Slovenija

S citiranjem ustave protestniki pozvali k zavrnitvi sporne novele zakona o vodah

Ljubljana, 29. 03. 2021 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, K.K., Ti.Š.
Komentarji
52

Na Trgu republike so se – v skupinah po 10, z maskami in varnostno razdaljo – zbrali podporniki čiste pitne vode, ki so se jim pridružili tudi Mladi za podnebno pravičnost. S transparenti in citiranjem 70.a člena ustave, ki zagotavlja pravico do pitne vode, so poslance pozvali, naj ne sprejmejo predlagane novele zakona o vodah. Na krajšem shodu se je zbralo okoli 50 ljudi. Pod peticijo za pitno vodo pa so medtem zbrali več kot 11.500 podpisov.

Mladi za podnebno pravičnost so se popoldne pridružili drugim "podpornikom čiste pitne vode", ki so se zbrali pred poslopjem DZ v Ljubljani.
Mladi za podnebno pravičnost so se popoldne pridružili drugim "podpornikom čiste pitne vode", ki so se zbrali pred poslopjem DZ v Ljubljani. FOTO: Aljoša Kravanja
"Opozarjamo, da to ni dovolj!" so medtem v sporočilu za javnost zapisali Mladi za podnebno pravičnost. Z novelo bi namreč še vedno posegli v 37. člen zakona o vodah, s tem pa v skoraj enaki meri omogočili nesprejemljiva tveganja za kakovost pitne vode, so opozorili. "Govorimo o nesprejemljivih političnih igrah s pitno vodo. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da velik del javnosti sploh ni seznanjen s trenutnim dogajanjem, četudi pitna voda močno vpliva na vsakega med nami," so navedli. S spremembo bi bile namreč na vodnih in priobalnih zemljiščih, kot so reke, jezera in morje, dovoljene gradnje, ki so bile do sedaj sicer prepovedane - recimo gradnje poslovnih objektov, parkirišč, stavb za promet in tako dalje. Kot opozarjajo mnogi, bi bila takšna določba v nasprotju z ustavo ter zakonodajo EU, kot je vodna direktiva, in predstavlja veliko nevarnost poslabšanja površinskih voda po celotni Sloveniji, so prepričani.

Predlog novele zakona o vodah, ki ga bodo poslanci obravnavali v torek, že več tednov buri duhove. Prvotno je predvideval zlasti uvedbo možnosti rabe sredstev sklada za vode za redno vzdrževanje vodotokov. Ker se z zagotavljanjem teh sredstev mudi, pa je bila v državni zbor poslana po skrajšanem postopku. Koalicija je šele v parlamentarni obravnavi v predlog novele z dopolnili vnesla dva za strokovna združenja in nevladne organizacije sporna člena, in sicer na pobudo Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Ministrstvo RS za okolje in prostor (MOP) in gospodarsko ministrstvo sta se sicer prejšnji teden odločili, da iz novele izvzameta enega od teh spornih členov, in sicer člen, ki bi s spremembo 69. člena aktualnega zakona omogočil gradnjo objektov in naprav, ki uporabljajo nevarne snovi, na vodovarstvenem območju. Na ministrstvu za gospodarstvo so ob tem opozorili, da gradnje na vodovarstvenem območju pod določenimi pogoji že omogoča 74. člen zakona in da so želeli s spremembo le odpraviti neskladnosti v zakonu.

Proti noveli zakona o vodah tudi Mladi za podnebno pravičnost

Protestniki pa so danes poslance pozvali, naj glasujejo proti sprejetju novele. "Kljub temu, da so odstranili spornejši člen novele, v njej še vedno ostaja zelo sporen 37. člen," je poudarila Sara Štiglic iz organizacije Mladi za podnebno pravičnost.

"Želimo opozoriti, da bodo s sprejetjem ogrozili pitno vodo in s tem celotno prebivalstvo. Ogrozili bodo vse med nami in kršene nam bodo temeljne človekove pravice. Namreč vsakemu med nami mora biti omogočen dostop do pitne vode. To je zapisano v 70.a členu ustave. Mi od tega ne odstopamo," je dejala Štigličeva. Napovedala je, da če bo v torek novela sprejeta, "lahko vsi pričakujejo še večje pritiske".

Okoli 50 protestnikov je pred parlamentom tako bralo določila 70.a člena ustave, ki določa, da ima vsakdo ima pravico do pitne vode in da so vodni viri javno dobro v upravljanju države. Nasprotovanje predlagani noveli so izrazili tudi z žvižganjem.

S transparenti so poudarili predvsem pomen čiste, pitne vode. Tako so med drugim zapisali "Ne umazani politiki, da čisti, pitni vodi", "Voda je svoboda" in "Če ni vode, ni življenja".

