10°C

Podgoršek potrjen za ministra za kmetijstvo, opozicija z očitki

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
10
DZ je Jožeta Podgorška imenoval za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za je glasovalo 48 poslancev, proti jih je bilo sedem. Podporo so mu odrekli v LMŠ in Levici, kjer pa so poudarili, da ne oporekajo njegovim kompetencam, temveč temu, da bi bil minister v vladi Janeza Janše.

Jože Podgoršek ima po besedahTomaža Lisca (SDS) dovolj izkušenj z vseh področij. S kmetijstvom je tesno povezan, glede na kompetence pa bi bil lahko minister v vsaki vladi ne glede na njeno politično usmeritev, je dejal."Podpora Podgoršku je podpora slovenskemu kmetu in kmetijstvu, ki potrebuje podporo človeka, ki kmetijstvo pozna iz lastnih izkušenj," je poudaril in dodal, da jih v SDS posebej veseli, da je Podgoršek aktivno sodeloval pri pripravi protikoronskih zakonodajnih paketov. Če bo imenovan za ministra, od njega med drugim pričakujejo pospešitev debirokratizacije v sektorju.

Tudi Predrag Baković (SD) je pozdravil odločitev, da na položaj kmetijskega ministra imenujejo tako sposobno osebo. "Poleg tega Podgoršek ni nov obraz, ki ne bi poznal izzivov s področja kmetijstva v Sloveniji in Evropi," je dejal.

Jože Podgoršek
Jože PodgoršekFOTO: Aljoša Kravanja

Mojca Žnidarič (SMC) je poudarila, da kmetijske politike predstavljajo temelj prehranske varnosti in gospodarske vitalnosti podeželja, zato pričakuje, da bo Podgoršek spodbujal dobre prakse. V SMC pozdravljajo predvsem njegova stališča glede nove zakonodaje s področja dobrobiti živali ter naklonjenost zakonski ureditvi pridelave in predelave konoplje.

Iva Dimic (NSi) je med izzivi slovenskega kmetijstva izpostavila predvsem staranje kmečkega prebivalstva. "Povečanje zanimanja za opravljanje kmetijske dejavnosti med mladimi pa je mogoče le, če jim zagotovimo, da bodo lahko z delom na kmetiji preživljali družine in imeli tudi nekaj prostega časa zanjo," je dejala. Prepričana je, da Podgoršek deli to stališče.

Da je Podgoršek primeren kandidat, menijo tudi v SAB. "Niste eden tistih, ki radi filozofirajo, temveč z vašim strokovnim znanjem stvari premikate na bolje. To ste v preteklosti večkrat dokazali," je dejalMarko Bandelli. Poudaril je, da v SAB podpirajo kakovostne kandidate ne glede na njihovo strankarsko opredelitev. Podgoršku po njihovem mnenju primanjkuje le nekoliko več političnih izkušenj.

Podgorškovo znanje in izkušnje je v imenu DeSUS, kjer so ga tudi predlagali, izpostavil tudi Branko Simonovič."V tem turbulentnem času je zelo pomembno, da bo delo na ministrstvu potekalo čim bolj nemoteno," je poudaril.

Glasov pa Podgoršku niso namenili v LMŠ in Levici. Kot je pojasnila poslanka LMŠJerca Korče, Podgoršek namreč vstopa v vlado, ki je ne podpirajo. "Svoje ime, preteklo delo in prehojeno profesionalno pot dajete v roke ekipi, ki iz dneva v dan dokazuje, da ni sposobna voditi države," mu je očitala.

Tudi poslanka Levice Violeta Tomićje poudarila, da Podgorškove kompetence niso vprašljive, problematičen pa je obet sodelovanja v trenutni vladi. "Težava ni Jože Podgoršek - težava je on kot minister v Janševi vladi, ki se je izkazala za eno najbolj koruptivnih in represivnih vlad v slovenski zgodovini," je dejala. Ker vlada odločitve sprejema z glasovanjem, je krivda na vseh ministrih, je dejala in Podgoršku očitala, da je pripravljen "za uresničevanje Janševih ambicij zastaviti svoje ime".