Slovenija

Podelitev izrednih pooblastil vojski: 'Potrebujemo strokovno utemeljitev razlogov za takšen ukrep'

Ljubljana, 19. 03. 2020 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V javnosti še vedno odmeva napoved ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da bo v luči zajezitve širjenja epidemije novega koronavirusa predlagal podelitev izrednih pooblastil vojski. Kaj konkretno bi torej prinesla aktivacija zloglasnega 37.a člena zakona o obrambi? O podelitvi izrednih pooblastil so se medtem že izrekli v opoziciji. Večina strank, z izjemo SNS, predlogu ni naklonjena. Premier napoveduje popolnjevanje enot SV s prostovoljno rezervo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Potrebna izredna policijska pooblastila
    02:47
    Iz 24UR: Potrebna izredna policijska pooblastila
  • Iz 24UR: Vojsko na državno mejo?
    01:27
    Iz 24UR: Vojsko na državno mejo?

Kot smo že poročali, vlada v luči zajezitve širjenje epidemije novega koronavirusa napoveduje sprejem nekaterih dodatnih ukrepov.

Slovenska vojska bo v prihodnjih dneh začela popolnjevati enote s prostovoljno rezervo

Premier Janez Janša je v nagovoru ob sprejemanju novih ukrepov proti koronavirusu izpostavil, da nas je kriza zajela v času, ko so nekateri najvitalnejši instrumenti države za njeno obvladovanje kadrovsko osiromašeni. Napoveduje popolnjevanje enot SV s prostovoljno rezervo.

V javnosti pa še vedno odmeva napoved novega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Ta je včeraj zvečer na nacionalni televiziji dejal, da bo vladi predlagal podelitev izrednih pooblastil vojski. "Moram jasno povedati, da bom sam kot pristojni minister predlagal, da se aktivira 37.a člen zakona o obrambi." Aleš Hojs je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da to pomeni le dodatno okrepitev varovanja zunanjih meja in ne vojske na ulicah: ''Gre za to, da vojska priskoči na pomoč policiji na mejah, ki jo rabimo, saj računajo, da bo pritisk tranzita vedno večji. Napovedal je, da bomo jutri vzpostavili popolni policijski nadzor na meji z Avstrijo. Tam bo policijska kontrola, ki bo preverjala zdravstveno stanje potnikov in namen potovanja, saj si ne moremo privoščiti, da bi Slovenija postala žep.''

Omenjeni zakon  sicer predvideva, da lahko državni zbor na predlog vlade z dvotretjinsko večino navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, pri širšem varovanju državne meje izvajajo naslednja pooblastila: opozarjajo in napotujejo ljudi, jim začasno omejijo gibanje ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Člen je lahko aktiviran najdlje za tri mesece, njegovo izvajanje pa se lahko tudi podaljša. Pooblastila se lahko izvajajo pod pogoji, ki so predpisani za policiste, obenem pa mora vojska o opravljenih pooblastilih nemudoma obvestiti policijo.

Slovenski vojaki policiji sicer že pomagajo pri nadzoru meje.
Slovenski vojaki policiji sicer že pomagajo pri nadzoru meje. FOTO: Slovenska vojska

Kdaj konkretno naj bi minister predlagal aktivacijo zloglasnega člena, ki je v preteklosti v javnosti že dvigoval veliko prahu, za zdaj še ni točno znano. Po dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na notranje ministrstvo, od koder pa nam odgovorov še niso posredovali. Novelo zakona o obrambi z novim 37.a členom je državni zbor sicer sprejel v času begunske krize oktobra leta 2015. Glavni argument za podelitev večjih pooblastil vojski je bil, da bi ta pomagala razbremeniti policijo in tako povečala učinkovitost varovanja meje s Hrvaško. Ker se del civilne družbe s tem ni strinjal, so začeli z zbiranjem podpisov za referendum, kar pa je državni zbor ustavil. Pobudniki referenduma so se nato obrnili na ustavno sodišče, ki pa je pritrdilo odločitvi državnega zbora. Poslanci so nato februarja 2016 na izredni seji z 69 glasovi za in petimi proti vojski pričakovano izglasovali aktivacijo 37.a člena, ki jo je predlagala tedanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar

Večina opozicije ni naklonjena podelitvi izrednih pooblastil: 'Potrebujemo več informacij'

