Slovenija

Počivalšek in Rumpf napovedala sodelovanje s KPK: Nabava je potekala v 'norih okoliščinah'

Ljubljana, 15. 12. 2020 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab, STA, Ti.Š.
Komentarji
333

Komisija za preprečevanje korupcije je sporočila, da so po izvedenem tematskem nadzoru nabav zaščitne opreme uvedli 21 preiskav suma kršitve integritete uradne osebe. Med osebami, ki bodo pod drobnogledom, je tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki napoveduje sodelovanje v preiskavi. Podobno je najavil tudi v. d. direktorja Zavoda za blagovne rezerve Tomi Rumpf.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v okviru tematskega nadzora v Zavodu RS za blagovne rezerve n drugih subjektih javnega sektorja, ki so izvajali nabavo zaščitne opreme, potrebne pri obvladovanju širjenja nalezljive bolezni covid-19, zaznala večje število korupcijskih tveganj. Zato je pristojnim podala priporočila. Hkrati pa je zaznala tudi nekatere sume kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zaradi katerih je v novembru uvedla 21 preiskav.

KPK pričakuje tudi pojasnila ministra Zdravka Počivalška.
KPK pričakuje tudi pojasnila ministra Zdravka Počivalška. FOTO: Bobo

V sklopu teh preiskav, ki bodo potrdile ali ovrgle sume nepravilnosti, sicer obravnavajo osem uradnih oseb.

Oseb, ki jih preiskujejo, so bile o tem že obveščene, med njimi sta tudi dva funkcionarja – gre za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ter nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleša Cantaruttija. Ob tem so se v preiskavi znašli še dve poslovodni osebi – v. d. direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Tomi Rumpf in nekdanji direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek, ter štirje javni uslužbenci – uslužbenka ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Andreja Potočnik ter uslužbenci Zavoda RS za blagovne rezerve Alojzij Černe, Ivan Gale in Marko Naraločnik.

Poleg Rumpfa, Zakrajška in Počivalška bo KPK med drugim preiskovala še nekdanjega državnega sekretarja Aleša Cantaruttija (na fotografiji), nekdanjega uslužbenca Zavoda RS za blagovne rezerve Ivana Galeta, prav tako bo preiskovala uslužbenca zavoda Alojzija Černeta in Marka Naraločnika ter uslužbenko ministrstva za gospodarstvo Andrejo Potočnik. Slednja odločitve KPK ne želi komentirati.
Poleg Rumpfa, Zakrajška in Počivalška bo KPK med drugim preiskovala še nekdanjega državnega sekretarja Aleša Cantaruttija (na fotografiji), nekdanjega uslužbenca Zavoda RS za blagovne rezerve Ivana Galeta, prav tako bo preiskovala uslužbenca zavoda Alojzija Černeta in Marka Naraločnika ter uslužbenko ministrstva za gospodarstvo Andrejo Potočnik. Slednja odločitve KPK ne želi komentirati. FOTO: POP TV

Sume kršitev je Komisija sicer zaznala v osmih poslih z naslednjimi izbranimi ponudniki: Public Digital Infrastructure, družba za digitalno infrastrukturo, d. o. o., Hmezad – TMT transport, mehanizacija, trgovina, d. o. o., Gorenje gospodinjski aparati, d. o. o., genEplanet diagnostika, d. o. o., Cross Continental, gradbeništvo d. o. o., Dobnik Trade trgovina in storitve, d. o. o., Tehno-Mag, d. o. o., ter Medicop – specialna oprema, d. o. o.

"Uvedba preiskave pomeni, da je Komisija na podlagi doslej pridobljenih podatkov in dokumentacije zaznala sum kršitev v skladu z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije. Pri tem Komisija poudarja, da bo šele preiskava pokazala, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. Obravnavane osebe bodo imele v postopku preiskave vse pravice v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku, prav tako bodo imele možnost pojasniti svoja ravnanja," na KPK še pojasnjujejo glede preiskave. Več podrobnosti pa bo, kot poudarjajo, znanih po zaključku posameznih preiskav.

