Ni ga gospodarskega kriminalista v Sloveniji, da bi takšna obsežna kazniva dejanja v tem času pripeljal do tega, da bi tožilec lahko sprejel tožilsko odločitev," je preiskovalni komisiji razlagal Kekec, ki zdaj rešuje zaostanke ljubljanskih kriminalistov, namesto da bi opravljal svoje delo vodje preiskav na NPU. Usmerjal je tako preiskavo sporne nabave zaščitne opreme, kjer je eden od osumljenih gospodarski minister, kot tudi preiskovanje davčnih utaj, kjer je osumljenec Rok Snežič. "Nimam dostopa več do zadev, ki sem jih prej vodil, nič ne vem, niti v kateri fazi so," je povedal. Kot pravi, doslej še nikoli v svoji karieri ni bil deležen nobenih pritiskov, pod nobenim generalnim direktorjem policije.

Lepoša: Vojko Urbas je zahteval seznam preiskav, ki jih dela NPU

Na zaslišanju pred preiskovalno komisijo državnega zbora, ki ugotavlja razsežnosti političnega vmešavanja v delo Policije, je pričal tudi nekdanji začasni vodja Nacionalnega preiskovalnega urada Uroš Lepoša, ki je sicer po 2 mesecih že odstopil, čeprav je bil imenovan pod to vlado. "Začeli so se strokovni nadzori, v dveh mesecih kar trije, prej so bili trije od začetka delovanja NPU. Ti nadzori so hromili delo NPU, pa tudi kadrovske poteze. Nisem več videl cilja, ki sem si ga zastavil," je povedal Lepoša, ki je v Policiji zaposlen že 30 let.

 Uroš Lepoša, nekdanji začasni vodja NPU, na sredinem zaslišanju v DZ.
Uroš Lepoša, nekdanji začasni vodja NPU, na sredinem zaslišanju v DZ. FOTO: 24ur.com

Ob tem pa potrdil tudi, da je direktor Uprave kriminalistične policije Vojko Urbas od njega zahteval seznam zadev, ki jih preiskuje Nacionalni preiskovalni urad in želel vedeti tudi, v kateri fazi so. Lepoša mu tega seznama ni želel dati, ker do njega Urbas ni bil upravičen. Predsednik komisije Rudi Medved (LMŠ) ga je vprašal tudi, ali je normalno, da NPU preiskuje osebe s protestov. Lepoša je povedal, da to ni bila praksa, da pa ne bi želel komentirati, kako urad zdaj vodi vršilka dolžnosti.

Policijski sindikat: Anton Olaj naj razmisli o odstopu s položaja direktorja

Da je vsak dan več nezadovoljnih zaposlenih v Policiji dokazuje tudi včerajšnje sporočilo Policijskega sindikata Slovenije, ki je generalnega direktorja Policije Antona Olaja pozval, da razmisli o odstopu. "Svet Policijskega sindikata Slovenije Antonu Olaju predlaga, da razmisli o odstopu s položaja generalnega direktorja policije in na ta način policistke in policiste razbremeni očitkov o politizaciji in jim omogoči povrnitev ugleda in dostojanstva ter omogoči ponovno vzpostavitev potrebnega zaupanja z državljani," so zapisali v sporočilu za javnost.

Anton Olaj
Anton Olaj FOTO: Bobo

Policijski sindikat Olaju še sporoča, da ne uživa potrebnega zaupanja in ne vliva občutka nepristranskosti pri vodenju Policije. S svojimi dejanji pa, da Policiji povzroča nepopravljivo škodo, ki se odraža v hudem padcu ugleda policistov in načetem dostojanstvu vseh zaposlenih. Opozarjajo ga, da je generalni direktor Policije uradnik, ki deluje v interesu delodajalca in zato nima pravice niti pristojnosti groziti sindikalnim funkcionarjem, izrabljati uradni položaj z namenom, da povzroča škodo sindikatu in njegovim funkcionarjem.

