Slovenija

Počivavškovi sindikati so vladi dali teden dni časa za odločitev o sklenitvi dogovora, sicer ...

Ljubljana, 19. 03. 2018 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Počivavškovi sindikati so zavrnili stališče vlade, da se pogajanja ne morejo nadaljevati in vladi za odločanje o sklenitvi dogovora z njimi dali teden dni časa. V nasprotnem primeru bodo "s svojimi aktivnostmi poskrbeli, da bo vprašanje plač delavcev v Republiki Sloveniji in spoštovanje dogovorjenega postalo osrednja tema v volilni kampanji".

Glavna vladna pogajalka, generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je koordinacijo stavkovnih odborov skupine sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, danes obvestila, da se pogajanja ne morejo nadaljevati.

Neodgovorno bi namreč bilo, da bi vlada dan, preden bo začela opravljati tekoče posle, sklepala dogovore, ki bi imeli posledice za javne finance, je sindikatom sporočila Kozlovičeva.

Potem ko je dan po odstopu predsednika vlade Mira Cerarja Kozlovičeva sindikate obvestila, da so vse pogajalske aktivnosti do nadaljnjega preložene, so namreč v omenjeni koordinaciji v petek pozvali k pogajanjem. V odprtem pismu Cerarju ter prvakoma SD Dejanu Židanu in DeSUS Karlu Erjavcu so izrazili prepričanje, da ni nobenega razloga, da pogajanj ne bi nadaljevali danes, kot je bilo predvideno, ali pa še prej. Kot so zapisali, vlada še ne opravlja tekočih poslov in dela s polnimi pooblastili.

Lilijana Kozlovič pravi, da se pogajanja s sindikati ne morejo nadaljevati.
Lilijana Kozlovič pravi, da se pogajanja s sindikati ne morejo nadaljevati. FOTO:

Sindikati: Neodgovorno je, da vlada naslednji vladi prepušča odpravo anomalij, ki jih je povzročila sama

Po odzivu Kozlovičeve so Počivavškovi sindikati sporočili, da takšno stališče vlade zavračajo. "Prepričani smo, da je neodgovorno, da vlada naslednji vladi prepušča odpravo anomalij, ki jih je z neodgovornimi odločitvami sama povzročila, tudi na delovnih mestih tistih z nižjimi plačami, po tem, ko je plače močno izboljšala zdravnikom, direktorjem in ravnateljem," so zapisali.

Odstop predsednika vlade po njihovem prepričanju glede na čas do rednih ali izrednih parlamentarnih volitev in glede na stanje v pogajanjih ničesar ni spremenil z vidika sklenitve dogovora s sindikati javnega sektorja in z vidika odgovornosti vlade, da izpolni svoje zaveze do javnih uslužbencev. Hkrati so prepričani, da ne le, da pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev sodijo med tekoče posle, temveč bi si vlada glede na možne posledice stavkovnih aktivnosti tudi v času opravljanja tekočih poslov morala prizadevati doseči dogovor s stavkajočimi sindikati.

Počivavškovi sindikati so sporočili, da stališče vlade zavračajo.
Počivavškovi sindikati so sporočili, da stališče vlade zavračajo. FOTO: Miro Majcen

"Pogajanja o prvi stavkovnih zahtevi Koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja so bila dne 12.3.2018 praktično zaključena, saj smo se sporazumeli o vseh bistvenih elementih te stavkovne zahteve, na Vladi pa je bila odgovornost, da ta dogovor na svoji seji formalno potrdi. V Koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja zato zahtevamo, da Vlada odločanje o tem izvede in zaključi začeto," so pozvali.

Vladi so za odločanje o sklenitvi dogovora dali teden dni časa, "v nasprotnem primeru bomo z našimi aktivnostmi poskrbeli, da bo vprašanje plač delavcev v Republiki Sloveniji in spoštovanje dogovorjenega postala osrednja tema v volilni kampanji".

Sindikati, ki delujejo v Koordinaciji stavkovnih odborov, bodo na svojih organih v prihodnjih dneh obravnavali nastalo situacijo in odziv vlade, za katero so prepričani, da je bila vnaprej načrtovana, in se bodo odločali o aktivnostih, s katerimi bodo terjali realizacijo dogovorjenega s to ali prihodnjo vlado.

S sporočilom za medije se je oglasil tudi predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič. Kot je zapisal, je sindikat Kozlovičevo pozval k zaključku pogajanj, a jih kljub temu ta danes ni obvestila o odločitvi, da so pogajanja za to vlado zaključena. "Naš optimizem za nadaljevanje pogajanj je izhajal iz dejstva, da je bila vlada Mira Cerarja pripravljena mesec dni pred iztekom mandata zadolžiti novo vlado za približno 165 milijonov, saj je dejstvo, da bi vse podpisane obveznosti iz stavkovnih sporazumov, dejansko zapadle v plačilo po izteku mandata te vlade," je zapisal. Dodal je, da se pa sedaj še aktualna vlada skriva za floskulo, da ne želi obremeniti nove vlade z obveznostjo iz stavkovnega sporazuma.

