Slovenija

Pod pokrovko so se skuhale močnejše nevihte

Ljubljana, 11. 06. 2019 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Naše kraje je z vetrovi južnih smeri prvič letos dosegla zelo topla zračna masa z območja južnega Sredozemlja in severne Afrike. Da je v ozračju ogromno energije, sta naznanjala že vlažno in vroče ozračje pred samim dogodkom in bližina vremenske motnje.

Kakor je to poleti običajno, se med hladno in zelo toplo zračno maso nahaja področje, kjer so pogoste nevihte, pojasnjujejo na Arso. Območje potecialne nestabilnosti se je pomaknilo tudi nad naše kraje. O potencialni nestabilnosti govorimo takrat, ko je ozračje zjutraj in dopoldne stabilno, ob segrevanju sredi dneva in popoldne pa postane nestabilno. V manj kot pol ure lahko ob poprej povsem jasnem nebu nastane nevihta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako je stabilna plast zraka, ki se je nahajala okoli pol kilometra nad nami, večji del dneva preprečevala nastanek močnejših neviht. "Ta, tako imenovana zaporna plast, v kateri temperatura zraka z višino ni občutneje padala, je delovala kot nekakšna pokrovka, pod katero se je dolgo časa kuhalo in le vprašanje časa je bilo, kdaj bo popustila, se odprla in povzročil nastanek močnejših neviht," je pojasnil naš hišni prognostik Rok Nosan.

Območje nestabilnosti se je pomaknilo tudi nad naše kraje.
Območje nestabilnosti se je pomaknilo tudi nad naše kraje. FOTO: Arso

Kako nastane toča?

Toča nastaja v nevihtnem oblaku, v katerem so prisotna močna, navpična dviganja zraka. Do tega pride ob nestabilnem ozračju, kar se najpogosteje zgodi spomladi in poleti, ko temperatura z višino dovolj hitro pada, pojasnjuje Nosan. V spodnjem delu oblaka je veliko drobnih kapljic, ki jih vzgornik nosi navzgor, kjer je temperatura zraka vse leto pod lediščem.

Ledena zrna, ki se nahajajo v zgornjem delu oblaka, se na račun primrzovanja podhlajenih kapljic debelijo oziroma plastijo. To zrno naredi po oblaku več obhodov gor in dol in ko postane dovolj veliko, da ga vzgornik ne more več zadrževati v oblaku, pade proti tlom kot toča. Zelo debela toča nastaja s primrzovanjem manjše toče na večjo.

Smrtno nevarna

Hitrost padanja toče je povezana z njeno maso in obliko. Drobna toča s premerom 1 cm prileti na zemljo s hitrostjo okoli 40 km/h. Pri toči premera 5 cm je ta hitrost približno trikrat višja. Toča velikosti 8 cm pa ob tla trešči s hitrostjo celo več kot 150 km/h in je smrtno nevarna. Najdebelejša toča nastaja v superceličnih nevihtah, za katere je značilno, da nastajajo v močno nestabilnem ozračju ob močnih višinskih vetrovih.

Najdebelejša toča nastaja v superceličnih nevihtah.
Najdebelejša toča nastaja v superceličnih nevihtah. FOTO: Bralka Eva

Od običajnih neviht se ločijo po vrtečem se stebru zraka, t.i. mezociklonu, ki povzroči, da se vsa nevihtna gmota začne vrteti. Ker veter v spodnjem delu oblaka piha iz druge smeri kot v zgornjem delu, se padavine ne pojavljajo v območju, v katerega vzgornik dovaja topel in vlažen zrak. Nevihta se tako ne zaduši in lahko traja tudi več ur, prepotuje velike razdalje, povzroča pa močne vetrove, dež in debelo točo.

Mamatusi so običajno znak razpadanja nevihtnega oblaka.
Mamatusi so običajno znak razpadanja nevihtnega oblaka. FOTO:

V središču supercelične nevihte se iz temne baze nevihtnega oblaka spusti oblačna gmota, ki opozarja, da je dviganje v oblaku še posebej izrazito in gre pričakovati močno nevihto. Če bi stali blizu te gmote, bi čutili, kako v smer nevihte piha topel in vlažen veter, ki ohranja nevihto pri življenju. V izjemnih primerih lahko na tem mestu nastane tudi tornado. Nakovalo nevihte se ob močnih višinskih vetrovih razvleče tudi 100 km stran od samega jedra nevihtne celice. Na spodnji strani nakovala se lahko pojavijo tudi posebne vrečaste tvorbe (mamatusi), ki so običajno znak razpadanja nevihtnega oblaka.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

undisputed
12. 06. 2019 12.59
-2
Vojska (NATO) vreme že leta in leta uporablja testira kot vojažko orožje...
lycan
12. 06. 2019 14.15
+3
In vesoljci so med nami, ter naši voditelji so kuščarji preoblečeni v ljudi. Aja pa da ne pozabimo, da na luni nismo pristali, ker lune ni in Zemlja je ploščata. Globalno segrevanje je mit in vsak božič te obišče Božiček.
tron3
12. 06. 2019 09.43
-5
Komu Vi to te pravljice, kadar so vojaške vaje v Sloveniji v okviru Nata klesti po Sloveniji toča, to je bilo lansko leto in letos tudi, za pričakovati je, da bo isto tudi prihodnje leto.
hotchilipoper
12. 06. 2019 08.24
+9
Če pa bi poslali v te oblake par raket,bi bila škoda veliko manjša,ali pa je sploh ne bi bilo,samo kaj, ko država raje vidi da vam vse seseuje,da potem spet kupujete in obnavljate na svoj račun.
hotchilipoper
12. 06. 2019 08.08
+0
In kdo naredi pokrovko?