"Prav zaposleni v slovenski Policiji smo leta in leta gradili zaupanje državljanov, naše dobro delo pa se odraža v dejstvu, da je Slovenija med najvarnejšimi državami sveta. Varnost ni dobrina, ki jo lahko kupiš, ker zahteva leta in leta kvalitetnega dela, odrekanj, žal tudi žrtev med policisti. Varnosti namreč ni mogoče zagotavljati, če ni vzpostavljeno dobro medsebojno zaupanje z državljani. In takšno zaupanje tudi krepi pravice in varnost policistk in policistov. In to zaupanje je Anton Olaj porušil do skrajne mere, zato ne uživa zaupanja zaposlenih, katere v Policijskem sindikatu Slovenije zastopamo," so še zapisali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (521)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Birba
17. 10. 2021 13.42
+1
počivalšek,nehaj že enkrat lagati sebi in drugim!!! Oklepate se stolčkov kot pijanec plota,skrajni čas je da se umaknete s te funkcije vi in ostali goljufi
CEPIN
16. 10. 2021 21.40
+1
Pozdrav vsem ja Policija je bila sigurno povezana z politiko a kod zgoraj piše da je Slovenija enih naj varnejših držav ja res je a temo se lahko policija zahvali državljanom Slovenije a zaupanje v policijo že pred tem ni bila z zlatimi črkami zapisana pri državljanih Slovenije a sedaj je na splošno zares padla a ne pri vseh a kaj se tiče JJ naj čim prej da odpovet ali odstopi a je bila premalo tista sramota z nev peprs a sedaj še JJ a bi morali uživat uglednost naše Slovenije kod predstav loče Evropse Unije ali ne gospod gre po Trampovi poti tvitanje ali res si mi to zaslužimo in zakaj smo se borili za takšno sramoto verjetno nismo in takšne države mi ne rabimo a rabimo čimprejšne VOLITVE in pika amen..
intro
16. 10. 2021 20.58
-1
Najboljše bo tak Hojs skozi.prisel, on bo tak rekel, da je že zdavnaj nepreklicno odstopil!!!
papi1
16. 10. 2021 21.30
+0
Bodi vesel, da imamo takega ministra, drugače bi se ta vaš komedijant vsak večer zabaval s podatki o tebi, kaj počneš, kaj si jedel, s kom se družiš ipd.
intro
16. 10. 2021 20.55
Romani ni jasno in se ji zdi čudno, da so se pogovarjali večinoma z levimi, mislim kje je pravica, kaj Janez pa Simoniti nista ok za pogovor? Haha
Narcisa318
18. 10. 2021 17.33
INTRO pa moraš razumeti iz katere stranke prihaja SDS,da ti poslanci so brez srca kulture nagačene lutke .Nekatere že 19 let grejejo stolčke kažejo na rokah umetne biserčke .Vlečejo svoje rokavčke češ mi smo vaši bogovi.Morate nas poslušati ,saj kmalu bo vam odklenkalo.Zagovarjali se boste pred Bogom tam kjer kurijo.
amedeo
16. 10. 2021 20.45
+2
Po volitvah imam občutek, da bodo zapori na Dobu polni...
papi1
16. 10. 2021 21.33
+0
Levičarji si že gradijo v Bizoviku "hotel", saj vedo, da jim bo slej kot prej odklenkalo. In ta ura se bliža, zato se novi zapori"hotel" pospešeno gradijo.
Narcisa318
18. 10. 2021 17.43
ARMEDEJO a ti misliš da jih bomo še po volitvah preživljali .Take ,kiso storili toliko revščine lačnih otroških ust.Bede med upokojenci .Država nam že dolguje 3 pokojnine.To si SLOVENSKI narod ni zaslužil .
Narcisa318
18. 10. 2021 17.48
Take ne v zapor ,temveč v saharo levom za priboljšek .
Jure3,33
16. 10. 2021 20.41
+1
Ni mi jasno. Sami si postavljao ljudi na položaje, potem pa niso zadovoljni.
bc123456
16. 10. 2021 19.54
+3
TISTI KI LAŽE , TUDI KRADE, TO JE NAŠA VLADNA SDS EKIPA
bc123456
16. 10. 2021 19.53
+2
TISTI KI LAŽE , TUDI KRADE--- TO JE NAŠA VLADNA SDS EKIPA
spermi?
16. 10. 2021 19.15
+4
Laže krade uši ima šolo hodil nič ne zna .
Rudolf Maister
16. 10. 2021 18.05
-1
Ja ,če bo Janša še štiri leta , se bojim,da bo češki lastnik ukrepal.Takrat pa bo frčalo perje. Ta komentar si kar spravite
cool1
16. 10. 2021 17.49
+5
To da lažejo vemo vsi, oni se pa branijo pred resnico tako, da vsakega obtožijo kontra nazaj, pa če je res ali pa ni, to je delal Trump v USA....Janša in vsi politiki vlade pa ga oponašajo....vidi se to na vseh področjih !
ina5785
16. 10. 2021 17.39
+5
Uf kako dobro je danes novinar in kolumnist Leon MAGDALENC opisal tonina - zadel ga je v nulo, opurtunističnega demagoga!
Maki3322
16. 10. 2021 17.24
+5
Lažnivec je Počivalšek in take je potrebno zapreti, ker če laže tudi krade. Dokaže naj premoženje.
papi1
16. 10. 2021 21.35
+1
A ste unga zabuhlega Bandelija tudi kaj vprašali, od kod mu?
MladInPerspektiven
16. 10. 2021 17.12
+6
ehhh res drži rek volk dlako menja vmes pa denar pobira :-)
Bržkone
16. 10. 2021 13.58
+4
Najboljše da vsakemu na poziciji+5imi atešeji damo Milijon Evrov,da se spokajo iz javnih služb.....
ivan z Doba
16. 10. 2021 13.06
+11
revolucijakorupcijafasizem
16. 10. 2021 12.49
+10
To kar piše v dokumentih počivalšek je osnava vršilcev dejanj osnove napisane .To kar se v praksi spremeni iz te osnove je pa povedal človek Počivalšek tok ste nesposobni,da še krast ne znate
bc123456
16. 10. 2021 12.36
+7
OSTROSTRELEC NA LJUBLJANSKEM ZVONIKU NAJ ČIM PREJE OPRAVI SVOJE DELO.
papi1
16. 10. 2021 21.38
Misliš iz džamije? Ta še sam sebe ne zna ustrelit, je navajen na gumb.
bc123456
16. 10. 2021 12.33
+15
TAK KOT JE PV JANEZ JANŠA SO MINISTRI LAŽNJIVI--TISTI KI LAŽE TUDI KRADE-- TO JE NAŠA VLADA
buda78
16. 10. 2021 12.19
+12
zakaj ne bi dal gesla. Cista vest cisti racuni. Pocovalsek zate se ze ve da si laznjivec, kradljivec in manipulator. Ipam da te zakon prizemlji na realna tla kot za vse drzavljane slovenije, pa naj si bodo levi ali desni ali gor ali dol. Vi trenutno harate po sloveniji in zakoni za vas ne veljajo kot da ste lastniki slovenije. Prihaja cas tudi za vas, nic bat.