Slovenija

Podgoršek za krepitev samooskrbe, zagotavljanje varne hrane in trajnostni razvoj

Ljubljana, 12. 10. 2020 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je dobil zeleno luč na predstavitvi pred odborom DZ za kmetijstvo. Podprlo ga je deset poslancev, proti ni bil nihče. Podgoršek je v predstavitvi pred matičnim parlamentarnim odborom med prioritetami izpostavil krepitev samooskrbe s kmetijskimi proizvodi, zagotavljanje varne hrane in učinkovito črpanje evropskih sredstev. Poudarek želi nameniti tudi trajnostnemu razvoju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po Pivčevi Podgoršek?
    03:09
    Iz 24UR: Po Pivčevi Podgoršek?
  • Iz SVETA: Urad za demografijo bo vodil direktor
    03:06
    Iz SVETA: Urad za demografijo bo vodil direktor
  • Iz SVETA: Zamenjava v Janševi ministrski ekipi
    01:47
    Iz SVETA: Zamenjava v Janševi ministrski ekipi

 

Jože Podgoršek, ki ima doktorat s področja agrarne ekonomike, je trenutno državni sekretar na kmetijskem ministrstvu. Za naslednika dosedanje ministrice Aleksandre Pivec, ki je minuli ponedeljek po več kot dveh mesecih očitkov na njen račun odstopila s položaja, so ga predlagali v DeSUS. Podgoršek je dobil zeleno luč na današnji predstavitvi pred odborom DZ za kmetijstvo. Podprlo ga je deset poslancev, proti ni bil nihče.

Izpostavil samooskrbo

Kot je dejal v današnji predstavitvi, se slovensko kmetijstvo sooča s številnimi izzivi, a ima po drugi strani številne potenciale, ki mu bodo prišli prav v prihajajočem zahtevnem obdobju. Med izzivi je med drugim izpostavil samooskrbo, katere primanjkljaj se zaradi majhnosti države hitro pozna.

Močno jo je osvetlil tudi izbruh novega koronavirusa, ki je tudi sicer izpostavil nujnost povečanja odpornosti. Podgoršek bi to med drugim dosegel z več vlaganji v razvoj in prenos znanja ter digitalizacijo. Ministrstvo je na drugi val širjenja koronavirusa po njegovih besedah sicer dobro pripravljeno.

Med prednostnimi nalogami, ki bi si jih zadal kot minister, je izpostavil zagotavljanje varne hrane. Uprava za varno hrano po njegovem mnenju trenutno deluje dobro ter redno in pravočasno obvešča javnost o neskladjih. "Tudi v prihodnje bomo naredili vse, da potrošnikom zagotovimo varno hrano," je napovedal.

V primeru prevzema vodenja ministrstva je napovedal spremembe nekatere zakonodaje, prednostno za preprečevanje afriške prašičje kuge. "Le vprašanje časa je namreč, kdaj bo ta bolezen, ki predstavlja resno grožnjo, tudi v Sloveniji," je opozoril.

Napovedal spremembe zemljiške zakonodaje

Napovedal je tudi spremembe zemljiške zakonodaje, ki morajo biti po njegovih besedah dvofazne, ter posodobitev sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, nadaljevati pa je treba po njegovih besedah tudi spremembe zakona o kmetijstvu.

Posebno skrb namerava Podgoršek nameniti poslovanju družbe Slovenski državni gozdovi, da bo to skladno z vnaprej določenimi cilji gospodarjenja z državnimi gozdovi. Glede očitkov o nepravilnostih v družbi, ki so se pojavili v medijih, je dejal, da jih je treba raziskati. "Ob tem ne nameravam v primeru ugotovljenih nepravilnosti ščititi nikogar," je poudaril.

Na področju gozdarstva si sicer med drugim želi povečati učinkovitost javne službe Zavoda za gozdove Slovenije. Izboljšati je treba neposredno delo z lastniki gozdov, kar pa bo po njegovih besedah zaradi lastniške strukture zelo zahtevno.

Izjemno pomembna naloga v tem času je po Podgorškovih besedah tudi reforma skupne evropske kmetijske politike, obenem pa mora ministrstvo čim prej pripraviti programske dokumente za črpanje sredstev skupne kmetijske politike v naslednjem večletnem finančnem obdobju EU. Nujna bo tudi vključitev strategij na ravni EU, pri čemer bodo posebno pozornost namenili varstvu okolja, je napovedal.