Gantar bo počakal zaključek preiskave

Na dogajanje se je odzval zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je na vladni novinarski konferenci ocenil, da se "v tej državi praktično vsaka nabava že smatra kot napol kriminalno dejanje, še preden se začne". Ob tem priznava, da se nepravilnosti seveda dogajajo, včasih nenamerne, nekatere pa tudi namerno. Da pa je "obsojanje pred končanimi preiskavami - neprimerno". Po njegovih besedah prav tako kakršnokoli obsojanje, preden niso vse ugotovitve znane, niti ni smiselno. "Ko pa enkrat so, takrat gre pa zares, ampak s strani pristojnih institucij," je poudaril.

Minister za zdravje Gantar je poudaril, da bo počakal rezultate, če bodo ugotovljene kršitve, pa upa, da bodo kršitelji prevzeli odgovornost.
Minister za zdravje Gantar je poudaril, da bo počakal rezultate, če bodo ugotovljene kršitve, pa upa, da bodo kršitelji prevzeli odgovornost. FOTO: Bobo Miro Majcen

Zato je treba počakati, da pristojne institucije svojo nalogo opravijo, pri čemer je prepričan, "da bo tudi sprejeta odgovornost tistih, pri katerih je bilo karkoli ugotovljenega, da je bilo vodeno na napačen način".

Počivalšek: S KPK bom korektno sodeloval, zgodbo hočem dokončno razčistiti

Gospodarski minister Počivalšek, ki je med tistimi, ki jih bo zaradi suma kršitve integritete pri nabavah zaščitne opreme preiskovala KPK, je medtem napovedal, da bo s Komisijo korektno sodeloval. "V življenju sem vedno pazil na integriteto in zato obtožbe zavračam in hočem dokončno razčistiti to zgodbo ter si vrniti dobro ime," je dejal v odzivu na preiskavo.

"KPK izvaja svoje pristojnosti v skladu z zakonodajo, kar seveda spoštujem in bom z njimi korektno sodeloval. Želim, da se vse okoliščine in vsa dejstva čim prej razjasnijo in da pridemo do konca te zgodbe," je navedel gospodarski minister.

Izpostavil je, da je nabava medicinske opreme na začetku epidemije novega koronavirusa potekala "v norih okoliščinah, ko je v Sloveniji vladal strah, saj zdravstveni sistem ni bil pripravljen in opremljen, v svetu pa je divjala vojna za opremo".

"Seveda je bilo takrat precej zmede, saj niti zdravstveni sistem, niti birokratski aparat nista bila pripravljena na nabavo v tako divjem kontekstu," je dejal Počivalšek in dodal, da so s kolegi na ministrstvu naredili vse, kar je bilo v njihovih močeh, da so zdravstvu v najkrajšem času zagotovili opremo. "Vse tiste ponudbe, ki so obljubljale nabavo v kratkem dobavnem roku, smo sprejeli," je še izpostavil minister Počivalšek.

Rumpf pozdravil začetek preiskave KPK in napovedal plodno sodelovanje

V. d. direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Tomi Rumpf pozdravlja današnje obvestilo KPK o uvedbi preiskave glede postopkov nabave zaščitne in medicinske opreme. Napovedal je, da bo storil vse, da se izvedejo vsi potrebni postopki, s katerimi se bo zgodbi nabav zaščitne opreme prišlo do dna.

Kot je Rumpf dejal v današnji izjavi za medije, se je ob tem treba zavedati, da so se takratne aktivnosti izvajale v izrednih razmerah, na vrhuncu svetovne pandemije covida-19, ko je bil trg zaščitne in medicinske opreme dobesedno razsut. "To dejstvo ne opravičuje morebitnih nepravilnosti posameznikov, se ga pa je treba zavedati ob vseh morebitnih preuranjenih sodbah v javnosti," je poudaril.