Glede predloga ponovne podelitve izrednih pooblastil vojski v času širjenja epidemije pa so se danes že izrekli poslanci opozicije. Poslanec LMŠ Igor Peček je dejal, da so za predlog izvedeli danes iz medijev. "Potrebujemo vsebinsko in strokovno utemeljitev razlogov, da bi uvedli tak ukrep," je dejal. Prepričan je, da vojska v tem trenutku ne sodi na ulice, pričakoval pa bi, da bosta pri takšnih ukrepih koalicija in opozicija konstruktivno sodelovali, saj predlog za sprejetje v DZ potrebuje dvotretjinsko podporo, poroča STA. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Glede na to, da so slovenske meje že zaprte, ne vidimo potrebe, da bi vojska sodelovala na slovenski meji," je dodal. Vprašal se je tudi, kako bi na tak ukrep gledali državljani, če bi otroci na ulicah videli vojake. Po besedah Matjaža Hana iz stranke SD je opozicija trenutno konstruktivna pri sprejemanju interventnih ukrepov, to pa pričakujejo tudi od vlade, še posebej pri tako "drastičnih ukrepih, kot je vojska na ulicah". "Vedeti moramo, zakaj je to potrebno in se nato skupaj odločiti," je dejal. "Jaz se ne bojim vojske, vojska je zelo cenjen del družbe, vendar moramo to sprejemati na drugačen način, potrebujemo več informacij."

O podelitvi izrednih pooblastil so se že izrekli v opoziciji. Večina strank, z izjemo SNS, predlogu ni naklonjena.
O podelitvi izrednih pooblastil so se že izrekli v opoziciji. Večina strank, z izjemo SNS, predlogu ni naklonjena. FOTO: Miro Majcen

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je napovedal, da njihovi poslanci aktivacije 37.a člena zakona o obrambi ne bodo podprli. Po njegovih besedah je namreč ta ukrep predviden za druge namene, torej varovanje meja, in posledično nepotreben v aktualnih razmerah.

Vatovec je spomnil tudi na to, da odbor za finance danes odloča o tem, kako bo DZ vladi podelil popolna pooblastila za razpolaganje s proračunom in prerazporejanja sredstev, kar je po njegovih besedah "dokaz, da se poskuša v državi čim prej odpraviti osnovne mehanizme demokracije". To je "še nikoli videno", nikoli se to še ni zgodilo, tudi v času najhujše finančne krize v državi ne, in je lahko nevarno, njegove besede povzema STA.

Vsi ukrepi za soočanje s koronavirusom se namreč po njegovih besedah sprejemajo zelo hitro, "v določeni meri nepremišljeno, v določeni pa žal tudi zlonamerno". Ob tem je znova dejal, da se je premierju Janezu Janši mudilo na oblast, "da bi uresničil svoje želje, ki jih ne skriva. Če pogledamo njegov Twitter profil, vidimo, kam cilja."

Prav tako podelitvi izrednih pooblastil niso naklonjeni v SAB, je dejal njihov poslanec Andrej Rajh. "Če imata ministrstvo in vlada informacije, zakaj je to potrebno, bi jih želeli izvedeti, prav tako morajo določiti časovno omejitev ukrepov in jasno zapisati naloge, ki bi jih vojska lahko izvajala," je dejal. Bodo pa podelitev izrednih pooblastil podprli trije poslanci SNS, je danes za STA napovedal prvak stranke Zmago Jelinčič. Po njegovih besedah je treba zelo resno pristopiti k reševanju tega problema, česar se veliko ljudi še ne zaveda in zadeve jemlje z lahkoto, nonšalantno.

