Slovenija

Počivalšek po hišnih preiskavah: Odstopiti ne nameravam

Ljubljana, 01. 07. 2020 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R., STA, Anja Kralj
Komentarji
1581

Zdravko Počivalšek je podal izjavo za javnost, v kateri je poudaril, da ne namerava odstopiti. Dejal je, da je preiskavo pričakoval in da je s preiskovalci tudi aktivno sodeloval. Zaradi svojih dejanj med epidemijo, ki so po njegovih besedah reševala življenja, se ne misli opravičevati, jih bo pa zagovarjal. Z GPU so sporočili, da so med hišnimi preiskavami kriminalisti zasegli več elektronskih naprav, podatkov ter listinsko dokumentacijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek ne bo odstopil
    13:47
    Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek ne bo odstopil
  • Iz 24UR: Počivalšek ne namerava odstopiti
    03:16
    Iz 24UR: Počivalšek ne namerava odstopiti
  • Iz SVETA: 'Odstopiti ne nameravam'
    03:48
    Iz SVETA: 'Odstopiti ne nameravam'
  • Iz SVETA: Po preiskavah
    01:34
    Iz SVETA: Po preiskavah
  • Izjava Zdravka Počivalška
    04:43
    Izjava Zdravka Počivalška
  • Ministra Počivalška so odpeljali
    00:18
    Ministra Počivalška so odpeljali

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes na novinarski konferenci v odziv na hišne preiskave dejal: "Ne nameravam odstopiti, imam polno podporo premierja za nadaljnje delo."   Kot zatrjuje, je s preiskovalci popolnoma sodeloval in predložil vse dokaze. Poudaril je, da gre pri njegovem pridržanju za utečeni standardni postopek. 

Kot je danes dejal minister, ga preiskava ni presenetila, saj da je bila posledica vseh dosedanjih pritiskov, političnih manevrov in insinuacij, ki so se pojavljaje v javnosti.

"Svojih odločitev, ki sem jih sprejel v času epidemije z namenom preprečevanja človeških žrtev, ne bom opravičeval, jih bom pa zagovarjal kjerkoli in kadarkoli," je bil jasen.

Po Počivalškovih besedah se bo agonija z zaščitno in drugo medicinsko opremo, potrebno v času epidemije, nadaljevala, dokler pristojne institucije ne bodo predstavile svojih ugotovitev. Na to je pripravljen in s tem nima nobenih težav, je dejal. Dodal je še, da v Sloveniji velja načelo nedolžnosti vse do pravnomočne obsodbe. 

V včerajšnjih hišnih preiskavah kriminalisti zasegli več elektronskih naprav, podatkov ter listinsko dokumentacijo

Počivalšek po pridržanju
Počivalšek po pridržanju FOTO: Miro Majcen
Preiskava v tej zadevi se je pričela na podlagi prijave, ki jo je policija prejela konec meseca aprila 2020. 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v torkovi preiskavi na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra preiskali več stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil ter zasegli več elektronskih naprav in elektronskih podatkov ter listinsko dokumentacijo, so sporočili z Generalne policijske uprave. Preiskave so izvedli "s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi opreme".

Za čas izvajanja nujnih preiskovalnih dejanj je bila dvema osumljenima osebama - Počivalšku in nekdanji poslanki SMC Andreji Potočnik, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme - odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje. Po opravljenih hišnih preiskavah, ki so se zaključile v poznih večernih urah, sta bili obe osebi izpuščeni, so dodali.

Pri tem znova poudarjajo, da slovenska policija vodi kriminalistične preiskave najzahtevnejših kaznivih dejanj oziroma predkazenske postopke zgolj in samo na podlagi usmerjanja državnega tožilca - tako je tudi v primeru omenjene preiskave, ki jo od vsega začetka usmerja Specializirano državno tožilstvo RS. 

Preiskava v tej zadevi se je pričela na podlagi prijave, ki jo je policija prejela konec meseca aprila 2020. Policija bo tako to preiskavo kot tudi prihodnje izpeljala strokovno, nepristransko in zakonito, so še poudarili. 

Spomnimo

Po celodnevnem pridržanju in številnih zaslišanjih so včeraj  torej gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v poznih večernih urah vendarle izpustili na prostost. Sedež NPU, kamor so ga odpeljali po končanih hišnih preiskavah, je zapustil brez komentarja.