Incidentov med protestniki in policijo na današnjem shodu ni bilo opaziti. Napovedali so, da se bodo zbrali tudi ob jutrišnji obravnavi predloga.

Pod peticijo za pitno vodo več kot 11.500 podpisov

S peticijo medtem podpisniki vlado in poslance v državnem zboru pozivajo, naj zaščitijo pitno vodo in prost dostop do obale, tako da zavrnejo ali umaknejo predlagane spremembe 69. in 37. člena zakona o vodah.

"Seznam podpornikov bomo danes posredovali vladi in poslancem. Podpise bomo na spletni strani zapitnovodo.si zbirali še naprej, in to vse do sprejetja ali zavrnitve predlaganih sprememb zakona o vodah. Osvežen seznam podpornikov bodo poslanci dobili tudi jutri," so v sporočilu za javnost napovedali v Eko krogu in civilni iniciativi Danes.

Pitna voda
"Hkrati moramo poudariti, da so podzemne vode, ki jih v Sloveniji večinoma uporabljamo za oskrbo s pitno vodo, neločljivo povezane s površinskimi vodami. Tveganje za onesnaženje površinskih voda tako posredno pomeni tveganje za onesnaženje pitne vode. Ravno zato je poskus vpeljave spremembe zakona z enim spornim členom na način, da manj sprejemljivega odstraniš in ponudiš roko, nesprejemljiv," so izpostavili mladi. "Od ministrstva za okolje in prostor, vlade in vseh poslancev ponovno zahtevamo umik celotnega predloga novele zakona o vodah, ki ga zdaj nezakonito sprejema po skrajšanem postopku. Zahtevamo izvedbo strokovne, celovite ter poglobljene javne obravnave sprememb zakona, saj bomo sicer lahko občutili usodne posledice. Zahtevamo, da odgovorni prenehajo v ospredje postavljati kapital in da v ospredje postavijo človekovo dostojno življenje," so v sporočilu za javnost še zapisali Mladi za podnebno pravičnost.

Za zdravo pitno vodo moramo zaščititi tako vodovarstvena območja kot priobalni pas, so še enkrat poudarili. Voda iz rek napaja tudi podzemne vode, iz katerih črpamo vodo za oskrbo ljudi. Zato ni vseeno, kakšni posegi so dovoljeni. "Predlagane spremembe 37. člena zakona o vodah gredo predaleč in ogrožajo našo pitno vodo, začela pa bi se tudi uveljavljati praksa omejevanja splošne rabe in dostopa do vode kot javne dobrine," so prepričani.

Nenazadnje so znova podčrtali, da zakonodaje v takem obsegu ne bi smeli spreminjati po skrajšanem postopku. "Na ministrstvu za okolje in prostor zadnje čase spreminjajo zakonodajo tako, da čim bolj onemogočajo sodelovanje stroke in civilne družbe, na kar je opozoril tudi varuh človekovih pravic. Spreminjanje okoljske zakonodaje na tak način je izjemno nevarno," je navedel Uroš Macerl iz Eko kroga.

'Ko govorimo o pitni vodi, ni razloga, da bi na hitro sprejemali spremembe'

"Na ministrstvu so šele pod pritiskom javnosti umaknili en sporen člen, dva pa bi ohranili. Takšni predlogi zvenijo tako, kot da bi na vratih banke ujeli roparja s tremi vrečami denarja, ta pa bi vam ponudil, da eno pusti tam, dve pa odnese," je ponazoril.