Aktivacija dodatnih pooblastil vojske skrajen ukrep

Obramboslovka Jelena Juvan meni, da člen 37.a zakona vojski dopušča varovanje javnega reda tudi drugje, ne le ob meji. Gre za skrajen ukrep, ki trenutno po njenem še ni potreben, bi pa lahko prišel prav, če bi denimo prišlo do popolnega zaprtja meje z Italijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (637)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo gasssss...
20. 03. 2020 14.49
-1
Edina rešitev je vojska s polnimi pooblastili.
Nabru3
20. 03. 2020 11.27
+1
Varda in para-vomo. Le kaj lahko gre narobe. Pa vseh 500 skupaj 120 IQ
Drekachi24
20. 03. 2020 09.21
+0
Popravek: slaščičarno. Pri Plavi laguni.
Drekachi24
20. 03. 2020 09.20
-2
SNS je za vojsko na ulicah? A zato, da se njihov Peče ne bo družil za mizo pred slaščičarna I, kot se je še v soboto, slab teden nazaj, kljub svarilom politike in stroke?
tellerkit
20. 03. 2020 09.09
+26
Pa kaj vam ni jasno folk ali pa kateremukoli "strokovnjaku" v tej državi !!!???? Poleg korona virusa še migranti. Samo včeraj je južno mejo ilegalno prestopilo več kot 100 migrantov. Policija več ne zmore kot zmore, saj ji primanjkuje kadra. Edina rešitev je vojska s polnimi pooblastili. Pa še ena težava je nastala. Hrvati "baje" nočejo jemati ilegalcev več nazaj zaradi virusa. Po mojem jim je to samo izgovor. In se bojim, da bo vsa populacija ki prestopi južno mejo ostala na "sončni strani Alp" !!!! Že to je en velik strokovni razlog zakaj VOJSKA S POLICIJSKIMI POOBLASTILI, jih je pa po mojem verjetno še nekaj....
SLObunkeljn
20. 03. 2020 10.55
+5
Ne gre tu za migrante in mejo, če še nisi dojel!
tellerkit
20. 03. 2020 10.59
+5
Saj sem v komentarju napisal, da gre za več strokovnih razlogov, ta je pa eden izmed njih, kateri je po mojem mnenju najbolj pereč, ker poznam stanje....
Victorinox
23. 03. 2020 17.15
-1
123soba
20. 03. 2020 08.13
-4
Brez Erjavca vse hudič jemlje...
white31
19. 03. 2020 21.39
+4
aha to so pa pooblastla vojski..da se od straha pokakamo he he
Berenika
19. 03. 2020 21.09
+9
pravisprehajalec: / Pošiljanje vojske nad lastne državljanne je specialiteta t.i. "Ljudskih demokracij" in ne resnih demokracij. Razen če se v trenutni politični opciji ne vidi nevarnega nasprotnika in grožnjo državljanske vojne... / Če sem prav razumela, potem čim je v trenutni politični opciji nevaren nasprotnik, lahko koalicija (ne vem sicer kako naj bi to izvedla opozicija) pošlje nadenj vojsko, če je seveda prisotna grožnja državljanske vojne. Ta sprehajalec je verjetno prišel včeraj iz Argentine. Stvar se da namreč obrniti in iz nje razbrati povsem nedolžnega 'sprehajalskega' Janšo ter seveda opravičenost takšnega početja: Janša je v koaliciji, njemu političen nasprotnik je nevaren (to je itak bil od nekdaj, pa še ta nasprotnik je bil vedno, od kar je Janša živ, znotraj države), in v tej nevarnosti razbere grožnjo državljanske vojne. Sledi seveda pošiljanje vojske nad ljudi. 'Sprehajalec' je tako strahopeten, da daje v naprej vedeti kakšen scenarij on sam želi, da bi ga odigral Janša, ker se boji 'ulice'. 'Ulica', argentinski sprehajalec, čaka Janšo tako ali tako. Čim se virusno stanje umiri, bo imel lepo 'ulico'.
gaber62
23. 03. 2020 17.36
-1
Bagrjana! Če ne bo takoj vojske na meji, bo vojska na ulicah Ljubljane in Maribora čez nekaj mesecev - tako kot je že pet let v Parizu, Bruslju....... Tokrat bodo ubogi prebežniki (ilegalni migranti) ostali pri nas! Čez A ali I ne bo šlo več!
VAREN
19. 03. 2020 21.04
+6
Ne zdaj vsi pljuvat po vojski. Naj vas ne skrbi. Saj drugega kot čuvat mejo in paradirat po ulici itak niso sposobni. To so že večkrat dokazal. Same jokice, ki rabijo zraven mamice.
Jožajoža
19. 03. 2020 21.10
+13
boj se jih, ima dobro plačano in usposobljeno vojsko,ki samo čaka,kdaj jih bo aktiviral. to so tisti,ki so pred sodišči postopali , ko so mu sodili.
Absolutist 1
19. 03. 2020 20.49
+23