V uradu vlade za komuniciranje so pojasnili, da je Kozlovičeva odgovor s pojasnilom, da se pogajanja ne morejo nadaljevati, danes poslala koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov pod vodstvom Počivavška, ki je poslala pisni poziv k pogajanjem. Stališče pa seveda velja za vse.

DZ se bo jutri seznanil z odstopom predsednika vlade

Cerarju in posledično njegovi vladi bo predčasno prenehal mandat in bosta opravljala le še tekoče posle, ko se bo z odstopom predsednika vlade seznanil DZ, kar se bo zgodilo predvidoma v torek.

Tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki sta se sicer pogajala ločeno, a se na zadnjem pogajanjih pred tednom dni pridružila Počivavškovim sindikatom, so v petek še menili, da bi lahko z vlado zgodbo končali.

Nasprotno pa so v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije po besedah glavnega tajnika Branimirja Štruklja manj optimistični. Zahteve pa bodo nadaljevali, ko bomo imeli vlado s polnimi pooblastili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
20. 03. 2018 08.47
+2
Cerar je spoznal ,da volitev ne odločajo javni oslužbenci ampak realni sektor, ki ni dobil ničesar do sedaj. ISTA NAPREDOVANJA IN ODPRAVA ANOMALIJ V JAVNEM IN ZASEBNEM SEKTORJU. V zasebnem sektorju zaostajamo 80% za plačami javnih oslužbencov.
proofreader
20. 03. 2018 08.46
+2
Počivavšek sedaj lahko par mesecev počiva. Potem pa se prične veliko odpuščanje.
Nimasmisla
20. 03. 2018 07.42
+6
a sedaj bojo pa sindikati postavljali ultimate pa svizovci bi bili tako lepi v tistih modrih brezrokavnikih pri pometanju mesta
mallonge
19. 03. 2018 20.35
+2
DZ se bo jutri uradno seznanil z opravilno nesposobnostjo poslovodečih strank.
srebrnibreg
19. 03. 2018 19.44
+6
Kateremu šolniku je 1000 in več evrov neto premalo za 8 mesecev dela na leto v povprečju 5 ur na dan naj se menja s kakšnim gradbenim delavce, trgovcem, cestarjem, šoferjem...Pa, da jih vidim kako bodo šli na ulice jemat najmanj plačanim.
KladivoSi
20. 03. 2018 12.58
Tako je sistem do zdaj funkcioniral, oblast je jemala v gospodarstvu in si kupovala glasove v JS. Zdaj po 27ih letih imamo na stotine manj podjetij, ostala podjetja jo v tuji lasti, in stvar več tako ne gre. Zdaj pa je treba delat na reformah.. Vsekakor čistilka v šoli živorati z 500€, in jo podpiram v stavki, pa sem iz zasebnega sektorja. Ampak, če gledamo na vse kadre vseh ministerstev, koliko je tu enih sekretrarjev in svetovalcev, je nas JS velik aparat, ki si ga 2mio država ne more privoščit. Po vrhu vsega pa potem doživljaš to, da ena medicinska sestra skrbi za 40 in več pacientov,..brutalno in malomarno. Ker po vrhu gara za mali denar, posledice pa nosi pacient. Al pa vojska 6500pripadnikov, 800 nekih lebovičev na MO, 2500 oficirjev ostalo vojaki, pa kje je to smisel. Te leboviče je treba dat na cesto, tud civilisti smo se mogli znajdit, ko je bla kriza. Dobre in stare oficirje na MO in vzignit place soldatom, pa nabornike nazaj. Javni sektor rabi reforme, in to na celi črti, če stranke tega niso sposobne skupaj sprejet, pa naj prepišejo zakone uspešnih sistemov, pa jih bo narod tudi volil, če bojo dobro delali. Ne pa to hlapčevsko vladanje. Nobenga nič ne briga, brez odgovornosti kot slepe kute tipajo prijeme v katere se ne razumejo. A glavno, da jim kadrovanje laufa in da so žepi polni.
sonofabitch
19. 03. 2018 18.59
+4
Ni najbolj svetle sorte tale Počivalšek.
razocarani
19. 03. 2018 18.55
+9
vidim da tile pozresnezi nimajo moralnih zavor ,,a bo morala naslednja vlada ezdeliti tretjino delavnih kjizic ,,tako vas je prevec ,,in to v vsem javnem sektorju ,,tisti kandidat ki bo imal v progamu zmanjsanje te band e bo dobil najmanj 50 % glasov in vecino v vladi torej bo imalskarje in platno ,,pa naj poreze polovico parazitov iz javnega sektorja ,,tile z maketo so se dokazali da so tam visek takih institucij pa je v javnem sektorju na stotine ,,sami skodljivci