Ob prevzemu vodenja zavoda za blagovne rezerve je začel vzpostavljati pravni red in izvajati ustrezne postopke pri delovanju zavoda, je spomnil. Po njegovih besedah se bile med vzpostavljanjem sistema odkrite številne nepravilnosti in napake pri delovanju zavoda v preteklosti, zato so zoper posameznike ukrepali tako, kot so bili glede na ugotovitve dolžni ukrepati.

Verjame tudi, da bodo njegovi sodelavci znali zelo jasno razložiti, zakaj so kakšen posel peljali. "Sam nisem sklenil niti ene pogodbe, o katerih je danes govora, ampak smo s sodelavci sklepali anekse, s katerimi smo spreminjali določene vsebine v interesu države in davkoplačevalcev," je pojasnil. Šlo je za spreminjanje rokov dobav ali nižanje cene na že ponujene vsebine. Sporočil je še, da so do današnjega dneva zaključene vse obveznosti takrat sklenjenih pogodb in da je nabavljena zaščitna oprema še vedno na razpolago.

Ob tem je Rumpf še izpostavil, je KPK sporočila, da so pri posameznih poslih zaznali tveganja z vidika integritete, ne korupcije, kar je po njegovih besedah zelo velika razlika.

Po njegovih besedah zavod s KPK vseskozi plodno in vsebinsko sodeluje, tako bo tudi v prihodnje. "Od njih pričakujemo, da bodo vse postopke izvajali z enako vnemo in strokovnostjo, kot so jih tekom dosedanjega sodelovanja," je dejal.

V zavodu so zadovoljni, da se bodo strokovno in neodvisno, skladno s pristojnostmi in zakonskimi okvirji izvedli vsi postopki, "ki bodo zaključili prostor za podtikanja in politična preigravanja glede zgodb, povezanih z nabavo zaščitne in medicinske opreme".

Rumpf je še poudaril, da sta tako zavod kot KPK instituciji, ki morata delovati za dobro državljanov Slovenije, skladno s svojim poslanstvom in pristojnostmi. Po njegovi oceni ne bi bilo državotvorno niti v interesu Slovenije, da se kdo obnaša kot država v državi.

Nekdanji direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek zadeve v tej fazi ne želi komentirati. Povedal je le, da je svoje videnje dogajanja obsežno pisno pojasnil KPK, in vztraja, da je deloval v dobri veri in zakonito. Zato je prepričan, da bo to pokazala tudi preiskava.

Naraločnik pa je v odzivu zapisal, da bo vsekakor sodeloval s KPK, saj želi, da se dejstva in okoliščine, povezane s sumom kršitve integritete uradne osebe, čim prej razjasnijo.

