20°C

Pod klifi v Strunjanu spet možnost podorov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
N.S. /
KOMENTARJI
6
Na strmem pobočju vzhodnega dela Mesečevega zaliva so opazili večjo razpoko v višjeležečem klifu, zato lahko na omenjenem območju nastane podor, opozarjajo v Parku Strunjan. Vse obiskovalce prosijo, naj se nevarnim odsekom izogibajo.

Park Strunjan je prek svoje spletne strani vse obiskovalce pozval, naj se za varnejši obisk naravnega morskega obrežja pod klifi izogibajo nevarnim odsekom, ki so označeni na karti ogroženosti. 

Ogroženost Mesečevega zaliva
Ogroženost Mesečevega zalivaFOTO: Park Strunjan

"V Zalivu sv. Križa ali t. i. Mesečevem zalivu smo v lanskem letu zabeležili nekaj manjših podorov in enega večjega. Varnemu zadrževanju pod klifi posvečamo posebno pozornost, zato obalo redno pregledujemo. V vzhodnem delu zaliva smo opazili novo potencialno žarišče, na katero moramo biti posebej pozorni. Gre za večjo razpoko v višjeležečem delu klifa na strmem pobočju vzhodnega dela zaliva, ki ga erozija intenzivno spodjeda. Na tem območju lahko zato verjetneje pride do podora, ki je zelo hiter in zato potencialno zelo nevaren dogodek," so sporočili.

Klifi v Mesečevem zalivu
Klifi v Mesečevem zalivuFOTO: Park Strunjan

Vse obiskovalce so tudi opozorili, da se ne zadržujejo pod golimi in strmimi stenami, temveč pod bolj zaraščenimi pobočji s položnejšim naklonom, kjer je možnost krušenja skal manjša. Prav tako naj ne izbirajo mesta za sončenje in kopanje le glede na videz plaže, ampak naj opazujejo predvsem stanje klifa nad njo. Pozorni pa naj bodo tudi na kotaljenje manjših kamenčkov, ki nakazujejo, da pobočje ni stabilno in da lahko kadarkoli padejo tudi večje skale ali skalni bloki.

Stopnjo ogroženosti posameznih delov zaliva zaradi padanja kamenja lahko preverite na spodnji povezavi na sliki oz. zemljevidu, kjer so z rdečo (zelo visoka ogroženost) in oranžno barvo (visoka ogroženost) označeni nevarni odseki v priljubljenem zalivu.