razocarani
19. 03. 2018 18.43
+10
mislim da prijajajo casi ko bo treba take sindikaliste spe t voziti na kak otok ,,pa to je noro ja te barbe pocno ,vse bi samo delali ne ,,naj pokazejo rezultate svojega nedela ,,vsako leto so bolj porazni ,,se v afriskih drzavah se ucenci vec naucijo ,,zalostna dejstva ,,
kaktusar1
19. 03. 2018 18.01
+18
predlagam tega počivalška in štrudla da prevzameta vodenje države..plače se nam bodo vsem? zvišale za 10 do 15%, država bo nam vsem? vplačevala v drugi steber vsaj 200 eurov na mesec (sedaj tem revežem plačuje 150 do 200 eurov)...vsem ? pomeni tudi nam, ki nismo del js......blagajne bodo polne, cedil se bo med in mleko.....generacije, ki bodo prišle za nami, nam bodo za to obdobje zelo hvaležne......................................
razocarani
19. 03. 2018 18.44
+4
Burjek007
19. 03. 2018 17.51
+16
SD in DeSUS želita nadaljevati pogajanja, da bodo lahko krivili trenutno vlado in predsednika vlade v odstopu za proračunski primanjkljaj v drugem letu. Sami pa bi profitirali na račun političnih točk. Kar se njih tiče win-win situacija
razocarani
19. 03. 2018 18.45
+4
tako politiko imajo ti dosmrtni veljaki ,,
Jožajoža
19. 03. 2018 17.43
+33
pa so ti sindikalisti sploh še na realnih tleh. res niso normalni.
Adminjef
19. 03. 2018 17.22
+31
Kaj so to za eni teroristi??
razocarani
19. 03. 2018 18.46
+8
bublika
19. 03. 2018 17.04
+52
Enkrat Štrukelj potem Počivalšek, pa tretji pa četrti .....ma rastejo kot gobe po dežju. skupno jim je to da bi radi manj delal in dobil več denarja.....
TD64
19. 03. 2018 17.02
+42
Počivavšek, da je vse skupaj padlo v vodo se lahko zahvališ požrešnemu Štruklju, ki mu nikoli ni dovolj, ki vedno hoče še in še....sedaj si oba lahko nastavita kazalec pod nos in vleeeeeeeeeečeta...sicer pa saj poznata tisti pregovor " kdor z malim zadovoljen ni, velikega ni vreden"
TITO 50
19. 03. 2018 17.02
+34
Zavrnit bi bilo treba sindikate in to tako da se nebi pobrali naslednjih 20 let
MATEJ5321
19. 03. 2018 17.58
-1
Sindikati so dobili največjo moc v yugi. Tale tvoj nick je cisto nasprotje postu
MATEJ5321
19. 03. 2018 17.59
-12
Tito ima vec kot 600 grobišč. Pobitih ogromno otrok. Te ni sram
razocarani
19. 03. 2018 18.47
+5
skoda da nimamo kakega otocka za take skodljivce ,, tisti pred izolo bo velikoooo premajhen za toliko barab
wolfterier
20. 03. 2018 09.59
+1
V Yugi so imeli moč ,da so nam zrihtali ozimnico in letovanje v sindikalnih domovih.Jaz sem kupil šotor,da jih nisem še na dopustu prenašal !!!
kolbek460
19. 03. 2018 16.58
+36
Pa vsi trdijo da plačo je treba zaslužit ne pa izsilit ,,,
spaceair
19. 03. 2018 16.41
+36
Haha keri neumneži,celo risanko bodo ustvarili in še zahteve postavljajo!Bravo Cerar!
Aijn Prenn
19. 03. 2018 16.39
+45
Cerarju je treba res čestitati za tole potezo. Bolj jih ne bi mogel zeznat... :-)))))))))))))
Aijn Prenn
19. 03. 2018 16.37
+43
Ko sem tole prebral, sem se pa res krepko nasmejal... he he he he he Bukslji bi zdaj celo ultimate postavljali...
wolfterier
20. 03. 2018 10.00
+1
Bo treba vodni top preizkusit.Pa z gnojnico napolnit,a nede...
Nimasmisla
19. 03. 2018 16.36
+27
a delavcu v proizvodni 20 evrov a vam pa nevem koliko strinjam se če bi to dobile med. sestre pa čistilke pa kuharice in še kdo slabo plačan ne pa ostali priskledniki in tako dalje učiteljev je po statistiki v Sloveniji celo preveč pa tako lepi bi bili v tistih modrih brezrokavnikih ki so si jih sami kupili če bi ceste pometali