Počivalška preiskujejo v zvezi z domnevno spornimi posli pri nabavi zaščitne opreme ob izbruhu pandemije s covid-19, natančneje naj bi šlo za osem milijonov evrov vredno pogodbo, ki jo je ministrstvo sklenilo s podjetjem Geneplanet. Preiskave so potekale tudi na njegovem domu in na ministrstvu za gospodarstvo. 

Zaradi preiskav je včeraj odstopil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je v obrazložitvi odstopa med drugim poudaril, da sam za preiskave ni vedel, da pa jih vidi kot "politično motivirane".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1581)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vezuv_
30. 07. 2020 11.21
+1
Saj ko se enkrat priklopijo na državne jasli, jih ne gre odstavit ne zlepa ne zgrda, edino Matilda jih lahko odstavi. Tako je to pri nas. Naredijo pa veliko škode, odgovarjajo pa za nič. Nesramneži.
felix58
02. 07. 2020 14.49
+2
No, pustimo na miru dioktatorja Josipa Broza, slavnega Tita, ki je združil več narodov, ki so živeli v slogi...pa še poglejmo onega osvajalca ozemelj Adolfa, ki je ustvaril svoj Rajh, pa se mu je vse zalomilo...pa poglejmo zdaj gtega malega, micenega politika, velikega kriminalca ki mu ne gre in ne gre
felix58
02. 07. 2020 14.44
+5
"Odstopiti ne nameravam", ker mi tako odgovarja, folk je kot pravi Jelenčič itak butast zato si pojem Kaj mi pa morejo morejo morejooooooooo.....res je ja, da me lahko popljuvajo, sramotijo oh no o meni povedo resnico in še in še je, vendar na dnarju ne piše, kako in kje ga dobiš.
vomo
02. 07. 2020 11.45
-4
Koliko je teh KEMISOV V v SLOVENIJI kateri so v lasti RDEČIH KMEROV ALI PETE KOLONE, KATERI SE FUČKA ZA SLO NAROD.
vomo
02. 07. 2020 11.44
-4
Kemis VRHNIKA, v lasti GORENJA kateri je bil do propada v lasti RDEČIH KMEROV. Zakaj lahko počnejo kar počnejo, zakaj so iznad zakona, zakaj tam ljudstvo ne sme odločati o tem, če želijo KEMIS v svoji sredini....SPET PETA KOLONA-RDEČI KMERI
ROMELS
02. 07. 2020 11.41
-2
Če je kriv mora odstopiti,če ni kriv mora odgovarjati za kriva dela Gale.
leond1
02. 07. 2020 11.38
-6
bravo počivalšek proti tebi delajo foušeristi komunistične nesnage slovenij. drži se še naprej
vomo
02. 07. 2020 11.37
-4
MINIMALEC je domet RDEČIH KMEROV V LASTI PETE KOLONE, da je pogoj za v raj MINIMALEC, nas ti določeni izbraniVSAK DAN ZNOVA IN ZNOVA PREPRIČUJEJO, TI kateri živijo v gradovih od leta 1945 in živijo na račun pridnega SLOVENSKEGA NARODA, zato se dejansko nič ne spremeni ali pa strašansko počasi, da dajejo vtis, da BO ŠLA počasi raja v raj. A iz tega raja, dnevno že od leta 1945 RAJA beži. ZANIMIVO, kje je in KOMU JE DEJANSKO raj namenjen.
Marija Urbi?
02. 07. 2020 11.26
-3
Prav ima ker ne odstopi kaj bo ena Fajonka odločala u usodi vseh nas kaj je pa še dobrega naredila za slovenijo
Opazujemvas
02. 07. 2020 11.21
+9
Tu ne gre sploh več za vprašanje ali bi moral Počivalšek odstopiti ali ne, ve se da bi vsak normalen in nič kriv človek umaknil in odstopil, ter tako pustil organom pregona, da delajo brez pritiskov. Tu se dela iz tega samo škandal za medije in narod. Češ kakšno krivico se mu dela. Poglejmo resnico. Dejstvo je, da SMC ne bo več v drugem sklicu parlamenta po volitvah v parlamentu, resnica za združitev s SDS je bila preračunljivost, da bi obdržali stolčke, drugo logično je, da Janša podpira njega, saj Janša ve , da brez teh glasov vlada pade. Ne rabiš biti nek genij, da to razumeš. Janša se dobro zaveda, da je to njegova zadnja priložnost, da vlada, po teh volitvah, ko znova ne bo mogle sestaviti vlade Janša odhaja seveda ne prostovoljno, temveč ga bodo po informacijah v sami stranki vrgli iz prestola, ker toliko škode, kot je on naredil desnici , dvomim torej, da bo še kdo v zgodovini R.Slovenije. Informacije sem dobil iz zanesljivih virov znotraj stranke, čaka se samo rezultat volitev.