Zanimivi so mi ti levičarji,ki izhajajo iz rdeče zvezde katere so vojaki nosili na glavah,ko so čuvali državno mejo PRED ZUNANJIM SOVRAŽNIKOM.Po vsem svetu pa vojska čuva mejne linije,policaji pa samo na uradnih čez mejnih prehodih.Zunanji sovražniki pa k nam dnevno vdirajo mimo uradnih mejnih prehodov prav zato,ker dobro vedo,da na meji ni vojske.
Jožajoža
19. 03. 2020 20.53
+11
notranji sovražniki ste sedaj grožnja slovenski demokraciji.
VAREN
19. 03. 2020 21.11
+6
Ja Joža kje pa ti vidiš demokracijo. Ne spravljaj nas v smeh. A te resnica, ki jo je napisal A bso.... tako boli.
Berenika
19. 03. 2020 21.11
+6
Absolutni ovčar, zgoraj sem med tem napisala glede zunanjih in notranjih sovražnikov. Čisto na kratko lahko sklepam, da si svečkar. Ubožec.
Jožajoža
19. 03. 2020 21.26
+3
Bowers
20. 03. 2020 18.46
Bowers
19. 03. 2020 20.27
+12
Pravnuki in vnuki predvojnih,medvojnih in povojnih likvidatorjev mi gredo že dolgo na živce
VAREN
19. 03. 2020 20.16
+5
Dej HOJS še Toninovo vardo vklučite. Poden od podna. Še trhlena deska je boljša od vas.
DirtySanchez
19. 03. 2020 20.16
+28
Nehajte se hecat. Kakšna pooblastila vojski? Naša vojska je že par let negativno ocenjena pomeni je nesposobna za vsako delovanje. Več policajev zaposli vojsko pa ukinit, tako ali tako so v vojski po večini samo še nesposobni častniki in podčastnike, vojakov več skoraj ni.
Bukovlist
19. 03. 2020 21.57
+0
Duhana rojevaj otroke ,da bo morda kdo duhovnik ali policaj.
User768643
19. 03. 2020 20.12
+33
Če se bojimo svoje vojske, potem ne zaupamo državi. Če ne zaupamo državi, je brez veze, da jo imamo.
Ka pa mislis
19. 03. 2020 20.15
+8
vojski ze zaupamo, ampak politicnem vodstvu ki upravlja z njimi. S.koreja se pripravlja.
VAREN
19. 03. 2020 20.35
-12
Vojska se je leta 1991 skrivala . Torej ji ne zaupam. Države je leta 1991 propadla. Torej kaj ti ostane.
mosqito
19. 03. 2020 20.11
-9
Al si kdo lahko predstavlja,da bi bil Šarec še kar PV.??? KATASTROFA VSEH KATASTROF.. Je tale vlada v nekaj urah naredila 100000 X VEČ, kot pa Šarčeva Sendvič društva.
Ka pa mislis
19. 03. 2020 20.13
+9
VAREN
19. 03. 2020 20.33
+14
Res je naredila več. Spravla v žep denar od mask, povišala si je plače. Pa še 14 dni niso na oblasti. Ti pa se nauč štet, da ne boš pisal preveč ničel, od katerih niti ene ne znaš utemeljit.
periot22
19. 03. 2020 20.50
+12
Ja ta vlada je pa res naredila veliko najprej so si plače zvišali SRAMOTA so pozabili da bodo v prihodnosti Volitve!!!!!!!!
hickel
20. 03. 2020 11.33
+4
Ka pa mislis
19. 03. 2020 20.08
+5
Tole z vojsko ne vodi v pravo smer. Edin ce zelimo diktaturo kot na madzarskem. Potem razumem
Centenario
19. 03. 2020 19.58
+23
Da se v svoji državi, v teh časih, bojiš lastne vojske, ki so najbolj usposobljeni, da varujejo državljane, mora biti z nekaterimi hudo nekaj narobe. Še Nato nas sili, da izboljšamo delovanje vojske, ta.levi pa kar proti, proti vsemu temu in ne stane jim, da lahko pride do morebitnih nevarnosti, za katere bi se in samo v teh primerih vojsko angažiralo. Saj ni za verjet!
optimist11
19. 03. 2020 20.05
+11
Glede na to , da se jim gre bolj za oblast in denar se najbrž bojijo reakcije ljudstva. Lahko dobijo pooblastila za patruljiranje na meji, drugam pa po uradni dolžnosti nimajo vstopa.
Ost1234
09. 10. 2020 21.53
optimist11 Ob meji pa že kar nekaj let že patrulirajo!
Tone781
19. 03. 2020 19.53
+1
Če dobro razumem je notranji minister povedal ,da njegov resor ne obvladuje situacije oziroma je ne obvladuje on in rabi pomoč drugega ministrstva. Ja dobro je začel ni kaj. Ima izredno dobro razvit občutek za politiko
dante_
19. 03. 2020 19.55
+7
Ali ni bilo tako 2016 ko je bila migrantska kriza
optimist11
19. 03. 2020 20.06
+4
japk
19. 03. 2020 19.51
+9
... bolje biti mrtev , kot živeti v fašizmu ... Zato je treba napeti vse sile , da porazimo fašizem ... Korona je sedaj zgolj en mini virus ...
dante_
19. 03. 2020 19.53
-1
Ka pa mislis
19. 03. 2020 20.07
+12
poper00
19. 03. 2020 19.50
-1
Pa kdo nas bo ustrahoval ,če ne naša vojska.