Črpanje sredstev iz naslova skupne kmetijske politike po njegovih ocenah trenutno poteka dobro. Če bo nekaj sredstev ostalo neporabljenih, bodo nekatere razpise ponovili, je napovedal.

Dodal je, da se zaveda širine resorja, za vodenje katerega se poteguje. "Prepričan pa sem, da lahko s sodelovanjem in odprtim delom dosežemo izboljšave za vse panoge," je poudaril.

Kandidatov za državnega sekretarja, ki bi zapolnil mesto, izpraznjeno v primeru njegovega imenovanja za ministra, je po njegovih besedah več. Odprta je tudi možnost, da bi to mesto pripadlo kateri drugi koalicijski stranki, je pojasnil v izjavi za medije pred sejo.

Člani odbora so njegovo predstavitev kot ustrezno ocenili brez glasu proti. V izjavi za medije po seji je Podgoršek izrazil zadovoljstvo s takšno podporo. "Navsezadnje bomo v obdobju, ko nas čaka veliko dela med drugim z usklajevanjem političnih vsebin, še veliko sodelovali," je dejal.

Kdo je Podgoršek?

Podgoršek, rojen marca 1974, je končal srednjo kmetijsko šolo Grm in študij nadaljeval na biotehniški fakulteti, kjer je po diplomi doktoriral s področja agrarne ekonomike.

Poklicno pot je začel v gospodarstvu, marca 2015 je postal prvi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, od septembra 2018 pa je državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
13. 10. 2020 10.07
A obstaja tudi nevarna hrana?
majmun11223344
12. 10. 2020 21.23
Najprej stalca pol pa kravca 😍
setisfekšn
12. 10. 2020 20.43
+1
Kakšna banda je vse skup tole!grozljivo kaj se nam obeta grozljivo#!
Principat
12. 10. 2020 19.42
+2
pa ne pozabi , sandra je rekla , da je bila najboljša v 30 letih obstoja slovenije, jo vprašaj kaj , ampak oba sta na istem kopitu in edina ona dva, ki obvladata , za kar pojma nimata
flojdi
12. 10. 2020 19.36
+1
.čudovite besede. Zdaj pa še dejanja.
hotchilipoper
13. 10. 2020 10.08
kraljevski
12. 10. 2020 19.21
-1
Odletu bo kot pivčeva....prehitro
ehs64
12. 10. 2020 19.57
+1
Nebo odletel,ker se ne bo vtikal v gozdove.Njegova prioriteta je samooskrba.Idealist.
ecnarf
12. 10. 2020 18.57
+2
že zdej samo lapanje ,moral bi naštet konkretno kaj bo naredu ,v živinoreji rejci dobimo za kg mesa najmanj v evropi nič boljše ni pri mleku , les bolje da zgnije v gozdu tako slabo ceno ima slabšo kot pred 10 leti, krompirja nekateri sploh pobrali ne bodo , zelenjava je bolj cenjena uvožena , cene žit so katastrofalne 100 do 150e za tono,ni panoge ki bi bila donosna,če ni nekoga na kmetiji v službi ali v penziji se ji slabo piše samooskrbe v slo še sto let ne bo, pri 65 letih ves penzjon vtaknem v rejo 30ih živali.
ehs64
12. 10. 2020 19.58
+2
Židana poklič,pa ti bo zrihtal dobro ceno za les.
marko2804
12. 10. 2020 20.12
Kako lahko žagarji uvažajo les iz Češke in to ceneje kot pri nas??
detect
12. 10. 2020 18.28
+3
pa saj nobeden več noče delat na zemlji.
flojdi
12. 10. 2020 19.39
+1
to pa ni res. meni je pri 40ih uspelo ugotoviti , da je delo , primerno meni, na zemlji. pol so mi to povedal še grafologi. lepše je delat zunaj kot v pisarni. in ko delaš z veseljem , in denar ni edini rezultat dela ...je to TO
aloalo
12. 10. 2020 18.18
+3
hahaha kokr bi eno misico poslušal...prjatu kako boš to naredu to je bistvo!
PEACE
12. 10. 2020 17.58
+2
Dajmo uredit najprej varno in kvalitetno hrano v vrtcih in osnovnih šolah. Dokler se bo hrana nabavljala po najcenejši ceni kar privede do počasnega zastrupljanja otrok ter uničevanja DNK. Kar se tiče zelenjave pa imajo roko nad dobavo Albanski dobavitelji kateri uvažajo oporečno zelenjavo preko Italije.
macek_garfield
12. 10. 2020 17.40
+4
bomo videli :)
ehs64
12. 10. 2020 20.01