Slovenija

Jek bolj nevaren za Zagreb kot za Ljubljano?

Ljubljana, 18. 03. 2011 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./T.Š./STA
Komentarji
40

Izgradnji Jek2 poleg Avstrijcev nasprotujejo tudi zagrebške mestne oblasti. Bodo pa morali postati javni podatki o programu razgradnje Jek, je odločila informacijska pooblaščenka.

Jedrska elektrarna Krško
Jedrska elektrarna Krško FOTO: Damjan Žibert

Agencija RS za radioaktivne odpadke mora v skladu z odločitvijo informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar razkriti podatke iz programa razgradnje Jedrske elektrarne Krško (Jek). Gre namreč za okoljske podatke, ki morajo biti prosto dostopni javnosti.

Pred tem je Agencija RS za radioaktivne odpadke zavrnila zahtevo dveh prosilcev, naj posreduje fotokopije različice druge revizije programa razgradnje Jek in odlaganja nizko ter srednje radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva. Pri tem se je med drugim sklicevala na izjemo poslovne skrivnosti, na izjemo dokumenta v postopku nastajanja in na dejstvo, da gre za varovano avtorsko delo.

Tem argumentom informacijska pooblaščenka ni sledila. Kot je zapisala v današnjem sporočilu za javnost, je na odločitev odločilno vplivalo dejstvo, da program razgradnje Jek vsebuje okoljske podatke, do katerih je treba dovoliti dostop, tudi če gre za poslovno skrivnost ali dokument v postopku izdelave.

Dokument namreč vsebuje podatke glede emisij v okolje, odpadkov, nevarnih snovi v obratu, podatke iz varnostnega poročila in druge podatke v skladu z zakonom o varstvu okolja. Glede teh pa je zakon o dostopu do informacij javnega značaja postavil zakonsko predpostavko, da je podan prevladujoč interes javnosti za njihovo razkritje.

Špilerjeva na čelu Sklada za financiranje razgradnje

Sicer je vlada danes na dopisni seji za največ šest mesecev za vršilko dolžnosti direktorja Sklada za financiranje razgradnje Jek in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz Jedrske elektrarne Krško imenovala Aleksandro Špiler. Od leta 1993 pa do 2010 je bila zaposlena na Slovenski odškodninski družbi kot vodja oddelka zakladništva. Od leta 1995 je bila predlagana in imenovana v več nadzornih svetov ter ima licenco za opravljanje funkcije člana nadzornih svetov.

Vlada pa je s svojo potezo nekako prehitela parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ, ki je danes vladi naročila, da imenuje vodjo te agencije. Njeni predhodnici Ksenji Žnideršič Planinc je mandat potekel 15. marca, danes pa je komisija ugotovila, da se je pri poslovanju sklada v času njenega vodenja pojavilo veliko problemov. Žnideršič Planinčeva je namreč v tem času prodala državne obveznice in kupila obveznice Dela Prodaje.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je povedala, da je revizija o nakupu delnic Dela Prodaje in družbe DZS, ki ju obvladuje Bojan Petan, pokazala, da nakup ni bil "v redu". Petan je po besedah predsednika komisije Andreja Vizjaka (SDS) povezan z ministrom za visoko šolstvo in predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem.

Upravni odbor sklada je ocenil, da je nakup obveznic Dela Prodaje negospodaren, na "neki način" je temu pritrdil tudi nadzorni odbor sklada, je pojasnil predsednik nadzornikov Marko Mavec. Če pa je posel negospodaren, potem mora upravni odbor po njegovih navedbah oblikovati komisijo, ki mora ugotoviti oškodovanje sklada in odgovornost ter poročilo dostaviti nadzornemu odboru.

Čakajo še na računsko sodišče

Glede poslovanja v letih 2007, 2008 in 2009 pa je pojasnil, da so nadzorniki dobili poročilo ministrstva za gospodarstvo in revizijske hiše BDO. Ker pa je za poslovanje v tem obdobju v teku tudi revizija računskega sodišča, je nadzorni odbor ocenil, da dokler ta revizija ni končana, ni dovolj podatkov za ukrepanje, je še pojasnil Mavec.

Vizjak sicer ne vidi razloga, zakaj bi čakali na revizijo računskega sodišča. Ob tem je dodal, da se za to obdobje kaže "dvojna slika": Poročila nadzornega in upravnega odbora kažejo, da v tem obdobju ni bilo nepravilnosti, medtem ko jih ugotavlja vlada. Računsko sodišče naj bi osnutek poročila objavilo v začetku maja.

Jek bolj nevaren za Zagreb kot Ljubljano?

Načelnik zagrebškega mestnega urada za upravljanje v nujnih primerih Pavle Kalinić je danes izrazil nasprotovanje izgradnji drugega bloka Jedrske elektrarne Krško (Jek). Poudaril je, da predstavlja Jek večjo nevarnost za Zagreb kot za Ljubljano, ter zahteval nujen varnostni pregled slovensko-hrvaške nuklearke.

V Zagrebu so prepričani, da so bolj ogroženi kot v Ljubljani.
V Zagrebu so prepričani, da so bolj ogroženi kot v Ljubljani. FOTO: Damjan Žibert

Kalinić je pojasnil, da so z današnjo novinarsko konferenco želeli pripraviti hrvaško javnost na vključitev celotne znanstvene in strokovne javnosti v razpravo o napovedani izgradnji drugega bloka Jek ter na zahtevo, da je potreben nujen varnostni pregled Jek.