"Ko govorimo o pitni vodi, ni razloga, da bi na hitro sprejemali spremembe. Še najmanj pa tiste, ki so bile sprejete za zaprtimi vrati, ne da bi upoštevali strokovno in občo javnost. Od vlade in poslancev prosimo samo to, da z umikom ali zavrnitvijo predlaganih sprememb omogočijo ponovno obravnavo ne po skrajšanem postopku in z vključitvijo strokovne javnost," pa je dodal Miha Stegel iz civilne iniciative Danes.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BETONSKI
30. 03. 2021 10.17
VODE JE V KLARIČIH DOVOLJ ZA CELO SLOVENIJO. A JO KDO POTREBUJE? KRAŠKI VODOVOD SEŽANA.
Pati--
30. 03. 2021 09.57
-1
Vode ne damo!!!!
BETONSKI
30. 03. 2021 10.16
KOMU NE BI DAL VODO SEBIČNEŽ,JAZ DAM VSAKOMUR ,KI SI JO ŽELI IN JE ŽEJEN. ZAKAJ NE BI DALA VODE????? RES SI NEOTESANEC.
JelencekRudolf1
30. 03. 2021 08.19
Pusti vodo pijte vino in pivo
txoxnxy
29. 03. 2021 21.59
+2
Ko bi ti ljudje v svojem življenju bili sposobni narediti vsaj eno dobro stvar za sebe in za celo človeštvo nebi takole brezglavo tavali po ulicah.
DianaMul
29. 03. 2021 21.53
+2
Vse kar je v Sloveniji brezplačno narod KRVAVO DRAGO PLAČA..in tako je tudi z vodo..Ustavna pravica pa pomeni, da bodo občine imele svojo občinsko blagajno na račun brezplačne vode..zastoj je pa za Albance, Kosovarje Čokolinarje in migrante kaj pa za njih ..?? Za Slovence pomeni brezplačno, po ustavi , krvavo drago...??
DianaMul
29. 03. 2021 21.55
-1
Zato pa delat se zgub, lenuh ali lenuhinja, plakat v smeti in začni skrbet za svojo rit..
Komentator16381
29. 03. 2021 21.25
+3
Vode se nima noben dotikat.. zgleda so nekateri orevec razvajeni, da ne vedo da so po svetu že vojne za pitno vodo.. Pa ali so to tuje firme itd. se nima kaj ogrožat naše pitne vode.. Pa če so to desni, levi, sredni, marsovci zard mene..
DianaMul
29. 03. 2021 21.24
-3
Zakaj imate števce za vodo če je ustavna pravica in je zastojn..Bu-dale ..za kake be-dake vas imajo komsomolci..?
DianaMul
29. 03. 2021 21.24
-2
Vse to krvavo drago plačate..pa še za Albance, Kosovarje, Čokolinarje in migrante zraven..
Komentator16381
29. 03. 2021 21.26
+6
Sama voda je zastonj, omreznina pa ne, ker nekdo pa le mora placat cev, omrezje, vzdrzevalce..
DianaMul
29. 03. 2021 21.16
+0
Vsak lenuh tablo nosi, vsi protestirajo, zato ker protestirajo, da protestirajo....vsi pri delu leni in bosi..to je pomladek Komsomolcev delal ne bo nihče..nikoli do 35. leta parajo živce staršem,potem pa poštenim delavcem..take mamo.
DianaMul
29. 03. 2021 21.00
+1
Že mladi protestirajo, delali tako nikoli ne bodo, to je FDV Čjubljana jedro Komsomolcev, od tam samo sranje, lenuhi, protestniki, paraziti, socialci in večno breme na delavskem puklju od rojstva do smrti..Starši se grabijo za glavo, delavci pa obupujejo..ko jim prekipi ..pa bodo videli te transparente na svoji frizuri..gsihtu in zadnji plati..bodo taki, ko bi se z bombo počesali...
aljosa miklus
29. 03. 2021 21.43
+0
PALASUS
29. 03. 2021 20.59
+5
Voda nikakor ne sme priti v privat roke, po možnosti monopolizirane. Potem je konec z nami. V Parizu so to naredili in so še pravočasno to opazili in takoj popravili z ustavnim členom, ki ne dopušča, da bi kdarkoli voda prišla v privatne roke. Ne plačaš in ti zaprejo pipico. Bila bi pa vedno dražja, že sedaj do 10 x več za najkvalitetnejšo vodo. Poglej Nemčijo, tam že več kot 50 let voda iz pip ni pitna. Zapomnite si kaj imate sedaj, tudi vse drugo in boste primerjali čez 30 let. Me je kar strah.
DianaMul
29. 03. 2021 21.14
+0
Kako pa je danes baje je voda zastojn gor pa 35. davčnih postavk..vsi kulturniki FDV,,levičarji, haš bubarji in ostali drago kot pes pa nihče ne ve kaj plača ker je zastojn..
Potouceni kramoh
29. 03. 2021 20.49
+7
Gre za koncesije to pomeni upravljanje izvirov vod pod nadzorom privat firm.Zdravstvo je že slo v to smer in za zdravje se plačuje privat dohtarjem splošno zdravstvo iz računa zavarovalnic pa je v razsulu.
PALASUS