Janša: Počivalšek je reševal življenja

Premier Janez Janša je sporočil, da je minister Počivalšek v epidemiji z nadčloveškimi napori reševal zdravje in življenja ljudi ter zdravstveni sistem pred kolapsom. "Pristojni organi lahko kadarkoli raziščejo vse, a medijska gonja zoper njega in sodelavce je s človeškega vidika skrajno krivična," je še dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (333)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klavdij Volk
31. 12. 2020 09.42
Nič ne boš odgovarjal,ker ima janšista odzadaj,ki ti ščiti rit.Če bi bilo po moje,ne bi več videl svetlobe.
vicente
15. 12. 2020 21.31
+0
kaj bo amnestija za lopove
ArkaMast
15. 12. 2020 21.29
+2
Kakšne nore okoliščine? 40 okuženih je bilo v celi državi. Nor si bil ti Počivalšek, da si se dal v ta vlak SDS poslov. "hallo, ti kar daj avans našemu, vi se pa zmenite ... ne ne to pa nisem jaz rekel" ... tisto z golfi brez osnovne opreme.
Petur
15. 12. 2020 20.29
+12
take stvari bi morali dati v roke tuji policiji in sodstvu!
hotchilipoper
15. 12. 2020 20.28
+9
Če bi imeli normalno in pošteno vlado,bi bili danes boljši od švice,tako pa smo padli na nivo albanije
CURVANORD Zanetti
15. 12. 2020 21.23
+5
kuncci1
15. 12. 2020 20.25
+11
Nori časi, ja. Denar je nosil v vrečah domov...
genir
15. 12. 2020 20.05
+13
Ma kakšna PKP? Kriminalisti pa ne naši, nej z Avstrije pridejo.
Tomy Bananas
15. 12. 2020 20.03
+1
Kollerik
15. 12. 2020 19.53
+13
Ja in kaj zdaj? Naj se razišče... Je pa resnično nerodno za "nepreklicno odstopljenega", da spet ni uspel kljub vsem nastavljenim kadrom dobiti obtožnice proti počivalniku v svoje roke še pravi čas.... veliki šef je zdaj menda hudo jezen in to že drugič....
devlon
15. 12. 2020 19.53
+11
Smc izdajalec.
bojer
15. 12. 2020 19.49
+7
Počivalšek posle obvlada prav tako tudi Rumf. Bili smo zraven, toda nič nam ni dokazanega. Čeprav je bilo treba storiti kaj urgentno, to ne pomeni, da pri tem ni treba spoštovati in upoštevati zakonodaje.
KMET70
15. 12. 2020 19.44
-9
Gale je kriv...
Kollerik
15. 12. 2020 19.50
+7
SKRIPT
15. 12. 2020 20.06
+6
tali?ni tom
15. 12. 2020 19.43
+11
v sloveniji je noro to da ne bo noben odgovarjal,vendar,kolk se je po odhodu šarca pokradlo je tudi noro! in nihče nič kriv!okoliščine pa,niso bile nič nore,le preveč pohlepa po moje!
Bavci11
15. 12. 2020 19.35
-8
A une maske ki jih je Sarec kao narocil so ze prisle?
CURVANORD Zanetti
15. 12. 2020 21.24
Jožajoža
15. 12. 2020 19.26
+9
kake nore okoliščine. 50 okuženih in nič hospatiliziranih.to je bila zapuščina šarca in levih ljudskih slovenskih vlad. ker so samooklicani "vladniki" takoj zavohali zaslužek,so izpraznili skladišča in na svojo roko preko svojih firm za svoj žep začeli nabavljat maske s 1000% zaslužki.
tolu
15. 12. 2020 19.19
+12
Nore okoliscine,da so lahko tolk pokradli
DJ-Pero
15. 12. 2020 19.05
+14
Ha,ha,ha... v norih okoliščinah je potekala nabava! :))) Ja... težko je bilo tako na hitro zakriti vse sledi pri polnjenju žepov! ;-)
SDS Kopriva
15. 12. 2020 19.04
+10
Nore so bile razmere res, 15x manj okuženih kot danes
miselna policija
15. 12. 2020 18.47
+13
a pri 50 okuženih in nič mrtvih so bile nore okoliščine???hahahaha ja kakšne so pa potem zdaj pri 70k okuženih in 2k umrlih??
CURVANORD Zanetti
15. 12. 2020 21.25
tona Iteb
15. 12. 2020 18.45
+15
Razmere so bile tako nore, da je počivalšek takrat rekel ekako takole: mi ne bomo kupovali necertificiranih mask!!🍇🍇🍇 Že naslednji dan je od "prijateja prijatlu" spravil v prodajo maske iz servite!!!!!!🍇🍇 Takšne iste serviete je prodajal nekdo iz Murske Sobote, pa mu je počivallšek poslal inšpekcijo!!!!🍇🍇. Ma povem vam počivalšek ima skoraj prav, nore okoliščine- ampak samo za njega!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