"Slovenci niso obupali nad izgradnjo Jek 2. Predvideno je, da bi omenjena elektrarna imela moč med 1200 in 1400 megavatov, kar je preveč za slovenske potrebe. Edini motiv je dobiček," so Kalinićevo izjavo povzeli hrvaški spletni portali.
Ocenil je, da je izgradnja "nedopustna", posebej ob zamislih, da bi podaljšali obratovanje stare jedrske elektrarne v Krškem za 20 let po letu 2023, ko naj bi jo zaprli.

Dodal je, da podpirajo stališče parlamenta avstrijske Koroške, ki po njegovih besedah tudi nasprotuje izgradnji drugega bloka Jek. Deželni koroški zbor je v četrtek v Celovcu sicer zahteval čim prejšnje zaprtje Jek. Ob tem je zagrozil, da bo od avstrijske vlade zahteval veto na vstop Hrvaške v EU, če bo ta država, ki je tako kot Slovenija polovična lastnica nuklearke, nasprotovala zaprtju.

Kalinić je danes tudi izjavil, da je Jek veliko bolj nevarna za Hrvaško in Zagreb kot za Slovenijo in Ljubljano, predvsem zaradi "vetrov in bližine". Njegovo oceno so podprli tudi hrvaški znanstveniki, ki so bili na novinarski konferenci, biofizik Vladimir Paar in medicinski fizik Mladen Vrtar. Po video povezavi iz Švice je njihovo mnenje podprl tudi fizik Davor Pavuna.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tv1
19. 03. 2011 00.24
joj 24 ur kaj spet ste izumili .-)))
exaglikojot
19. 03. 2011 00.11
@BOB-FL 18.03.2011, 19:32: 20 jih lahko postaviko kar na tvoj vrt, še 100 pa v neposredno bližino... bi šlo tak?
Tilen Drek
18. 03. 2011 23.08
igramo se z močjo ki jo neznamo obladovati
SuperVeloce
18. 03. 2011 22.18
Kaksne debilizme pokajo politiki... ker JEK ni v njihovi lasti, je nevarna? way to go hrvati!
sevalnik
18. 03. 2011 20.16
Dobro če so proti JEK2, zgradimo JEK3 :D
jaz77
18. 03. 2011 20.05
Mislim da bi se vsi ekologi mogl vprašat, kolk je čista električna energija. Če gledamo iz vidika da pride elektrika iz vtične to kar nam prodajajo je bedarija. Če pa nrdimo še 4 jedrske smo pa zmagal. Glede na to, da se bojo elektrarne na Savi amortizirale ko bojo za podret. Ne vem ka se sploh krega jo glede tega, papirje na mizo, prave ekologe skup nabrat( ne teh ko sam služjo z ekologijo nrdijo pa nič) pa bomo še zam nuklearke gradil. EN VELEK JA NE ZA ENO ŠE ZA VEČ NUKLEARK
Janedoe741
18. 03. 2011 20.03
....slovensko-hrvaška ja, ce je ze tud njihova, zakaj so potem vsi odpadki v Sloveniji..........in ja naj postavijo veternice, (a tako kot so jih na volovji rebri??) za cez te se pa tako ali tako naravoslovci pritozujejo da ogroža ptiče... hidroelektrarne ribe... termoelektrarne luft... hmmm...
korintos1
18. 03. 2011 19.55
BOB-FL Sem absolutno za veterne elektrarne. Samo kje jih naj Slovenija postavi 2000?
korintos1
18. 03. 2011 19.53
vukanovic.tomaz Tisti kredit za Grčijo je ravno za temelje.
erikon
18. 03. 2011 19.38
Sem za čimprejšno izgradnjo NEK 2.....
BOB-FL
18. 03. 2011 19.32
pametnjakoviči ki podpirate za izgradnjo jek 2! bi za ta denar postavili najmanj 2000 veternic ki bi dajali minimalno 3000 mega kar je več kot nova jek2! pa še problemov odpadkov sevanja in uničevanja zraka ni!!
johnmcclane
18. 03. 2011 18.50
Nam prijateljska sosednja država Avstrija brez predsodkov uvozi 5% električne energije, ki jo proizvedejo jedrske elektrarne v njeni soseščini. Če se ne motim so to celo slovaške.
jani666
18. 03. 2011 18.41
Hrčki naj se brigajo zase in naj prevzamejo del jedrskih odpadkov!!
Slo.pogreb
18. 03. 2011 18.34
Nuklearna energija je energija prihodnosti v to bi morali vec vlagat pri nas .
Slo.pogreb
18. 03. 2011 18.32
Ce mene kdo vprasa jaz bi namesto predragega TEŠ6 , zacel z nacrti za novo nuklearko v Slo , temu bi dodal se denar ki ga je Borat podaril Grkom in bi ze blo za kaksno manjso nuklearko .
korintos1
18. 03. 2011 18.16
Kaj je avstrijci, kaj se bunite. Če naredimo drugi blok, potem nimate komu električne energije prodajati?
alterego
18. 03. 2011 17.57
kaj se to pravi širiti paniko naokoli!? kdo pravi, da je naša nuklearka nevarna!?
kure bedne
18. 03. 2011 17.56
TEŠ 6 bo ker so američani prispevali tehniko-žal. Seadj si pa ne upajo reči ne.
tinetone
18. 03. 2011 17.41
še kakšen denar od EU bi dobili pa lahko naredimo še trojko...
markof
18. 03. 2011 17.39
kaj pa vetrna elektrarna?