29. 03. 2021 21.12
+1
Zakaj?? Saj vsi plačujemo zavarovanje, samo to je državna ustanova, mislim zdravstvo. Saj greš lahko tudi h privat zdravniku in ti vse krije zavarovalnica. Moj oče je 10 let hodil k nevrologinji specialistična ambulanta in ni plačal niti centa. Samo kaj ko taki kvalitetni zdravniki vsi odidejo npr. v Avstrijo in naprej v Nemčijo, kjer imajo veliko boljše delovne pogoje in pa seveda 10x višje plače. Je potem zdravnica pošiljala zdravila, ki jih Slo ne premore iz Avst. in Nemč in to zastonj (5 ampul 50€, injekcija 1x na mesec). Pri nas vse kar je državnega delajo kot svinja z mehom.
JohannDoe
29. 03. 2021 20.30
+3
Da skrajšamo analize, naj vsakdo napiše koliko vode na dan spije zastonj v okviru svoje ustavne pravice in koliko je spije zgolj zato, ker jo je bil pripravljen plačat nekomu, ki mu jo je prodal. Da boste dobili občutek koliko velja vaša ustavna pravica.
JohannDoe
29. 03. 2021 20.35
+0
In, ko naposled pridete na misel, da imate vsaj dež zastonj, se spomnite, če ste že kdaj slišali za razne prispevke za odvodnjavanje meteornih voda in podobno.
PALASUS
29. 03. 2021 20.46
+4
Človek, gre se za to, da bo voda iz pip, ki jo plačujemo manj kvalitetna, oz. ponekod tudi kontaminirana. Gre se za pravico do vode iz pipe. Misliš, da so javne pipe po mestu napeljane iz kakega drugega vira. Skoraj vse ima čez Lj vodovod. Razdeljena je samo toliko, da Šiška dobiva vodo iz zbiralnika na šišenskem hribu, ter na drugi strani Rožna dolina. Moste in pa Rudnik pa iz Golovca in Center nekje na grajskem hribu.
franceprešeren8
29. 03. 2021 20.17
+3
aja, zakaj že Zokija niso omenili? je najbolj ogrozil pitno vodo od osamosvojitve naprej! zopet ena slepa čredica, ajde, tale je res mala čredica, pa ji ne zamerimo, ker so se pustili zavesti...
JohannDoe
29. 03. 2021 20.14
-1
Ena vaja za vse. Za hec napišite koliko vode spijete na, recimo, povprečni poletni dan. Potem pa razdelite tisto na vodo, ki jo kupite v plastenkah in vodo, ki jo popijete iz pipe. Potem pa vodo, ki jo popijete iz pipe razdelite na tisto, ki jo popijete zastonj kot vašo pravico in tisto, ki jo na koncu meseca plačate po porabljeni količini vi ali kdo drug, npr. vaš gostitelj. Primerjajte in ocenite kako pravico imamo glede tega in čigava je voda, kar se vas tiče.
proofreader
29. 03. 2021 20.10
+1
Hecno, vodne vire so prodajale leve vlade.
slim386
29. 03. 2021 20.15
+2
Podeljevanje koncesije za uporabo vrtin ni isto kot prodaja. Je pa skušal prodajati glanzkopf ampak mu takrat ni uspelo... ampak svečke imate kratek spomin
JohannDoe
29. 03. 2021 20.22
+0
Nobene svečke in nosovi ne slovijo po spominu. Dvigne se jim na par imen v eno ali drugo smer in to je to. S tem se pa njihov svet in obzorje konča.
proofreader
29. 03. 2021 20.08
+4
Ojoj, zdaj bodo pa v sporu z društvom 8. marec, ker so na plakat napisali "sad man" namesto "sad person."
slim386
29. 03. 2021 20.17
+0
Še vedno bolje ko januszov mind salting na twiterju
JohannDoe
29. 03. 2021 20.23
Oboje imamo radi. Oboje je naše cvetje, ki ga ne damo.
Potouceni kramoh
29. 03. 2021 19.59
+5
Poglejte si problematiko vode v Egiptu ki je najbližja drzava. Nobenega izvira več pod egiptovsko državo vse izvire pa je pokupila multinacionalka. Vodo dobiš na vsakem vogalu je v plastenki in zelo draga gor pa piše Nestle.Na zdravje.
JohannDoe
29. 03. 2021 20.20
+1
Egipt je najbližja država in primerljiva, vendat kvečjemu po mentaliteti prebivalcev oziroma bo kmalu.
Potouceni kramoh
29. 03. 2021 20.43
+1
Sori.. po tej poti ki se zdej dogaja v politiki gremo v družbo brez pravic z diktatorjem na čelu in nazaj v svinčene čase.
User1958074
29. 03. 2021 19.58
+0
Končno en pameten protest.
Uporabnik1262524
29. 03. 2021 19.12
+4
Vlada že ve, kje bo dobro zaslužila s prodajo zemljišč in da bo veliko od tega kapnilo tudi v njihove žepe. 🤮
Berdem
29. 03. 2021 19.09
+2
Janez bo celo Savo prodal, če bo treba