pravisprehajalec
02. 07. 2020 11.35
-3
Pri nas je ta boj ideološki. Država ni normalna že 75 let, saj veš. Desnico bi radi spravili z oblasti, pa nastavili Fajonko ali pa Janulla, da bodo naprej nemoteno dilali na javnem in državnem.
INAZ
02. 07. 2020 11.14
-6
Po tem brutalnem napadu bo koalicija še bolj trdna.
felix58
02. 07. 2020 14.46
+1
To ti misliš...boš videl jutri, ko bodo protesti potekali brez prvega plcaja in ministranta, ko bo moral vajeti vzeti v svoje roke kar sam premier in kak bo popljuvan in osramočen...
nostalgik
02. 07. 2020 11.07
+13
NEZNANJE IN POHLEP PO DENARJU IN POLOŽAJU VODITA POČIVAVŠKA V NERAZUMLJIVE POTEZE, KATEREGA PA PODPIRA KRIMINALEC JANŠA
123soba
02. 07. 2020 11.14
+10
na22mor
02. 07. 2020 10.31
+3
Počivalšek ne bo odstopil tudi če ga zaprejo če je lahko bil JJ poslanec iz zapora res ne poznam razlog zakaj ne bi mogel bit on minister iz zapora
na22mor
02. 07. 2020 10.24
+2
mene samo zanima a bo imel JJ zdaj isto retoriko za Hojsa kot za Šarca glede na to da je drugi val corone pred vrati, da ga ni bilo dovolj v hlačah da bi se s tem spopadu
KavčStrokovnjak
02. 07. 2020 10.57
+8
A misliš da se Janša ne zaveda da brez SMC nima večine? Isti so eni in drugi - sam pohlep jih je!
vomo
02. 07. 2020 10.19
-5
Rdeći kmeri obljubljajo raj na zemlji, kjer se bo malo ali nič delalo(ni važno kaj in kako), a zanimivo je to,da slovenski narod na veliko beži iz tega raja, ki je jasno raj samo za izbrane. PETA KOLONA je ta katera iz vsega tega ima največ. PETA KOLONA gradi kanalizacijo nad vodnimi viri in ogroža slovenski narod..., prodaja tujcem uspešna podjetja, katera so s prilagojeno zakonodajo pokradli narodu....PETA KOLONA ne plačuje davke, PETA KOLONA odpira račune v davčnih oazah a tuki doma živi na račun pridnih rok slovenskega naroda, na račun nas naivnih domoljubov. DO KDAJ- pomagajo jim sodniki režima, kateri ščitijo PETO KOLONO
na22mor
02. 07. 2020 10.29
+8
daj vomo malo poglej letnice začetka delovanja naših najboljših firm tudi tistih , ki smo jih po letu 92 skoraj šenkali, poglej si letnice avtocest, blokov itd. to so zgradili tvoji rdeči kmeri po osvoboditvi od njih pa gredimo damo še trgovine in supermarkete tovarne pa gradijo samo še tujci pa še to nam ni najbolj prav
ActiveR
02. 07. 2020 10.11
-12
Zakaj bi Počivavšek odstopil? Gale je podal resnico na POP-TV, "svinarije trajajo že leta!". Slovenski pregovor pravi: "laž ima kratke noge". Ga ni človeka, ki bi v nedogled lagal in potvarjal resnico, prej ali slej se ti zareče in poveš resnico! Gale tudi ti prideš na vrsto, za svoje laži in krive obtožbe boš odgovarjal!
provni
02. 07. 2020 09.09
+19
Vsak minister v Evropi bi odstopil.
Castrum
02. 07. 2020 10.05
+3
hotchilipoper
02. 07. 2020 08.57
+17
Ja itak da ne bo,če pove za vse udeležene,pade vlada
Majerca
02. 07. 2020 08.24
-22
Zame je g. POČIVAVŠEK velik POŠTENJAK.
simeoni
02. 07. 2020 20.46
+1
šlogar
02. 07. 2020 08.21
+18
Ko sem videl njegovo faco po izpustitvi in njegovi izjavi " ne bom odstopil" nisem bil prepričan, če ni ušel s Polja in ne s pripora!