Slovenija

Podgoršek potrjen za ministra za kmetijstvo, opozicija z očitki

Ljubljana, 15. 10. 2020 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DZ je Jožeta Podgorška imenoval za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za je glasovalo 48 poslancev, proti jih je bilo sedem. Podporo so mu odrekli v LMŠ in Levici, kjer pa so poudarili, da ne oporekajo njegovim kompetencam, temveč temu, da bi bil minister v vladi Janeza Janše.

Jože Podgoršek ima po besedah Tomaža Lisca (SDS) dovolj izkušenj z vseh področij. S kmetijstvom je tesno povezan, glede na kompetence pa bi bil lahko minister v vsaki vladi ne glede na njeno politično usmeritev, je dejal. "Podpora Podgoršku je podpora slovenskemu kmetu in kmetijstvu, ki potrebuje podporo človeka, ki kmetijstvo pozna iz lastnih izkušenj," je poudaril in dodal, da jih v SDS posebej veseli, da je Podgoršek aktivno sodeloval pri pripravi protikoronskih zakonodajnih paketov. Če bo imenovan za ministra, od njega med drugim pričakujejo pospešitev debirokratizacije v sektorju.

Tudi Predrag Baković (SD) je pozdravil odločitev, da na položaj kmetijskega ministra imenujejo tako sposobno osebo. "Poleg tega Podgoršek ni nov obraz, ki ne bi poznal izzivov s področja kmetijstva v Sloveniji in Evropi," je dejal.

Jože Podgoršek
Jože Podgoršek FOTO: Aljoša Kravanja

Mojca Žnidarič (SMC) je poudarila, da kmetijske politike predstavljajo temelj prehranske varnosti in gospodarske vitalnosti podeželja, zato pričakuje, da bo Podgoršek spodbujal dobre prakse. V SMC pozdravljajo predvsem njegova stališča glede nove zakonodaje s področja dobrobiti živali ter naklonjenost zakonski ureditvi pridelave in predelave konoplje.

Iva Dimic (NSi) je med izzivi slovenskega kmetijstva izpostavila predvsem staranje kmečkega prebivalstva. "Povečanje zanimanja za opravljanje kmetijske dejavnosti med mladimi pa je mogoče le, če jim zagotovimo, da bodo lahko z delom na kmetiji preživljali družine in imeli tudi nekaj prostega časa zanjo," je dejala. Prepričana je, da Podgoršek deli to stališče.

Da je Podgoršek primeren kandidat, menijo tudi v SAB. "Niste eden tistih, ki radi filozofirajo, temveč z vašim strokovnim znanjem stvari premikate na bolje. To ste v preteklosti večkrat dokazali," je dejal Marko Bandelli. Poudaril je, da v SAB podpirajo kakovostne kandidate ne glede na njihovo strankarsko opredelitev. Podgoršku po njihovem mnenju primanjkuje le nekoliko več političnih izkušenj.

Podgorškovo znanje in izkušnje je v imenu DeSUS, kjer so ga tudi predlagali, izpostavil tudi Branko Simonovič. "V tem turbulentnem času je zelo pomembno, da bo delo na ministrstvu potekalo čim bolj nemoteno," je poudaril.

Glasov pa Podgoršku niso namenili v LMŠ in Levici. Kot je pojasnila poslanka LMŠ Jerca Korče, Podgoršek namreč vstopa v vlado, ki je ne podpirajo. "Svoje ime, preteklo delo in prehojeno profesionalno pot dajete v roke ekipi, ki iz dneva v dan dokazuje, da ni sposobna voditi države," mu je očitala.

Tudi poslanka Levice Violeta Tomić je poudarila, da Podgorškove kompetence niso vprašljive, problematičen pa je obet sodelovanja v trenutni vladi. "Težava ni Jože Podgoršek - težava je on kot minister v Janševi vladi, ki se je izkazala za eno najbolj koruptivnih in represivnih vlad v slovenski zgodovini," je dejala. Ker vlada odločitve sprejema z glasovanjem, je krivda na vseh ministrih, je dejala in Podgoršku očitala, da je pripravljen "za uresničevanje Janševih ambicij zastaviti svoje ime".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
16. 10. 2020 11.11
+1
torej, po logiki levih,strokovnost ni merilo, le strankarska pripadnost?! rezultati takega kadrovanja so evidentni...že 25 let!
Tir1
16. 10. 2020 10.00
Verjetno najboljši minister v tej vladi...vprašanje pa je, če je vredno zastaviti ime za to vlado. V tem smislu razumem opozicijo, a po njihovi logiki potem sploh ne more biti sposobnih ljudi v tej vladi. Saj jih tudi ni veliko, žal.
provni
16. 10. 2020 08.58
+0
Vsekakor je sodelovanje v tej Vladi sramotno.
lotmerzanec
16. 10. 2020 08.28
-1
Kako ni levakov sram?? Odrekli so mu podporo zato,ker bo v Janševi vladi in ne zaradi kompetenc!!? Se jim to ne zdi sramotno?? Ne bi morali biti v vsaki vladi le sposobni ljudje?? Je to še demokracija?? Seveda Šarec in Fajonka si želita komunistično diktaturo pa ni važno,če bodo zopet nasprotnike metali v brezna!!
Grunf TNT
16. 10. 2020 12.40
+1
Ne. To ni demokracija, če je Janša vodja. Vsi ki ga poznajo in so delali z njim trdijo da je autokrat, revanšist, skrajnež(levi pa potem desni), skratka oseba, ki ti ne dovoli delati po lastni pameti in presoji. To so trdili od Hvalice, Novakove, Žerjava, Podobnikov, Bogovič Bajuk in mnogi drugi. Se pravi če je osebek blizu je Fa#izem, Stalinizem Janšizem
lordG
15. 10. 2020 21.59
+3
primitiven izpad radikalnih levičarjev v hramu demokracije je obsojanja vreden
Grunf TNT
16. 10. 2020 12.41
+1
Edini znani dokazani radikalni levičar v slovenski politiki je menda JJ.
marker1
15. 10. 2020 21.56
+3
Poslanci SMC in DeSUS-a so državotvorni, za razliko od Levice in LMŠ-ja, kjer so vsi razdiralni. Vlada JJ dela še naprej dobro. Koalicija štirih hrepenečih po oblasti, pa se je nekam skrila.
mhri47
15. 10. 2020 21.55
+1
Aleksandri ne seže do gležnjev.
marker1
15. 10. 2020 21.51
+6
Violeta je zamudila priložnost, da bi bila tiho.
lotmerzanec
16. 10. 2020 08.29
+1
Ampak res ko ta Violeta odpre "kljun" mi pokvari dan!! NIč ne pove le govori kot kura brez glave!!
JApajaDAja
16. 10. 2020 11.12
ona je vajena polnega odra in praznih dvoran :-)